Parlamentul European

Șoc la Bruxelles: ”statul de drept” revine în forță

490
(reînnoit 12:22 17.12.2020)
Parlamentul European a răsturnat toate negocierile discutate de Germania cu Ungaria și Polonia și a anunțat că mecanismul statului de drept se aplică fără întârziere de la 1 ianuarie.

BRUXELLES, 17 dec - Sputnik. Parlamentul European a trecut peste negocierile din Consiliul European, anunțând astăzi că declarațiile politice ale Consiliului European privind mecanismul statului de drept sunt „inutile”, deoarece nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic.

Într-un comunicat de presă care va face multe valuri,  Parlamentul European pur și simplu anunță că ”regula unanimității în Consiliu este depășită și contraproductivă” și că ”mecanismul statului de drept, adoptat pe 16 decembrie, este obligatoriu, inclusiv pentru statele membre și Comisie”.

Parlamentul European aruncă astfel în aer compromisul negociat de Germania cu Ungaria și Polonia prin care a fost deblocat votul pentru bugetul UE și pentru pachetul de relansare.

Comunicatul mai arată că în rezoluția privind pachetul CFM, eurodeputații contestă declarația Consiliului European de a suspenda mecanismul statului de drept în așteptarea hotărârii Curții de Justiție a UE și anunță că o rezoluție referitoare la cadrul financiar multianual (CFM) 2021-2027, la Acordul interinstituțional, la instrumentul de redresare al UE și la Regulamentul privind statul de drept a fost adoptată ieri cu 496 voturi pentru, 134 împotrivă și 65 abțineri.

Fără să se sinchisească de negocierile din Consiliu, Parlamentul European salută acordurile politice privind pachetul bugetar pe termen lung și spune că acesta include noul mecanism privind statul de drept, menționând, în plus, că această ”condiționalitatea privind statul de drept trebuie să se aplice integral de la 1 ianuarie”.

Așadar, menționează Parlamentul European în comunicat, concluziile Consiliului European din 11 decembrie, conform cărora Comisia nu ar trebui să aplice mecanismul statului de drept până când Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) nu a luat o decizie cu privire la legalitatea instrumentului, sunt „inutile”, iar acordul dintre PE și Consiliu prevede în mod clar că acesta se va aplica de la 1 ianuarie 2021.

Parlamentul European își argumentează poziția spunând că, în conformitate cu tratatele UE, Consiliul European „nu exercită funcții legislative”, așa încât „nicio declarație politică a Consiliului European nu poate fi considerată o interpretare a legislației”.

Această decizie a Parlamentului European va stârni opoziția Ungariei și Poloniei și va demonstra neseriozitatea Bruxelles-ului, unde nu se respectă termenii negocierilor.

490
Tagurile:
Bruxelles
Tematic
Ungaria și Polonia vor studia ”statul de drept” din UE
Ministru ungar: statul de drept este un ”stat al șantajului”
Statul de drept, pus la colț de Germania și de alte state UE
Vladimir Putin și Joe Biden

Vladimir Putin, mesaj clar și ferm pentru Joe Biden și SUA, chiar de la prima convorbire

8
Lui Putin nu-i place echivocul: prima discuție telefonică a președintelui rus cu noul președinte al SUA a consemnat și intenția clară, ferm exprimată de liderul de la Kremlin

BUCUREȘTI, 27 ian – Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin și președintele SUA Joe Biden au avut prima discuție telefonică.

Temele principale al convorbirii au fost legate de opțiunile de prelungire a tratatului New START, de cooperarea în lupta împotriva Covid-19, dar și de normalizarea relațiilor bilaterale.

În privința New Start, ”președinții și-au exprimat satisfacția față de progresele înregistrate”, transmite Kremlinul, care arată că, spre deosebire de administrația Trump a manifestat ”o lipsă de dorință de a prelungi acordul fără condiții prealabile”, această poziție ”pare că s-a schimbat sub Biden”.

De aceea, în următoarele zile, Rusia și SUA ar putea să finalizeze toate procedurile necesare pentru a se asigura că acordul de referință va rămâne în vigoare.

Dar, pe lângă aceste teme, Vladimir Putin i-a transmis lui Joe Biden un mesaj ferm, menit să exprime orientare politică pe care a ales-o Moscova.

Și anume, Putin i-a spus lui Biden că normalizarea legăturilor dintre Moscova și Washington ar aduce beneficii nu doar ambelor națiuni, ci întregii comunități internaționale, având în vedere rolul Rusiei și SUA în menținerea stabilității și securității pe tot globul.

Tot în cadrul discuției la cel mai înalt nivel, președinții au inclus posibilitatea eforturilor comune de combatere a pandemiei, precum și cooperarea comercială și economică.

De asemenea, președinții au abordat perspectiva menținerii acordului nuclear iranian, dar și soluționarea conflictului din Ucraina de Est - și inițiativa Rusiei de a organiza un summit al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.

Desigur, Kremlinul transmite că Putin l-a felicitat pe Biden pentru preluarea noului său rol la Casa Albă.

Ca fapt divers dar semnificativ, agenția Russia Today comentează că rezumatul conversației furnizat pe site-ul Casei Albe a apărut ”mult mai puțin conciliant, menționându-se că Biden a reafirmat „sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea Ucrainei” și a adus în discuție situația cu opozantului Alexei Navalnîi, hack-ul ”SolarWinds”, presupusa „ingerință în alegerile din 2020 din Statele Unite” și chiar nefondatele acuzații că Rusia ar fi acordat recompense capul soldaților SUA din Afganistan”.

Dar, ce este clar, ambele părți – Kremlinul și Casa Albă - au transmis că Putin și Biden au fost de acord să mențină comunicarea în viitor.

Iar ca o concluzie – ca de obicei, Vladimir Putin nu a lăsat loc de echivoc și a definit clar propunerea și intenția politică a Rusiei față de noua administrație a SUA: normalizarea relațiilor Moscova – Washington, cu beneficii pentru ambele națiuni și pentru binele întregii comunități internaționale. O propunere clară și fermă.

8
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin
Tematic
Ce spune Putin despre “investigația” lui Navalnîi
Vladimir Putin va lua cuvântul la Forumul Economic Mondial de la Davos
Putin și Biden au convenit asupra prelungirii New Start

Загрузка...
Vladimir Putin

Putin și Biden au convenit asupra prelungirii New Start

165
Vladimir Putin și Joe Biden au purtat astăzi o discuție telefonică, în cadrul căreia au convenit asupra prelungirii tratatului New Start.

BUCUREȘTI, 26 ian – Sputnik. Președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden au convenit în timpul unei discuții telefonice asupra prelungirii tratatului New Start, anunță serviciul de presă al Kremlinului.

Sistemul de rachetă Topol
© Sputnik / Александр Кряжев

În următoarele zile Rusia și SUA vor încheia toate procedurile necesare pentru a asigura continuitatea Tratatului cu privire la măsurile pentru reducerea și limitarea în continuare a armelor ofensive strategice (New Start), anunță serviciul de presă al Kremlinului.

“În următoarele zile părțile vor încheia toate procedurile necesare pentru a asigura funcționarea în continuare a acestui mecanism internațional pentru reducerea reciprocă a arsenalelor rachetelor nucleare”, se menționează în comunicatul administrației prezidențiale ruse.

165
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin
Tematic
SUA au reacționat oficial la oferta lui Putin de prelungire a New Start
Rusia îndeamnă SUA să semneze extinderea tratatului New START
SUA vor să negocieze prelungirea tratatului New Start cu Moscova

Загрузка...