Vaccinare

Comisia Europeană interzice contracte separate pentru vaccin

176
Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, i-a atenționat pe miniștrii sănătății din statele UE că nu au voie să semneze contracte separate pentru vaccinul anti-Covid 19

BRUXELLES, 13 ian - Sputnik. Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a fost foarte categorică în privința interdicției pentru statele UE de a angaja contracte separate pentru obținerea de vaccin anti-coronavirus.

"Permiteţi-mi să vă reamintesc că, aprobând acordul (ca negocierea de contracte pentru vaccin să fie apanajul UE n.red.), aţi acceptat să nu vă lansaţi propriile proceduri pentru achiziţionarea de vaccinuri cu aceleaşi laboratoare", a fost mesajul comisarului pentru sănătate în cursul unei videoconferinţe cu miniştrii europeni ai sănătăţii.

Dispoziţia respectivă figurează într-o anexă din 18 iunie și este "constrângătoare din punct de vedere juridic", adică obligatorie.

”Sputnik V” a ajuns în Africa. De ce oamenii se încred în vaccinul rusesc?
© Video: Ruptly / twitter.com/samfazeli8 / twitter.com/sputnikvaccine / РФПИ

Comisarul a adăugat că înțelege presiunile la nivel naţional şi angoasa cetăţenilor din statele UE, dar a atras atenția că încheierea unor acorduri paralele nu va face decât să submineze o abordare europeană care a dat roade, a justificat ea poziția Comisiei Europene pe această temă.

Mai mult, Bruxelles-ul cere statelor membre și să raporteze constant şi exact numărul de persoane vaccinate. Astfel, Stella Kyriakides le-a solicitat statelor membre să transmită cifrele de vaccinare "cel puţin de două ori pe săptămână" platformei de supraveghere a vaccinării (TESSy) a Centrului european de prevenire şi control al bolilor (ECDC).

Și cu privire la seringile şi acele necesare, Kyriakides ar dori ca statele să obţină materialul de care au nevoie tot printr-o procedură de achiziţii comună angajată de UE, pe motiv că acest lucru le-ar permite să efectueze comenzile "imediat".

Printre statele care au încălcat cerințele UE se numără însă chiar Germania, existând totodată o cerere de furnizare de vaccinuri din partea Ciprului către Israel, iar aceste două abateri nu au trecut neobservate.

De exemplu, Germania a încheiat direct protocoale de acord "naţionale" cu asocierea germano-americană Pfizer-BioNTech, dar şi cu societatea germană CureVac, potrivit Ministerului Sănătăţii german.

UE a semnat şase contracte cu laboratoare pentru comenzi de vaccinuri şi îşi continuă discuţiile cu compania americană Novavax şi cu cea franco-austriacă Valneva, urmând să obțină în acest fel până la 2,5 miliarde de doze.

176
Tagurile:
vaccin, Comisia Europeană
Tematic
”Sputnik V” a ajuns în Africa. De ce oamenii se încred în vaccinul rusesc?
Anunț de la Guvern: Românii care se vaccinează nu mai intră în carantină
Mexicul vrea să cumpere 24 de milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V
Știrea serii: Iohannis a anunțat când se va vaccina PUBLIC!
Grecia a propus un certificat de vaccinare la nivelul UE pentru libera circulație
NUCLEARA: Un medic EXCLUDE pacienții care nu se vaccinează
Putin a dispus vaccinarea în masă a tuturor rușilor
Mahmud Ahmadinejad

Ahmadinejad: Cum poate Iranul neutraliza sancțiunile Occidentului

171
Fostul președinte al Iranului, Mahmud Ahmadinejad, a povestit cum țara lui să facă ineficiente sancțiunile Occidentului.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Iranul ar putea face sancțiunile Occidentului ineficiente dacă își va utilizarea propriile resurse economice și naturale, a declarat într-un interviu fostul președinte al Iranului, Mahmud Ahmadinejad, într-un interviu oferit RIA Novosti.

“Iran este o țară cu resurse umane, economice și naturale imense. Dacă le vom utiliza, sancțiunile vor deveni un instrument ineficient, situația se va schimba”, a declarat fostul președinte al Iranului.

Acesta a mai menționat că economia Iranului se poate descurca și fără venituri din vânzarea producției petrochimice.

“Noi (Iranul) suntem o economie endogen[. Are nevoie de multă muncă și eforturi. Statul are suficiente resurse și trebuie să le folosească. Toate sondele, energetica, pământurile și pădurile se află în mâinele statului. Unele dintre acestea sunt utilizate, prin urmare guvernul nu are nevoie de bugete alimentate din petrol”, a adăugat fostul lider.

SUA au restabilit sancțiunile dure împotriva Teheranului în mai 2018, când administrația Donald Trump a anunțat în mod unilateral retragerea din Planul Comun Cuprinzător de Acțiuni, încheiat în 2015 între „grupul celor șase” (Marea Britanie, Germania, China, Rusia, SUA și Franța) și Iran. Documentul prevedea anularea sancțiunilor în schimbul limitării programului nuclear al Iranului.

171
Tagurile:
Mahmoud Ahmadinejad, Iran
Tematic
Ex-președintele iranian Ahmadinejad, arestat pentru incitare la dezordini
Informația despre arestarea lui Ahmadinejad, eronată

Загрузка...
Бельгийская полиция. Архивное фото

Imagini terifiante! O clădire s-a prăbușit în Belgia: Printre morți și răniți - moldoveni

120
O clădire din Antwerpen, Belgia, s-a prăbușit. Aceasta se afla în construcție, iar la ea munceau și câțiva moldoveni. Ministerul de Externe anunță că printre cei morți și răniți sunt și concetățeni de-ai noștri. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Un moldovean a murit, al doilea este grav rănit, iar cel de-al treilea încă nu a fost găsit. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că a fost informat prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei despre faptul că în orașul Antwerpen s-a prăbușit un bloc școlar, aflat în construcție, la care lucrau și cetățeni din Republica Moldova.

Astfel, echipa ambasadei a mers la locul tragediei și a întreprins demersuri în regim de urgență către autoritățile locale, pentru a obține informații privind cetățenia, identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate în accident.

„Conform informațiilor preliminare, la moment, a fost recuperat de sub dărâmături corpul unui cetățean din Republica Moldova. Printre cei răniți transferați în regim prioritar la mai multe spitale din Antwerpen, a fost identificat un alt cetățean moldovean, grav rănit în zona capului, internat la spitalul din localitate”, menționează Ministerul Afacerilor Externe. 

Autoritățile diplomatice au precizat că operațiunea de căutare este în desfășurare, iar cel de-al treilea cetățean moldovean cu dubla cetățenie (portugheză) nu a fost încă găsit, se presupune că ar fi prins sub dărâmături.

120

Загрузка...
Biserică

Duminica Mare: Care este adevărata semnificație a Rusaliilor