BUCUREŞTI, 18 dec – Sputnik. Preşedintele încă în funcţie al SUA Donald Trump ar putea să-și folosească puterile pentru a invoca legea marțială şi a putea utiliza armata țării pentru a forța mai multe state-cheie să repete alegerile prezidențiale, a declarat fostul consilier în domeniul securităţii naționale din SUA, generalul Michael Flynn, într-un interviu acordat Newsmax.
Acesta a spus că o astfel de măsură ar putea fi necesară pentru ca SUA să poată merge mai departe după astfel de alegeri „fraudate”.
„Nu există nicio altă modalitate prin care să mergem mai departe ca națiune. În statele-cheie, dacă [Trump] ar dori, ar putea utiliza capacități militare și le-ar putea plasa în state și practic s-ar putea relua alegerile în fiecare dintre aceste state”, a declarat Flynn, potrivit Sputnik News.
Fostul consilier al lui Trump a menționat că aplicarea legii marțiale nu ar fi „fără precedent”, amintind că a fost impusă de 64 de ori în trecut, în diferite ocazii: de la cutremure și incendii la tulburări civile majore. Totuşi, în nici una dintre aceste ocazii legea marțială sau armata nu au fost folosite pentru a impune refacerea unor alegeri. În plus, experţii juridici încă dezbat dacă este posibilă o reluare a alegerilor prezidențiale când o astfel de procedură este fără precedent în istoria SUA.
Pe lângă utilizarea legii marțiale, Flynn a sugerat că Trump ar trebui să-și folosească autoritatea pentru a înlătura toate mașinile de vot din statele-cheie, referindu-se la problemele descoperite în maşinile Dominion Voting Systems de către republicanii din Michigan. Generalul a spus că aceste mașini au fost folosite pentru a frauda alegerile împotriva lui Trump și a mers până la a sugera că puteri străine, precum China, Rusia, Iran sau Venezuela, ar fi putut fi implicate în producția acestor sisteme, care sunt, de fapt, fabricate în SUA.
BUCUREŞTI, 27 ian – Sputnik. Măsura interdicţiei ieşirii din case după ora 18:00 nu a avut efectele dorite pentru a opri epidemia, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al guvernului Gabriel Attal. Pentru a opri răspândirea coronavirusului, executivul are în vedere „diferite scenarii”, potrivit Sputnik France.
Este luat în considerare în special scenariul unor măsuri şi mai dure de carantină, a declarat Gabriel Attal după şedinţa Consiliului de Miniștri.
Pe de altă parte, reînnoirea măsurilor actuale, cu interdicţia ieşirii din case după ora 18:00, este considerată „puțin probabilă”. Autoritățile sunt îngrijorate mai ales de prezența noilor mutaţii ale virusului pe teritoriul francez, care „se răspândesc într-un ritm semnificativ”, a subliniat purtătorul de cuvânt al guvernului.
Emmanuel Macron a solicitat „analize suplimentare” pentru a se lua o decizie privind aceste scenarii.
De asemenea, Gabriel Attal a analizat evoluţia epidemiei, spunând că s-a ajuns la un „platou înalt” și că incidența bolii crește. Purtătorul de cuvânt a adăugat că presiunea asupra spitalelor crește. El a mai spus că criza sanitară și consecințele ei au cauzat „oboseală în rândul multor francezi”, în special „în rândul îngrijitorilor noștri”.
Pe 23 ianuarie, Ministrul Sănătății menționase deja perspectiva unui al treilea lockdown, explicând, pentru Parisian, că este necesar pentru ca „interdicţia [ieşirii din case] să funcționeze” pentru a economisi timp.
BUCUREŞTI, 27 ian – Sputnik. În cadrul studiului, au fost monitorizaţi 666 de pacienți cu vârsta medie de 56 de ani internaţi, între 10 și 25 aprilie 2020, la Spitalul Universitar La Paz din Madrid. Studiul, prezentat pe 26 ianuarie și publicat în revista științifică British Journal of Dermatology, a dezvăluit noi simptome care ar putea fi legate de Covid-19.
Departamentul de dermatologie al CHU a anunțat că peste 25% dintre pacienți au prezentat simptome precum modificări ale mucoasei bucale, cum ar fi papilita linguală tranzitorie, ulcerele orale, o senzație de arsură și umflarea limbii.
De asemenea, dermatologii au constatat modificări ale pielii pe palmele mâinilor și pe arcada plantară la aproape 40% dintre pacienți. Aceste simptome au fost, în mare parte, decojirea pielii, pete roșiatice sau maronii și o senzație de arsură numită eritrodisestezie.
În total, aproape jumătate dintre pacienții monitorizaţi au prezentat simptome pe piele sau pe mucoasa bucală.
„Este o descoperire care poate ajuta în diagnostic. Acestea sunt simptome foarte caracteristice”, a comentat pentru El Pais dermatologul Almudena Nuno Gonzalez, autor al studiului.
BUCUREŞTI, 27 ian – Sputnik. Raportul, numit „Virusul inegalității”, a fost publicat în ziua de deschidere a Forumului Economic Mondial de la Davos, care se desfășoară în mediul virtual anul acesta.
Raportul arată că cele mai bogate 1.000 de persoane de pe planetă și-au recuperat în doar nouă luni pierderile cauzate de coronavirus, însă „ar putea dura mai mult de un deceniu până când cei mai săraci din lume să se recupereze în urma impactului economic al pandemiei”.
„Sistemul economic denaturat permite unei elite super-bogate să adune bogăție în mijlocul celei mai grave recesiuni de la Marea Depresiune, în timp ce miliarde de oameni fac eforturi să supravieţuiască”, se spune în raport.
Creșterea inegalității înseamnă că ar putea dura cel puțin de 14 ori mai mult pentru ca persoanele care trăiesc în sărăcie să revină la starea dinainte de pandemie decât a fost nevoie pentru ca averea primilor 1.000 de miliardari să fie recuperată, arată Oxfam în raportul citat de RT. Bogăția totală a miliardarilor a atins 11,95 de trilioane de dolari în decembrie 2020, ceea ce este echivalentul cheltuielilor totale de recuperare din criza Covid-19 ale guvernelor G20.
Potrivit raportului, în cazul celor mai bogați oameni din lume averea le-a crescut cu jumătate de trilion de dolari de la începutul pandemiei. În același timp, pandemia a condus la cea mai gravă criză a locurilor de muncă din ultimii 90 de ani, sute de milioane de oameni fiind acum subocupați sau rămaşi fără muncă.
„Suntem martorii celei mai mari creșteri a inegalității de când au început să se înregistreze cifrele în acest sens. Diviziunea profundă dintre bogați și săraci se dovedește a fi la fel de mortală ca virusul”, a declarat Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International.