CHIȘINĂU, 17 dec - Sputnik. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a vorbit despre problema reglementării transnistrene, comentând declarațiile făcute de Maia Sandu despre necesitatea retragerii contingentului militar din regiunea transnistreană.
”Maia Sandu, care a fost aleasă acum și căreia îi doresc toate cele bune, îi doresc succes în munca ei, dar, ca reprezentant al anumitei puteri politice, ea nu a spus nimic nou. Noi demult timp îi auzim pe reprezentanții diferitor structuri occidentale vorbind despre necesitatea retragerii contingentului militar de menținere a păcii. Maia Sandu este președintele Moldovei, dar, în același timp, este și cetățean al României. Noi am auzit declarațiile statelor occidentale despre necesitatea retragerii contingentului militar. Și în general și noi pledăm pentru retragerea acestuia imediat ce va exista o situație potrivită, imediat ce va fi stabilit un dialog normal dintre Transnistria și cealaltă parte a Moldovei. Suntem pentru acest lucru și am fost aproape de a realiza acest lucru, cu fostul președinte Voronin, dar în ultimul moment, la fel, reprezentanții puterilor occidentale au exercitat presiuni, el a cedat, a renunțat la înțelegerile avute anterior, astfel soluționarea chestiunii transnistrene a fost amânată”, a declarat Vladimir Putin în cadrul tradiționalei conferință de presă de la sfârșit de an.
Amintim că anterior președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu acordat postului public de televiziune Moldova 1, a pledat încă o dată în favoarea retragerii contingentului rus din Transnistria. Potrivit Maiei Sandu, ea va continua politica celor care au susținut retragerea armatei ruse de pe teritoriul Transnistriei.
Regiunea transnistreană, care are 60% dintre locuitori ruși și ucraineni, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că Moldova se va alătura României pe valul naționalismului și aderării la România. În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul transnistrean pe cale armată, regiunea din stânga Nistrului a ieșit practic de sub controlul Chișinăului. Soldații ruși de menținere a păcii au fost aduși în zona de conflict la 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREȘTI, 26 ian – Sputnik. Președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden au convenit în timpul unei discuții telefonice asupra prelungirii tratatului New Start, anunță serviciul de presă al Kremlinului.
În următoarele zile Rusia și SUA vor încheia toate procedurile necesare pentru a asigura continuitatea Tratatului cu privire la măsurile pentru reducerea și limitarea în continuare a armelor ofensive strategice (New Start), anunță serviciul de presă al Kremlinului.
“În următoarele zile părțile vor încheia toate procedurile necesare pentru a asigura funcționarea în continuare a acestui mecanism internațional pentru reducerea reciprocă a arsenalelor rachetelor nucleare”, se menționează în comunicatul administrației prezidențiale ruse.
BRUXELLES, 26 ian - Sputnik. În mesajul său pentru Forumul Economic Mondial de la Davos, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a invitat SUA să se alăture iniţiativelor europene vizând reglementarea giganţilor digitali.
„Îi invit pe prietenii noştri americani să se alăture iniţiativelor noastre. Împreună am putea crea un set de reguli pentru economia digitală care ar fi valabil la scară globală”, a spus vond der Leyen în cadrul Formului de la Davos care se desfășoară virtual.
Potrivit președintelui Comisiei Europene, ar fi vorba de un set de reguli care să fie fundamentat pe drepturile omului, diversitate, incluziune şi protejarea sferei private. Von der Leyen a făcut astfel referire la proiectele de reglementare prezentate de Comisie în decembrie 2020 intitulate ”Digital Services Act” şi ”Digital Market Act”.
De asemenea, Ursula von der Leyen a acuzat pericolele pe care le reprezintă internetul nereglementat pentru democraţie, spunând că luarea cu asalt a Capitoliului a fost un şoc pentru ea.
„Trebuie să ne apărăm instituţiile împotriva puterii corozive a discursurilor de ură, dezinformării (...) şi incitării la violenţă”, a fost mesajul transmis de președintele Comisiei Europene la Davos.
Ea a arătat că modelul de afaceri al platformelor de internet are un impact nu doar asupra concurenţei libere şi corecte, dar şi asupra democraţiei, securităţii şi calităţii informaţiei.
”De aceea, trebuie să limităm puterea imensă a marilor companii digitale”, a adăugat Ursula von der Leyen, care a propus ca ceea ce este ilegal off-line să fie ilegal şi on-line şi ca platformele să fie transparente în ce priveşte funcţionarea algoritmilor lor.
O șoferiță a ajuns cu mașina sa într-o groapă pe una dintre străzile din București. Este vorba de o groapă rezultată în urma lucrărilor derulate de Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET).
Din informațiile de până acum, femeia nu a fost rănită și nici nu a prezentat test pozitiv la alcoolemie.
Se pare că aburii denși care ieșeau din groapă a redus vizibilitatea în zonă și femeia nu a văzut semnalizatoarele instalate.