WikiLeaks

Raport: nu există dovezi despre o „conspirație” între WikiLeaks, Trump și Rusia

176
(reînnoit 19:53 13.01.2021)
În ciuda relatărilor din presa mainstream potrivit cărora WikiLeaks și editorul său ar fi „conspirat” cu actori străini pentru a „se amesteca” în alegerile prezidențiale din 2016, paginile neredactate ale Raportului Mueller arată că nu s-au găsit niciodată dovezi.

BUCUREŞTI, 13 ian – Sputnik. Paginile neredactate din raportul avocatului special al SUA Robert Mueller asupra presupusei ingerințe rusești în alegerile prezidențiale din 2016 dezvăluie că fostul director al FBI avea dovezi „insuficiente” pentru a-l pune sub acuzare pe Julian Assange și WikiLeaks pe motiv că ar fi făcut parte din vreo conspirație, fie cu campania lui Donald Trump, fie cu statul rus.

Această constatare, dezvăluită abia în ajunul alegerilor prezidențiale din SUA, pe 2 noiembrie 2020, a rămas în mare parte neacoperită de presa mainstream; ca să nu mai spunem de faptul că reputația lui Assange a fost afectată în urma acuzației repetate că l-ar fi „ajutat pe Trump să fie ales”.

Biroul lui Mueller „nu a produs suficiente dovezi admisibile care să arate că WikiLeaks știa sau că a închis ochii în mod intenționat” față de orice presupusă acţiune de hacking din partea unor actori de stat străini, ruși sau de altă naţionalitate, potrivit raportului, citat de Sputnik News

​Mueller descrie în concluzie dificultatea avută în stabilirea unui caz prima facia împotriva lui Assange și WikiLeaks.

Mueller citează, de asemenea, „chestiuni constituționale” care oferă o barieră în calea urmăririi penale a WikiLeaks. Primul amendament din Constituția SUA „protejează publicarea de către o parte a unor comunicări interceptate ilegal cu privire la o chestiune de interes public, chiar și în cazul în care părțile care au publicat au ştiut sau au avut motive să știe despre natura ilegală a interceptărilor”, a explicat Mueller.

Assange și WikiLeaks au susținut în mod repetat că e-mailurile DNC nu le-au fost furnizate de către vreun actor de stat încă de când au apărut acuzațiile în 2016 că ele ar fi venit din Rusia.

Aceste pagini noi neredactate nu au avut parte de aceleaşi discuții şi diseminare în presa principală în comparație cu relatările repetate despre presupusa „conspirație” pentru amestecul în alegerile din 2016 „pusă la cale” de o presupusă legătură între WikiLeaks, Trump şi Rusia. Deși nu a fost prezentată nicio dovadă care să justifice aceste afirmații, amploarea pe care a avut-o repetarea acestor afirmaţii nu numai că au condus la delegitimarea organizației - care are până în prezent un istoric de publicare a unor informații veridice -, precum şi a editorului său Assange.

De asemenea, dezvăluirile raportului explică de ce niciuna dintre acuzațiile actuale aduse împotriva lui Assange de către Departamentul de Justiție nu are legătură cu presupusa piratare a serverelor DNC în 2016 și se concentrează în schimb asupra rolului său în obținerea și publicarea unor documente clasificate care dezvăluie crime de război și a alte infracțiuni din 2009 până în 2011.

Assange rămâne încarcerat la închisoarea Belmarsh, judecătorul refuzând extrădarea acestuia din motive de sănătate și având în vedere riscul „substanțial” de sinucidere în cazul în care ar fi trimis în Statele Unite. Se pare că apărarea pregătește o posibilă contestație, la Înalta Curte, a deciziei judecătorului de a refuza cauțiunea.

176
Tagurile:
Rusia, Donald Trump, Wikileaks
Tematic
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a fost arestat - poliția britanică
Trump nu știe nimic despre WikiLeaks și arestarea lui Assange
Noi dezvăluiri Wikileaks: ce face CIA cu telefonul tău
Expert WikiLeaks dispărut în mod misterios în Norvegia
Nucleara: ”Nota de plată agreată de Iohannis cu Trump” - un adevărat WikiLeaks românesc!
Assange, deținut în condiții mai dure decât teroriștii – redactorul șef WikiLeaks
40 de organizații cer eliberarea lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks
 Невский проспект

Miniștri de Externe din CSI au comemorat 80 de ani de la începutul războiului

22
Miniștri de Externe ale statelor CSI au lansat o campanie online de comemorare a 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, inițiată de Belarus.

CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik. Miniștrii Afacerilor Externe ai statelor membre CSI au lansat în rețele de socializare o campanie de comemorare a 80 de ani de la începutului Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Video cu lansarea a fost publicat luni pe pagina oficială a diplomației belaruse pe Facebook.

“Acum 80 de ani, pe 22 iunie 1941, în familiile Uniunii Sovietice multinaționale a venit războiul. Toți au fost vizați, pentru fiecare popor din URSS războiul a devenit o tragedie națională. Astăzi poeții naționali, prin vocile miniștrilor de Externe ai statelor CSI, ne vor aminti tuturor despre coșmarul războiului și faptele eroice ale apărătorilor, despre perfidia inamicului și stoicismul bunicilor noștri, durerea în urma pierderilor și lacrimile de bucurie ale Victoriei! Noi, cei din CSI, păstrăm în memorie, cinstim și avem grijă de moștenirea păcii!”, este menționat în mesajul care însoțește clipul video cu hashtagul #VOV80.
În cadrul campaniei, miniștrii de Externe ai CSI au recitat poezii despre război în limbile materne. Astfel, ministrul de Externe al Belarusului, Vladimir Makei, a recitat poezia lui Iakub Kolas "Абаронцам роднай зямлі", ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a recitat poezia lui Constantin Simonov, “Тот самый длинный день в году”.

De asemenea, la acțiune au participat șefii diplomațiilor din Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan. Inițiatorul acțiunii este Belarusul, care deține președinția CSI în 2021.

22
Tagurile:
CSI

Загрузка...
Heiko Maas

Germania va susţine încheierea unui pact european privind migrația

38
(reînnoit 12:54 21.06.2021)
Berlinul va susține pe deplin încheierea unui pact european privind migrația, a declarat ministrul german de Externe Heiko Maas pentru cotidianul italian La Repubblica într-un interviu publicat luni.

BUCUREŞTI, 21 iun – Sputnik. Ministrul german de Externe Heiko Maas a declarat, într-un interviu pentru cotidianul italian La Repubblica publicat luni, că Germania va susține pe deplin încheierea unui pact european privind migrația, precizând în același timp că este necesar un progres în împărţirea eforturilor.

Putin și Merkel, la Forumul Păcii
© Photo : Пресс-служба Президента РФ

„Ar trebui să găsim o cale pentru redistribuirea refugiaților”, a spus Heiko Maas, adăugând că țările care nu doresc să participe ar trebui să contribuie într-un alt mod, de exemplu prin oferirea de sprijin financiar pentru protejarea frontierelor externe ale EU. „Trebuie să progresăm, în cele din urmă, în distribuția sarcinilor”, a adăugat ministrul.

Heiko Maas a mai spus că au loc discuţii pentru a se găsi, până în august, o soluție în ceea ce priveşte conducta de gaz Nord Stream 2, care va permite Rusiei să ocolească Ucraina pentru a transporta gazul către Europa.

Maas a mai afirmat că sunt necesare alternative la Drumul Mătăsii dinspre China pentru a limita influența puterii asiatice în lume.

Premierul italian Mario Draghi urmează să se întâlnească luni cu Angela Merkel.

38
Tagurile:
Migranți, Germania

Загрузка...