Дональд Трамп

Un comisar european critică decizia Twitter de a suspenda conturile lui Trump

120
Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, și-a declarat perplexitatea faţă de decizia Twitter de a suspenda conturile preşedintelui american Donald Trump.

BRUXELLES, 11 ian - Sputnik. Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton i-a luat apărarea lui Trump în disputa cu Twitter care i-a închis contul, oficialul acuzând că acest lucru s-a făcut ”fără control legitim şi democratic”.

Potrivit comisarului, asemenea decizii cum e cea de a închide conturile președintelui american justifică proiectele Comisiei Europene de reglementare a giganţilor informatici.

Thierry Breton a publicat un articol de opinie în Le Figaro și în Politico pe această temă în care observă că faptul că un director executiv poate să scoată din funcţiune portavocea preşedintelui Statelor Unite fără nicio altă formă de control şi de contra-putere provoacă perplexitate.

El a atras atenția că platformele digitale ”nu se vor mai putea de acum deroba de responsabilitatea” în privinţa conţinuturilor lor.

”La fel cum 11 Septembrie a marcat o schimbare de paradigmă pentru Statele Unite, şi chiar pentru lume, va exista, în ce priveşte platformele digitale în democraţia noastră, un ''înainte şi un după'' 8 ianuarie 2021”, a precizat comisarul cu trimitere la data calendaristică la care Twitter a suspendat în mod permanent contul lui Donald Trump, la două zile după ce susţinătorii preşedintelui în exerciţiu au invadat Capitoliul timp de mai multe ore.

Dar, după Twitter, și Facebook şi alte platforme precum Snapchat sau Twitch au suspendat la rândul lor, pe durată nedeterminată, contul lui Trump.

”Această dată va rămâne ca o recunoaştere de către platforme a responsabilităţii lor editoriale şi a conţinuturilor pe care le vehiculează. Un fel de 11 Septembrie al spaţiului informaţional”, a mai spus Breton.

El a arătat însă că reacția fără precedent a platformelor drept răspuns la atacurile asupra simbolului democraţiei americane provoacă totuşi perplexitate: ”de ce nu au reuşit ele să blocheze mai devreme ''fake news'' şi discursurile de ură care au condus la atacul de miercurea trecută?”, se întreabă Thierry Breton.

După care, comisarul pune întrebarea cheie cu privire la puterea giganților internetului:

”Pertinentă sau nu, decizia de a cenzura un preşedinte în exerciţiu poate să fie decisă de o companie fără control legitim şi democratic?”, lansează el o chestiune esențială.

Thierry Breton a prezentat de altfel, la mijlocul lunii decembrie, două proiecte de legislaţie europeană care ar urma să pună capăt derivelor giganţilor informatici și abuzului lor de putere. Acum, oficialul european, ”aceste evenimente demonstrează că nu mai putem să stăm cu braţele încrucişate şi să ne încredem doar în bunăvoinţa platformelor”.

De aceea, spune comisarul, trebuie stabilite regulile jocului şi organizat spaţiul informaţional cu drepturi, obligaţii şi garanţii clar definite.

120
Tagurile:
Twiter, Trump
Tematic
Trump după blocarea pe Twitter: „Nu vom fi reduşi la tăcere!”
Trump promite că cei care l-au votat vor avea în viitor o „voce uriaşă”
Analist de top: ”Trump are soarta lui Dragnea”

Putin: Imaginea lui Joe Biden prezentată în presă „este departe de realitate”

195
Președintele rus Vladimir Putin a făcut referire la întâlnirea sa cu Joe Biden, spunând că este un partener cu experiență și că imaginea despre acesta prezentată în mass-media este alta decât cea din realitate.

BUCUREŞTI, 17 iun – Sputnik. Vladimir Putin a spus că imaginea lui Joe Biden prezentată în mass-media nu are nicio legătură cu realitatea.

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

„Această imagine, a președintelui Biden, prezentată de presă, a noastră și chiar de presa americană, este departe de realitate”, a spus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu absolvenții Școlii universitare de administrație de la Moscova.

Preşedintele rus a subliniat că omologul său american este vesel și conștient de problemele majore.

„Este plin de viață. Am vorbit timp de două ore sau mai mult. Mergea la esența problemei. Din când în când, arunca o privire peste notiţele sale, cu toții facem asta”, a adăugat Putin, citat de Sputnik.

De asemenea, l-a descris pe președintele american drept un partener cu experiență.

„Joe Biden este un profesionist și trebuie să fii foarte atent să nu ratezi ceva. Nu lasă nimic să-i scape, vă asigur”, a mai spus Putin.

Geneva a găzduit pe 16 iunie primul summit între Vladimir Putin și Joe Biden de când acesta din urmă a fost inaugurat președinte. Ședința a durat 4,5 ore, incluzând pauzele.

În cadrul unui turneu european, Joe Biden l-a întâlnit pe Vladimir Putin. Acest prim interviu a oferit ocazia discutării mai multor chestiuni, de la consultări privind stabilitatea strategică la chestiunea arctică şi Ucraina.

De asemenea, s-a luat decizia revenirii ambasadorilor celor două țări la posturile lor. În plus, cei doi președinți au confirmat aderarea la principiul „toţi pierd în cazul unui război nuclear”.

Chiar dacă întâlnirea nu a dus la vreun acord revoluționar, Vladimir Putin a descris dialogul ca fiind „destul de constructiv” și chiar strângerea de mână între cei doi preşedinţi constituie un eveniment, având în vedere că relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat în ultima perioadă.

195
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
"Un om slab". Americanii, dezamăgiți de prestația lui Biden după summit-ul cu Putin
Ce cadou i-a oferit Putin lui Biden
MAE al Austriei a dat o apreciere summitului Putin - Biden

Загрузка...

Franţa: E necesar un dialog cu Rusia despre stabilitatea strategică şi controlul armelor

83
Referindu-se la contextul „slăbirii progresive a instrumentelor existente de control al armelor”, Ministerul francez de Externe a subliniat că este necesar dialogul cu Rusia în ceea ce privește stabilitatea strategică și controlul armelor.

BUCUREŞTI, 17 iun – Sputnik. Rugat să comenteze despre întâlnirea dintre preşedintele rus și cel american, un reprezentant al Ministerului francez de Externe a vorbit despre o „evoluție pozitivă”.

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

În plus, Parisul a subliniat necesitatea unui dialog cu Rusia cu privire la stabilitatea strategică.

„Declarația comună a celor doi președinți deschide calea discuțiilor cu privire la stabilitatea strategică și controlul armelor între două țări care dețin în prezent aproape 90% din stocul mondial de arme nucleare. Un dialog cu Rusia cu privire la aceste probleme este necesar în contextul dezintegrării treptate a instrumentelor existente pentru controlul armelor, așa cum au observat șefii de stat și de guvern din cadrul NATO la summitul de la Bruxelles din 14 iunie”, a precizat reprezentantul Ministerului francez de Externe, citat de Sputnik France.

De asemenea, subliniind importanța securității și stabilității continentului, Parisul insistă că nu trebuie trecute cu vederea noi domenii, precum securitatea cibernetică, care joacă un rol important în stabilitatea strategică.

„De asemenea, trebuie luate în considerare noi dimensiuni care joacă un rol în stabilitatea strategică, precum problemele de securitate cibernetică. Sperăm că europenii vor contribui activ la această reflecție cu privire la securitatea și stabilitatea continentului nostru”, a adăugat acesta.

Summitul Putin-Biden

Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden a avut loc miercuri, 16 iunie, la Geneva. A fost primul summit ruso-american din 2018, precum și prima întâlnire de când Biden a fost inaugurat președinte.

Unul dintre principalele rezultate este acordul privind lansarea unui dialog bilateral cu privire la stabilitatea strategică. Putin și Biden au reafirmat că nu poate exista niciun câștigător în războiul nuclear.

83
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
"Un om slab". Americanii, dezamăgiți de prestația lui Biden după summit-ul cu Putin
MAE al Austriei a dat o apreciere summitului Putin - Biden
Ce cadou i-a oferit Putin lui Biden

Загрузка...