Плакат в поддержку Джулиана Ассанжа

Assange a câștigat războiul cu SUA: nu va fi extrădat

292
(reînnoit 17:13 04.01.2021)
Un judecător britanic a decis astăzi să nu permită extrădarea lui Julian Assange în Statele Unite, măsură cerută de autoritățile americane care îl acuză pe Assange de încălcarea Legii privind Spionajul.

BRUXELLES, 4 ian - Sputnik. Assange, în vârstă de 49 de ani, a fost pus sub acuzare în 2019 pentru încălcarea Legii privind Spionajul datorită rolului său în obținerea și publicarea unor documente militare și diplomatice care dezvăluiau practicile incorecte ale americanilor. Fondatorul WikiLeaks riscă 175 de ani de închisoare dacă ar fi găsit vinovat de toate capetele de acuzare lansate de SUA, care ar dori astfel să descurajeze dezvăluirile de acest fel.

Dar Assange a obținut o victorie răsunătoare prin decizia de astăzi a judecătorului de la Curtea Penală Centrală din Anglia și Țara Galilor, denumită în mod obișnuit Old Bailey.

Bătălia juridică ar putea continua pentru câteva luni în plus dacă procurorii americani vor face apel la decizie. Autoritățile americane au 15 zile la dispoziție pentru a formula un apel.

Avocații lui Assange au argumentat că întregul rechizitoriu împotriva sa este motvat politic și că extrădarea sa ar pune în pericol munca jurnaliștilor din întreaga lume.

Judecătoarea Vanessa Baraitser a argumentat că nu poate aproba extrădarea lui Assange deoarece există un risc real că acesta se va sinucide.

Baraitser a mai spus că Assange, care a suferit ocazional de depresie severă, a fost diagnosticat cu sindromul Asperger și autism, chiar dacă „este un caz de autism înalt funcțional”.

O lamă de ras a fost găsită în celula sa de închisoare în mai 2019 și acesta le-a relatat medicilor penitenciarului despre gândurile sale suicidare, potrivit judecătoarei britanice.

Australianul Julian Assange a devenit cunoscut la nivel mondial în 2010 după publicarea documentelor furnizate de fostul analist de informații al Armatei SUA, Chelsea Manning.

Fondatorul WikiLeaks s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra pentru a evita extrădarea în Suedia unde era cercetat pentru viol, acuzație la care procurorii de la Stockholm au renunțat între timp. Susținătorii lui Assange au argumentat la acea vreme că acuzația de viol era ridicolă și era doar o manevră politică menită să îi închidă gura.

În tot acest timp Assange a continuat să opereze site-ul WikiLeaks, arătând că este un refugiat politic, a ținut conferințe de presă și a primit numeroși vizitatori printre care cântăreața Lady Gaga și actrița Pamela Anderson, care i-au susținut cauza.

Însă după 7 ani petrecuți într-o cameră a ambasadei ecuardoriene, acesta devenise o persoană non-grata pentru angajații instituției diplomatice și autoritățile de la Quito, fiind în cele din urmă arestat de Poliția Metropolitană londoneză în 2019.

Organizațiile media și cele pentru libertatea presei, precum și ONG-urile pentru drepturile omului, au avertizat că punerea sub acuzare a lui Assange și un posibil proces al acestuia în SUA ar crea un precedent periculos pentru libertatea presei.

Procurorii americani nu au pus anterior sub acuzare niciun jurnalist sub Legea privind Spionajul iar unii experți în drept au argumentat că anchetarea unui reporter sau a unei organizații media pentru că își fac meseria ar constitui o încălcare a Primului Amendament al Constituției SUA care garantează libertatea presei.

292
Tagurile:
SUA, Julian Assange
Tematic
Suedia a renunțat la investigațiile împotriva lui Assange: Nu există probe
Julian Assange în pericol: avertisment la nivel internațional
Un grup de 117 medici denunță tortura la care este supus Julian Assange
La Londra a început examinarea cererii de extrădare a lui Assange în SUA
40 de organizații cer eliberarea lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks
Un susținător al lui Donald Trump

Zaharova, despre cele mai frecvente întrebări din partea americanilor

137
(reînnoit 20:19 17.01.2021)
Maria Zaharova a dezvăluit care sunt cele mai frecvente întrebări pe care îi adresează americanii, susținători ai lui Trump, în rețele de socializare.

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. SUA urmăresc o politică represivă în raport cu proprii cetățeni. În ultimul timp susținătorii actualului președinte Donald Trump se interesează de modalitățile de obținere a cetățeniei rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.

“Cel mai îngrijorător este că această criză profundă, care a afectat fiecare american, vizează o țară care are celor mai mare buget al apărării... Anume SUA au introdus în practica lumii occidentale sancțiuni ilegale în calitatea lor de instrument de control al altor state. Iată de ce, reieșind din procesele care au loc acolo, reieșind  din faptul că anume această țară promovează o politică represivă în lume, iar astăzi constatăm că (promovează o politică represivă n.r.) și în raport cu proprii cetățeni, suntem îngrijorați”, a declarat Zaharova la postul de televiziune Rossiya 1.

Potrivit ei, acum cel mai populare comentarii, pe care le primește în rețele de socializare din partea americanilor, care îl susțin pentru Trump, vizează modalitățile de obținere a cetățeniei rusești.

“Bine ați veni în realitate”, a menționat purtătorul de cuvânt al MAE.

137
Tagurile:
Donald Trump, Maria Zaharova
Tematic
Zaharova a comparat blocarea lui Trump cu o explozie nucleară
Care sunt șansele impeachmentului împotriva lui Trump
Reacția lui Dragnea după acuzația în dosarul „Donald Trump”

Загрузка...
Steagurile UE coborâte în bernă lângă sediul Comisiei Europene după atentatul din Marea Britanie

Înalt Oficial UE confirmă posibilul “paşaport de vaccinare”

124
(reînnoit 19:33 17.01.2021)
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, admite că ar putea fi introdus un ”paşaport de vaccinare” anti-Covid

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Temerile privind introducerea unui „pașaport de vaccinare” anti-Covid19 nu sunt nejustificate. O confirmă azi chiar președintele Consiliului European, Charles Michel.

Într-un interviu acordat azi unui program olandez de televiziune, ”Buitenhof”, preşedintele CE a spus că dezbaterea pe această temă i se pare ”foarte pertinentă”, dar și că ”decizia va fi luată de liderii Uniunii Europene”.

Totuși, preşedintele CE consideră că nu este cazul să fie introdus acum acest pașaport, dar… că ”există un acord de principiu privind un astfel de document”.

De ce asta? Pentru ”mai întâi trebuie vaccinaţi mai mulţi oameni„ iar dacă va fi introdus prea devreme, ”paşaportul ar putea produce o frustrare uriaşă în Europa  şi în alte părţi ale lumii„.

Dar, conchide preşedintele Consiliului European, citat de Agerpres, nu este exclus ca pe viitor ”deplasările în interiorul UE să fie permise numai celor vaccinaţi”, chiar dacă ”subiectul este sensibil în multe ţări europene”.

124
Tagurile:
coronavirus, vaccin
Tematic
Putin va pleca la Seul după ce se va vaccina împotriva COVID-19
Se va vaccina Orban împotriva Covid? Răspunsul premierului
Președintele Rusiei se va vaccina cu Sputnik V - detalii
Știrea serii: Iohannis a anunțat când se va vaccina PUBLIC!

Загрузка...
Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu spune cât timp vor primi profesorii bani în plus

0
(reînnoit 20:53 17.01.2021)
Ministrul Educației a declarat că profesorilor le vor fi plătite orele remediale timp de 16 săptămâni, mai exact aproape tot semestrul al doilea din actualul an școlar, 2020-2021. Măsurile nu au fost încă propuse Guvernului.

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Promisiuni fără acoperire? Așa ar putea fi considerate promisiunile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, referitoare la plata orelor remediale din cel de-al doilea semestru al anului școlar în curs.

Deocamdată nu se știe exact nici câți bani vor primi în plus profesorii pentru orele remediale, deși Cîmpeanu înaintase valoarea de 100 de lei în spațiul public. Demnitarul a dat asigurări că vom avea câte de curând o decizie prin care să fie clar câți bani vor primi profesorii care predau ore remediale.

”Încă nu am făcut această propunere în Guvern, dar voi iniția o Ordonanță de Urgență prin care aceste lucruri la care lucrăm să fie propuse și sunt convins că vor putea fi aprobate”, a spus Cîmpeanu la hotnews.ro.

De asemenea, ministrul Educației a precizat că există acoperirea financiară identificată, fiind vorba despre un pachet mediu, de cinci ore remediale pe săptămână, vreme de 16 săptămâni.

Reamintim că semestrul al doilea debutează în data de 8 februarie 2021 și durează 17 săptămâni. Acesta se încheie pe data de 18 iunie 2021. Sunt două săptămâni de vacanță de Paște.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat că este nevoie urgentă de recuperare de către elevi a acestor pierderi înainte de examenele naționale.

În acest caz, se pune întrebarea dacă elevii vor fi chemați sâmbăta la școală pentru orele remediale.

Cîmpeanu a explicat că decizia îi va aparține profesorului, însă a precizat că se poate face o oră în plus în fiecare zi, de luni până vineri.

Programul va fi făcut de profesor numai după ce a identificat pierderile și necesarul de ore ca să acopere pierderile suferite pe parcursul procesului de predare online, împreună cu elevii, prin consultarea părinților.

Este evident că Sorin Cîmpeanu are încrede în bunele intenții ale profesorilor, însă nimeni nu poate garanta că acele ore chiar se vor derula așa cum trebuie și că profesorii se vor ține de treabă, nu vor chema copiii la școală doar pentru a încasa banii pe orele remediale…

0
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu
Tematic
Cîmpeanu cere devotament din partea profesorilor
Refuză profesorii vaccinarea? Cîmpeanu dă explicații
Moraru: ”E liniște peste tot. Nu se mai aud abuzurile profesorilor”

Загрузка...