Vaccinare

Comisia Europeană interzice contracte separate pentru vaccin

161
Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, i-a atenționat pe miniștrii sănătății din statele UE că nu au voie să semneze contracte separate pentru vaccinul anti-Covid 19

BRUXELLES, 13 ian - Sputnik. Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a fost foarte categorică în privința interdicției pentru statele UE de a angaja contracte separate pentru obținerea de vaccin anti-coronavirus.

"Permiteţi-mi să vă reamintesc că, aprobând acordul (ca negocierea de contracte pentru vaccin să fie apanajul UE n.red.), aţi acceptat să nu vă lansaţi propriile proceduri pentru achiziţionarea de vaccinuri cu aceleaşi laboratoare", a fost mesajul comisarului pentru sănătate în cursul unei videoconferinţe cu miniştrii europeni ai sănătăţii.

Dispoziţia respectivă figurează într-o anexă din 18 iunie și este "constrângătoare din punct de vedere juridic", adică obligatorie.

”Sputnik V” a ajuns în Africa. De ce oamenii se încred în vaccinul rusesc?
© Video : Ruptly / twitter.com/samfazeli8 / twitter.com/sputnikvaccine / РФПИ

Comisarul a adăugat că înțelege presiunile la nivel naţional şi angoasa cetăţenilor din statele UE, dar a atras atenția că încheierea unor acorduri paralele nu va face decât să submineze o abordare europeană care a dat roade, a justificat ea poziția Comisiei Europene pe această temă.

Mai mult, Bruxelles-ul cere statelor membre și să raporteze constant şi exact numărul de persoane vaccinate. Astfel, Stella Kyriakides le-a solicitat statelor membre să transmită cifrele de vaccinare "cel puţin de două ori pe săptămână" platformei de supraveghere a vaccinării (TESSy) a Centrului european de prevenire şi control al bolilor (ECDC).

Și cu privire la seringile şi acele necesare, Kyriakides ar dori ca statele să obţină materialul de care au nevoie tot printr-o procedură de achiziţii comună angajată de UE, pe motiv că acest lucru le-ar permite să efectueze comenzile "imediat".

Printre statele care au încălcat cerințele UE se numără însă chiar Germania, existând totodată o cerere de furnizare de vaccinuri din partea Ciprului către Israel, iar aceste două abateri nu au trecut neobservate.

De exemplu, Germania a încheiat direct protocoale de acord "naţionale" cu asocierea germano-americană Pfizer-BioNTech, dar şi cu societatea germană CureVac, potrivit Ministerului Sănătăţii german.

UE a semnat şase contracte cu laboratoare pentru comenzi de vaccinuri şi îşi continuă discuţiile cu compania americană Novavax şi cu cea franco-austriacă Valneva, urmând să obțină în acest fel până la 2,5 miliarde de doze.

161
Tagurile:
vaccin, Comisia Europeană
Tematic
”Sputnik V” a ajuns în Africa. De ce oamenii se încred în vaccinul rusesc?
Anunț de la Guvern: Românii care se vaccinează nu mai intră în carantină
Mexicul vrea să cumpere 24 de milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V
Știrea serii: Iohannis a anunțat când se va vaccina PUBLIC!
Grecia a propus un certificat de vaccinare la nivelul UE pentru libera circulație
NUCLEARA: Un medic EXCLUDE pacienții care nu se vaccinează
Putin a dispus vaccinarea în masă a tuturor rușilor
Un susținător al lui Donald Trump

Zaharova, despre cele mai frecvente întrebări din partea americanilor

146
(reînnoit 20:19 17.01.2021)
Maria Zaharova a dezvăluit care sunt cele mai frecvente întrebări pe care îi adresează americanii, susținători ai lui Trump, în rețele de socializare.

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. SUA urmăresc o politică represivă în raport cu proprii cetățeni. În ultimul timp susținătorii actualului președinte Donald Trump se interesează de modalitățile de obținere a cetățeniei rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.

“Cel mai îngrijorător este că această criză profundă, care a afectat fiecare american, vizează o țară care are celor mai mare buget al apărării... Anume SUA au introdus în practica lumii occidentale sancțiuni ilegale în calitatea lor de instrument de control al altor state. Iată de ce, reieșind din procesele care au loc acolo, reieșind  din faptul că anume această țară promovează o politică represivă în lume, iar astăzi constatăm că (promovează o politică represivă n.r.) și în raport cu proprii cetățeni, suntem îngrijorați”, a declarat Zaharova la postul de televiziune Rossiya 1.

Potrivit ei, acum cel mai populare comentarii, pe care le primește în rețele de socializare din partea americanilor, care îl susțin pentru Trump, vizează modalitățile de obținere a cetățeniei rusești.

“Bine ați veni în realitate”, a menționat purtătorul de cuvânt al MAE.

146
Tagurile:
Donald Trump, Maria Zaharova
Tematic
Zaharova a comparat blocarea lui Trump cu o explozie nucleară
Care sunt șansele impeachmentului împotriva lui Trump
Reacția lui Dragnea după acuzația în dosarul „Donald Trump”

Загрузка...
Steagurile UE coborâte în bernă lângă sediul Comisiei Europene după atentatul din Marea Britanie

Înalt Oficial UE confirmă posibilul “paşaport de vaccinare”

131
(reînnoit 19:33 17.01.2021)
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, admite că ar putea fi introdus un ”paşaport de vaccinare” anti-Covid

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Temerile privind introducerea unui „pașaport de vaccinare” anti-Covid19 nu sunt nejustificate. O confirmă azi chiar președintele Consiliului European, Charles Michel.

Într-un interviu acordat azi unui program olandez de televiziune, ”Buitenhof”, preşedintele CE a spus că dezbaterea pe această temă i se pare ”foarte pertinentă”, dar și că ”decizia va fi luată de liderii Uniunii Europene”.

Totuși, preşedintele CE consideră că nu este cazul să fie introdus acum acest pașaport, dar… că ”există un acord de principiu privind un astfel de document”.

De ce asta? Pentru ”mai întâi trebuie vaccinaţi mai mulţi oameni„ iar dacă va fi introdus prea devreme, ”paşaportul ar putea produce o frustrare uriaşă în Europa  şi în alte părţi ale lumii„.

Dar, conchide preşedintele Consiliului European, citat de Agerpres, nu este exclus ca pe viitor ”deplasările în interiorul UE să fie permise numai celor vaccinaţi”, chiar dacă ”subiectul este sensibil în multe ţări europene”.

131
Tagurile:
coronavirus, vaccin
Tematic
Putin va pleca la Seul după ce se va vaccina împotriva COVID-19
Se va vaccina Orban împotriva Covid? Răspunsul premierului
Președintele Rusiei se va vaccina cu Sputnik V - detalii
Știrea serii: Iohannis a anunțat când se va vaccina PUBLIC!

Загрузка...
Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu spune cât timp vor primi profesorii bani în plus

0
(reînnoit 20:53 17.01.2021)
Ministrul Educației a declarat că profesorilor le vor fi plătite orele remediale timp de 16 săptămâni, mai exact aproape tot semestrul al doilea din actualul an școlar, 2020-2021. Măsurile nu au fost încă propuse Guvernului.

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Promisiuni fără acoperire? Așa ar putea fi considerate promisiunile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, referitoare la plata orelor remediale din cel de-al doilea semestru al anului școlar în curs.

Deocamdată nu se știe exact nici câți bani vor primi în plus profesorii pentru orele remediale, deși Cîmpeanu înaintase valoarea de 100 de lei în spațiul public. Demnitarul a dat asigurări că vom avea câte de curând o decizie prin care să fie clar câți bani vor primi profesorii care predau ore remediale.

”Încă nu am făcut această propunere în Guvern, dar voi iniția o Ordonanță de Urgență prin care aceste lucruri la care lucrăm să fie propuse și sunt convins că vor putea fi aprobate”, a spus Cîmpeanu la hotnews.ro.

De asemenea, ministrul Educației a precizat că există acoperirea financiară identificată, fiind vorba despre un pachet mediu, de cinci ore remediale pe săptămână, vreme de 16 săptămâni.

Reamintim că semestrul al doilea debutează în data de 8 februarie 2021 și durează 17 săptămâni. Acesta se încheie pe data de 18 iunie 2021. Sunt două săptămâni de vacanță de Paște.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat că este nevoie urgentă de recuperare de către elevi a acestor pierderi înainte de examenele naționale.

În acest caz, se pune întrebarea dacă elevii vor fi chemați sâmbăta la școală pentru orele remediale.

Cîmpeanu a explicat că decizia îi va aparține profesorului, însă a precizat că se poate face o oră în plus în fiecare zi, de luni până vineri.

Programul va fi făcut de profesor numai după ce a identificat pierderile și necesarul de ore ca să acopere pierderile suferite pe parcursul procesului de predare online, împreună cu elevii, prin consultarea părinților.

Este evident că Sorin Cîmpeanu are încrede în bunele intenții ale profesorilor, însă nimeni nu poate garanta că acele ore chiar se vor derula așa cum trebuie și că profesorii se vor ține de treabă, nu vor chema copiii la școală doar pentru a încasa banii pe orele remediale…

0
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu
Tematic
Cîmpeanu cere devotament din partea profesorilor
Refuză profesorii vaccinarea? Cîmpeanu dă explicații
Moraru: ”E liniște peste tot. Nu se mai aud abuzurile profesorilor”

Загрузка...