Joe Biden

Expert rus: Care va fi politica lui Biden față de spațiul postsovietic

742
(reînnoit 12:40 06.01.2021)
Administrația lui Joe Biden va avea un interes sporit față de republicile din spațiul postsovietic, însă multe state occidentale își vor pierde interesul pentru aceste teritorii, consideră expertul rus Kortunov.

BUCUREȘTI, 25 dec – Sputnik. Noua administrație din SUA își va intensifica acțiunile în spațiul postsovietic, în special, la periferia vestică a Rusiei, a declarat directorul general al Consiliului Rus pentru Afaceri Internaționale (RSMD), Andrei Kortunov.

“Pentru Joe Biden spațiul postsovietic, în special periferia vestică a Rusiei, prezintă o importanță mai mare decât pentru Donald Trump”, a declarat expertul în cadrul unei conferințe online, dedicată totalurilor anului 2020 în spațiul postsovietic.

“Cred că că vom observa acțiuni mult mai active ale americanilor pe acest teritoriu, o cooperare mult mai strânsă cu guvernele acestor state, o utilizare mai energică a instrumentelor unei diplomații soft, a unui război informațional”, consideră politologul.

În ansamblu, în opinia lui Kortunov, chiar dacă acest lucru se va întâmpla, nu se observă suficiente resurse și voință politică pentru valorificarea deplină a oportunităților de consolidare a influenței occidentale.

“Iată de ce raporturile dintre Rusia și Occident în aceste teritorii, mai curând, vor reprezenta nu un echilibru de forțe, ci un echilibru al slăbiciunilor”, consideră expertul.

În opinia lui Kortunov, acum are loc o consolidare finală a rezultatelor destrămării Uniunii Sovietice, care a durat o perioadă îndelungată.

“Am putea vorbi despre lipsa unor legități comune și a unor abordări rusești comune asupra acestui teritoriu în ansamblu, adică politica rusă devine mult mai personalizată, mult mai individualizată și mult mai profesionistă”, a subliniat analistul.

În opinia lui, Rusia are o atitudine mult mai tolerantă față de extinderea prezenței străine pe teritoriul fostei URSS, în cazul în care nu este vorba de o prezență occidentală, ci de prezența Chinei, așa cum se întâmplă în Asia Centrală, sau a Turciei, așa cum se întâmplă în Caucazul de Sud.

De asemenea, expertul consideră că mulți din partenerii și oponenții Rusiei din spațiul postsovietic, în primul rând, statele occidentale, își pierd interesul pentru acest spațiu, iar în unele cazuri au fost dispuși să accepte întâietatea rusească.

“La o anumită etape ar putea fi creată o situație în care unele din statele din spațiul postsovietic se vor confrunta cu probleme legate nu de tentativele marilor puteri de a se implica în problemele lor interne, ci mai curând cu o diminuare a intereselor marilor puteri față de teritoriile fostei Uniuni Sovietice”, a conchis politologul.
742
Tagurile:
Rusia, Joe Biden, URSS
Tematic
Putin l-a felicitat pe Biden pentru victoria în alegeri
Și totuși Biden. Ce l-a împiedicat pe Trump să se revanșeze
Alegeri SUA: presa principală ignoră cazurile Swalwell şi Hunter Biden
LGBT

După inaugurarea lui Biden, site-ul Casei Albe a devenit susţinător LGBTQ

121
(reînnoit 19:12 21.01.2021)
Pe lângă numirea primei femei transgender în funcția de ministru adjunct, site-ul oficial al Casei Albe a fost modificat pentru a permite utilizatorilor să aleagă inclusiv un pronume non-binar.

BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. În timpul campaniei sale, Joe Biden a promis să protejeze drepturile comunității LGBTQ. La câteva ore după începerea mandatului său prezidențial, a apărut o primă noutate.

Astfel, site-ul Casei Albe și-a actualizat formularul de contact, permițând acum persoanelor care vor să contacteze administrația să aleagă dintre următoarele opţiuni: „ea / al ei, el /al lui, ei / al lor, altul sau prefer să nu spun”.

De asemenea, meniul permite alegerea menţiunii non-binare „Mx”.

„Anul trecut m-am plâns că a trebuit să-mi menţionez incorect sexul la recensământul din 2020. Astăzi pot selecta titlul «Mx» și pronumele «ei / al lor» pe pagina de contact a Casei Albe. Știu că nu este mult, dar este un început”, a scris un utilizator, citat de CBS News.

Alianța gay și lesbiene împotriva defăimării (GLAAD) a salutat această posibilitate pe contul său de Twitter.

​De asemenea, marți, 19 ianuarie, noul președinte a numit-o în funcția de ministru adjunct al Sănătății pe Rachel Levine, un transgender, specialist în pediatrie și psihiatrie.

„Reprezintă o alegere istorică și extrem de calificată pentru a conduce politicile de sănătate ale administrației noastre”, a afirmat Joe Biden, potrivit Sputnik France.

121
Tagurile:
LGBT, Casa Albă, Joe Biden

Загрузка...
Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov

Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului

131
(reînnoit 18:49 21.01.2021)
Serghei Lavrov a condamnat decizia SUA de a include Cuba în lista statelor care sponsorizează terorismul, într-o discuție cu omologul său cubanez.

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Într-o discuție telefonică cu omologul său cubanez, Bruno Rodríguez Parrilla, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a condamnat în mod categoric decizia SUA de a include Cuba în lista statelor-sponsori ai terorismului, se menționează într-un comunicat al MAE de la Moscova.

Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe
Пресс-служба МИД РФ

În cadrul discuției din 21 ianuarie, Lavrov și Parrilla, au discutat despre aspectele actuale ale dezvoltării parteneriatului strategic bilateral, inclusiv în sfera economică și comercială. Diplomații și-au exprimat disponibilitatea de a aprofunda cooperare în sectoarele prioritare.

Ministrul rus a subliniat unitatea pozițiilor în susținerea obiectivelor și principiilor de bază ale Cărții ONU, în respingerea practicii aplicării unor sancțiuni unilaterale care contravin normelor dreptului internațional.

“A fost reiterată poziția solidară și necesitatea anulării imediate a blocadei comerciale și financiare la care este supusă insula de către SUA. Serghei Lavrov a condamnat în mod categoric decizia Washingtonului de includere a Cubei în lista americană a statelor care sponsorizează terorismul”, anunță diplomația rusă.

Departamentul de Stat al SUA a inclus în luna ianuarie Cuba în lista statelor-sponsori ai terorismului “pentru susținerea în mai multe rânduri a acțiunilor de terorism internațional și adăpostirea teroriștilor”. Parrilla a calificat acest gest drept unul ipocrit și cinic, acuzând SUA de oportunism politic.

131
Tagurile:
Cuba, SUA, Serghei Lavrov
Tematic
Miniştrii Teodorovici şi Pintea, în Cuba: „Am fost pentru copiii acestei ţări”
Cuba are un nou lider
Expert: Drept răspuns, Rusia și-ar putea înființa o bază în Cuba
Diplomați americani - îmbolnăvire subită și misterioasă în Cuba
(VIDEO) Categorie maximă: Uraganul Irma - dezastru în Cuba
SUA nu recunosc referendumul constituțional din Cuba
Lavrov, despre declaraţia "Zile numărate pentru Maduro" - Cuba, Nicaragua sunt următoarele
Încă un dezacord UE-SUA: Europa sprijină Cuba împotriva Washingtonului
„Astăzi, Venezuela, mâine, Iran? Cuba?”: propaganda pentru război a Washingtonului

Загрузка...
Alimente sănătoase

Studiu: lipsa acestui acid gras din organism duce la scleroză multiplă

0
(reînnoit 19:23 21.01.2021)
Oamenii de știință americani au observat o legătură între lipsa unui anumit acid gras din organism și apariția sclerozei multiple, o boală incurabilă care afectează sistemului nervos.

BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. Într-un studiu publicat marți, 19 ianuarie, în revista americană Journal of Clinical Investigation, cercetătorii de la Universitatea Yale (Connecticut) au arătat că lipsa unui anumit acid gras din organism ar putea provoca o reacție anormală a sistemului imunitar, ducând la scleroză.

© Sputnik / Антон Денисов

Această boală autoimună duce la deteriorarea sau chiar distrugerea fibrelor sistemului nervos central și încă nu s-a găsit până acum un tratament. Oamenii care suferă de această boală au în comun faptul că nu au niveluri normale de acid oleic, spun cercetătorii.

O soluție simplă este disponibilă pentru a evita dezvoltarea acestei boli: consumul în cantitate suficientă de alimente bogate în acest tip de acid gras. Acesta se găsește în uleiurile pentru gătit, în carne, brânză, nuci, paste, lapte sau chiar măsline.

Potrivit studiului, lipsa acidului oleic duce la pierderea senzorilor metabolici care activează celulele T. Celulele T joacă un rol esenţial în sistemul imunitar, ajutându-l să răspundă la bolile infecțioase. Fără efectul suprimant al celulelor T, sistemul imunitar începe să atace celulele sănătoase din sistemul nervos central.

Mai mult, atunci când cercetătorii au injectat acid oleic direct în țesutul gras al pacienților cu scleroză multiplă, nivelul lor de celule T a crescut. Totuşi, ei spun că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a confirma că acidul oleic poate salva viețile acestor pacienți.

0
Tagurile:
Studiu
Tematic
Nutriționist: Alimentul minune care întărește sistemul imunitar
Păcăleala acestor alimente „sănătoase” - nutriționist rus
Ce mâncăm de sărbători: Recomandările unui nutriționist

Загрузка...