Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа

Ucraina a redus tranzitul de gaze către Europa cu 38%

300
(reînnoit 09:57 03.01.2021)
Principalii factori care ar sta la baza scăderii volumelor de tranzit către Europa au fost lansarea de noi conducte de gaze ocolind Ucraina, anuță serviciul de presă al operatorului ucrainean GTS.

BUCUREȘTI, 3 ian -Sputnik. Tranzitul de gaze către Europa în 2020 s-a ridicat la 55,8 miliarde de metri cubi, ceea ce reprezintă cu 38% mai puțin decât în ​​2019, Gazprom a plătit deja integral pentru întregul volum de capacități comandate conform contractului, a declarat sâmbătă serviciul de presă al operatorului ucrainean GTS ".

Explozie
© Sputnik / Константин Чалабов

La începutul lunii decembrie, șeful operatorului ucrainean GTS, Serhiy Makogon, a declarat că tranzitul de gaze din Rusia prin Ucraina de la începutul anului 2020 se ridica la 50 de miliarde de metri cubi, iar până la sfârșitul anului acest volum ar putea ajunge la 55,5-56 miliarde. Șeful NJSC Naftogaz Ukrainy , Andriy Kobolev, a declarat în septembrie că Gazprom va plăti Ucrainei aproximativ 2 miliarde de dolari pentru tranzitul de gaze în 2020.

"În 2020, operatorul ucrainean GTS a tranzitat 55,8 miliarde de metri cubi de gaz către Europa (minus 38% față de 2019). Volumul transportului de gaze din Europa către Ucraina pentru aceeași perioadă s-a ridicat la 15,9 miliarde metri cubi (plus 12%) comparativ cu 2019) " se spune în mesaj.

Potrivit serviciului de presă, principalii factori care stau la baza scăderii volumelor de tranzit către Europa au fost lansarea de noi conducte de gaze ocolind Ucraina, precum și o scădere a cererii de combustibil albastru în UE și rezerve semnificative de gaze în instalațiile europene UGS.

„Acordul de tranzit cu Gazprom prevede capacități de rezervare în sumă de 65 miliarde de metri cubi în 2020 și 40 miliarde de metri cubi fiecare în 2021-2024. Anul trecut, tranzitul a fost cu 14% mai puțin (sau 9,2 miliarde de metri cubi) decât s-a prevăzut. În același timp, Gazprom a plătit deja integral pentru întregul volum al capacităților comandate conform contractului, care prevede condiția „descărcare sau plată”, a declarat serviciul de presă.

Potrivit companiei, 51,9 miliarde de metri cubi de gaz (minus 32%) au fost transportați în direcția vestică și 3,9 miliarde metri cubi (minus 70%) în direcția sudică.

După cum sa menționat, de la începutul anului, 10,2 miliarde de metri cubi de volume importate au fost trimise către depozitele subterane pentru depozitare în modul „depozit vamal”. Dintre acestea, 60 la sută au venit în modul „shorthaul - depozit vamal” și 40 la sută - în modul „depozit la frontieră”. În noiembrie, a început faza de extracție activă a gazului din depozitul vamal și transportul său ulterior către țările UE. În total, în perioada ianuarie-decembrie, 82 de comercianți au comandat transportul de gaze din UE în Ucraina, dintre care 52 de companii ucrainene și 30 de companii străine.

"În 2020, Operatorul GTS al Ucrainei și-a îndeplinit 100 la sută sarcinile cheie: a asigurat transportul fiabil de gaze pentru consumatorii ucraineni și și-a îndeplinit pe deplin obligațiile de tranzit a gazelor către UE și Moldova", citată serviciul de presă al Makogon.

Rusia și Ucraina la sfârșitul lunii decembrie 2019 au semnat un pachet de acorduri privind continuarea tranzitului de gaze prin Ucraina, inclusiv un contract de tranzit pe cinci ani, potrivit căruia Gazprom garantează pomparea a 65 miliarde de metri cubi de gaz în primul an și 40 miliarde în următorii patru. Aceste acorduri au asigurat continuarea tranzitului de la 1 ianuarie după expirarea contractului anterior.

De asemenea, conform protocolului privind cooperarea în domeniul gazelor naturale, Gazprom și Naftogaz pot lua în considerare aprovizionarea directă cu gaze a Ucrainei la o reducere de la prețul hub-ului european (NCG), în funcție de volume. Cu toate acestea, nu au fost raportate încă astfel de negocieri.

300
Tagurile:
Ucraina, Europa, GAZ
Tematic
Senator rus: Moldova nu va rămâne fără gaze naturale în niciun caz
Rusia câștigă acum mai mulți bani din aur decât din exporturile de gaze naturale
A început! România exportă gaze naturale în Ungaria
Noam Chomsky

Chomsky la RT: SUA a cauzat răspândirea terorismului internațional

48
(reînnoit 17:47 25.01.2021)
Într-un interviu acordat de Noam Chomsky agenţiei RT, acesta a spus că intelectualii liberali din SUA trăiesc „într-o lume fictivă”, în care un furnizor principal de „terorism internațional” - guvernul SUA - este perceput ca o forță fundamental benignă.

BUCUREŞTI, 25 ian – Sputnik. Noam Chomsky, profesor emerit în lingvistică la Massachusetts Institute of Technology (MIT), a spus, într-un interviu acordat agenţiei RT, că intelectualii liberali americani nu pot fi făcuţi „să recunoască faptul că Statele Unite sunt un stat terorist de frunte”.

Potrivit acestuia, aproape în toată istoria sa ca stat suveran, SUA a purtat războie de agresiune împotriva cuiva. Așa-numitul „război împotriva terorii”, pe care Ronald Reagan şi-a bazat politica sa externă, a fost încercarea Washingtonului de pune capăt „rezistenței la terorismul SUA în America Centrală și, de asemenea, în Africa de Sud”.

Nelson Mandela a fost considerat de SUA drept terorist până în 2008, mult timp după ce regimul apartheidului a fost desfiinţat. Războiul clandestin al SUA împotriva Nicaragua a fost condamnat de Curtea Internațională de Justiție ca o încălcare a dreptului internațional.

„Ceea ce a făcut administrația Reagan a fost vârful terorismului, după propriile noastre definiții. Dar New York Times a publicat un editorial în care a spus că putem respinge hotărârea instanței deoarece este un forum ostil. De ce este un forum ostil? Pentru că a condamnat SUA”, a mai spus Chomsky.

O altă victimă a SUA este Cuba, care a îndurat o blocadă de zeci de ani și o campanie susținută a SUA pentru subminarea guvernului și provocarea unei revolte. Aceste acţiuni „au fost un război terorist serios care aproape că a condus la distrugerea lumii” odată cu criza rachetelor cubaneze, este de părere Chomsky.

Incapacitatea intelectualilor liberali de a vedea politicile SUA aşa cum sunt nu este ceva îngropat în cărțile de istorie sau limitat la ceea ce se întâmplă pe plan extern. Revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu, de exemplu, nu a fost declanşată de o „mulțime dezaxată” de susținători ai lui Trump care „au venit de nicăieri” și care au fost învinși pentru a dovedi gloria democrației americane.

Acest eşec al intelectualilor liberali cauzează un rău real pentru milioane de americani. Ideile lui Bernie Sanders, un politician care ar putea fi considerat cu ușurință de centru-dreapta într-o țară precum Germania, au fost prezentate ca fiind prea radicale pentru SUA în timpul campaniei prezidențiale.

„Ceea ce solicită el - asistență medicală universală, învățământ superior gratuit – a fost desconsiderat de partidele conservatoare din Europa. Este o insultă atât de mare împotriva poporului american a spune că este atât de înapoiat și reacționar încât nu poate avea ceea ce are Mexicul, Franța, Brazilia”, a încheiat Chomsky.
48
Tagurile:
Noam Chomsky
Tematic
Austria, dispusă să devină o platformă de negocieri între SUA și Rusia
H.D. Hartmann: ”Rusia rămâne singura putere din lume care poate să creeze probleme SUA”
Noi reguli de intrare în SUA - anunțate de Joe Biden

Загрузка...
Bani

Averea primilor zece miliardari ai lumii a crescut imens în timpul pandemiei

46
(reînnoit 17:47 25.01.2021)
Averea celor mai bogați zece miliardari din lume a crescut cu 540 de miliarde de dolari în timpul pandemiei de coronavirus, arată datele culese de organizația Oxfam.

BRUXELLES, 25 ian - Sputnik. Potrivit datelor culese de organizația Oxfam, suma câștigată de primii zece miliardari ai lumii în perioada pandemiei ar fi de ajuns pentru a combate sărăcirea populației, la nivel global, ca urmare a efectelor economice ale pandemiei. De asemenea, ar rămâne bani pentru achiziționarea vaccinurilor împotriva coronavirusului pentru toată lumea.

Lista primilor zece miliardari ale căror averi au crescut imens din martie 2020 și până în prezent, adică în perioada pandemiei, cuprinde nume celebre, precum Jeff Bezos de la Amazon, Elon Musk de la Tesla și Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

În același timp, averea însumată a miliardarilor lumii echivalează cu totatul cheltuielilor dispuse de guvernele din G20 pentru redresarea economică.

În acest context, organizația citată cere guvernelor să ia în calcul impozitarea suplimentară a miliardarilor lumii.

Raportul organizației ”Inechitatea în vremea pandemiei” a fost publicat chiar în timp ce liderii lumii se reunesc astăzi online în cadrul primului Forumului Economic Davos ținut virtual.

De asemenea, Oxfam mai arată că măsurile de redresare economică fără precedent adoptate de guverne au dus la o explozie pe piața bursieră, ceea ce a determinat o creștere a averii miliardarilor în timp ce economia reală se confruntă cu cea mai gravă recesiune a secolului.

Din martie până în septembrie 2020, Bezos a câștigat atât de mult încât ar fi putut să le ofere tuturor celor 876.000 de angajați ai companiei Amazon un bonus de 105.000 de dolari și să rămână la fel de bogat pe cât era înainte de pandemia de coronavirus. Prin comparație, cei mai săraci oameni ai lumii ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a-și reveni după această criză.

Oxfam mai arată că din cauza pandemiei în jur de 500 de milione de oameni au ajuns să trăiască în sărăcie, anulând astfel evoluția pozitivă privind declinul sărăciei la nivel global înregistrată în ultimii 20 de ani.

46
Tagurile:
Miliardari, avere
Tematic
Primii 12 miliardari americani au o avere cumulată de peste un trilion de dolari
Asteroidul de aur care i-ar putea face pe toți oamenii de pe Pământ miliardari
Soros și Koch: doi miliardari aliați împotriva ”societăților închise”

Загрузка...

Organismul îşi poate aminti coronavirusurile cum poate lupta împotriva noului virus

0
(reînnoit 17:46 25.01.2021)
Ce se întâmplă atunci când noul coronavirus intră într-un organism care a suferit anterior de boli cauzate de alți agenți patogeni similari. Ce dezvăluie un nou studiu.

BUCUREŞTI, 25 ian – Sputnik. Atunci când noul coronavirus intră într-un organism care a suferit anterior de boli cauzate de alți agenți patogeni similari, acesta poate provoca anticorpi deja existenți care luptă împotriva acestei infecții, spun cercetătorii. Potrivit acestora, acest lucru poate ajuta organismul să lupte mai bine împotriva Covid-19.

Prin urmare, infecțiile cu coronavirus suferite anterior de o persoană pot ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva SARS-CoV-2, potrivit unui studiu publicat în revista Cell Reports Medicine.O echipă de oameni de știință americani a ajuns la această concluzie.

Oamenii de știință au studiat răspunsul imun la coronavirusurile MERS-CoV și SARS-CoV-1, precum și la alte patru care nu sunt fatale, dar care provoacă o reacție care duce la răceală.

Conform rezultatelor studiului, SARS-CoV-2, la intrarea în organism, poate provoca reacția anticorpilor generați în timpul bolilor anterioare.

„Ceea ce înseamnă că este posibil să avem deja o imunitate la acest virus”, a declarat John Altin, specialist în boli infecțioase și autor al studiului, într-o declarație publicată de EurekAlert.

Specialistul a spus că anticorpii se pot conecta la elemente ale noului coronavirus, iar răspunsul imun poate fi facilitat prin contactul cu alte tulpini ale virusului.

Datele obținute de oamenii de știință vor ajuta la dezvoltarea de noi metode de diagnostic și tratament, de noi vaccinuri sau alte modalități de protecție împotriva mutațiilor și a Covid-19, potrivit Sputnik France.

În plus, cercetătorii consideră că descoperirile îi pot ajuta să înțeleagă de ce la unele persoane Covid-19 provoacă simptome ușoare sau niciun simptom, în timp ce la altele, infecția este severă și poate duce la spitalizare sau moarte.

0
Tagurile:
coronavirus
Tematic
Rusia înregistrează o scădere a noilor cazuri zilnice de COVID-19
MAE: Noi condiții de intrare în Franța în condițiile pandemiei COVID-19
Președintele Mexicului are Covid 19 și vrea să îl sune pe Putin pentru vaccinul Sputnik V

Загрузка...