Senatul Franței cere recunoașterea independenței Karabahului

183
Senatul Franței a aprobat o rezoluției în care recomandă guvernului francez să recunoască independența republicii Nagorno-Karabah.

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Senatul Franței a adoptat o rezoluție în care îndeamnă guvernul francez să recunoască independențe Nagorno-Karabah.

Documentul a fost susținut de 305 de senatori, împotrivă au votat doar unul singur. Rezoluția are un caracter de recomandare.

“Senatul îndeamnă guvernul să recunoască republica Nagorno-Karabah și să transforme această recunoaștere într-un instrument al negocierilor pentru instaurarea unei păci durabile”, se spune în rezoluție. Senatorii consideră că securitatea și libertatea populației armene din Nagorno-Karabah nu poate fi asigurată de Azerbaidjan.

În rezoluția adoptată senatorii “condamnă agresiunea militară a Azerbaidjanului, realizată cu susținerea autorităților turce și a mercenarilor străini” și îndeamnă la o retragerea imediată a forțelor azere și susținătorilor lor de pe teritoriul ocupat în urma acțiunilor militare, purtate în Nagorno-Karabah începând cu 27 septembrie.

Perspectivele deminării în Nagorno-Karabah
© Sputnik / Максим Блинов

“Senatul îndeamnă guvernul să acorde ajutoare umanitare masive populației din Nagorno-Karabah, cerând crearea unor coridoare umanitare”, se menționează în document.

Totodată, senatul propune guvernului să ceară desfășurarea “unei investigații internaționale a crimelor de război, comise în Karabah, în special, în raport cu civilii și utilizarea armelor interzise de dreptul internațional”.

Parlamentarii îndeamnă executivul să “evalueze urmările diplomatice pe care l-a avut rolul Turciei și să examineze împreună cu partenerii europeni cele mai hotărâte măsuri de răspuns”.

Senatorii indică asupra faptului că “președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan în ultimii ani a sporit numărul provocărilor, intimidărilor și amenințărilor în raport cu Franța, Europa și alte state”. În opinia membrilor senatului, „politica expansionistă a Turciei reprezintă principalul factor de destabilizare în Estul regiunii Mediterane, în Orientul Mijlociu, iar acum în Caucazul de Sud” și „reprezintă o amenințare pentru securitatea Franței și Europei în ansamblu”.

Rezoluția exprimă și o poziție potrivit căreia “susținerea militară, oferită de Turcia Azerbaidjanului, se află la baza agresiunii”, declanșate în septembrie împotriva populației din Nagorno-Karabah.

183
Tagurile:
Franța, Karabah
Тема:
Conflictul azero-armean în Karabah (59)
Tematic
De ce Occidentul este nemulțumit de reglementarea din Nagorno-Karabah
VIDEO - Muncă de durată: Geniștii ruși în Nagorno-Karabah
Perspectivele deminării în Nagorno-Karabah
Medicina

UE se laudă va obliga furnizorii livreze vaccinul anti-Covid 19 la timp

28
(reînnoit 17:25 24.01.2021)
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Uniunea Europeană va obliga companiile farmaceutice să-şi respecte contractele de aprovizionare cu vaccinuri anti-COVID-19.

BRUXELLES, 24 ian - Sputnik. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vrea să liniștească spiritele și declară că UE va obliga companiile farmaceutice să respecte contractele de aprovizionare cu vaccinuri anti-COVID. Dar declarațiile sale nu sunt suficiente ca să rezolve situația, după ce Pfizer şi AstraZeneca au anunţat că vor întârzia livrările către Europa.

„Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat... folosind mijloace legale aflate la dispoziţia noastră”, a declarat Michel la postul de radio Europe 1.

Mai multe state din UE s-au plâns deja că întârzierile livrărilor complică foarte mult situația privind rapelul care trebuie efectuat într-un interval precis de timp.

Charles Michel spune acum că UE va insista pe transparenţă în ceea ce priveşte motivele întârzierilor, dar acest gen de explicații nu suplinește întârzierea vaccinărilor.

Oficialul european se laudă însă că, după primele avertismente ale Pfizer cum că vor apărea întârzieri de câteva săptămâni, UE a reuşit să reducă aceste întârzieri prin adoptarea unei atitudini dure.

„Am bătut cu pumnul în masă şi în cele din urmă întârzierile anunţate pentru câteva săptâmâni s-au transformat într-o încetinire a aprovizionării”, a spus preşedintele Consiliului European.
28
Tagurile:
UE, COVID-19
Tematic
Ungaria, succes istoric: a negociat cu Rusia pentru vaccin și pentru furnizarea de gaz
Ungaria a semnat un acord cu Rusia pentru livrarea de vaccin Sputnik V
Noul vaccin rusesc și ce înseamnă ”100% eficacitate”

Загрузка...
Doses de vaccin

Egiptul va înregistra vaccinul rusesc împotriva COVID-19

29
(reînnoit 20:07 24.01.2021)
Egiptul anunță că va înregistra în săptămâna care vine trei vaccinuri împotriva coronavirusului, printre care și cel rusesc - ”Sputnik V”.

BUCUREȘTI, 24 ian - Sputnik. Egiptul intenționează să înregistreze trei vaccinuri împotriva coronavirusului în următoarele zile, inclusiv cel fabricat în Rusia, a declarat duminică ministrul Sănătății Hala Zayd.

"Am început să luăm măsuri pentru înregistrarea a trei vaccinuri - cel chinezesc, britanic și rusesc. În zilele următoare, vom primi noi loturi de vaccinuri, noile vaccinuri vor fi înregistrate", a declarat ministrul la o conferință de presă televizată.
Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа
РФПИ и Центр имени Гамалеи

Potrivit acesteia, autoritățile au semnat contracte pentru furnizarea a „100 de milioane de doze” de diferite vaccinuri. Ministrul a anunțat începerea unei campanii naționale de vaccinare. Medicii vor fi primii care vor fi vaccinați, începând de luni.

Rusia este gata să livreze vaccinul ”Sputnik V” împotriva coronavirusului în Egipt, este posibilă și transferul de tehnologii pentru producția acestuia pentru a stabili producția vaccinului în această țară arabă, a declarat serviciul de presă al ambasadei ruse pentru RIA Novosti.

Potrivit Ministerului Sănătății din Egipt, peste 161 de mii de cazuri de coronavirus au fost înregistrate în țară, peste 126 de mii de persoane s-au recuperat și 8902 de pacienți au decedat. Duminică seara, Ministerul egiptean al Sănătății a raportat 680 de cazuri noi de boală și 49 de decese cauzate de aceasta.

29
Tagurile:
Egipt, Sputnik V
Tematic
Dawn: Pakistanul a aprobat utilizarea vaccinului rus Sputnik V
Viktor Orban arată de ce Ungaria achiziționează vaccinul rusesc Sputnik V
Un șef de stat s-a vaccinat cu "Sputnik V" - Video

Загрузка...