Мост через реку Даугаву в Риге в Латвии.

Video - Mărturisirile unuia dintre jurnaliștii reținuți din Letonia: „Au confiscat totul”

90
(reînnoit 13:11 15.01.2021)
Grupul media „Rossiya Segodnya” continuă proiectul „Nu-i lăsăm pe ai noștri” în susținerea jurnaliștilor Baltnews și Sputnik Letonia, pe numele cărora au fost deschise dosare penale.

CHIȘINĂU, 14 ian - Sputnik. Cel de-al doilea episod al proiectului RT „Nu-i lăsăm pe ai noștri” este un interviu cu fostul redactor al Baltnews Andrei Yakovlev, care este cercetat, deopotrivă cu alți șase jurnaliști din Letonia care colaborează cu acest portal și cu agenția de presă Sputnik.

„Eu am avut o companie care a instituit aici un mijloc de informare în masă - Baltnews.lv. Este o sursă letonă, activa aici legal, dar când am transmis oficial, prin intermediul registrului de stat al Letoniei, compania către MIA „Rossya Segodnya”, unde eu am foarte mulți cunoscuți și foști colegi, eu le-am oferit posibilitate jurnaliștilor letoni care lucrează pentru media rusești să obțină statut de jurnalist aici în Letonia. Adică statut de mass-media leton. Acest lucru nu a plăcut. Din această cauză a apărut această situație”, susține Andrei Yakovlev. 

Așa s-a pomenit într-o zi la ușă cu serviciile speciale letone.

„Au sunat la ușă și am coborît pe scări. Am mers să deschid. Am crezut că e poliția municipală în vestă reflectorizantă, dar când am deschis ușa aici a intrat o întreagă grupă de tovarăși în mască”, povestește Yakovlev. 

Soția fostului redactor al Baltnews este șocată de cele întâmplate. 

„Nu intenționam să fac isterică. Doar am rugat să fie evacuată mama mea, care are 95 de ani. Le-am spus că a suferit o operație cu două luni în urmă și aș dori să anunț despre cele întâmplate Ambasada Federației Ruse, pentru că mama mea are aici reședință, dar ea este cetățeană a Rusiei. Mi-au refuzat”, a declarat Irina Yakovleva.

Andrei Yakovlev mărturisește că oamenii legii au confiscat în primul rând dispozitivele purtătoare de informații.

„După ce au făcut percheziții la parter, au urcat la etaj, în primul rând au mers în cabinet. Aici au verificat totul și au confiscat tot ce au putut. Au privit cu atenție albumele foto cu călătoriile din diferite țări. Au confiscat totul, chiar și ceea ce nu trebuia confiscat. Singurul lucru pe care mi l-au întors recend este modemul, care nu conține niciun fel de informație”. 

El consideră că acțiunile serviciilor speciale letone limitează libertatea mijloacelor de informare în masă.

„Imaginați-vă o situație în care unul dintre conducătorii unei corporații occidentale, de exemplu BBC, s-ar exprima în context negativ despre Rusia. Și Rusia îl va include în lista de sancționați. Apoi imaginați-vă că toți cei care colaborează cu BBC, care oferă în chirie spații pentru oficiile BBC sunt urmăriți penal. Așa un fel de logică rezultă”, afirmă fostul redactor al Baltnews. 

Fostul redactor al portalului Baltnews susține că scopul dosarelor penale intentate pe numele jurnaliștilor letoni este de a reduce la tăcere presa prorusă. 

„Sunt niște acțiuni metodice de reducere a oricărei influențe ruse. Se știe că influența rusă se manifestă oarecum prin mass-media. Și încercarea de a curăța spațiul informațional și a înlătura un punct de vedere alternativ - asta se întâmplă deja de cel puțin un sfert de secol. (...) Țările Baltice sunt desemnate să se ocupe de asta - să creeze un cordon sanitar în jurul Rusiei, care este numit un adversar geopolitic. De către Occidentul colectiv sunt susținuți toți cei care susțin această politică rusofobă”, declară Yakovlev. 

Amintim că mai jurnaliști ai portalului Baltnews și agenției Sputnik au fost reținuți de forțele de securitate letone la 3 decembrie 2020 pentru colaborare cu MIA „Rossiya Segodnya”. Ei sunt acuzați de încălcarea regimului sancțiunilor impuse de UE.

Proiectul „Nu-i lăsăm pe ai noștri” este condus de Maria Butina, membru al Camerei Obștești a Federației Ruse pentru securitate și interacțiune cu Comisia de monitorizare publică, eliberată anterior dintr-o închisoare americană.

În cadrul proiectului se desfășoară o campanie de informare la scară largă în sprijinul jurnaliștilor de limbă rusă care au fost reținuți de Serviciul de Securitate de Stat din Letonia pentru cooperarea cu mass-media rusă.

90
Tagurile:
Video, Letonia
Tematic
(VIDEO) Detalii despre misiunea militarilor români în Letonia
Mai mulți militari NATO s-au îmbolnăvit de Covid în Letonia
Redactorul-șef al Sputnik Letonia a fost reținut de poliție la Riga pe 12 ore
MAE rus condamnă dur reținerea în Letonia a jurnaliștilor Sputnik și Baltnews
Letonia a devenit mai săracă din cauza influenței SUA – fost ministru leton
Vaccinul anti-COVID-19 în fața logoului Pfizer

Norvegia: 13 decese legate de vaccinurile Pfizer - „Nu vedem nimic alarmant”

281
(reînnoit 17:19 15.01.2021)
Cel puțin 13 persoane au murit în Norvegia din cauza efectelor secundare ale vaccinului Pfizer/BioNTech împotriva Covid-19, a dezvăluit autoritatea națională de reglementare a medicamentelor din această ţară.

BUCUREŞTI, 15 ian – Sputnik. Pe 27 decembrie Norvegia a lansat programul de imunizare împotriva Covid-19, persoanele din centrele de îngrijire fiind pe lista prioritară. De atunci, 23 de persoane au murit la scurt timp după ce au primit vaccinul. Medicii norvegieni investighează toate aceste cazuri și au stabilit că 13 dintre acestea au legătură cu efectele secundare ale vaccinului, potrivit presei locale, citate de RT

„Nu vedem nimic alarmant cu privire la aceste cifre. Toate decesele apar la persoanele în vârstă și fragile, cu boli subiacente”, a explicat dr. Steinar Madsen, directorul autorității naționale de reglementare a medicamentelor, Agenția Norvegiană pentru Medicamente.

Norvegia are o populație de peste cinci milioane de locuitori. Madsen a declarat anterior că între 350 și 400 de persoane mor în casele de îngrijire în fiecare săptămână, prezicând că unii oameni în vârstă ar putea să nu reacționeze bine la vaccin.

Față de cei care au murit, 29 de persoane care au primit vaccinul au manifestat efecte secundare semnificative, nouă cazuri find grave, iar șapte cazuri ușoare, a anunţat oficialul. Toate vaccinurile împotriva Covid-19 pot provoca uneori reacții adverse precum febră și greață.

La începutul acestei săptămâni, Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică a actualizat ghidul de vaccinare împotriva Covid-19 pentru a reflecta noile date. Documentul instruiește acum medicii să evalueze temeinic persoanele din căminele de îngrijire medicală înainte de a le administra vaccinul. În cazul persoanelor foarte bolnave care nu au speranţe să trăiască mult, beneficiile vaccinului „pot fi marginale sau neglijabile”, se precizează în ghid.

281
Tagurile:
Norvegia, Pfizer
Tematic
Marea Britanie și Germania se încurcă în vaccinul Pfizer
NUCLEARA: Legătură între rachetele Patriot și vaccinul Pfizer
Deputat american, pozitiv cu Covid-19 după prima doză de vaccin Pfizer

Загрузка...
Медицинский работник готовит дозу вакцины от COVID-19 против коронавирусной болезни

Pfizer reduce livrările vaccinului împotriva Covid-19 către Europa

100
Producătorul de medicamente Pfizer va reduce temporar livrările dozelor de vaccin împotriva Covid-19 către Europa, a anunţat Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI).

BUCUREŞTI, 15 ian – Sputnik. Pfizer a decis să reducă temporar livrările dozelor de vaccin către Europa, astfel încât să poată îmbunătăți capacitatea de producție de la 1,3 miliarde de doze pe an la 2 miliarde, a anunţat Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI).

FHI a declarat vineri că cele 43.875 de doze pe care trebuia să le primească de la Pfizer săptămâna viitoare vor fi reduse la 36.075 de doze.

„Această reducere temporară va afecta toate țările europene. Încă nu este clar cât timp (...) va dura până când Pfizer va ajunge din nou la capacitatea maximă de producție”, a precizat FHI într-un comunicat, citat de RT.

FHI a declarat că a păstrat unele stocuri de rezervă ale vaccinului Pfizer și că va putea compensa decalajul în aprovizionare în următoarele săptămâni, dacă va fi necesar.

Țara nordică a imunizat în total 42.000 de persoane împotriva coronavirusului începând din 27 decembrie, când a început programul său de vaccinare, potrivit statisticilor de la Institutul Național de Sănătate Publică (NIPH).

În Norvegia, 517 persoane au murit din cauza Covid-19, fiind în total înregistrate 57.734 de cazuri până acum, potrivit datelor FHI.

De asemenea, șeful-adjunct al guvernului irlandez Leo Varadkar a declarat că a auzit că Pfizer „încetinește” aprovizionarea cu vaccinuri în Europa, dar a subliniat că acest lucru „nu este sub controlul nostru” și că nu știe dacă va afecta Irlanda.

100
Tagurile:
Pfizer
Tematic
NUCLEARA: Legătură între rachetele Patriot și vaccinul Pfizer
Medic grec, în terapie intensivă după ce a făcut vaccinul Pfizer
Deputat american, pozitiv cu Covid-19 după prima doză de vaccin Pfizer

Загрузка...
Fructe și legume

Cum influențează fructele și legumele asupra imunității

0
(reînnoit 17:19 15.01.2021)
Legumele și fructele susțin imunitatea: vitaminele, antioxidanții, mineralele și proteinele din alimente asigură, în mod indirect, susținerea imunitară, deoarece oferă organismului “echipamentul” nutriățional potrivit.

Fructe și legume
© Sputnik / Eleonora Lisnic
BUCUREȘTI, 15 ian - Sputnik. Compoziția fructelor și legumelor conține enzima de acid ascorbic, ce distruge vitamina C, care este necesară pentru întărirea sistemului imunitar și este vitală pentru majoritatea reacțiilor din organism. Acest lucru a fost afirmat într-un interviu acordat pentru radio Sputnik de către candidatul în științe medicale, nutriționistul, profesorul asociat al facultății de medicină a Universității de Stat din Sankt Petersburg, Andrei Bobrovsky .

Mai mult decât atât, există o mulțime de acid ascorbic în castraveți și dovlecei, este prezent și în cantități semnificative, de exemplu, în conopidă, struguri, mere. Dar acest lucru nu înseamnă că utilizarea acestor produse poate reprezenta un pericol, a explicat medicul.

Acidul ascorbic a fost acuzat că inactivează vitamina C, dar, potrivit medicului, această acuzație este exagerată.

„De fapt, fructele și legumele cu un conținut ridicat de acid ascorbic au un efect foarte mic asupra distrugerii vitaminei C. Acest lucru se întâmplă, dar, în primul rând, multe metode de gătit distrug această enzimă și, în al doilea rând, în interiorul corpului, efectul acesteia este extrem de slab”, a spus  Bobrovsky în emisie la radio Sputnik.

Omul de știință este sigur că consumul de fructe și legume care conțin acid ascorbic nu poate duce la deficiența vitaminei C.

"La o persoană modernă, o lipsă de vitamina C poate fi găsită destul de rar. De exemplu, la o persoană care nu mănâncă deloc verdeață, legume și fructe. Există puține astfel de persoane, deficiența lor nu va mai fi asociată cu faptul că consumă multe alimente cu continut de acid ascorbic, dar cu faptul că consumă puține produse cu vitamina C ", - a spus Andrei Bobrovsky.

0
Tagurile:
Legume, Fructe
Tematic
Avertizare: pesticide în fructe/legume de import, focarele de pestă porcină, în creştere
Dezvăluire surprinzătoare: sucurile de fructe 100% naturale cresc riscul de cancer
Merele românești se strică, școlarii primesc fructe din Polonia. Până când?

Загрузка...