Mike Pompeo și Donald Trump

Administrația Trump, provocare pentru China pe final de mandat

873
O decizie de ultimă oră a Secretarului de Stat, Mike Pompeo tensionează și mai mult relația SUA – China și lasă o moștenire periculoasă administrației Biden

BUCUREȘTI, 10 ian – Sputnik. Mai sunt doar 9 zile din mandatul Donald Trump, dar multe se mai pot întâmpla în acest răstimp.

Azi noapte, o decizie a Secretarului de Stat, Mike Pompeo, dinamitează încă o dată relațiile SUA – China: a anulat toate restricţiile impuse în contactele cu Taiwan.

”Departamentul de Stat a creat restricţii interne complexe pentru a reglementa interacţiunile diplomaţilor noştri, militarilor şi altor reprezentanţi oficiali în relaţiile lor cu omologii taiwanezi - Statele Unite au luat aceste măsuri unilateral, pentru a mulţumi regimul comunist de la Beijing”, a explicat Pompeo, subliniind decizia finală: ”S-a terminat”.

Într-un mesaj pe Twitter, Pompeo a numit Taiwan o ”mare democrație” și a scris:

”Astăzi, ridic toate restricțiile autoimpuse asupra interacțiunilor agențiilor din ramura executivă cu omologii lor din Taiwan. Această acțiune va aduce beneficii ambelor noastre mari democrații”.

Totuși, presa internațională comentează această decizie ca fiind mai mult simbolică, deoarece o altă lege, tot din perioada Trump, permite oricărui responsabil și funcționar de stat american, inclusiv din domeniile Apărării și Securității naționale, să viziteze Taiwanul şi să se întâlnească cu omologii lor taiwanezi”.

Pompeo a precizat că SUA menţine relaţii ”cu parteneri neoficiali din lumea întreagă şi Taiwanul nu face excepţie”, dar relaţiile cu Taiwan vor fi în continuare derulate prin American Institute in Taiwan (AIT) - o organizaţie (privată) care suplinește ambasada SUA în Taipei.

În ciuda ruperii relaţiilor diplomatice cu Taiwanul în 1979, SUA sunt aliatul cel mai puternic al Taiwanului şi furnizorul său de arme.

Ruperea relațiilor cu Taiwan s-a făcut ca o condiție pentru a avea relații cu Republica Populară China – care consideră insula ca parte a teritoriului său.

Desigur, gestul Secretarului de Stat al administrației Trump este o provocare la adresa Chinei – iar noua administrație pleacă de la o stare tensionată cu superputerea de la Răsărit.

Această decizie este și o capcană pentru administrația Biden – va normaliza noul președinte relația cu China? Întrebarea vine în contextul în care Biden este suspectat că ar fi primit ajutorul Chinei pentru a câștiga președinția – dar fiind și acuzat de Donald Trump că familia sa are afaceri în China.

873
Tagurile:
Taiwan, SUA, Provocare, Donald Trump
LGBT

Drapelul LGBT va fi arborat deasupra Departamentului de Stat și a ambasadelor SUA

129
Deşi, în ciuda promisiunii electorale a lui Joe Biden, steagurile LGBT nu sunt încă permise deasupra bazelor militare americane, diplomația țării încalcă linia administrației lui Trump și anunță viitoarea arborare a acestor steaguri deasupra misiunilor diplomatice.

BUCUREŞTI, 22 iun – Sputnik. Pentru a marca 6 ani de la legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în Statele Unite, Departamentul de Stat va arbora steagul LGBT deasupra sediului său central și a clădirilor misiunilor sale în străinătate între 26 și 28 iunie.

Ungarischer Ministerpräsident Viktor Orbán
© AP Photo / MTI, Szilard Koszticsak

„Un lucru pe care îl pot anunța astăzi pentru prima dată este că la sfârșitul acestei luni Departamentul de Stat va arbora steagul Progresului, un simbol care se referă la diversitatea și intersecționalitatea LGBTQI, a oamenilor și a comunităților [LGBTQI] din întreaga lume”, a declarat luni secretarul de stat Antony Blinken la un podcast al Consiliului Atlantic.

Secretarul de stat al SUA a explicat că ambasadorilor SUA și altor șefi de misiune din întreaga lume li s-a permis anterior să afişeze steagul în birourile și pe clădirile lor.

„Fiecare țară în care suntem reprezentați, șefii de misiune, ambasadorii noștri, birourile noastre – oricine este responsabil – au dreptul de a ridica steagul mândriei pe fațada ambasadei”, a adăugat acesta, potrivit Sputnik France

Decizia lui Trump, respinsă

Cu acest gest, Departamentul de Stat se opune deciziei administrației Trump de a respinge cererile ambasadelor americane de a afișa steagului LGBT. Fostul secretar de stat Mike Pompeo, un creștin evanghelic ferm, care s-a opus public căsătoriilor între persoane de același sex, a subliniat la acea vreme că numai drapelul american trebuie să apară deasupra ambasadelor americane. Mai mult, a limitat chiar vizele pentru intrarea în Statele Unite pentru partenerii diplomaților gay străini.

Noua politică a lui Joe Biden

De la începutul mandatului său, Joe Biden promisese că va apăra drepturile minorităților sexuale din lume şi că va fi o prioritate. Biden a relansat în special o inițiativă luată în 2011 de Barack Obama pentru „promovarea drepturilor persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgender, queer și intersexuale (LGBTQI) din întreaga lume”.

De asemenea, democratul a abrogat interdicția aplicată persoanelor transgender de a se înrola în armata SUA, anulând o altă decizie luată de predecesorul său. Cu toate acestea, și-a încălcat promisiunea de a permite arborarea steagurilor LGBT la bazele militare americane. În conformitate cu legea adoptată sub Donald Trump, care interzice orice steag neoficial în unităţile armatei, steagurile LGBT sunt încă interzise la bazele militare din întreaga țară, a confirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, pe 4 iunie.

129
Tagurile:
LGBT, SUA

Загрузка...
Vaccină Johnson & Johnson

Israelul vrea vaccineze toți adolescenții din teama răspândirii variantei Delta

35
(reînnoit 18:05 22.06.2021)
Autoritățile israeliene au recomandat luni vaccinarea împotriva COVID-19 a tuturor adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani pentru a împiedica reapariția epidemiei din cauza variantei Delta identificată pentru prima dată în India.

BUCUREŞTI, 22 iun – Sputnik. Luna trecută, Israelul a extins campania de vaccinare la adolescenți, dar părinții au fost până acum liberi să decidă dacă îi vaccinează sau nu.

© Sputnik / Ilya Pitalev

În timp ce trei sferturi dintre israelienii eligibili sunt vaccinați împotriva coronavirusului, cazurile de contaminare au scăzut de la 10.000 pe zi în ianuarie la mai puțin de 12 cazuri pe zi la începutul lunii iunie, ceea ce a permis țării să ridice aproape toate măsurile restrictive.

Însă săptămâna aceasta au apărut două focare în școli, ceea ce a alimentat dezbaterile cu privire la riscul prezentat de varianta Delta și a determinat autoritățile să recomande vaccinarea adolescenților înainte de perioada vacanţei de vară, potrivit Sputnik France

În același timp, Ministerul Sănătății din Israel a anunțat că israelienii care călătoresc în țări considerate nesigure se vor confrunta cu amenzi mari.

35
Tagurile:
Israel

Загрузка...
George Simion, AUR

George Simion, declarația zilei: Statul român a ajuns doar un executant onorific