BRUXELLES, 6 ian - Sputnik. MAE român a informat că ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a adresat astăzi, alături de miniştrii de externe din Bulgaria, Croaţia, Estonia, Lituania, Suedia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Letonia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, o scrisoare Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Josep Borrell, precum şi altor membri ai conducerii Comisiei Europene, prin care a exprimat susţinerea pentru dezvoltarea unui mecanism la nivelul UE în vederea facilitării accesului statelor din cadrul PaE la vaccinuri anti-COVID-19, în mod similar cu asistenţa preconizată pentru statele din Balcanii de Vest.
Scrisoarea către Josep Borrell de către cei 13 miniştri de externe arată importanţa sprijinirii statelor din cadrul Parteneriatului Estic prin facilitarea accesului la vaccinuri, pentru a combate efectele negative generate de pandemia de COVID-19.
Semnatarii scrisorii explică faptul că iniţiativa va ajuta în mod direct milioane de cetăţeni ai statelor partenere din cadrul PaE şi, implicit, va spori siguranţa sanitară în interiorul UE.
Lansat cu ocazia Summit-ului de la Praga, la 7 mai 2009, Parteneriatul Estic reprezintă o dimensiune specifică a Politicii Europene de Vecinătate, vizând extinderea ariei de prosperitate şi securitate în Vecinătatea Estică a UE, în baza unui set comun de valori şi a convergenţei treptate a politicilor. Din perspectiva interesului strategic pentru Vecinătatea Estică, Uniunea Europeană a propus Parteneriatul Estic drept cadru special de cooperare cu şase state din această zonă: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.
„Cantitatea produsă va fi mai mică decât cea anticipată din cauza unor scăderi de producție la fabrica noastră din lanțul de furnizare european”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei britanice într-un comunicat.
Și aceasta nu este prima veste proastă. Deja numărului de doze de vaccin Pfizer/BioNTech livrate UE este mai mic decât cel promis, situație care nemulțumește profund unele țări europene. Astfel, dacă Italia a anunțat că ar urma să dea în judecată Pfizer, Ungaria și-a asigurat un număr mare de doze de vaccin din Rusia, criticând încetineala Comisiei Europene în a asigura vaccinurile necesare unei vaccinări în masă.
Maria Cruz Minguillon, cercetător la Consiliul Național de Cercetare din Spania (CSIC), a explicat presei „oamenii care strigă sau vorbesc la telefon pot emite cu până la cincizeci de ori mai multe particule” de virus.
Isidre Gavin i Valls, secretarul pentru infrastructură și mobilitate al guvernului catalan, a explicat la rândul său căm chiar dacă studiile științifice arată că transportul public nu este o zonă cu risc mult mai mare de contaminare, totuși măsura transportului silențios ar putea îmbunătăți situația în ceea ce privește răspândirea virusului.
„Mulți oameni s-au temut, pentru că este dificil să păstrezi distanțarea în transportul public, dar prin măsuri precum interzicerea mâncării și a băuturii și păstrarea tăcerii, reducem riscurile”, a adăugat oficialul catalan.
Dar păstrarea tăcerii în transportul în comun este doar o recomandare și nu este supusă sancțiunilor.
BUCUREȘTI, 23 ian— Sputnik. Persoanele care dorec să scape cât mai rapid de dependența de nicotină, trebuie să grăbească procesul de curățire a organismului de toxine.
Potrivit specialiştilor, poftele pe care le resimt persoanele care renunţă la fumat se împart în două categorii: pofte fizice şi pofte psihologice.
Poftele fizice sunt reacţii ale organismului ca urmare a lipsei de nicotină, care se pot manifesta prin anxietate şi o uşoară tensiune la nivelul gâtului sau stomacului.
Poftele psihologice sunt declanşate de evenimentele de zi cu zi, cum ar fi o sarcină dificilă la job, o ceartă cu iubitul sau traficul blocat. Activităţile precum şofatul, mâncatul şi băutul de cafea sau alcool pot, la rândul lor, să dea naştere unei reacţii de „poftă de ţigară”, deoarece sunt percepute ca activităţi relaxante.
De aceea, persoanele care au hotărât să renunțe la fumat trebuie să ia în considerație faptul că pentru a scăpa de dependența de nicotină, trebuie să grăbească procesul de curățire a organismului de toxine.
Iar pentru a scăpa mai rapid de această dependență, specialiștii vin cu o listă de alimente care vor ajuta la restabilirea organismului într-o perioadă mai scurtă de timp.
Bogat în vitaminele C şi B5, broccoli elimină nicotina din organism.
Fumatul scade nivelul de vitamina C din organism iar consumul de portocale va readuce această vitamină în corpul tău.
Dacă fumezi o ţigară, nicotina va rămâne în organismul tău preţ de 3 zile. Vitaminele A, C, K şi B din sucul de morcovi elimină nicotina.
Conţine acid folic, iar despre nicotină se ştie că duce la crearea unui deficit de acid folic.
Te vitaminizează şi ajută la eliminarea nicotinei.
Fumatul deshidratează organismul. Studiile dovedesc că este mai uşor să renunţi la fumat dacă începi să consumi mai multă apă.