Дональд Трамп

Un comisar european critică decizia Twitter de a suspenda conturile lui Trump

112
Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, și-a declarat perplexitatea faţă de decizia Twitter de a suspenda conturile preşedintelui american Donald Trump.

BRUXELLES, 11 ian - Sputnik. Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton i-a luat apărarea lui Trump în disputa cu Twitter care i-a închis contul, oficialul acuzând că acest lucru s-a făcut ”fără control legitim şi democratic”.

Potrivit comisarului, asemenea decizii cum e cea de a închide conturile președintelui american justifică proiectele Comisiei Europene de reglementare a giganţilor informatici.

Thierry Breton a publicat un articol de opinie în Le Figaro și în Politico pe această temă în care observă că faptul că un director executiv poate să scoată din funcţiune portavocea preşedintelui Statelor Unite fără nicio altă formă de control şi de contra-putere provoacă perplexitate.

El a atras atenția că platformele digitale ”nu se vor mai putea de acum deroba de responsabilitatea” în privinţa conţinuturilor lor.

”La fel cum 11 Septembrie a marcat o schimbare de paradigmă pentru Statele Unite, şi chiar pentru lume, va exista, în ce priveşte platformele digitale în democraţia noastră, un ''înainte şi un după'' 8 ianuarie 2021”, a precizat comisarul cu trimitere la data calendaristică la care Twitter a suspendat în mod permanent contul lui Donald Trump, la două zile după ce susţinătorii preşedintelui în exerciţiu au invadat Capitoliul timp de mai multe ore.

Dar, după Twitter, și Facebook şi alte platforme precum Snapchat sau Twitch au suspendat la rândul lor, pe durată nedeterminată, contul lui Trump.

”Această dată va rămâne ca o recunoaştere de către platforme a responsabilităţii lor editoriale şi a conţinuturilor pe care le vehiculează. Un fel de 11 Septembrie al spaţiului informaţional”, a mai spus Breton.

El a arătat însă că reacția fără precedent a platformelor drept răspuns la atacurile asupra simbolului democraţiei americane provoacă totuşi perplexitate: ”de ce nu au reuşit ele să blocheze mai devreme ''fake news'' şi discursurile de ură care au condus la atacul de miercurea trecută?”, se întreabă Thierry Breton.

După care, comisarul pune întrebarea cheie cu privire la puterea giganților internetului:

”Pertinentă sau nu, decizia de a cenzura un preşedinte în exerciţiu poate să fie decisă de o companie fără control legitim şi democratic?”, lansează el o chestiune esențială.

Thierry Breton a prezentat de altfel, la mijlocul lunii decembrie, două proiecte de legislaţie europeană care ar urma să pună capăt derivelor giganţilor informatici și abuzului lor de putere. Acum, oficialul european, ”aceste evenimente demonstrează că nu mai putem să stăm cu braţele încrucişate şi să ne încredem doar în bunăvoinţa platformelor”.

De aceea, spune comisarul, trebuie stabilite regulile jocului şi organizat spaţiul informaţional cu drepturi, obligaţii şi garanţii clar definite.

112
Tagurile:
Twiter, Trump
Tematic
Trump după blocarea pe Twitter: „Nu vom fi reduşi la tăcere!”
Trump promite că cei care l-au votat vor avea în viitor o „voce uriaşă”
Analist de top: ”Trump are soarta lui Dragnea”
Иллюстрационное фото вакцины от Covid19 с логотипом AstraZeneca

După Pfizer, și AstraZeneca va reduce livrările de vaccin anti-Covid pentru UE

47
(reînnoit 13:12 23.01.2021)
După ce Pfizer a anunțat reducerea livrărilor de vaccin în UE, și AstraZeneca va reduce cu 60% livrările de vaccin anti-Covid promise UE în prima parte a acestui an.

BRUXELLES, 23 ianc - Sputnik. Situația livrărilor de vaccin în UE devine tot mai problematică după ce AstraZeneca a anunțat că își va reduce livrările de vaccin. Compania britanică promisese în jur de 80 de milioane de doze spre cele 27 de țări ale Uniunii Europene până la finalul lunii martie, dar 31 de milioane dintre acestea nu vor mai ajunge pe continent din cauza unor probleme de producție întâmpinate la fabrica din Belgia care produce serul.

„Cantitatea produsă va fi mai mică decât cea anticipată din cauza unor scăderi de producție la fabrica noastră din lanțul de furnizare european”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei britanice într-un comunicat.

Și aceasta nu este prima veste proastă. Deja numărului de doze de vaccin Pfizer/BioNTech livrate UE este mai mic decât cel promis, situație care nemulțumește profund unele țări europene. Astfel, dacă Italia a anunțat că ar urma să dea în judecată Pfizer, Ungaria și-a asigurat un număr mare de doze de vaccin din Rusia, criticând încetineala Comisiei Europene în a asigura vaccinurile necesare unei vaccinări în masă.

47
Tagurile:
UE, COVID-19, vaccin
Tematic
Centrul Gamaleia și AstraZeneca au semnat un memorandum de cooperare
Centrul Gamaleia, despre cooperarea cu AstraZeneca: Politica nu-și mai are locul
AstraZeneca face echipă cu creatorii vaccinului Sputnik V

Загрузка...
Coronavirus în Spania

Călătorii din Barcelona, reduși la tăcere ca nu răspândească virusul

148
(reînnoit 10:34 23.01.2021)
Cei care călătoresc cu transportul public în Barcelona au fost rugați să tacă din gură pentru a nu răspândi coronavirusul.

BRUXELLES, 23 ian - Sputnik. O nouă măsură anti-Covid 19 a apărut pe piața europeană, și anume în Spania. În Barcelona, călătorii în transportul public sunt rugați să nu vorbească pentru a nu răspândi coronavirusul. Dar măsura nu s-a oprit doar la Barcelona, ea se aplică și în regiunea La Rioja și în Insulele Baleare. Ca orice măsură anti-Covid, și aceasta se bazează pe recomandările experților în sănătate.

Maria Cruz Minguillon, cercetător la Consiliul Național de Cercetare din Spania (CSIC), a explicat presei „oamenii care strigă sau vorbesc la telefon pot emite cu până la cincizeci de ori mai multe particule” de virus.

Isidre Gavin i Valls, secretarul pentru infrastructură și mobilitate al guvernului catalan, a explicat la rândul său căm chiar dacă studiile științifice arată că transportul public nu este o zonă cu risc mult mai mare de contaminare, totuși măsura transportului silențios ar putea îmbunătăți situația în ceea ce privește răspândirea virusului.

„Mulți oameni s-au temut, pentru că este dificil să păstrezi distanțarea în transportul public, dar prin măsuri precum interzicerea mâncării și a băuturii și păstrarea tăcerii, reducem riscurile”, a adăugat oficialul catalan.

Dar păstrarea tăcerii în transportul în comun este doar o recomandare și nu este supusă sancțiunilor.

148
Tagurile:
Barcelona, COVID-19
Tematic
La ce ne putem aștepta de la "EpiVacCorona": Totul despre vaccinul peptidic anti-COVID-19
UE cere evitarea călătoriilor între țările membre din cauza noilor mutații ale Covid 19
UK: vor primi 500 de lire toţi cei pozitivi cu Covid-19? - decizie

Загрузка...
Polițist. Poliția română

Polițistul care coordonează activitatea anti-Covid, prins la chef în Centrul Capitalei

25
Ofițerul care coordonează activitățile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei la nivelul Poliției Capitalei a ajuns cercetat de Poliție după ce a fost prins la o petrece în Centrul Vechi.

BUCUREȘTI, 23 ian - Sputnik. Un comunicatul IGPR de astăzi anunță că polițiștii din cadrul Poliției Capitalei au depistat ieri seară, la un restaurant din Centrul Vechi, în interior, 27 de persoane, printre care și un ofițer de poliție cu funcție de conducere din cadrul Direcției Generale de Poliției a Municipiului București.

„Urmare a datelor avute la dispoziție, s-a dispus declanșarea cercetării prealabile față de ofițerul respectiv, pentru a se stabili existența sau inexistența unei abateri disciplinare și a vinovăției, sub aspectul încălcării îndatoririlor care revin profesiei de polițist, prevăzute de Legea nr. 360/2002, având în vedere că acesta este și desemnat, la nivelul Poliției Capitalei, să coordoneze activitățile specifice de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19”, se precizează în comunicat.

Mai mult, una dintre persoanele depistate la petrecere figura carantinată în județul Călărași, din data de 16 ianuarie, astfel că polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Oamenii legii au amendat 25 de clienți cu 17.500 de lei și au aplicat o sancțiune 5.000 de lei operatorului economic în incinta căruia au fost depistate persoanele.

Dincolo de tonul sec al comunicatului, faptele sunt mai grave. Astfel, polițiștii Sectorului 3 au descins aseară la Hanul lui Manuc surprinzând o petrecere în interior, interzisă în această perioadă, la care participau șefi din Poliția Capitalei și procurori.

Oamenii legii au numărat 27 de persoane care consumau alcool în interior, iar printre aceștia se aflau comisar-șef Radu Gavriș, director general adjunct al Poliției Capitalei, împreună cu Ioan Costel, Alexandru Solatan și procurorii Florin Baran Florin și Codruț Popoiu de la Parchetul Tribunalului București.

25
Tagurile:
COVID-19, polițist
Tematic
Covid 19 a ucis mai mulți americani decât al doilea război mondial
Putin și șeful Consiliului UE au discutat despre lupta comună împotriva COVID-19
UE cere evitarea călătoriilor între țările membre din cauza noilor mutații ale Covid 19

Загрузка...