WikiLeaks

Raport: nu există dovezi despre o „conspirație” între WikiLeaks, Trump și Rusia

156
(reînnoit 19:53 13.01.2021)
În ciuda relatărilor din presa mainstream potrivit cărora WikiLeaks și editorul său ar fi „conspirat” cu actori străini pentru a „se amesteca” în alegerile prezidențiale din 2016, paginile neredactate ale Raportului Mueller arată că nu s-au găsit niciodată dovezi.

BUCUREŞTI, 13 ian – Sputnik. Paginile neredactate din raportul avocatului special al SUA Robert Mueller asupra presupusei ingerințe rusești în alegerile prezidențiale din 2016 dezvăluie că fostul director al FBI avea dovezi „insuficiente” pentru a-l pune sub acuzare pe Julian Assange și WikiLeaks pe motiv că ar fi făcut parte din vreo conspirație, fie cu campania lui Donald Trump, fie cu statul rus.

Această constatare, dezvăluită abia în ajunul alegerilor prezidențiale din SUA, pe 2 noiembrie 2020, a rămas în mare parte neacoperită de presa mainstream; ca să nu mai spunem de faptul că reputația lui Assange a fost afectată în urma acuzației repetate că l-ar fi „ajutat pe Trump să fie ales”.

Biroul lui Mueller „nu a produs suficiente dovezi admisibile care să arate că WikiLeaks știa sau că a închis ochii în mod intenționat” față de orice presupusă acţiune de hacking din partea unor actori de stat străini, ruși sau de altă naţionalitate, potrivit raportului, citat de Sputnik News

​Mueller descrie în concluzie dificultatea avută în stabilirea unui caz prima facia împotriva lui Assange și WikiLeaks.

Mueller citează, de asemenea, „chestiuni constituționale” care oferă o barieră în calea urmăririi penale a WikiLeaks. Primul amendament din Constituția SUA „protejează publicarea de către o parte a unor comunicări interceptate ilegal cu privire la o chestiune de interes public, chiar și în cazul în care părțile care au publicat au ştiut sau au avut motive să știe despre natura ilegală a interceptărilor”, a explicat Mueller.

Assange și WikiLeaks au susținut în mod repetat că e-mailurile DNC nu le-au fost furnizate de către vreun actor de stat încă de când au apărut acuzațiile în 2016 că ele ar fi venit din Rusia.

Aceste pagini noi neredactate nu au avut parte de aceleaşi discuții şi diseminare în presa principală în comparație cu relatările repetate despre presupusa „conspirație” pentru amestecul în alegerile din 2016 „pusă la cale” de o presupusă legătură între WikiLeaks, Trump şi Rusia. Deși nu a fost prezentată nicio dovadă care să justifice aceste afirmații, amploarea pe care a avut-o repetarea acestor afirmaţii nu numai că au condus la delegitimarea organizației - care are până în prezent un istoric de publicare a unor informații veridice -, precum şi a editorului său Assange.

De asemenea, dezvăluirile raportului explică de ce niciuna dintre acuzațiile actuale aduse împotriva lui Assange de către Departamentul de Justiție nu are legătură cu presupusa piratare a serverelor DNC în 2016 și se concentrează în schimb asupra rolului său în obținerea și publicarea unor documente clasificate care dezvăluie crime de război și a alte infracțiuni din 2009 până în 2011.

Assange rămâne încarcerat la închisoarea Belmarsh, judecătorul refuzând extrădarea acestuia din motive de sănătate și având în vedere riscul „substanțial” de sinucidere în cazul în care ar fi trimis în Statele Unite. Se pare că apărarea pregătește o posibilă contestație, la Înalta Curte, a deciziei judecătorului de a refuza cauțiunea.

156
Tagurile:
Rusia, Donald Trump, Wikileaks
Tematic
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a fost arestat - poliția britanică
Trump nu știe nimic despre WikiLeaks și arestarea lui Assange
Noi dezvăluiri Wikileaks: ce face CIA cu telefonul tău
Expert WikiLeaks dispărut în mod misterios în Norvegia
Nucleara: ”Nota de plată agreată de Iohannis cu Trump” - un adevărat WikiLeaks românesc!
Assange, deținut în condiții mai dure decât teroriștii – redactorul șef WikiLeaks
40 de organizații cer eliberarea lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks
Vladimir Putin

Putin și Biden au convenit asupra prelungirii New Start

151
Vladimir Putin și Joe Biden au purtat astăzi o discuție telefonică, în cadrul căreia au convenit asupra prelungirii tratatului New Start.

BUCUREȘTI, 26 ian – Sputnik. Președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden au convenit în timpul unei discuții telefonice asupra prelungirii tratatului New Start, anunță serviciul de presă al Kremlinului.

Sistemul de rachetă Topol
© Sputnik / Александр Кряжев

În următoarele zile Rusia și SUA vor încheia toate procedurile necesare pentru a asigura continuitatea Tratatului cu privire la măsurile pentru reducerea și limitarea în continuare a armelor ofensive strategice (New Start), anunță serviciul de presă al Kremlinului.

“În următoarele zile părțile vor încheia toate procedurile necesare pentru a asigura funcționarea în continuare a acestui mecanism internațional pentru reducerea reciprocă a arsenalelor rachetelor nucleare”, se menționează în comunicatul administrației prezidențiale ruse.

151
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin
Tematic
SUA au reacționat oficial la oferta lui Putin de prelungire a New Start
Rusia îndeamnă SUA să semneze extinderea tratatului New START
SUA vor să negocieze prelungirea tratatului New Start cu Moscova

Загрузка...

SUA, chemată se alăture UE în reglementarea giganților digitali mondiali

93
(reînnoit 17:19 26.01.2021)
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut în mesajul său de la Davos ca SUA să se alăture UE în reglementarea giganților digitali, solicitând limitarea puterii acestora

BRUXELLES, 26 ian - Sputnik. În mesajul său pentru Forumul Economic Mondial de la Davos, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a invitat SUA să se alăture iniţiativelor europene vizând reglementarea giganţilor digitali.

„Îi invit pe prietenii noştri americani să se alăture iniţiativelor noastre. Împreună am putea crea un set de reguli pentru economia digitală care ar fi valabil la scară globală”, a spus vond der Leyen în cadrul Formului de la Davos care se desfășoară virtual.

Potrivit președintelui Comisiei Europene, ar fi vorba de un set de reguli care să fie fundamentat pe drepturile omului, diversitate, incluziune şi protejarea sferei private. Von der Leyen a făcut astfel referire la proiectele de reglementare prezentate de Comisie în decembrie 2020 intitulate ”Digital Services Act” şi ”Digital Market Act”.

De asemenea, Ursula von der Leyen a acuzat pericolele pe care le reprezintă internetul nereglementat pentru democraţie, spunând că luarea cu asalt a Capitoliului a fost un şoc pentru ea.

„Trebuie să ne apărăm instituţiile împotriva puterii corozive a discursurilor de ură, dezinformării (...) şi incitării la violenţă”, a fost mesajul transmis de președintele Comisiei Europene la Davos.

Ea a arătat că modelul de afaceri al platformelor de internet are un impact nu doar asupra concurenţei libere şi corecte, dar şi asupra democraţiei, securităţii şi calităţii informaţiei.

”De aceea, trebuie să limităm puterea imensă a marilor companii digitale”, a adăugat Ursula von der Leyen, care a propus ca ceea ce este ilegal off-line să fie ilegal şi on-line şi ca platformele să fie transparente în ce priveşte funcţionarea algoritmilor lor.

93
Tagurile:
UE, SUA
Tematic
Juan Guaido nu mai e recunoscut de UE ca președinte interimar al Venezuelei
După Pfizer, și AstraZeneca va reduce livrările de vaccin anti-Covid pentru UE
UE se laudă că va obliga furnizorii să livreze vaccinul anti-Covid 19 la timp

Загрузка...
Accident în București, o mașină a căzut în groapă

FOTO: O mașină s-a prăbușit într-o groapă RADET în București

0
O șoferiță s-a pomenit cu mașina într-o groapă rezultată în urma lucrărilor derulate de Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) în București.

O șoferiță a ajuns cu mașina sa într-o groapă pe una dintre străzile din București. Este vorba de o groapă rezultată în urma lucrărilor derulate de Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET).

 • Accident în București, o mașină a căzut în groapă
  Accident în București, o mașină a căzut în groapă
  © Inquam Photos / OCTAV GANEA
 • Accident în București, o mașină a căzut în groapă
  Accident în București, o mașină a căzut în groapă
  © Inquam Photos / OCTAV GANEA
 • Accident în București, o mașină a căzut în groapă
  Accident în București, o mașină a căzut în groapă
  © Inquam Photos / OCTAV GANEA
 • Accident în București, o mașină a căzut în groapă
  Accident în București, o mașină a căzut în groapă
  © Inquam Photos / OCTAV GANEA
1 / 4
© Inquam Photos / OCTAV GANEA
Accident în București, o mașină a căzut în groapă

Din informațiile de până acum, femeia nu a fost rănită și nici nu a prezentat test pozitiv la alcoolemie.

Se pare că aburii denși care ieșeau din groapă a redus vizibilitatea în zonă și femeia nu a văzut semnalizatoarele instalate.

0
Tagurile:
București

Загрузка...