BUCUREȘTI, 12 ian – Sputnik. Dacă în timpul mandatului său Donald Trump s-a remarcat prin neînceperea unor conflicte ”calde”, pe final, originalul președinte a amplificat tensiunile cu China și, în această noapte, a dat o decizie care vizează Cuba.
Astfel, cu numai nouă zile înainte de finalul mandatului, administrația Trump a reintrodus Cuba pe lista neagră statelor care susţin terorismul.
”Sprijinul continuu al Cubei pentru terorism în emisfera occidentală trebuie oprit. Astăzi, Statele Unite întorc Cuba pe lista sponsorilor de stat ai terorismului pentru a trage la răspundere regimul Castro pentru comportamentul său malign”, scrie Mike Pompeo pe Twitter.
Într-un comunicat, Pompeo spune că prin această măsură ”vom trage din nou la răspundere guvernul Cubei şi vom transmite un mesaj clar: regimul Castro trebuie să pună capăt sprijinului său pentru terorismul internaţional şi subversiunii justiţiei americane”.
Astfel, statul caraibean completează lista neagră a SUA cu ”sponsorii terorismului”, alături de Iran, Coreea de Nord şi Siria.
Reamintim că atentatorii de la 11 septembrie erau în majoritate saudiți, iar Osama bin Laden era membru al uneia dintre cele mai bogate familii saudite. De asemenea, africanii Boko Haram comit cele mai atroce masacre. Nici saudiții, nici africanii nu apar pe lista SUA.
De fapt, până și Nelson Mandela, simbolul luptei mondiale contra rasismului și Apartheidului a fost considerat „terorist” în SUA mult timp.
Să precizăm că fostul preşedinte Barack Obama a retras Cuba de pe respectiva listă în 2015, când s-a înregistrat o apropiere între Washington şi Havana.
Înainte de revoluția condusă de comuniștii lui Fidel Castro și Che Guevara, Cuba fusese transformată într-un refugiu al mafiei americane, al traficului de droguri și prostituției – totul sub control SUA.
Cuba’s continued support for terrorism in the Western Hemisphere must be stopped. Today the United States is returning Cuba to the State Sponsors of Terrorism list to hold the Castro regime accountable for its malign behavior.
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) January 11, 2021
BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. O veste extrem de importantă a fost transmisă de la Washington – preşedintele Joe Biden doreşte prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice – ”New START” - încheiat între SUA şi Rusia.
Tratatul, în forma actuală, urmează să expire la începutul lui februarie, transmite Russia Today.
Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a spus că Biden va căuta să negocieze o prelungire a acordului înainte ca acesta să înceteze în 5 februarie.
”Președintele spus clar de mult timp că tratatul ”New START” este în interesul securității naționale a Statelor Unite și această prelungire are și mai mult sens atunci când relația cu Rusia este contradictorie, așa cum este și în acest moment”, a declarat Psaki, numind acordul ”o ancoră a stabilității strategice” între cele două țări.
Dar, Casa Albă mai transmite un semnal, în același timp: Biden va urmări și o evaluare a informațiilor despre ceea ce Psaki a numit „acțiuni nesăbuite și contradictorii” ale Moscovei.
„Chiar dacă lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele SUA, tot așa lucrăm pentru a cere Rusiei să dea socoteală pentru acțiunile sale nesăbuite și contradictorii”, a spus Psaki.De asemenea, Biden va cere comunității de informații pentru evaluarea completă a cazul penetrării cibernetice de la ”SolarWinds” dar și a interferenței rusești în alegerile din 2020, a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziției Alexey Navalny și a pretinselor recompense asupra soldaților americani în Afganistan.
Deci, o întreagă listă de alegații și acuzații care au fost deja dovedite ca false – dar și un aspect contradictoriu: nimic despre introducerea Chinei în acest tratat, cu toate că superputerea de la Răsărit dorea acest lucru.
Cum poate fi interpretată această ”omisiune”? Ca o intenție specială față de China a noii administrații democrat-globaliste?
BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. În timpul campaniei sale, Joe Biden a promis să protejeze drepturile comunității LGBTQ. La câteva ore după începerea mandatului său prezidențial, a apărut o primă noutate.
Astfel, site-ul Casei Albe și-a actualizat formularul de contact, permițând acum persoanelor care vor să contacteze administrația să aleagă dintre următoarele opţiuni: „ea / al ei, el /al lui, ei / al lor, altul sau prefer să nu spun”.
De asemenea, meniul permite alegerea menţiunii non-binare „Mx”.
„Anul trecut m-am plâns că a trebuit să-mi menţionez incorect sexul la recensământul din 2020. Astăzi pot selecta titlul «Mx» și pronumele «ei / al lor» pe pagina de contact a Casei Albe. Știu că nu este mult, dar este un început”, a scris un utilizator, citat de CBS News.
Alianța gay și lesbiene împotriva defăimării (GLAAD) a salutat această posibilitate pe contul său de Twitter.
The @WhiteHouse website contact form now asks for your pronouns. pic.twitter.com/W5S36efo1d
— GLAAD (@glaad) January 20, 2021
De asemenea, marți, 19 ianuarie, noul președinte a numit-o în funcția de ministru adjunct al Sănătății pe Rachel Levine, un transgender, specialist în pediatrie și psihiatrie.
„Reprezintă o alegere istorică și extrem de calificată pentru a conduce politicile de sănătate ale administrației noastre”, a afirmat Joe Biden, potrivit Sputnik France.
BRUXELLES, 21 ian - Sputnik. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a decis să se afilieze la familia politică europeană a conservatorilor și reformatorilor, unul din președinții partidului, George Simion, fiind în discuții la Bruxelles pentru a realiza această mișcare politică.
„Este important să fim prezenți si aici, să se audă și vocea românilor, pentru că sunt teme cruciale unde europarlamentarii romani au fost absenți, de exemplu pachetul de mobilitate care încurcă transportatorii români”, a declarat co-președintele AUR pe această temă.
Din grupul ECR în Parlamentul European face parte un singur europarlamentar român, Cristian Terheș, care însă a intrat în PE pe listele PSD.
Cum însă AUR nu are europarlamentari, singura posibilitate de afiliere este, mai întâi, în Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, unde se află, de exemplu înscris și Partidul Alternativa Dreaptă din România, dar și Partidul Șor din Republica Moldova.
Dacă Partidul ECR are o gamă largă de partide, inclusiv din afara Europei, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni din Parlamentul European numără 62 de europarlamentari din 15 state membre și a fost înființat în 2009, orientarea politică a acestuia fiind de centru-dreapta. Din acest grup au făcut parte conservatorii britanici până la Brexit, iar din România au fost la un moment dat membri Monica Macovei și Laurențiu Rebega, pe când erau europarlamentari,
Dar opțiunea pentru ECR din partea AUR este o mișcare de compromis pentru a evita grupul naționaliștilor intitulat Identitate și Democrație. În Grupul ECR și în partidul european corespondent se găsesc și partid de orientare naționalistă, cum ar fi PiS, partidul aflat la putere în Polonia sau VOX din Spania, dar și partide care nu au nici o legătură cu naționalismul, ci sunt progresiste. Așa se explică de ce Monica Macovei a putut fi membră a acestui grup.
De altfel, și denumirea acestui grup e contradictorie, el intitulându-se al conservatorilor și reformiștilor, doi termeni care sunt antinomici.