Joe Biden

Și totuși Biden. Ce l-a împiedicat pe Trump se revanșeze

575
(reînnoit 11:45 16.12.2020)
Susținătorii lui Trump așa și nu au putut să prezinte în instanțe dovezi incontestabile de fraudare a alegerilor.

CHIȘINĂU, 16 dec – RIA Novosti, Sofia Melniciuk. Fără surprize din partea Colegiului Electoral: așa cum era de așteptat, 306 de voturi pentru Joe Biden. Donald Trump a obținut 232. Democratul se apropie de inaugurare, în timp ce șansele președintelui actual de a contesta rezultatele se diminuează. Ce l-a împiedicat să câștige procesele –  în materialul RIA Novosti.

Martorul vedetă

"Știu ce am văzut. Și am semnat o hârtie care spunea: dacă mint, voi merge la închisoare. Iar dumneavoastră? Există sute de mii de discrepanțe în listele alegătorilor înregistrați ... se pare că prezența la vot a fost de 120%". O astfel de mărturie despre încălcările de la secțiile de votare din Detroit a fost dată de Melissa Caron, ”martorul vedetă” al echipei lui Donald Trump. Ea întrerupea constant senatorul care punea întrebări, iar avocatul personal al președintelui, Rudy Giuliani, chiar i-a făcut observații.

Unii au decis că femeia, cu o tunsoare excentrică și cu un mod particular de a vorbi, era în stare de ebrietate. Drept urmare, Melissa a devenit o senzație pe Internet și personajul unei parodii în cadrul emisiunii de comedie Saturday Night Life.

Susținătorii lui Trump așa și nu au putut demonstra că lucrătorii secțiilor de votare au scanat de două ori ”zeci de mii” de buletine de vot și că buletine de vot false ar fi fost livrate centrului de numărare a voturilor în autoutilitare destinate chipurile livrării alimentelor. De asemenea, nici noutatea despre prezența antecedentelor penale în cazierul judiciar al ”martorului vedetă” nu a adăugat credibilitate cuvintelor acestuia din urmă. Presa a descoperit că Melissa îi trimitea videoclipuri obscene fostei soții a iubitului ei.

La audiere, echipa lui Trump a dorit din nou să conteste rezultatele alegerilor din noiembrie. Însă apăreau probleme, aproape de fiecare dată, când încercau să prezinte instanței dovezi de fraudă.

Confuzie peste confuzie

Reprezentanții echipei de campanie a lui Trump au început să intenteze procese în instanțele regionale imediat după alegeri. Erau acuzate neconcordanțe semnificative. De exemplu, în districtul Maricopa din Arizona, alegătorii republicani s-au plâns că aparatele de numărare a voturilor nu ”citeau” buletinele lor de vot întrucât erau completate cu markerele firmei Sharpie.

Cu toate acestea, în timpul audierilor, martorii s-au contrazis: au spus că voturile s-au pierdut, de fapt, nu din cauza markerelor. Mai mult, procurorul Corey Langhofer, a spus că nu este vorba deloc de fraudă, ci mai degrabă de ”unele erori accidentale”. La întrebarea dacă a fost plătit pentru a depune mărturie sau nu, un alegător a răspuns că nu știe: până acum nimeni nu a discutat cu el pe acest subiect, dar el nu este împotriva remunerației, dacă aceasta este prevăzută.

În Tribunalul din Georgia, un angajat al serviciului securitate cibernetică a insistat asupra faptului că numărul de voturi contabilizate de aparat a depășit numărul de alegători înregistrați. Adevărat, nu în Georgia, ci în Michigan. În același timp, lista orașelor în care ar fi fost înregistrate încălcări include, în principal, așezările din Minnesota.

În Pennsylvania –  unul dintre cele mai importante state pentru rezultatul alegerilor – avocații președintelui s-au pregătit de litigii mult timp. Dar așa și nu au colectat dovezile necesare. În unele cazuri, avocații înșiși au recunoscut că pur și simplu nu există nici o dovadă de fraudă.

Ultima șansă

Se presupunea că procesul inițiat săptămâna trecută de statul Texas va fi decisiv. Cerea de anulare a rezultatelor alegerilor în ”statele vacilante” – Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin –  a fost trimisă Curții Supreme. Procurorul general din Texas a fost susținut de 17 state.

Cererea a fost depusă la Curtea Supremă, deoarece aceasta din urmă soluționează direct litigiile dintre regiuni, ocolind instanțele inferioare. De obicei, în așa mod sunt rezolvate contradicțiile privind frontiera sau distribuția resurselor de apă. De această dată însă s-a vorbit despre faptul că rezultatele alegerilor sunt neconstituționale și trebuie anulate.

Nu au fost prezentate dovezi convingătoare. După cum era de așteptat, Curtea Supremă a respins cererea. Nu a ajutat nici faptul că printre judecători există și unii numiți de Trump.

Ben Sasse, senatorul republican din Nebraska, a rezumat: ”Hotărârea Curții Supreme, unde activează trei judecători numiți de Trump, este o consolare pentru orice american care se preocupă de respectarea legii”.

Ultima dată când Curtea Supremă a decis soarta alegerilor a fost în 2000.  Atunci, nu era clar cine a câștigat în Florida – democratul Al Gore sau republicanul George W. Bush. Statul, unde Jeb, fratele lui Bush, era guvernator, a dat victoria republicanului. Voturile au fost renumărate la cererea democraților, bătălia era dusă pentru fiecare buletin de vot, se legau de lucrurile cele mai mici, dar a fost imposibil să se decidă cine a câștigat. În cele din urmă, Curtea Supremă a decis să fie recunoscute rezultatele inițiale. Bush a devenit președinte, în ciuda voturilor mai puține.

În perioada premergătoare alegerilor actuale, unii s-au temut că situația se va repeta și că judecătorii conservatori numiți de Trump vor fi de partea președintelui. Însă funcția la Curtea Supremă este pe viață, deci nu este nevoie ca arbitrii să își exprime recunoștința pentru fotoliu.

Alegerea electorilor

Acordul final a fost întrunirea Colegiului Electoral, în cadrul căreia reprezentanții fiecărui stat au votat. Numărul acestora depinde de populația regiunii: mai mulți alegători – mai mulți reprezentanți. Deci, din California și din Florida – state care sunt dens populate – participă 55 și 38 de reprezentanți, respectiv. Pe când din Dakota de Nord și cea de Sud – câte 3 reprezentanți pentru fiecare stat. Pentru victorie, este nevoie de mai mult de 270 de voturi.

Criticii sistemului electoral subliniază că este posibil să devii președinte, chiar și dacă obții mai puține voturi din partea americanilor de rând.  Susținătorii sistemului electoral observă însă că, în schimb, statele mai puțin populate au o pondere garantată în alegeri.

De data aceasta totul era previzibil: în țară se aplică principiul ”câștigătorul ia totul”. Cu alte cuvinte, liderul la cursa prezidențială din fiecare stat primește voturile tuturor electorilor locali, indiferent dacă acestora din urmă le place acest lucru sau nu.

În istoria Statelor Unite au existat momente când electorii au sfidat dorința majorității alegătorilor. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în 2016: cinci democrați și doi republicani au votat diferit de cum se aștepta de la ei. De fapt, Constituția nu îi obligă la nimic, dar în unele regiuni pentru samavolnicie sunt amendați sau chiar pot ajunge în închisoare.

Pe 6 ianuarie, ambele camere ale Congresului vor examina rezultatele votului electoral și abia atunci vor anunța victoria finală a lui Biden. Cu toate acestea, pe 3 ianuarie, componența Congresului va fi reînnoită.  În teorie, înfrângerea lui Trump ar putea să nu fie încă recunoscută – și acest lucru este probabil ultima șansă a actualului președinte.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

575
Tagurile:
Joe Biden, Trump
Tematic
Trump vrea un consiliu juridic pentru investigarea „fraudei electorale”
Vaccinul oferit de Trump
Trump, reacţie la decizia Curţii Supreme - „Fără înțelepciune, fără curaj!”
Certificat de vaccinare pentru coronavirus

Pașaport digital de vaccinare la nivel european

55
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că luna aceasta va fi făcută o propunere privind crearea unui paşaport de vaccinare digital la nivelul UE.

BRUXELLES, 1 mar – Sputnik. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut astăzi anunțul privind pașaportul digital de vaccinare, o propunere în acest sens urmând a fi făcută de Comisie chiar în cursul acestei luni.

"În ceea ce priveşte întrebarea cum ar putea arăta paşaportul verde digital, vom prezenta o propunere legislativă în martie", a declarat Ursula von der Leyen într-o videoconferinţă cu parlamentarii germani.

Cele mai mari susținătoare ale ideii de pașaport de vaccinare sunt statele care sunt dependente de turism, cum ar fi Grecia sau Spania, dar și companiile aeriene.

"Sunt încântat că există un sprijin larg pentru ideea unui 'paşaport verde', rămâne acum să fie creat cât mai rapid posibil", a spus și cancelarul austriac Sebastian Kurz săptămâna trecută.

Kurz își dorește un certificat care să permită călătoriile şi accesul în restaurante pentru persoanele vaccinate, dar şi pentru cei care sunt consideraţi ca fiind "imunizaţi", după ce au contractat virusul, iar ideea sa este susţinută și de Bulgaria care are și ea interese mari în turism.

De asemenea, Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunţat lansarea unui permis de călătorie la finalul lunii martie, punând în funcţiune un sistem digital pentru rezultatele testelor şi certificatele de vaccinare, ceea ce va ajuta la facilitarea călătoriilor internaţionale.

Este esenţial ca guvernele să înceapă să emită cetăţenilor certificate de vaccinare digitale, care apoi vor servi drept bază pentru permisul de călătorie, a apreciat IATA.

"Avem nevoie de un plan pentru redresare. Avem nevoie de o metodă de a gestiona digital situaţia sanitară şi avem nevoie să asigurăm un standard global pentru înregistrarea rezultatelor testelor şi a vaccinărilor", a afirmat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac.

Permisul IATA de călătorie, care va fi lansat oficial la finalul lunii martie, va ajuta la facilitarea călătoriilor, punând rezultatele testărilor pentru COVID-19 şi certificatele de vaccinare într-un format digital, ceea ce va accelera procesul de check-in.

Campania de vaccinare a sporit speranţele că vor fi permise mai multe călătorii, dar IATA susţine că statele trebuie să emită o dovadă digitală pentru a permite efectuarea călătoriilor.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.

55
Tagurile:
Vaccinare, Pașaport
Tematic
Rusia oferă Africii 300 milioane de doze de vaccin Sputnik V
Pfizer și Biontech au cerut UE 54 euro pentru un vaccin
Cu ce vaccin este mai bine de vaccinat? Top-5 mituri despre vaccinare

Загрузка...
Viktor Orban

Viktor Orban de pământ cu Bruxelles: Dacă faceți asta, vom părăsi! 

956
Premierul Ungariei, Orban Viktor, dă încă o lecție de demnitate și suveranitate Europei, neacceptând condițiile impuse de PPE

BUCUREȘTI, 1 mart – Sputnik. Premierul Orban Viktor a transmis un avertisment puternic la Bruxelles: partidul său, FIDESZ, va părăsi grupul PPE, majoritar, dacă se va merge nu noile reguli privind penalizarea și suspendarea.

Noile propuneri de reguli au fost impuse PPE de către germanul Manfred Weber  şi de ceilalţi membri ai conducerii și permita penalizarea unui partid membru (PPE) în ansamblu -  nu doar a unui singur eurodeputat.

Reacția lui Orban vine în contextul în care noile reguli ar putea fi votate și aprobate miercuri.

În scrisoarea transmisă liderului PPE Manfred Weber, premierul Orban Viktor  avertizează că  FIDESZ va părăsi grupul PPE dacă noile reguli vor fi adoptate – altfel spus, nu va accepta ca PPE să aibă posibilitatea de a impune măsuri de suspendare.

”Doresc să vă informez, domnule preşedinte, că în cazul în care prevederile acceptate la reuniunea preşedinţiei şi a şefilor delegaţiilor naţionale pe 26 februarie sunt supuse la vot şi adoptate, FIDESZ va părăsi grupul”, i-a transmis Orban lui Weber.

La rândul său, Novak Katalin, vicepreşedintă a FIDESZ a postat o copie a scrisorii lui Orban și a acuzat PPE de jocuri politice în contextul eforturilor europene de a salva vieți.

”Este inacceptabil faptul că, în timp ce Europa luptă pentru a salva vieți și priorul nostru principal este să ne protejăm cetățenii, unii din PPE sunt ocupați cu încercarea de a exclude Fidesz din Grupul PPE”, a scris Novak Katalin, completând – ”Nu au majoritate în conformitate cu normele actuale, așa că au adaptat regulile retroactive pentru a ne expulza. La revedere, RoL?”. (Rule of Law, domnia legii, n.n.)

***

Politico.eu atrage atenția că începând din martie 2019, FIDESZ a fost suspendat din PPE, dar încă are 11 eurodeputaţi în grupul europarlamentar PPE, în pofida demersurilor unor membri ”centriști” de a-i exclude.

Potrivit defalcării de către Parlament a afilierilor europarlamentare, grupul PPE ar rămâne cea mai mare fracțiune chiar și fără membrii Fidesz. Conservatorii au în prezent 187 de membri, urmați de social-democrații cu 145, dintr-un total de 705 din parlament.

956
Tagurile:
Viktor Orban

Загрузка...
Serghei Lavrov

Lavrov: Rusia nu impune nimănui punctul său de vedere

15
Rusia nu își impune nimănui punctul său de vedere și așteaptă ca reflectarea evenimentelor din țară să urmeze același raționament, a declarat Lavrov.

BUCUREȘTI, 1 mar – Sputnik. Rusia nu își impune nimănui punctul său de vedere și speră ca în aceeași cheie vor fi reflectate evenimentele din Rusia, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

Serghei Lavrov
© Sputnik / Russian Foreign Ministry

“Suntem departe de dorința de impune cuiva ceva, fie și colegilor noștri diplomați, un anumit punct de vedere. La rândul nostru, așteptăm ca evenimentele să fie reflectate în același mod, prezentând totul din mai multe perspective, obiectiv”, a declarat Lavrov la întâlnire cu reprezentanții presei străine, acreditate în Rusia.

Lavrov a subliniat că autoritățile ruse nu se izolează de nimeni, “întotdeauna sunt gata de discuții”, însă nu trebuie acceptate ca un dat actualul val de informații false, etichetări și clișee vechi.

„Acest lucru transformă câmpul informațional într-o arenă de confruntări asemenea celei din perioada războiului rece”, a declarat șeful diplomației ruse.

15
Tematic
Lavrov: Cazul lui Navalnîi, o înscenare a Occidentului
Peskov: Declarațiile lui Lavrov despre UE - denaturate, Rusia dorește relații bune cu UE
Lavrov a numit condițiile de cooperare cu Uniunea Europeană
Lavrov: Rusia nu pleacă din Europa
Video - Lavrov: Folosind pandemia, Occidentul încearcă să pedepsească guvernele „incomode”
Lavrov a comentat situația din Armenia

Загрузка...