Brexit: „S-a încheiat acordul dintre Marea Britanie și UE”

739
După 11 ore de discuţii, s-ar fi ajuns la un acord comercial post-Brexit între UE și Marea Britanie, relatează presa britanică, citând surse de pe Downing Street nr. 10.

BUCUREŞTI, 23 dec – Sputnik. Potrivit unor surse de pe Downing Street, reședința prim-ministrului britanic, s-a convenit un acord comercial între Marea Britanie și UE, potrivit RT

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс

Pe de altă parte, aceste rapoarte au fost contestate și un oficial al UE a fost citat de Reuters spunând că acordul „ar putea merge în orice sens”.

Oficialul a adăugat că se poate ca la un un acord să nu se ajungă miercuri sau joi, așa cum arată zvonurile, ci după Crăciun.

De asemenea, un alt corespondent a spus că un oficial al UE a declarat că discuțiile au avansat la „faza finală”, dar negocierile sunt încă în desfăşurare.

Un acord ar marca sfârșitul unei perioade de negocieri de 11 luni, după ce Marea Britanie a intrat în perioada de tranziție la 31 ianuarie 2020.

În ultimele 48 de ore au circulat zvonuri potrivit cărora încheierea unui acord ar putea fi iminentă.

Lira a înregistrat câștiguri considerabile de-a lungul după-amiezii, în contextul în care observatorii se așteaptă la ajungerea la un acord la Bruxelles.

Anterior miercuri, ministrul pentru Locuinţe din Marea Britanie, Robert Jenrick, a declarat pentru Sky News că este „optimist” că cele două părți vor ajunge la un acord.

Guvernul britanic a insistat că Marea Britanie va „prospera” şi fără un acord comercial, urmând să aplice termenii Organizației Mondiale a Comerțului, dar a rămas la masa negocierilor până la sfârșit. Fără un acord, acordul de liber schimb existent între UE și Marea Britanie s-ar încheia la 31 decembrie.

739
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (680)
Tematic
Brexit aduce noi oportunități pentru UK pe piaţa rusească
Banca Angliei: perturbări ale sistemului financiar al UK după Brexit
UE: există o cale către un acord post-Brexit

NBC: Biden îi va transmite lui Putin „semnal dur”

122
(reînnoit 08:34 13.06.2021)
Joe Biden îi va transmite lui Putin un „semnal dur” la întâlnire de la Geneva, informează postul american de televiziune NBC.

BUCUREȘTI, 13 iun - Sputnik. Statele Unite intenționează să transmită un „semnal dur” liderului rus la întâlnirea dintre președinții ruș și american Vladimir Putin și Joe Biden la Geneva , a informat NBC, citând o sursă informată.

Potrivit interlocutorului canalului, Biden intenționează să demonstreze o abordare care este fundamental diferită de „relațiile de prietenie pe care fostul președinte american Donald Trump le-a anunțat după prima sa întâlnire cu Putin.

Vladimir Putin și Joe Biden se vor întâlni pe 16 iunie. Summitul va include o sesiune de lucru și o altă întâlnire într-un format mai mic. Anterior s-a anunțat că, după discuțiile de la Geneva, liderii celor două țări vor susține conferințe de presă separate. Casa Albă a declarat că consideră acest format „cel mai potrivit”.

Kremlinul a subliniat că nu se așteptă la prea "multe" în urma negocierilor din cauza dezacordurilor existente între Rusia și Statele Unite. Întâlnirea dintre Putin și Biden va avea loc pe 16 iunie la Geneva. Kremlinul a spus că președinții intenționează să discute relațiile ruso-americane, stabilitatea strategică, precum și lupta împotriva COVID-19 și soluționarea conflictelor regionale.

În cadrul summit-ului precedent Rusia-SUA în 2018, Trump, șeful statului de atunci, a pus sub semnul întrebării rezultatele unei investigații efectuate de serviciile secrete americane despre amestecul Moscovei în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA și astfel „i-a dat lui Putin posibilitatea de a răspândi minciuni”.Acest lucru a provocat o reacție violentă în cercurile politice din Statele Unite. Potrivit senatorului John McCain, acesta a fost „unul dintre cele mai rușinoase discursuri ale unui președinte american” din câte ține minte.

122
Tagurile:
Rusia, SUA, Joe Biden, Geneva, Vladimir Putin, NBC

Загрузка...

Ce a declarat secretarul de stat american cu ocazia Zilei Rusiei

389
(reînnoit 14:39 12.06.2021)
Șeful Departamentului de Stat al SUA a făcut i-a felicitat pe cetățenii ruși cu ocazia Zilei Rusiei, confirmând tendința SUA spre o interacțiune constructivă între cele două țări.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Secretarul de stat american Anthony Blinken a transmis felicitări cu ocazia Zilei Rusiei. Declarația sa a fost postată pe site-ul Departamentului de Stat, potrivit RIA Novosti.

„În numele guvernului SUA îi felicit pe cetățenii Rusiei. <...> Voi profita de această ocazie pentru a reafirma aspirația SUA pentru o interacțiune constructivă cu guvernul Federației Ruse în interesul promovării unor relații bilaterale mai stabile și previzibile", este menționat în declarația diplomatului.

Potrivit acestuia, Statele Unite susțin dorința rușilor de a coopera cu comunitatea internațională și de a contribui la soluționarea problemelor de interes global.

© Sputnik / Алексей Никольский

În același timp, relațiile dintre cele două țări, așa cum au afirmat în mod repetat atât Moscova, cât și Washingtonul, sunt „în cel mai jos punct” de dezvoltare. Ele s-au înrăutățit după lovitura de stat din Ucraina, revenirea Crimeii și izbucnirea conflictului din Donbass. Țările europene și Statele Unite au acuzat Kremlinul de amestec și i-au impus sancțiuni, Moscova a reacționat în mod simetric.

Alte pretexte pentru a exercita presiuni asupra Rusiei au fost acuzațiile aduse Kremlinului privind încercarea de a influența alegerile americane și de implicare în atacuri cibernetice, cazul Skripal, construcția ”Nord Stream-2” și multe altele. Restricțiile au fost introduse atât împotriva unor persoane fizice aparte, cât și împotriva unor sectoare întregi ale economiei rusești.

Pe 16 iunie, la Geneva  na avea loc rima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden în statut de președinți. Kremlinul a spus că întâlnirea este foarte importantă, însă potențialul dezacordului este atât de mare încât nu ar trebui să se aștepte prea multe de la ea.

389
Tagurile:
Ziua Rusiei

Загрузка...
Река Днестр

Alarmant: Râul Nistru s-ar putea transforma într-un canal mort