BUCUREȘTI, 24 dec – Sputnik. Aflat pe ultima sută de metri a mandatului său, Donald Trump continuă să uimească – nu numai prin declarații, cât și prin fapte.
Acum, Trump a făcut un nou gest fulminant, respingând respingând bugetul apărării SUA pe 2021.
Bugetul Apărării fusese aprobat de ambele camere ale Congresului încă de acum două săptămâni, dar Donald Trump anunțase deja că îl va respinge, venind cu un motiv clar și curajos: textul propus nu include abolirea unei legi care protejează statutul juridic al reţelelor sociale.
Ori, Donald Trump acuză aceste rețele să au influențat grav procesul electoral și că sunt părtinitoare în privinţa sa.
De asemenea, Donald Trump s-a opus includerii în legea respinsă de a propunerilor de redenumire a bazelor militare care poartă numele unor generali ai forţelor confederate din Războiul de secesiune – forțele ”Sudiste”, care susţineau sclavia.
”Proiectul include prevederi care nu îi respectă pe veteranii noştri şi istoria noastră militară”, spune Donald Trump.
Președintele acuză și că proiectul ”nu include măsuri cruciale pentru securitatea naţională și contravine eforturilor guvernului meu de a pune America pe primul loc în ceea ce priveşte securitatea naţională şi politica externă”.
După ce a retrimis legea Congresului, azi noapte Donald Trump și-a reiterat acuzațiile privind fraudarea alegerilor.
”După ce am văzut frauda electorală masivă la alegerile prezidențiale din 2020, nu sunt de acord cu oricine crede că nu este nevoie de un Consiliu special puternic, rapid și echitabil, IMEDIAT. Acestea au fost cele mai corupte alegeri din istoria țării noastre și trebuie examinate îndeaproape!”, a scris Donald Trump, pe Twitter.
After seeing the massive Voter Fraud in the 2020 Presidential Election, I disagree with anyone that thinks a strong, fast, and fair Special Counsel is not needed, IMMEDIATELY. This was the most corrupt election in the history of our Country, and it must be closely examined!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 23, 2020
BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. În timpul campaniei sale, Joe Biden a promis să protejeze drepturile comunității LGBTQ. La câteva ore după începerea mandatului său prezidențial, a apărut o primă noutate.
Astfel, site-ul Casei Albe și-a actualizat formularul de contact, permițând acum persoanelor care vor să contacteze administrația să aleagă dintre următoarele opţiuni: „ea / al ei, el /al lui, ei / al lor, altul sau prefer să nu spun”.
De asemenea, meniul permite alegerea menţiunii non-binare „Mx”.
„Anul trecut m-am plâns că a trebuit să-mi menţionez incorect sexul la recensământul din 2020. Astăzi pot selecta titlul «Mx» și pronumele «ei / al lor» pe pagina de contact a Casei Albe. Știu că nu este mult, dar este un început”, a scris un utilizator, citat de CBS News.
Alianța gay și lesbiene împotriva defăimării (GLAAD) a salutat această posibilitate pe contul său de Twitter.
The @WhiteHouse website contact form now asks for your pronouns. pic.twitter.com/W5S36efo1d
— GLAAD (@glaad) January 20, 2021
De asemenea, marți, 19 ianuarie, noul președinte a numit-o în funcția de ministru adjunct al Sănătății pe Rachel Levine, un transgender, specialist în pediatrie și psihiatrie.
„Reprezintă o alegere istorică și extrem de calificată pentru a conduce politicile de sănătate ale administrației noastre”, a afirmat Joe Biden, potrivit Sputnik France.
BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Într-o discuție telefonică cu omologul său cubanez, Bruno Rodríguez Parrilla, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a condamnat în mod categoric decizia SUA de a include Cuba în lista statelor-sponsori ai terorismului, se menționează într-un comunicat al MAE de la Moscova.
În cadrul discuției din 21 ianuarie, Lavrov și Parrilla, au discutat despre aspectele actuale ale dezvoltării parteneriatului strategic bilateral, inclusiv în sfera economică și comercială. Diplomații și-au exprimat disponibilitatea de a aprofunda cooperare în sectoarele prioritare.
Ministrul rus a subliniat unitatea pozițiilor în susținerea obiectivelor și principiilor de bază ale Cărții ONU, în respingerea practicii aplicării unor sancțiuni unilaterale care contravin normelor dreptului internațional.
“A fost reiterată poziția solidară și necesitatea anulării imediate a blocadei comerciale și financiare la care este supusă insula de către SUA. Serghei Lavrov a condamnat în mod categoric decizia Washingtonului de includere a Cubei în lista americană a statelor care sponsorizează terorismul”, anunță diplomația rusă.
Departamentul de Stat al SUA a inclus în luna ianuarie Cuba în lista statelor-sponsori ai terorismului “pentru susținerea în mai multe rânduri a acțiunilor de terorism internațional și adăpostirea teroriștilor”. Parrilla a calificat acest gest drept unul ipocrit și cinic, acuzând SUA de oportunism politic.
BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. Într-un studiu publicat marți, 19 ianuarie, în revista americană Journal of Clinical Investigation, cercetătorii de la Universitatea Yale (Connecticut) au arătat că lipsa unui anumit acid gras din organism ar putea provoca o reacție anormală a sistemului imunitar, ducând la scleroză.
Această boală autoimună duce la deteriorarea sau chiar distrugerea fibrelor sistemului nervos central și încă nu s-a găsit până acum un tratament. Oamenii care suferă de această boală au în comun faptul că nu au niveluri normale de acid oleic, spun cercetătorii.
O soluție simplă este disponibilă pentru a evita dezvoltarea acestei boli: consumul în cantitate suficientă de alimente bogate în acest tip de acid gras. Acesta se găsește în uleiurile pentru gătit, în carne, brânză, nuci, paste, lapte sau chiar măsline.
Potrivit studiului, lipsa acidului oleic duce la pierderea senzorilor metabolici care activează celulele T. Celulele T joacă un rol esenţial în sistemul imunitar, ajutându-l să răspundă la bolile infecțioase. Fără efectul suprimant al celulelor T, sistemul imunitar începe să atace celulele sănătoase din sistemul nervos central.
Mai mult, atunci când cercetătorii au injectat acid oleic direct în țesutul gras al pacienților cu scleroză multiplă, nivelul lor de celule T a crescut. Totuşi, ei spun că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a confirma că acidul oleic poate salva viețile acestor pacienți.