Proteste la Washington

OSCE condamnă acțiunile violente din Washington

109
(reînnoit 00:24 07.01.2021)
Adunarea Parlamentară a OSCE a condamnat acțiunile violente din capitala Statelor Unite și l-a îndemnat pe Trump să-și recunoască înfrângerea.

BUCUREȘTI, 6 ian – Sputnik. AP OSCE a condamnat ciocnirile din Washington și a îndemnat la respectarea proceselor democratice, într-o declarație publicată de organizație, citată de RIA Novosti.

Proteste la Washington
© REUTERS / STEPHANIE KEITH

Reamintim că astăzi susținătorii lui Donald Trump au pătruns în sediul Congresului, întrerupând ședința care urma să confirme victoria lui Joe Biden.

În declarația OSCE se menționează că “drept reacție la ciocnirile în interiorul și în jurul clădirii Capitoliului din Washington, districtul Columbia, conducătorii misiunii recente de observatori la alegeri ai Adunării Parlamentare a OSCE în SUA și președintele AP OSCE, Peter Lord Bowness, au condamnat violențele și au îndemnat la respectarea proceselor democratice”.

“De asemenea, aceștia și-au exprimat recunoștința membrilor congresului și altor lideri politici, inclusiv membrii partidului actualului președinte, care au condamnat protestul”, se spune în document.

În textul sunt citate și declarațiile deputatului german, Michael Georg Link și a deputatului norvegian, Kari Henriksen, care îndeplinește funcția de coordonator special al misiunii observatorilor OSCE și de șef al delegației de observatori ai AP OSCE pentru alegerile din SUA, care și-au subliniat “că în calitate de conducători ai misiunii internaționale de observatori în alegerile din SUA din noiembrie, suntem îngrijorați în ultimele două luni de declarațiile iresponsabile ale actualului președinte și de acuzațiile lui nefondate despre falsificări de proporții”.

“Dezordinile de azi în Capitoliul SUA, unde protestatarii se confruntă cu poliția și încearcă să ia cu asalt clădirea pentru a stopa numărarea oficială a voturilor a colegiului electorilor de către congres, reprezintă un rezultat previzibil al acestor tentative iresponsabile ale președintelui Trump de a submina procesul democratic”, a adăugat ei.

“Condamnăm în mod hotărând acest comportament criminal al acestor susținători ai lui Trump și îndemn la calm, atât timp cât instituțiile democratice din SUA își îndeplinesc funcțiile”, au menționat ei.

Totodată, președintele AP OSCE Bowness a menționată că “în perioada consolidării autoritarismului și îndepărtare de democrație în unele regiuni ale OSCE, ciocnirile de azi din Capitoliu trimit un semnal absolut greșit”.

“Îndemnăm susținătorii lui Trump să recunoască rezultatele alegerilor, care trebuie să fie certificate în mod corespunzător, iar actual președinte – să dea dovadă de respect față de principiile democratice și procedurile legale, îndemnându-și susținătorii săi să demisioneze”, a adăugat el.
109
Tagurile:
SUA
Tematic
Haos la Washington: susținătorii lui Trump au pătruns în Capitoliu
Donald Trump, mesaj de ultimă oră – surprinde!
VIDEO de la Washington: imagini unice!
LGBT

După inaugurarea lui Biden, site-ul Casei Albe a devenit susţinător LGBTQ

126
(reînnoit 19:12 21.01.2021)
Pe lângă numirea primei femei transgender în funcția de ministru adjunct, site-ul oficial al Casei Albe a fost modificat pentru a permite utilizatorilor să aleagă inclusiv un pronume non-binar.

BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. În timpul campaniei sale, Joe Biden a promis să protejeze drepturile comunității LGBTQ. La câteva ore după începerea mandatului său prezidențial, a apărut o primă noutate.

Astfel, site-ul Casei Albe și-a actualizat formularul de contact, permițând acum persoanelor care vor să contacteze administrația să aleagă dintre următoarele opţiuni: „ea / al ei, el /al lui, ei / al lor, altul sau prefer să nu spun”.

De asemenea, meniul permite alegerea menţiunii non-binare „Mx”.

„Anul trecut m-am plâns că a trebuit să-mi menţionez incorect sexul la recensământul din 2020. Astăzi pot selecta titlul «Mx» și pronumele «ei / al lor» pe pagina de contact a Casei Albe. Știu că nu este mult, dar este un început”, a scris un utilizator, citat de CBS News.

Alianța gay și lesbiene împotriva defăimării (GLAAD) a salutat această posibilitate pe contul său de Twitter.

​De asemenea, marți, 19 ianuarie, noul președinte a numit-o în funcția de ministru adjunct al Sănătății pe Rachel Levine, un transgender, specialist în pediatrie și psihiatrie.

„Reprezintă o alegere istorică și extrem de calificată pentru a conduce politicile de sănătate ale administrației noastre”, a afirmat Joe Biden, potrivit Sputnik France.

126
Tagurile:
LGBT, Casa Albă, Joe Biden

Загрузка...
Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov

Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului

139
(reînnoit 18:49 21.01.2021)
Serghei Lavrov a condamnat decizia SUA de a include Cuba în lista statelor care sponsorizează terorismul, într-o discuție cu omologul său cubanez.

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Într-o discuție telefonică cu omologul său cubanez, Bruno Rodríguez Parrilla, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a condamnat în mod categoric decizia SUA de a include Cuba în lista statelor-sponsori ai terorismului, se menționează într-un comunicat al MAE de la Moscova.

Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe
Пресс-служба МИД РФ

În cadrul discuției din 21 ianuarie, Lavrov și Parrilla, au discutat despre aspectele actuale ale dezvoltării parteneriatului strategic bilateral, inclusiv în sfera economică și comercială. Diplomații și-au exprimat disponibilitatea de a aprofunda cooperare în sectoarele prioritare.

Ministrul rus a subliniat unitatea pozițiilor în susținerea obiectivelor și principiilor de bază ale Cărții ONU, în respingerea practicii aplicării unor sancțiuni unilaterale care contravin normelor dreptului internațional.

“A fost reiterată poziția solidară și necesitatea anulării imediate a blocadei comerciale și financiare la care este supusă insula de către SUA. Serghei Lavrov a condamnat în mod categoric decizia Washingtonului de includere a Cubei în lista americană a statelor care sponsorizează terorismul”, anunță diplomația rusă.

Departamentul de Stat al SUA a inclus în luna ianuarie Cuba în lista statelor-sponsori ai terorismului “pentru susținerea în mai multe rânduri a acțiunilor de terorism internațional și adăpostirea teroriștilor”. Parrilla a calificat acest gest drept unul ipocrit și cinic, acuzând SUA de oportunism politic.

139
Tagurile:
Cuba, SUA, Serghei Lavrov
Tematic
Miniştrii Teodorovici şi Pintea, în Cuba: „Am fost pentru copiii acestei ţări”
Cuba are un nou lider
Expert: Drept răspuns, Rusia și-ar putea înființa o bază în Cuba
Diplomați americani - îmbolnăvire subită și misterioasă în Cuba
(VIDEO) Categorie maximă: Uraganul Irma - dezastru în Cuba
SUA nu recunosc referendumul constituțional din Cuba
Lavrov, despre declaraţia "Zile numărate pentru Maduro" - Cuba, Nicaragua sunt următoarele
Încă un dezacord UE-SUA: Europa sprijină Cuba împotriva Washingtonului
„Astăzi, Venezuela, mâine, Iran? Cuba?”: propaganda pentru război a Washingtonului

Загрузка...
Alimente sănătoase

Studiu: lipsa acestui acid gras din organism duce la scleroză multiplă

0
(reînnoit 19:23 21.01.2021)
Oamenii de știință americani au observat o legătură între lipsa unui anumit acid gras din organism și apariția sclerozei multiple, o boală incurabilă care afectează sistemului nervos.

BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. Într-un studiu publicat marți, 19 ianuarie, în revista americană Journal of Clinical Investigation, cercetătorii de la Universitatea Yale (Connecticut) au arătat că lipsa unui anumit acid gras din organism ar putea provoca o reacție anormală a sistemului imunitar, ducând la scleroză.

© Sputnik / Антон Денисов

Această boală autoimună duce la deteriorarea sau chiar distrugerea fibrelor sistemului nervos central și încă nu s-a găsit până acum un tratament. Oamenii care suferă de această boală au în comun faptul că nu au niveluri normale de acid oleic, spun cercetătorii.

O soluție simplă este disponibilă pentru a evita dezvoltarea acestei boli: consumul în cantitate suficientă de alimente bogate în acest tip de acid gras. Acesta se găsește în uleiurile pentru gătit, în carne, brânză, nuci, paste, lapte sau chiar măsline.

Potrivit studiului, lipsa acidului oleic duce la pierderea senzorilor metabolici care activează celulele T. Celulele T joacă un rol esenţial în sistemul imunitar, ajutându-l să răspundă la bolile infecțioase. Fără efectul suprimant al celulelor T, sistemul imunitar începe să atace celulele sănătoase din sistemul nervos central.

Mai mult, atunci când cercetătorii au injectat acid oleic direct în țesutul gras al pacienților cu scleroză multiplă, nivelul lor de celule T a crescut. Totuşi, ei spun că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a confirma că acidul oleic poate salva viețile acestor pacienți.

0
Tagurile:
Studiu
Tematic
Nutriționist: Alimentul minune care întărește sistemul imunitar
Păcăleala acestor alimente „sănătoase” - nutriționist rus
Ce mâncăm de sărbători: Recomandările unui nutriționist

Загрузка...