Franţa: Situația de urgență prelungită un an? - când va înceta criza

1815
Un proiect de lege pentru prelungirea stării de urgență va fi depus săptămâna viitoare. Va căuta guvernul Franţei o nouă modalitate legală pentru a perpetua starea de urgență? Ce spune avocatul Thibault Mercier într-un interviu pentru Sputnik.

BUCUREŞTI, 9 ian – Sputnik. Miercuri, 13 ianuarie, guvernul francez va prezenta Consiliului de Miniștri un proiect de lege pentru prelungirea stării de urgență pentru încă un an.

Urmând să se încheie la 16 februarie 2021, acest cadru legislativ excepțional ar urma să fie menținut în forma actuală până în vară. Un regim de tranziție ar putea avea loc apoi până la 31 decembrie. Aceasta înseamnă o prelungire fără precedent de la începutul epidemiei de Covid-19 din Franța.

Paris
© Sputnik / Oxana Bobrovitch

Informațiile dezvăluite de Liberation apar într-un context de exasperare și criză socială în Franţa. În ceea ce priveşte sectorul restaurantelor, nu există o dată precisă pentru sfârșitul crizei pentru lucrătorii din sector și, în general, pentru restul țării. Acum, posibilitatea închiderii acestor afaceri până pe 31 decembrie pare să nu mai fie o distopie.

Introdusă pe 23 martie 2020, starea de urgență în criza sanitară a fost extinsă de mai multe ori de către Adunarea Națională. „Arest” la domiciliu, limitarea intervalului în care se permite ieşirea din casă, interzicerea deschiderii afacerilor, restricționarea și interdicția libertății de circulație - atât de multe restricții asupra libertăților individuale, restricţii pe care guvernul ar putea să le aplice pentru încă un an.

Un anunț „foarte grav”, potrivit lui Thibault Mercier, avocat și cofondator al Cercle Droit și Liberté.

​„Această stare de urgență permite guvernului să guverneze prin decrete și ordine, adică fără consultări democratice. Cu această prelungire, el va putea continua să conducă țara fără să treacă prin consultarea Parlamentului și a poporului”, a afirmat avocatul la microfonul Sputnik.

Premierul francez justifică aceste restricții asupra libertăților invocând gravitatea crizei sanitare care afectează țara. Rata de contaminare este de 20.000 de cazuri pe zi, iar acum sunt înregistrate aproape 67.000 de decese.

Thibault Mercier consideră că o stare de urgență se impune în cazul unei situații care „pune în pericol supraviețuirea statului sau a țării”, ceea ce „nu mai este cazul. Prin urmare, potrivit acestuia, ar fi mai bine să se acorde „mai multe resurse spitalelor” decât să „subminăm în mod constant libertățile individuale”.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, starea de urgență sanitară va însemna trecerea către un regim de tranziție din iunie până la sfârșitul anului 2021.

1815
Tagurile:
Stare de urgență, coronavirus, Franta
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1521)
Иллюстрационное фото вакцины от Covid19 с логотипом Moderna

California recomandă suspendarea lotului de vaccinuri Moderna

7
Moderna, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) fac în prezent investigaţii cu privire la lot după ce aproximativ 10 persoane au suferit „o posibilă reacție alergică severă”.

BUCUREŞTI, 18 ian – Sputnik. Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din California, se suspectează că dozele din lotul Moderna 041L20A provoacă un „număr de reacţii adverse mai mare decât de obicei” și ar trebui suspendată administrarea lor înainte de încheierea investigaţiei.

Incidentele menționate ar fi avut loc la o singură clinică comunitară, care se relatează că a fost închisă timp de câteva ore după raportarea reacțiilor adverse. În total, lotul de 330.000 de doze a fost distribuit către 287 de furnizori din întregul stat, dar este prima dată când a fost raportată o reacție alergică la acestea, a declarat epidemiologul de stat dr. Erica S. Pan, potrivit Sputnik News

​O reacție alergică severă a fost raportată anterior în Boston în decembrie, după ce un medic a primit un vaccin Moderna. În același timp, autoritățile medicale americane cercetează mai multe cazuri de reacții severe la vaccinul anti-coronavirus Pfizer/BioNTech.

California este cel mai afectat stat american, fiind înregistrate aproximativ 3 milioane de infectări (un milion de infectaţi în Los Angeles) și peste 33.000 de decese, potrivit Universității Johns Hopkins.

7
Tagurile:
California, vaccin
Tematic
Agenția Europeană a Medicamentului aprobă vaccinul Covid-19 Moderna
Efectele secundare ale vaccinurilor de la Moderna și Pfizer

Загрузка...

SUA nu mai au încredere în soldați: FBI verifică trupele care asigură paza Washingtonului

40
FBI îi verifică pe cei 25.000 de soldați ai Gărzii Naționale care vor asigura paza la Washington la ceremonia investirii lui Joe Biden.

BRUXELLES, 18 ian - Sputnik. SUA au ajuns să nu mai aibă încredere nici în propriii soldați, astfel că FBI îi controlează pe membrii Gărzii Naţionale care vo asigura paza la ceremonia de investire a lui Joe Biden pentru a verifica dacă aceștia nu prezintă vreun risc. Anunțul șocant a fost făcut ieri de generalul Daniel Hokanson.

Măsurile suplimentare de precauție au fost luate după ce mass media a publicat informaţii conform cărora unii dintre manifestanţii implicați în asaltul din 6 ianuarie asupra Capitoliului aveau legături cu armata.

Generalul Daniel Hokanson, care conduce Biroul Gărzii Naţionale, a fost întrebat de presa  americană cu privire la eventualele controale la care sunt supuşi militarii înaintea sosirii lor la Washington.

''În coordonare cu Serviciul Secret şi cu FBI, toţi militarii care au sosit au fost trecuţi prin sită'', a răspuns generalul Hokanson. Având în vedere că aproximativ 25.000 de membri ai Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi în capitala federală a SUA, acest lucru înseamnă o muncă imensă de verificare.

De asemenea, într-o scrisoare adresată recent trupelor americane, şefii de stat-major au afirmat că turbulenţele din 6 ianuarie sunt ''incompatibile cu statul de drept'' şi le-au cerut soldaţilor să ''întruchipeze valorile şi idealurile naţiunii'' americane.

40
Tagurile:
FBI, SUA
Tematic
Nucleara: Dragnea, executat fiindcă nu a servit firme din SUA?
Ultima șanșă: SUA s-au pus din nou pe capul ”Nord Stream – 2”
Zaharova: Rusia este deschisă pentru un dialog normal cu SUA

Загрузка...