Marea Britanie

Lovitura istorică așteptată în 2021: ruperea Marea Britanii!

1 / 2
498
(reînnoit 22:24 02.01.2021)
Brexit-ul a deschis în Marea Britanie capitolul independenței Scoției – iar încă din prima zi a noului an vine un mesaj clar de la Edinburgh: ”Scoţia îşi va obţine independenţa!”

BUCUREȘTI, 2 ian – Sputnik. Început sub auspicii internaționale complicate, anul 2021 poate aduce o mare lovitură, care ar afecta în felurite moduri situația din Europa: ruperea Regatului Unit! Mai precis, independența Scoției.

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс

Imediat după încheierea Brexit-ului la ora 00.00 a noului an, subiectul a fost deschis de premierul scoţian Nicola Sturgeon.

”Sper că Scoţia îşi va obţine independenţa şi că va putea să se alăture Uniunii Europene”, spune Sturgeon,  subliniind că Brexit-ul s-a făcut împotriva voinţei scoţienilor.

Nicola Sturgeon spune clar: ”Suferim acum un Brexit dur împotriva voinţei noastre, în cel mai prost moment posibil, în mijlocul unei pandemii şi al unei recesiuni economice”.

Premierul scoțian a adus în discuție Irlanda – și avantajele pe care țara vecină le are:

”Pe măsură ce Irlanda independentă își ocupă locul în Consiliul de Securitate al ONU, astăzi Scoția, nu (încă) independentă, este scoasă din UE împotriva voinței noastre. E timpul să ne punem pe scaunul de conducare al propriului viitor, Scoția!”, a scris premierul scoțian pe Facebook.

Anterior, femeia premier care conduce destinele Scoției a transmis un mesaj către UE: ”Scoția va reveni curând, Europa. Ține lumina aprinsă!”.

”Ca membru independent al Uniunii Europene, Scoția ar fi un partener și un constructor de pod - nu doar un pod pentru construirea unei economii mai puternice și a unei societăți corecte, ci și o punte între UE și Marea Britanie”, a spus Sturgeon.

Nicola Sturgeon nu intenționează să piardă timpul, ci anunță intenția unui nou referendum pentru independența Scoției. Dar, în ciuda dorinței scoțienilor, decizia finală de a organiza un referendum îi revine premierului de la Londra, opozant total al ideii.

Dacă la referendumul din 2014 55% dintre scoțieni au votat împotriva independenței, acum se pare că numai puțin peste 40 sunt pentru menținerea în Regatul Unit, în timp ce 58% ar vota independența. Motivul schimbării opiniei este Brexit – îmoptriva căuia s-au promnunțat 62% dintre scoțieni.

”Locuitorii Scoției au fost ignorați și tratați cu dispreț pe tot parcursul procesului Brexit”, susține ferm Nicola Sturgeon. 

498
Tagurile:
UK
Tematic
Românii în UK: cum veţi putea călători în primele 9 luni din 2021
Românii din UK: al treilea lockdown în ianuarie?
UK: Guvernul „nu va ezita” să impună un lockdown total
Noam Chomsky

Chomsky la RT: SUA a cauzat răspândirea terorismului internațional

122
(reînnoit 17:47 25.01.2021)
Într-un interviu acordat de Noam Chomsky agenţiei RT, acesta a spus că intelectualii liberali din SUA trăiesc „într-o lume fictivă”, în care un furnizor principal de „terorism internațional” - guvernul SUA - este perceput ca o forță fundamental benignă.

BUCUREŞTI, 25 ian – Sputnik. Noam Chomsky, profesor emerit în lingvistică la Massachusetts Institute of Technology (MIT), a spus, într-un interviu acordat agenţiei RT, că intelectualii liberali americani nu pot fi făcuţi „să recunoască faptul că Statele Unite sunt un stat terorist de frunte”.

Potrivit acestuia, aproape în toată istoria sa ca stat suveran, SUA a purtat războie de agresiune împotriva cuiva. Așa-numitul „război împotriva terorii”, pe care Ronald Reagan şi-a bazat politica sa externă, a fost încercarea Washingtonului de pune capăt „rezistenței la terorismul SUA în America Centrală și, de asemenea, în Africa de Sud”.

Nelson Mandela a fost considerat de SUA drept terorist până în 2008, mult timp după ce regimul apartheidului a fost desfiinţat. Războiul clandestin al SUA împotriva Nicaragua a fost condamnat de Curtea Internațională de Justiție ca o încălcare a dreptului internațional.

„Ceea ce a făcut administrația Reagan a fost vârful terorismului, după propriile noastre definiții. Dar New York Times a publicat un editorial în care a spus că putem respinge hotărârea instanței deoarece este un forum ostil. De ce este un forum ostil? Pentru că a condamnat SUA”, a mai spus Chomsky.

O altă victimă a SUA este Cuba, care a îndurat o blocadă de zeci de ani și o campanie susținută a SUA pentru subminarea guvernului și provocarea unei revolte. Aceste acţiuni „au fost un război terorist serios care aproape că a condus la distrugerea lumii” odată cu criza rachetelor cubaneze, este de părere Chomsky.

Incapacitatea intelectualilor liberali de a vedea politicile SUA aşa cum sunt nu este ceva îngropat în cărțile de istorie sau limitat la ceea ce se întâmplă pe plan extern. Revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu, de exemplu, nu a fost declanşată de o „mulțime dezaxată” de susținători ai lui Trump care „au venit de nicăieri” și care au fost învinși pentru a dovedi gloria democrației americane.

Acest eşec al intelectualilor liberali cauzează un rău real pentru milioane de americani. Ideile lui Bernie Sanders, un politician care ar putea fi considerat cu ușurință de centru-dreapta într-o țară precum Germania, au fost prezentate ca fiind prea radicale pentru SUA în timpul campaniei prezidențiale.

„Ceea ce solicită el - asistență medicală universală, învățământ superior gratuit – a fost desconsiderat de partidele conservatoare din Europa. Este o insultă atât de mare împotriva poporului american a spune că este atât de înapoiat și reacționar încât nu poate avea ceea ce are Mexicul, Franța, Brazilia”, a încheiat Chomsky.
122
Tagurile:
Noam Chomsky
Tematic
Austria, dispusă să devină o platformă de negocieri între SUA și Rusia
H.D. Hartmann: ”Rusia rămâne singura putere din lume care poate să creeze probleme SUA”
Noi reguli de intrare în SUA - anunțate de Joe Biden

Загрузка...
Bani

Averea primilor zece miliardari ai lumii a crescut imens în timpul pandemiei

68
(reînnoit 17:47 25.01.2021)
Averea celor mai bogați zece miliardari din lume a crescut cu 540 de miliarde de dolari în timpul pandemiei de coronavirus, arată datele culese de organizația Oxfam.

BRUXELLES, 25 ian - Sputnik. Potrivit datelor culese de organizația Oxfam, suma câștigată de primii zece miliardari ai lumii în perioada pandemiei ar fi de ajuns pentru a combate sărăcirea populației, la nivel global, ca urmare a efectelor economice ale pandemiei. De asemenea, ar rămâne bani pentru achiziționarea vaccinurilor împotriva coronavirusului pentru toată lumea.

Lista primilor zece miliardari ale căror averi au crescut imens din martie 2020 și până în prezent, adică în perioada pandemiei, cuprinde nume celebre, precum Jeff Bezos de la Amazon, Elon Musk de la Tesla și Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

În același timp, averea însumată a miliardarilor lumii echivalează cu totatul cheltuielilor dispuse de guvernele din G20 pentru redresarea economică.

În acest context, organizația citată cere guvernelor să ia în calcul impozitarea suplimentară a miliardarilor lumii.

Raportul organizației ”Inechitatea în vremea pandemiei” a fost publicat chiar în timp ce liderii lumii se reunesc astăzi online în cadrul primului Forumului Economic Davos ținut virtual.

De asemenea, Oxfam mai arată că măsurile de redresare economică fără precedent adoptate de guverne au dus la o explozie pe piața bursieră, ceea ce a determinat o creștere a averii miliardarilor în timp ce economia reală se confruntă cu cea mai gravă recesiune a secolului.

Din martie până în septembrie 2020, Bezos a câștigat atât de mult încât ar fi putut să le ofere tuturor celor 876.000 de angajați ai companiei Amazon un bonus de 105.000 de dolari și să rămână la fel de bogat pe cât era înainte de pandemia de coronavirus. Prin comparație, cei mai săraci oameni ai lumii ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a-și reveni după această criză.

Oxfam mai arată că din cauza pandemiei în jur de 500 de milione de oameni au ajuns să trăiască în sărăcie, anulând astfel evoluția pozitivă privind declinul sărăciei la nivel global înregistrată în ultimii 20 de ani.

68
Tagurile:
Miliardari, avere
Tematic
Primii 12 miliardari americani au o avere cumulată de peste un trilion de dolari
Asteroidul de aur care i-ar putea face pe toți oamenii de pe Pământ miliardari
Soros și Koch: doi miliardari aliați împotriva ”societăților închise”

Загрузка...

Organismul îşi poate aminti coronavirusurile cum poate lupta împotriva noului virus

0
(reînnoit 17:46 25.01.2021)
Ce se întâmplă atunci când noul coronavirus intră într-un organism care a suferit anterior de boli cauzate de alți agenți patogeni similari. Ce dezvăluie un nou studiu.

BUCUREŞTI, 25 ian – Sputnik. Atunci când noul coronavirus intră într-un organism care a suferit anterior de boli cauzate de alți agenți patogeni similari, acesta poate provoca anticorpi deja existenți care luptă împotriva acestei infecții, spun cercetătorii. Potrivit acestora, acest lucru poate ajuta organismul să lupte mai bine împotriva Covid-19.

Prin urmare, infecțiile cu coronavirus suferite anterior de o persoană pot ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva SARS-CoV-2, potrivit unui studiu publicat în revista Cell Reports Medicine.O echipă de oameni de știință americani a ajuns la această concluzie.

Oamenii de știință au studiat răspunsul imun la coronavirusurile MERS-CoV și SARS-CoV-1, precum și la alte patru care nu sunt fatale, dar care provoacă o reacție care duce la răceală.

Conform rezultatelor studiului, SARS-CoV-2, la intrarea în organism, poate provoca reacția anticorpilor generați în timpul bolilor anterioare.

„Ceea ce înseamnă că este posibil să avem deja o imunitate la acest virus”, a declarat John Altin, specialist în boli infecțioase și autor al studiului, într-o declarație publicată de EurekAlert.

Specialistul a spus că anticorpii se pot conecta la elemente ale noului coronavirus, iar răspunsul imun poate fi facilitat prin contactul cu alte tulpini ale virusului.

Datele obținute de oamenii de știință vor ajuta la dezvoltarea de noi metode de diagnostic și tratament, de noi vaccinuri sau alte modalități de protecție împotriva mutațiilor și a Covid-19, potrivit Sputnik France.

În plus, cercetătorii consideră că descoperirile îi pot ajuta să înțeleagă de ce la unele persoane Covid-19 provoacă simptome ușoare sau niciun simptom, în timp ce la altele, infecția este severă și poate duce la spitalizare sau moarte.

0
Tagurile:
coronavirus
Tematic
Rusia înregistrează o scădere a noilor cazuri zilnice de COVID-19
MAE: Noi condiții de intrare în Franța în condițiile pandemiei COVID-19
Președintele Mexicului are Covid 19 și vrea să îl sune pe Putin pentru vaccinul Sputnik V

Загрузка...