BRUXELLES, 12 ian - Sputnik. Informația despre atacuri armate în SUA înainte de investirea lui Joe Biden a fost lansată de ABC News de unde a devenit o știre de senzație în presa americană.
Astfel, spune ABC News, potrivit unei note interne a FBI, un grup neidentificat face apel la atacarea clădirilor de stat, locale și federale și a tribunalelor, iar aceste atacuri ar urma să se producă dacă Donald Trump ar fi înlăturat din funcție înainte de Ziua Învestirii.
Potrivit aceleiași surse, grupul respectiv ar plănui de asemenea să atace birourile guvernamentale din toate statele americane în ziua învestirii lui Biden, indiferent dacă e vorba de state care au votat pentru Trump sau pentru Biden.
„FBI a primit informații despre un grup armat neidentificat care intenționează să vină la Washington pe 16 ianuarie”, ar scrie în nota citată de postul tv american.
De asemenea, mai spune postul tv, reprezentanții grupului au amenințat că, în cazul în care Congresul încearcă să-l demită pe POTUS cu ajutorul celui de-Al 25-lea Amendament, se va produce o revoltă uriașă.
Dar informația trebuie privită cu circumspecție pentru că, în mod oficial, un purtător de cuvânt al FBI a refuzat să confirme autenticitatea notei. El doar a arătat că FBI „strânge informații pentru a identifica orice amenințare potențială”.
Pe de altă parte, autoritățile din Washington, printre care și primarul Muriel Bowser, au făcut apel la sporirea măsurilor de securitate, iar Washington Park Service a închis Monumentul Washington până pe 24 ianuarie, după ce a primit „amenințări credibile”.
De asemenea, președintele Donald Trump a aprobat instituirea stării de urgență la Washington, înainte de învestirea lui Biden. El a ordonat ca resursele de securitate locale să fie completate de un ajutor federal.
Primarul Bowser a solicitat acest ordin de declarare a stării de urgență în capitala SUA, duminică, printr-o scrisoare adresată președintelui, iar starea de urgență decretată la Washington D.C. de către Donald Trump a intrat în vigoare ieri și expiră pe 24 ianuarie.
Învestirea lui Joe Biden ca președinte a fost programată pe 20 ianuarie, dar până atunci situația rămâne tensionată, mai ales în contextul în care mâine Camera Reprezentanților ar urma să voteze un articol de impechement împotriva președintelui în exercițiu Donald Trump.
BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. SUA urmăresc o politică represivă în raport cu proprii cetățeni. În ultimul timp susținătorii actualului președinte Donald Trump se interesează de modalitățile de obținere a cetățeniei rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.
“Cel mai îngrijorător este că această criză profundă, care a afectat fiecare american, vizează o țară care are celor mai mare buget al apărării... Anume SUA au introdus în practica lumii occidentale sancțiuni ilegale în calitatea lor de instrument de control al altor state. Iată de ce, reieșind din procesele care au loc acolo, reieșind din faptul că anume această țară promovează o politică represivă în lume, iar astăzi constatăm că (promovează o politică represivă n.r.) și în raport cu proprii cetățeni, suntem îngrijorați”, a declarat Zaharova la postul de televiziune Rossiya 1.
Potrivit ei, acum cel mai populare comentarii, pe care le primește în rețele de socializare din partea americanilor, care îl susțin pentru Trump, vizează modalitățile de obținere a cetățeniei rusești.
“Bine ați veni în realitate”, a menționat purtătorul de cuvânt al MAE.
BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Temerile privind introducerea unui „pașaport de vaccinare” anti-Covid19 nu sunt nejustificate. O confirmă azi chiar președintele Consiliului European, Charles Michel.
Într-un interviu acordat azi unui program olandez de televiziune, ”Buitenhof”, preşedintele CE a spus că dezbaterea pe această temă i se pare ”foarte pertinentă”, dar și că ”decizia va fi luată de liderii Uniunii Europene”.
Totuși, preşedintele CE consideră că nu este cazul să fie introdus acum acest pașaport, dar… că ”există un acord de principiu privind un astfel de document”.
De ce asta? Pentru ”mai întâi trebuie vaccinaţi mai mulţi oameni„ iar dacă va fi introdus prea devreme, ”paşaportul ar putea produce o frustrare uriaşă în Europa şi în alte părţi ale lumii„.
Dar, conchide preşedintele Consiliului European, citat de Agerpres, nu este exclus ca pe viitor ”deplasările în interiorul UE să fie permise numai celor vaccinaţi”, chiar dacă ”subiectul este sensibil în multe ţări europene”.
Over het principe van een vaccinatie-paspoort, waarmee vrij reizen in de Europa mogelijk wordt gemaakt, zegt de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel: 'Ik sluit het niet uit, maar dit thema ligt gevoelig in Europese landen' #Buitenhof. pic.twitter.com/ROglGVT1x8
— Buitenhof (@Buitenhoftv) January 17, 2021
BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Promisiuni fără acoperire? Așa ar putea fi considerate promisiunile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, referitoare la plata orelor remediale din cel de-al doilea semestru al anului școlar în curs.
Deocamdată nu se știe exact nici câți bani vor primi în plus profesorii pentru orele remediale, deși Cîmpeanu înaintase valoarea de 100 de lei în spațiul public. Demnitarul a dat asigurări că vom avea câte de curând o decizie prin care să fie clar câți bani vor primi profesorii care predau ore remediale.
”Încă nu am făcut această propunere în Guvern, dar voi iniția o Ordonanță de Urgență prin care aceste lucruri la care lucrăm să fie propuse și sunt convins că vor putea fi aprobate”, a spus Cîmpeanu la hotnews.ro.
De asemenea, ministrul Educației a precizat că există acoperirea financiară identificată, fiind vorba despre un pachet mediu, de cinci ore remediale pe săptămână, vreme de 16 săptămâni.
Reamintim că semestrul al doilea debutează în data de 8 februarie 2021 și durează 17 săptămâni. Acesta se încheie pe data de 18 iunie 2021. Sunt două săptămâni de vacanță de Paște.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat că este nevoie urgentă de recuperare de către elevi a acestor pierderi înainte de examenele naționale.
În acest caz, se pune întrebarea dacă elevii vor fi chemați sâmbăta la școală pentru orele remediale.
Cîmpeanu a explicat că decizia îi va aparține profesorului, însă a precizat că se poate face o oră în plus în fiecare zi, de luni până vineri.
Programul va fi făcut de profesor numai după ce a identificat pierderile și necesarul de ore ca să acopere pierderile suferite pe parcursul procesului de predare online, împreună cu elevii, prin consultarea părinților.
Este evident că Sorin Cîmpeanu are încrede în bunele intenții ale profesorilor, însă nimeni nu poate garanta că acele ore chiar se vor derula așa cum trebuie și că profesorii se vor ține de treabă, nu vor chema copiii la școală doar pentru a încasa banii pe orele remediale…