BUCUREŞTI, 14 ian – Sputnik. În Regatul Unit pot intra doar persoanele care prezintă un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, test care trebuie efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul britanic, se precizează într-un comunicat al autorităţilor britanice, citat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Este vorba de toţi pasagerii care sosesc în Anglia din străinătate, cu excepția Irlandei și a insulelor Jersey, Guernsey și Isle of Man.
Noile măsuri intră în vigoare de pe 15 ianuarie 2021, ora 4:00 a.m (ora locală).
Sunt acceptate testele moleculare tip PCR, precum și, în anumite condiții limitate, testele rapide de tip lateral flow sau LAMP. Sunt exceptați de la această măsură minorii sub 11 ani, transportatorii internaționali și echipajele maritime, feroviare și aeriene. Până la acest moment, autoritățile britanice nu au comunicat dacă măsurile se vor aplica și persoanelor aflate în tranzit.
MAE mai precizează că operatorii care asigură servicii de transport de persoane au obligația de a verifica dacă pasagerii dețin un test cu rezultat negativ pentru infecția cu coronavirus, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Angliei. Nerespectarea noilor reguli se pedepsește cu amendă de 500 lire sterline.
De asemenea, toate persoanele care sosesc în Marea Britanie din state care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie, denumite „travel corridors” (lista poate fi consultată la acest link), au obligația de a se autoizola pentru o perioadă de 10 zile.
Încălcarea dispoziției privind autoizolarea este pedepsită cu amendă de până la 10.000 lire sterline. Începând cu luna decembrie 2020, pasagerii care sosesc în Marea Britanie vor avea posibilitatea de a efectua un test pentru infecția cu SARS-CoV-2 începând cu a 5-a zi de la sosire și, în cazul unui rezultat negativ, vor putea ieși din autoizolare.
Prin urmare, persoanele care sosesc în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord venind din România au obligația de a se autoizola timp de 10 zile. La sosirea în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord venind din orice stat este nevoie de furnizarea datelor de contact și informații privind statul / informații în care persoanele în cauză s-au aflat în ultimele 10 zile. Refuzul furnizării acestor informații și refuzul de a se autoizola se pedepsesc cu amendă de până la 10.000 GBP. Pe de altă parte, toate persoanele care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au obligația prezentării la intrarea în țară a certificatului unui test negativ, rapid antigen sau RT-PCR, pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de data intrării în țară, mai precizează MAI.
Informațiile disponibile la acest moment pot fi consultate la pagina de internet a guvernului britanic gov.uk.
Ministerul reaminteşte că amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Londra: 0044 20 76027328; 0044 20 7602 9833; 0044 20 7603 6694; 0044 20 76025193; 0044 20 7603 0572; 0044 20 7602 2065, ale Consulatului General al României la Edinburgh: 0044 (0) 131 524 9491, 0044 (0) 131 524 9492 și ale Consulatului General al României la Manchester: 0044 (0) 161 236 0478; 0044 (0) 161 237 5513, 0044 (0) 161 236 9687; 0044 (0) 161 236 8995, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (0044 7738716335), Consulatului General al României la Edinburgh (0044 (0) 7951 858 445) și Consulatului General al României la Manchester (0044 (0) 75 35 604 342). Ministerul Afacerilor Externe recomandă și consultarea paginilor de internet http://londra.mae.ro, http://edinburgh.mae.ro, http://manchester.mae.ro și www.mae.
BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. SUA urmăresc o politică represivă în raport cu proprii cetățeni. În ultimul timp susținătorii actualului președinte Donald Trump se interesează de modalitățile de obținere a cetățeniei rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.
“Cel mai îngrijorător este că această criză profundă, care a afectat fiecare american, vizează o țară care are celor mai mare buget al apărării... Anume SUA au introdus în practica lumii occidentale sancțiuni ilegale în calitatea lor de instrument de control al altor state. Iată de ce, reieșind din procesele care au loc acolo, reieșind din faptul că anume această țară promovează o politică represivă în lume, iar astăzi constatăm că (promovează o politică represivă n.r.) și în raport cu proprii cetățeni, suntem îngrijorați”, a declarat Zaharova la postul de televiziune Rossiya 1.
Potrivit ei, acum cel mai populare comentarii, pe care le primește în rețele de socializare din partea americanilor, care îl susțin pentru Trump, vizează modalitățile de obținere a cetățeniei rusești.
“Bine ați veni în realitate”, a menționat purtătorul de cuvânt al MAE.
BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Temerile privind introducerea unui „pașaport de vaccinare” anti-Covid19 nu sunt nejustificate. O confirmă azi chiar președintele Consiliului European, Charles Michel.
Într-un interviu acordat azi unui program olandez de televiziune, ”Buitenhof”, preşedintele CE a spus că dezbaterea pe această temă i se pare ”foarte pertinentă”, dar și că ”decizia va fi luată de liderii Uniunii Europene”.
Totuși, preşedintele CE consideră că nu este cazul să fie introdus acum acest pașaport, dar… că ”există un acord de principiu privind un astfel de document”.
De ce asta? Pentru ”mai întâi trebuie vaccinaţi mai mulţi oameni„ iar dacă va fi introdus prea devreme, ”paşaportul ar putea produce o frustrare uriaşă în Europa şi în alte părţi ale lumii„.
Dar, conchide preşedintele Consiliului European, citat de Agerpres, nu este exclus ca pe viitor ”deplasările în interiorul UE să fie permise numai celor vaccinaţi”, chiar dacă ”subiectul este sensibil în multe ţări europene”.
Over het principe van een vaccinatie-paspoort, waarmee vrij reizen in de Europa mogelijk wordt gemaakt, zegt de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel: 'Ik sluit het niet uit, maar dit thema ligt gevoelig in Europese landen' #Buitenhof. pic.twitter.com/ROglGVT1x8
— Buitenhof (@Buitenhoftv) January 17, 2021
BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Promisiuni fără acoperire? Așa ar putea fi considerate promisiunile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, referitoare la plata orelor remediale din cel de-al doilea semestru al anului școlar în curs.
Deocamdată nu se știe exact nici câți bani vor primi în plus profesorii pentru orele remediale, deși Cîmpeanu înaintase valoarea de 100 de lei în spațiul public. Demnitarul a dat asigurări că vom avea câte de curând o decizie prin care să fie clar câți bani vor primi profesorii care predau ore remediale.
”Încă nu am făcut această propunere în Guvern, dar voi iniția o Ordonanță de Urgență prin care aceste lucruri la care lucrăm să fie propuse și sunt convins că vor putea fi aprobate”, a spus Cîmpeanu la hotnews.ro.
De asemenea, ministrul Educației a precizat că există acoperirea financiară identificată, fiind vorba despre un pachet mediu, de cinci ore remediale pe săptămână, vreme de 16 săptămâni.
Reamintim că semestrul al doilea debutează în data de 8 februarie 2021 și durează 17 săptămâni. Acesta se încheie pe data de 18 iunie 2021. Sunt două săptămâni de vacanță de Paște.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat că este nevoie urgentă de recuperare de către elevi a acestor pierderi înainte de examenele naționale.
În acest caz, se pune întrebarea dacă elevii vor fi chemați sâmbăta la școală pentru orele remediale.
Cîmpeanu a explicat că decizia îi va aparține profesorului, însă a precizat că se poate face o oră în plus în fiecare zi, de luni până vineri.
Programul va fi făcut de profesor numai după ce a identificat pierderile și necesarul de ore ca să acopere pierderile suferite pe parcursul procesului de predare online, împreună cu elevii, prin consultarea părinților.
Este evident că Sorin Cîmpeanu are încrede în bunele intenții ale profesorilor, însă nimeni nu poate garanta că acele ore chiar se vor derula așa cum trebuie și că profesorii se vor ține de treabă, nu vor chema copiii la școală doar pentru a încasa banii pe orele remediale…