Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф

Turcia nu renunță la sistemul rusesc S-400

105
(reînnoit 14:00 17.12.2020)
În ciuda sancțiunilor impuse de SUA, ministrul de Externe al Turciei a anunțat că țara sa nu renunță la achiziționarea sistemului de apărare rusesc S-400.

BRUXELLES, 17 dec - Sputnik. Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a anunțat că Turcia nu va renunța la achiziționarea sistemului de apărare aeriană S-400 și va lua măsuri de retorsiune după ce va evalua sancțiunile impuse de Statele Unite.

SUA au impus sancțiuni Turciei din cauza S 400 Ce a răspuns Rusia
© Ruptly / WH.GOV / state.gov / Минобороны России

SUA au impus la începutul săptămânii sancțiuni asupra Directoratului Industriei de Apărare (SBB) al Turciei, agenția responsabilă de achizițiile de echipament militar în această țară, directorului său și pentru 3 ofițeri din cadrul instituției, din cauza achiziționării sistemului S-400.

Turcia a condamnat sancțiunile drept o „greșeală gravă”, iar președintele turc Recep Erdogan a declarat ieri că sancțiunile reprezintă „un atac ostil” menit eșecului împotriva industriei de apărare a Turciei.

Cavusoglu a declarat astăzi într-un interviu acordat postului public Kanal 24 că Turcia nu poate fi supusă așa numitelor sancțiuni CAATSA întrucât achiziția a fost anterioară adoptării legii, adăugând că decizia este un atac la adresa drepturilor suverane ale țării și că nu vor avea niciun impact.

Legea CAATSA (Countering America's Adversaries through Sanctions Act), a fost adoptată în 2017 de Congresul american pentru a descuraja țările NATO din a cumpăra echipamente militare dezvoltate de Rusia.

„Acest lucru nu este în concordanță cu legislația internațională, diplomația și este o mișcare greșită din punct de vedere politic și legal”, a afirmat Cavusoglu, adăugând că SUA ar fi putut rezolva disputa dacă ar fi colaborat cu Turcia și NATO.

El a mai arătat că Turcia nu dă înapoi în privința achiziționării sistemtului S-400: „Dacă ar fi fost să facem un pas înapoi, s-ar fi întâmplat până acum”, a precizat Cavusoglu.

„Este neimportant dacă aceste sancțiuni sunt blânde sau dure, sancțiunile în sine sunt greșite”, a criticat el SUA.

Turcia își apără poziția arătând că achiziția sistemului S-400 nu a fost o alegere ci mai degrabă o necesitate întrucât nu a reușit să procure sisteme de apărare în termeni satisfăcători de la aliații NATO.

Pe de altă parte, SUA consideră că sistemul de apărare aeriană reprezintă o amenințare la adresa avioanelor sale de luptă F-35 și sistemelor de apărare ale NATO, acuzație respinsă de Ankara care arată că S-400 nu va fi integrat sistemelor NATO.

Întrebat dacă relațiile cu SUA s-ar putea normaliza sub Biden, Cavusoglu a declarat că acest lucru depinde de disponibilitatea Washington-ul de a accepta politicile Turciei în Siria și de extrădarea clericului Fethullah Gülen, acuzat de Ankara de organizarea tentativei de puci din 2016 și aflat în exil în SUA.

105
Tagurile:
Turcia, S-400
Tematic
Turcia a răspuns la pretențiile SUA privind achiziționarea S-400
Turcia - despre testele sistemului de apărare antiaeriană S-400
Turcia a testat cu succes sistemul de apărare antiaeriană S-400 
Lockdown în Franța

Franţa: un „lockdown foarte dur”, luat în considerare de guvernul francez

535
Executivul ia în considerare posibilitatea introducerii unei „carantine foarte dure” pentru a opri răspândirea Covid-19, fiind insuficientă măsura interdicţiei ieşirii din case după ora 18:00. Un purtător de cuvânt a spus că presiunea asupra spitalelor crește.

BUCUREŞTI, 27 ian – Sputnik. Măsura interdicţiei ieşirii din case după ora 18:00 nu a avut efectele dorite pentru a opri epidemia, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al guvernului Gabriel Attal. Pentru a opri răspândirea coronavirusului, executivul are în vedere „diferite scenarii”, potrivit Sputnik France

Este luat în considerare în special scenariul unor măsuri şi mai dure de carantină, a declarat Gabriel Attal după şedinţa Consiliului de Miniștri.

Pe de altă parte, reînnoirea măsurilor actuale, cu interdicţia ieşirii din case după ora 18:00, este considerată „puțin probabilă”. Autoritățile sunt îngrijorate mai ales de prezența noilor mutaţii ale virusului pe teritoriul francez, care „se răspândesc într-un ritm semnificativ”, a subliniat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Emmanuel Macron a solicitat „analize suplimentare” pentru a se lua o decizie privind aceste scenarii.

De asemenea, Gabriel Attal a analizat evoluţia epidemiei, spunând că s-a ajuns la un „platou înalt” și că incidența bolii crește. Purtătorul de cuvânt a adăugat că presiunea asupra spitalelor crește. El a mai spus că criza sanitară și consecințele ei au cauzat „oboseală în rândul multor francezi”, în special „în rândul îngrijitorilor noștri”.

Pe 23 ianuarie, Ministrul Sănătății menționase deja perspectiva unui al treilea lockdown, explicând, pentru Parisian, că este necesar pentru ca „interdicţia [ieşirii din case] să funcționeze” pentru a economisi timp.

535
Tagurile:
Franța
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Proteste anti-lockdown în Olanda: Ciocniri, incendieri și arestări - VIDEO
Românii din Franţa: un nou lockdown? - atitudinea francezilor
Olanda: Pagube în urma protestului anti-lockdown

Загрузка...

Dezvăluirea unui studiu: noi simptome ale Covid-19

106
(reînnoit 16:56 27.01.2021)
Un studiu realizat în aprilie 2020 într-un spital universitar din Madrid, prezentat pe 26 ianuarie, indică noi simptome la unii pacienți infectaţi cu coronavirus, aceasta fiind „o descoperire care poate ajuta în diagnostic”, potrivit unuia dintre autori.

BUCUREŞTI, 27 ian – Sputnik. În cadrul studiului, au fost monitorizaţi 666 de pacienți cu vârsta medie de 56 de ani internaţi, între 10 și 25 aprilie 2020, la Spitalul Universitar La Paz din Madrid. Studiul, prezentat pe 26 ianuarie și publicat în revista științifică British Journal of Dermatology, a dezvăluit noi simptome care ar putea fi legate de Covid-19.

Departamentul de dermatologie al CHU a anunțat că peste 25% dintre pacienți au prezentat simptome precum modificări ale mucoasei bucale, cum ar fi papilita linguală tranzitorie, ulcerele orale, o senzație de arsură și umflarea limbii.

De asemenea, dermatologii au constatat modificări ale pielii pe palmele mâinilor și pe arcada plantară la aproape 40% dintre pacienți. Aceste simptome au fost, în mare parte, decojirea pielii, pete roșiatice sau maronii și o senzație de arsură numită eritrodisestezie.

În total, aproape jumătate dintre pacienții monitorizaţi au prezentat simptome pe piele sau pe mucoasa bucală.

„Este o descoperire care poate ajuta în diagnostic. Acestea sunt simptome foarte caracteristice”, a comentat pentru El Pais dermatologul Almudena Nuno Gonzalez, autor al studiului.
106
Tagurile:
Simptome, COVID-19
Tematic
Premierul Rusiei a anunțat despre lansarea celui de-al treilea vaccin rusesc anti-COVID-19
Rusia înregistrează o scădere a noilor cazuri zilnice de COVID-19
Ce este IVERMECTINA și care este povestea medicamentului minune anti-COVID

Загрузка...
Refugiat sirian

Raport: Diviziunea profundă dintre bogați și săraci, la fel de mortală ca virusul

0
(reînnoit 20:51 27.01.2021)
După cum arată un raport recent al Oxfam, criza s-a încheiat pentru bogaţi, însă miliarde de oameni vor fi în sărăcie cel puțin un deceniu. Pandemia de Covid-19 crește inegalitatea economică în aproape toate țările simultan.

BUCUREŞTI, 27 ian – Sputnik. Raportul, numit „Virusul inegalității”, a fost publicat în ziua de deschidere a Forumului Economic Mondial de la Davos, care se desfășoară în mediul virtual anul acesta.

Raportul arată că cele mai bogate 1.000 de persoane de pe planetă și-au recuperat în doar nouă luni pierderile cauzate de coronavirus, însă „ar putea dura mai mult de un deceniu până când cei mai săraci din lume să se recupereze în urma impactului economic al pandemiei”.

„Sistemul economic denaturat permite unei elite super-bogate să adune bogăție în mijlocul celei mai grave recesiuni de la Marea Depresiune, în timp ce miliarde de oameni fac eforturi să supravieţuiască”, se spune în raport.

Creșterea inegalității înseamnă că ar putea dura cel puțin de 14 ori mai mult pentru ca persoanele care trăiesc în sărăcie să revină la starea dinainte de pandemie decât a fost nevoie pentru ca averea primilor 1.000 de miliardari să fie recuperată, arată Oxfam în raportul citat de RT. Bogăția totală a miliardarilor a atins 11,95 de trilioane de dolari în decembrie 2020, ceea ce este echivalentul cheltuielilor totale de recuperare din criza Covid-19 ale guvernelor G20.

Potrivit raportului, în cazul celor mai bogați oameni din lume averea le-a crescut cu jumătate de trilion de dolari de la începutul pandemiei. În același timp, pandemia a condus la cea mai gravă criză a locurilor de muncă din ultimii 90 de ani, sute de milioane de oameni fiind acum subocupați sau rămaşi fără muncă.

„Suntem martorii celei mai mari creșteri a inegalității de când au început să se înregistreze cifrele în acest sens. Diviziunea profundă dintre bogați și săraci se dovedește a fi la fel de mortală ca virusul”, a declarat Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International.
0
Tagurile:
Sărăcie
Tematic
FMI știe cum va salva lumea: riscăm o sărăcie mai mare
ONU: Peste un miliard de oameni pot ajunge în sărăcie extremă
Două milioane de familii riscă sărăcia în Marea Britanie
Un număr covârșitor de români consideră că a crescut sărăcia

Загрузка...