BUCUREȘTI, 8 ian – Sputnik. Mai întâi a fost… purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Kayleigh McEnany, care a anunțat că preşedintele Donald Trump şi administrația SUA ”condamnă cât de ferm posibil violenţele la care am asistat ieri la Capitoliu.
”Au fost îngrozitoare, reprobabile şi contrare valorilor americane”, a declarat Kayleigh McEnany, subliniind că ”America trebuie să se unească astăzi pentru a respinge violenţa la care am fost martori”.
Apoi a venit vestea din statul în care Trump își punea speranțe că ar putea obține un rezultat favorabil în urma contestării – Georgia Acolo, echipa de campanie a preşedintelui Trump a renunţat la contestarea în justiţie a rezultatelor alegerilor prezidenţiale.
”Mai degrabă decât să îşi prezinte dovezile şi martorii în faţa unei instanţe şi să fie interogaţi sub jurământ, echipa de campanie a lui Trump a decis în mod înţelept că cel mai inteligent curs al lucrurilor este să renunţe la cazurile sale frivole„, a anunţat secretarul de stat Brad Raffensperger, transmite Agerpres.
Și, în fine, după 2 noaptea (ora României), Donald Trump a transmis un mesaj, primul după cel în care a cerut manifestanților să plece acasă.
Mai întâi Trump a condamnat ferm atacul asupra Capitalei, asupra statutului și democrației, susținând ferm că vinovații ”vor plăti”.
Trump a subliniat că toate acțiunile sale și ale echipei de a contesta rezultatele au avut ca scop respectarea democrației – și că va milita în continuare pentru ca sistemul de vor să fie modificat, pentru ca identitatea celui care votează să fie clară.
Apoi, președintele în exercițiu a anunțat că până pe 20 ianuarie va face totul pentru a asigura o tranziție lină – și că e timpul reconcilierii, al cooperării ca ”o singură națiune”, pentru ca ”cea mai puternică economie din lume să își revină”.
Trump a declarat în final că acest mandat prezidențial a fost ”cea mai mare onoare din viața sa” și le-a transmis numeroșilor săi ”minunați susținători că acesta nu este finalul incredibilei călătorii – ci este doar începutul”.
Oare au dreptate cei care consideră că Donald Trump va avea curajul să lanseze un nou partid bazat pe deviza sa ”America first”?
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 8, 2021
BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. În timpul campaniei sale, Joe Biden a promis să protejeze drepturile comunității LGBTQ. La câteva ore după începerea mandatului său prezidențial, a apărut o primă noutate.
Astfel, site-ul Casei Albe și-a actualizat formularul de contact, permițând acum persoanelor care vor să contacteze administrația să aleagă dintre următoarele opţiuni: „ea / al ei, el /al lui, ei / al lor, altul sau prefer să nu spun”.
De asemenea, meniul permite alegerea menţiunii non-binare „Mx”.
„Anul trecut m-am plâns că a trebuit să-mi menţionez incorect sexul la recensământul din 2020. Astăzi pot selecta titlul «Mx» și pronumele «ei / al lor» pe pagina de contact a Casei Albe. Știu că nu este mult, dar este un început”, a scris un utilizator, citat de CBS News.
Alianța gay și lesbiene împotriva defăimării (GLAAD) a salutat această posibilitate pe contul său de Twitter.
The @WhiteHouse website contact form now asks for your pronouns. pic.twitter.com/W5S36efo1d
— GLAAD (@glaad) January 20, 2021
De asemenea, marți, 19 ianuarie, noul președinte a numit-o în funcția de ministru adjunct al Sănătății pe Rachel Levine, un transgender, specialist în pediatrie și psihiatrie.
„Reprezintă o alegere istorică și extrem de calificată pentru a conduce politicile de sănătate ale administrației noastre”, a afirmat Joe Biden, potrivit Sputnik France.
BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Într-o discuție telefonică cu omologul său cubanez, Bruno Rodríguez Parrilla, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a condamnat în mod categoric decizia SUA de a include Cuba în lista statelor-sponsori ai terorismului, se menționează într-un comunicat al MAE de la Moscova.
În cadrul discuției din 21 ianuarie, Lavrov și Parrilla, au discutat despre aspectele actuale ale dezvoltării parteneriatului strategic bilateral, inclusiv în sfera economică și comercială. Diplomații și-au exprimat disponibilitatea de a aprofunda cooperare în sectoarele prioritare.
Ministrul rus a subliniat unitatea pozițiilor în susținerea obiectivelor și principiilor de bază ale Cărții ONU, în respingerea practicii aplicării unor sancțiuni unilaterale care contravin normelor dreptului internațional.
“A fost reiterată poziția solidară și necesitatea anulării imediate a blocadei comerciale și financiare la care este supusă insula de către SUA. Serghei Lavrov a condamnat în mod categoric decizia Washingtonului de includere a Cubei în lista americană a statelor care sponsorizează terorismul”, anunță diplomația rusă.
Departamentul de Stat al SUA a inclus în luna ianuarie Cuba în lista statelor-sponsori ai terorismului “pentru susținerea în mai multe rânduri a acțiunilor de terorism internațional și adăpostirea teroriștilor”. Parrilla a calificat acest gest drept unul ipocrit și cinic, acuzând SUA de oportunism politic.
BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. Într-un studiu publicat marți, 19 ianuarie, în revista americană Journal of Clinical Investigation, cercetătorii de la Universitatea Yale (Connecticut) au arătat că lipsa unui anumit acid gras din organism ar putea provoca o reacție anormală a sistemului imunitar, ducând la scleroză.
Această boală autoimună duce la deteriorarea sau chiar distrugerea fibrelor sistemului nervos central și încă nu s-a găsit până acum un tratament. Oamenii care suferă de această boală au în comun faptul că nu au niveluri normale de acid oleic, spun cercetătorii.
O soluție simplă este disponibilă pentru a evita dezvoltarea acestei boli: consumul în cantitate suficientă de alimente bogate în acest tip de acid gras. Acesta se găsește în uleiurile pentru gătit, în carne, brânză, nuci, paste, lapte sau chiar măsline.
Potrivit studiului, lipsa acidului oleic duce la pierderea senzorilor metabolici care activează celulele T. Celulele T joacă un rol esenţial în sistemul imunitar, ajutându-l să răspundă la bolile infecțioase. Fără efectul suprimant al celulelor T, sistemul imunitar începe să atace celulele sănătoase din sistemul nervos central.
Mai mult, atunci când cercetătorii au injectat acid oleic direct în țesutul gras al pacienților cu scleroză multiplă, nivelul lor de celule T a crescut. Totuşi, ei spun că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a confirma că acidul oleic poate salva viețile acestor pacienți.