BUCUREŞTI, 21 dec – Sputnik. Cu privire la situaţia din Marea Britanie, retailerii avertizează că pot avea loc „întreruperi grave” în aprovizionarea cu alimente dacă blocada este prelungită.
Sainsbury a anunţat că ar putea să se confrunte cu „lipsuri” în privinţa unora dintre alimentele proaspete în câteva zile, potrivit BBC.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic a declarat că Marea Britanie are un lanț „divers” de aprovizionare cu alimente.
Ministrul francez al transporturilor a scris pe Twitter că se vor căuta măsurile pentru „asigurarea reluării circulației din Regatul Unit”.
Canalul Mânecii este o cale comercială vitală, aproximativ 10.000 de camioane călătorind zilnic între Dover și Calais în perioade de vârf precum Crăciunul, aducând în mare măsură cele mai proaspete produse.
Riscul este ca transportatorii europeni să evite Marea Britanie, de teama de a nu fi blocați în țară, mai scrie sursa citată.
Șeful Federației pentru Alimente și Băuturi (FDF), Ian Wright, a declarat că închiderea frontierei poate „provoca întreruperi grave în aprovizionarea cu alimente proaspete de Crăciun din Marea Britanie - și în exporturile de alimente și băuturi din Marea Britanie”.
Totuşi, Andrew Opie, director pentru alimentație și sustenabilitate la British Retail Consortium, a declarat că retailerii s-au aprovizionat cu mult înainte de Crăciun.
Însă acesta a adăugat: „Închiderea Franței pentru traficul din Marea Britanie, inclusiv pentru transportul de marfă însoțit, pune în dificultate capacitatea Marii Britanii de a importa și exporta bunuri-cheie în perioada aglomerată de Crăciun. Deşi mărfurile pot intra din Franța, puține firme de transport vor fi dispuse să trimită camioane și șoferi în Marea Britanie fără garanția că aceştia pot reveni în timp util în UE”, a subliniat Opie.
Ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a declarat că, în cea mai mare parte, comerțul trans-Canal nu ar fi afectat de interdicție și că, împreună cu omologul său francez, fac eforturi pentru a soluţiona problema blocadei, de exemplu printr-un program de testare în masă.
BUCUREȘTI, 26 ian – Sputnik. Președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden au convenit în timpul unei discuții telefonice asupra prelungirii tratatului New Start, anunță serviciul de presă al Kremlinului.
În următoarele zile Rusia și SUA vor încheia toate procedurile necesare pentru a asigura continuitatea Tratatului cu privire la măsurile pentru reducerea și limitarea în continuare a armelor ofensive strategice (New Start), anunță serviciul de presă al Kremlinului.
“În următoarele zile părțile vor încheia toate procedurile necesare pentru a asigura funcționarea în continuare a acestui mecanism internațional pentru reducerea reciprocă a arsenalelor rachetelor nucleare”, se menționează în comunicatul administrației prezidențiale ruse.
BRUXELLES, 26 ian - Sputnik. În mesajul său pentru Forumul Economic Mondial de la Davos, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a invitat SUA să se alăture iniţiativelor europene vizând reglementarea giganţilor digitali.
„Îi invit pe prietenii noştri americani să se alăture iniţiativelor noastre. Împreună am putea crea un set de reguli pentru economia digitală care ar fi valabil la scară globală”, a spus vond der Leyen în cadrul Formului de la Davos care se desfășoară virtual.
Potrivit președintelui Comisiei Europene, ar fi vorba de un set de reguli care să fie fundamentat pe drepturile omului, diversitate, incluziune şi protejarea sferei private. Von der Leyen a făcut astfel referire la proiectele de reglementare prezentate de Comisie în decembrie 2020 intitulate ”Digital Services Act” şi ”Digital Market Act”.
De asemenea, Ursula von der Leyen a acuzat pericolele pe care le reprezintă internetul nereglementat pentru democraţie, spunând că luarea cu asalt a Capitoliului a fost un şoc pentru ea.
„Trebuie să ne apărăm instituţiile împotriva puterii corozive a discursurilor de ură, dezinformării (...) şi incitării la violenţă”, a fost mesajul transmis de președintele Comisiei Europene la Davos.
Ea a arătat că modelul de afaceri al platformelor de internet are un impact nu doar asupra concurenţei libere şi corecte, dar şi asupra democraţiei, securităţii şi calităţii informaţiei.
”De aceea, trebuie să limităm puterea imensă a marilor companii digitale”, a adăugat Ursula von der Leyen, care a propus ca ceea ce este ilegal off-line să fie ilegal şi on-line şi ca platformele să fie transparente în ce priveşte funcţionarea algoritmilor lor.