BUCUREȘTI, 27 nov – Sputnik. Tensiunile au crescut din nou între statele cu cele mai puternice forțe militare din Orientul apropiat, Iran și Israel.
Asasinarea directorul programului nuclear din Iran, Mohsen Fakhrizadeh, chiar în apropierea Teheranului a fost urmată de o amenințare cu o ”lovitură fulgerătoare” ca ripostă.
”Vom lovi ca fulgerul asupra asasinilor acestui martir şi îi vom face să regrete acţiunea”, a declarat Hossein Dehghan, consilier militar al ayatollahului Ali Khamenei, transmite presa internațională.
Dar, mai grav este că Iranul consideră Israelul are ”un rol” în acest act – deci, implicit, riposta s-ar îndrepta contra acestuia.
”Teroriştii l-au asasinat pe un eminent om de ştiinţă iranian”, a scris pe Twitter ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, subliniind că ”acest act de laşitate, care prezintă indicii serioase privind rolul Israelului, arată disperarea pentru acte beligerate a autorilor”.
Șeful diplomației iraniene cere comunității internaţionale ”să pună capăt ruşinoaselor standarde duble şi să condamne acest act specific terorismului de stat”.
Inițial, Teheranul a anunțat, prin Ministerul iranian al Apărării, că ”Elemente teroriste au atacat maşina lui Mohsen Fakhrizadeh, directorul Centrului militar de Cercetare şi Inovare. Mohsen Fakhrizadeh a fost rănit grav şi a fost transportat la spital”.
”Din nefericire, echipa medicală nu a reuşit să îl resusciteze. Acest om de ştiinţă şi manager a devenit martir”, a anunţat Ministerul Apărării de la Teheran.
Este de așteptat ca orele următoare să aducă necesarele clarificări pentru a nu se ajunge la conflicte și o situație care ar prune întreaga lume în pericol – și ar putea genera o adevărată catastrofă internațională.
Terrorists murdered an eminent Iranian scientist today. This cowardice—with serious indications of Israeli role—shows desperate warmongering of perpetrators
— Javad Zarif (@JZarif) November 27, 2020
Iran calls on int'l community—and especially EU—to end their shameful double standards & condemn this act of state terror.
Conform legendei exercițiilor, o unitate de tancuri inamice simulate, susținută de infanterie, a încercat să străpungă linia de apărare ucraineană.
Statele occidentale și-au exprimat recent îngrijorarea cu privire la presupusa intensificare a „acțiunilor agresive” de către Rusia în Ucraina. Kremlinul a spus că Rusia mută trupele pe teritoriul său și la propria sa discreție.
Moscova a declarat în repetate rânduri că nu este parte la conflictul intern ucrainean și este interesată de depășirea de către Kiev a crizei politice și economice.
BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. România continuă să nu țină cont de ce fac alte țări în procesul de vaccinare. Grupul farmaceutic Johnson&Johnson a anunțat pe 13 aprilie 2021 că a luat decizia de a amâna livrarea vaccinului său în Europa, iar autorităţile sanitare americane au recomandat deja și suspendarea temporară a utilizării acestuia în Statele Unite pe timpul unei anchete cu privire la formarea unor cheaguri de sânge după vaccinare, după cum informează Sputnik.
Și aceasta pentru că principalele agenţii federale americane în domeniul sănătăţii publice, FDA şi CDC, vor să ancheteze şase cazuri grave de formarea a unor cheaguri de sânge în urma vaccinării cu J&J în Statele Unite.
România, însă, merge mai departe și pare să nu fie interesată nici de acțiunile statelor europene, nici de avertismentul companiei farmaceutice.
Și aceasta pentru că astăzi, 14 aprilie 2021, un număr de 60 000 de doze de vaccin anti COVID-19 Johnson&Johnson au ajuns în România.
Conform primelor informații, cu aceste doze vor fi vaccinați deținuții din penitenciarele din România, scrie news.ro.
Comitetul Național de Coordonare a Vaccinării a transmis că intrarea primei tranșe de vaccin Johnson&Johnson în România s-a făcut prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II.
În Uniunea Europeană au fost autorizate, împotriva COVID-19, patru vaccinuri. Este vorba despre: Comirnaty - Pfizer, Moderna, Vaxzevria – AstraZeneca - şi Janssen - Johnson&Johnson.
Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, spune, legat de îngrijorările privind utilizarea serului de la Johnson&Johnson, că România așteaptă precizări de la Agenția Europeană a Medicamentului cu privire la legătura dintre vaccin și evenimente trombotice post imunizare.
”Dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin, putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
Tot el a explicat că la nivelul penitenciarelor se vor face listă cu cei care doresc să se vaccineze, iar deținuții vor fi imunizați cu Johnson & Johnson.
BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. Cel mai implicat parlamentar în problemele Sănătății, deputatul USR Emanuel Ungureanu acuză PNL și pe premierul Florin Cîțu de ”trădare politică” în urma demiterii lui Vlad Voiculescu.
”Un om de stat vorbește cu partenerii cu care este la guvernare, caută împreună, dacă este cazul, o soluție pentru un alt ministru, nu face un gest unilateral, fără să se consulte cu cei pe care îi numește parteneri”, a declarat Ungureanu pentru RFI.
Deci, consideră Emanuel Ungureanu ”este un act de agresiune pe care îl face PNL, spun eu, în înțelegere cu o parte dintre pesediștii cu care s-a înțeles tot timpul foarte bine PNL în guvernarea USL”.
”Nu schimbi niciodată ministrul într-o coaliție, fără să te consulți cu partenerii tăi. A fost un act de trădare politică, pe care eu îl consider ca fiind și foarte laș”, acuză deputatul USR PLUS.
Precizăm că deputatul USR PLUS Emanuel Ungureanu este membru în Comisia de Sănătate și unul dintre susținătorii principali ai lui Vlad Voiculescu.
Cu toate acestea, Emanuel Ungureanu este unul dintre principalii critici ai sistemului adoptat de Ministerul Sănătății și DSU – împărțirea spitalelor în COVID și non-COVID, acuzând că asta a dus la netratarea și chiar multor pacienți cu boli cronice.
De asemenea, Ungureanu a denunțat (chiar la DNA) fapte de corupție din pandemie săvârșite în perioada Nelu Tătaru – Ludovic Orban, inclusiv trimiterea de ”ajutoare” de proastă calitate și fără contracte de achiziție în Republica Moldova.