Mike Pompeo și Donald Trump

Administrația Trump, provocare pentru China pe final de mandat

861
O decizie de ultimă oră a Secretarului de Stat, Mike Pompeo tensionează și mai mult relația SUA – China și lasă o moștenire periculoasă administrației Biden

BUCUREȘTI, 10 ian – Sputnik. Mai sunt doar 9 zile din mandatul Donald Trump, dar multe se mai pot întâmpla în acest răstimp.

Azi noapte, o decizie a Secretarului de Stat, Mike Pompeo, dinamitează încă o dată relațiile SUA – China: a anulat toate restricţiile impuse în contactele cu Taiwan.

”Departamentul de Stat a creat restricţii interne complexe pentru a reglementa interacţiunile diplomaţilor noştri, militarilor şi altor reprezentanţi oficiali în relaţiile lor cu omologii taiwanezi - Statele Unite au luat aceste măsuri unilateral, pentru a mulţumi regimul comunist de la Beijing”, a explicat Pompeo, subliniind decizia finală: ”S-a terminat”.

Într-un mesaj pe Twitter, Pompeo a numit Taiwan o ”mare democrație” și a scris:

”Astăzi, ridic toate restricțiile autoimpuse asupra interacțiunilor agențiilor din ramura executivă cu omologii lor din Taiwan. Această acțiune va aduce beneficii ambelor noastre mari democrații”.

Totuși, presa internațională comentează această decizie ca fiind mai mult simbolică, deoarece o altă lege, tot din perioada Trump, permite oricărui responsabil și funcționar de stat american, inclusiv din domeniile Apărării și Securității naționale, să viziteze Taiwanul şi să se întâlnească cu omologii lor taiwanezi”.

Pompeo a precizat că SUA menţine relaţii ”cu parteneri neoficiali din lumea întreagă şi Taiwanul nu face excepţie”, dar relaţiile cu Taiwan vor fi în continuare derulate prin American Institute in Taiwan (AIT) - o organizaţie (privată) care suplinește ambasada SUA în Taipei.

În ciuda ruperii relaţiilor diplomatice cu Taiwanul în 1979, SUA sunt aliatul cel mai puternic al Taiwanului şi furnizorul său de arme.

Ruperea relațiilor cu Taiwan s-a făcut ca o condiție pentru a avea relații cu Republica Populară China – care consideră insula ca parte a teritoriului său.

Desigur, gestul Secretarului de Stat al administrației Trump este o provocare la adresa Chinei – iar noua administrație pleacă de la o stare tensionată cu superputerea de la Răsărit.

Această decizie este și o capcană pentru administrația Biden – va normaliza noul președinte relația cu China? Întrebarea vine în contextul în care Biden este suspectat că ar fi primit ajutorul Chinei pentru a câștiga președinția – dar fiind și acuzat de Donald Trump că familia sa are afaceri în China.

861
Tagurile:
Taiwan, SUA, Provocare, Donald Trump
Președintele Republicii Guineea, Alpha Condé

Președintele Guineea s-a vaccinat cu Sputnik V

22
Președintele Republicii Guineea, din Africa de Vest, s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu preparatul rusesc Sputnik V.

BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Președintele Republicii Guineea, Alpha Condé, de 82 de ani, s-a vaccinat de coronavirus cu preparatul rusesc “Sputnik V”. Procesul a fost prezentat la postul de televiziune local.

Vaccinul rusesc Sputnik V, transportat în Argentina
© Sputnik / Дарья Станиславец

“Vineri, președintele republicii și-a administra o doză a Sputnik V, pentru a îndemna populația la vaccinare”, se menționează în reportajul TV.

Șeful statului a primit prima doză a vaccinului în palatal prezidențial “Sékou Touré”, în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare.

Autoritățile din Guineea au inițiat campania experimentală de vaccinare cu preparatul rus Sputnik V la sfârșitul lunii decembrie. Guineea, potrivit portalului Guinee News, a primit 55 de doze a vaccinului. În prima etapă a vaccinării, de la sfârșitul anului trecut, au fost vaccinați 19 oficiali înalți, inclusiv ministrul Apărării, Mohamed Diané.

Numărul total al cazurilor de COVID-19 în Republica Guineea a ajuns la 14 mii, s-au vindecat 13,3 mii, 81 de pacienți, infectați cu coronavirus, au decedat.

22
Tagurile:
vaccin, Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Mexicul vrea să cumpere 24 de milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V
Primii brazilieni se vaccinează împotriva Covid-19 cu vaccinul rusesc Sputnik V
După ce au criticat vaccinul Sputnik V, jurnaliștii străini stau la coadă pentru a-l primi
Moscova și Caracas semnează un acord pentru producerea vaccinului Sputnik V
În Argentina a sosit a doua partidă a vaccinului Sputnik V

Загрузка...
Vaccinul rusesc Sputnik V, transportat în Argentina

În Argentina a sosit a doua partidă a vaccinului Sputnik V

49
În Argentina a aterizat avionul cu cea de-a doua partidă a vaccinului împotriva coronovirusului, Sputnik V.

BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Avionul companiei Aerolineas Argentinsa, care transportă în Argentina noi doze ale vaccinului „Sputnik V”, a aterizat în Buenos Aires, potrivit imaginilor transmise în direct pe contul Twitter al administrației prezidențiale.

Primele 300 de mii de doze au sosit în Argentina la sfârșitul lunii decembrie. Aceeași navă a adus 300 de mii de doze ale celui de-al doilea component al vaccinului.

Acestea vor fi utilizate pentru vaccinarea medicilor și angajaților secțiilor de terapie intensivă.

49
Tagurile:
Sputnik V, vaccin
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
În Rusia va începe vaccinarea în masă împotriva COVID-19
Sondaj: Doriți să se vaccineze public șefii partidelor?
Premierul Florin Cîțu, vaccinat anti COVID-19

Загрузка...