BUCUREŞTI, 25 nov – Sputnik. În timpul unui discurs televizat marți seara, 24 noiembrie, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a cerut francezilor să-și „continue eforturile” în lupta împotriva Covid-19, menționând totodată că vârful celui de-al doilea val al epidemiei a trecut.
În timp ce țara tocmai a depăşit pragul de 50.000 de decese legate de noul coronavirus, președintele a spus că vrea ca „guvernul și parlamentul să ofere condițiile pentru a asigura izolarea persoanelor infectate, într-un mod mai restrictiv”.
Potrivit acestuia, din 15 decembrie, dacă numărul de noi contaminări zilnice scade la 3.000, restricţiile vor putea fi ridicate și vor fi permise călătoriile. Cinematografele, teatrele și muzeele vor putea astfel să se redeschidă la acea dată, potrivit președintelui. Cu toate acestea, el a cerut „să se facă toate eforturile pentru a evita un al treilea val” al epidemiei.
„Dacă nu dorim să trecem printr-o a treia carantină, trebuie să ne dublăm vigilența: să îi protejăm pe cei dragi, în special pe cei mai vulnerabili, purtând masca, inclusiv acasă când suntem cu prietenii sau cu rudele care nu locuiesc zilnic cu noi”, a declarat Macron, citat de Sputnik France.
Liceele vor putea să se deschidă complet, „cu toți elevii”, în jurul datei de 20 ianuarie, dacă numărul contaminărilor zilnice rămâne sub 5.000, a mai spus Macron.
Magazinele mici vor putea fi redeschise începând de sâmbătă, 28 noiembrie, iar serviciile la domiciliu vor fi reluate, dar până la ora 21:00 și conform „protocoalelor de sănătate”:
În același timp, certificatul pentru călătorie va permite deplasarea la 20 de kilometri de casă, în loc de unul, și timp de trei ore în loc de una. Serviciile în lăcașurile de cult vor fi din nou permise începând de sâmbătă, „în limita strictă a 30 de persoane”.
Președintele a mai anunțat că vaccinarea împotriva Covid-19 nu va fi obligatorie, iar campania va începe „de la sfârșitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie” pentru „cei mai vulnerabili oameni”.
BRUXELLES, 24 ian - Sputnik. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vrea să liniștească spiritele și declară că UE va obliga companiile farmaceutice să respecte contractele de aprovizionare cu vaccinuri anti-COVID. Dar declarațiile sale nu sunt suficiente ca să rezolve situația, după ce Pfizer şi AstraZeneca au anunţat că vor întârzia livrările către Europa.
„Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat... folosind mijloace legale aflate la dispoziţia noastră”, a declarat Michel la postul de radio Europe 1.
Mai multe state din UE s-au plâns deja că întârzierile livrărilor complică foarte mult situația privind rapelul care trebuie efectuat într-un interval precis de timp.
Charles Michel spune acum că UE va insista pe transparenţă în ceea ce priveşte motivele întârzierilor, dar acest gen de explicații nu suplinește întârzierea vaccinărilor.
Oficialul european se laudă însă că, după primele avertismente ale Pfizer cum că vor apărea întârzieri de câteva săptămâni, UE a reuşit să reducă aceste întârzieri prin adoptarea unei atitudini dure.
„Am bătut cu pumnul în masă şi în cele din urmă întârzierile anunţate pentru câteva săptâmâni s-au transformat într-o încetinire a aprovizionării”, a spus preşedintele Consiliului European.
BUCUREȘTI, 24 ian - Sputnik. Egiptul intenționează să înregistreze trei vaccinuri împotriva coronavirusului în următoarele zile, inclusiv cel fabricat în Rusia, a declarat duminică ministrul Sănătății Hala Zayd.
"Am început să luăm măsuri pentru înregistrarea a trei vaccinuri - cel chinezesc, britanic și rusesc. În zilele următoare, vom primi noi loturi de vaccinuri, noile vaccinuri vor fi înregistrate", a declarat ministrul la o conferință de presă televizată.
Potrivit acesteia, autoritățile au semnat contracte pentru furnizarea a „100 de milioane de doze” de diferite vaccinuri. Ministrul a anunțat începerea unei campanii naționale de vaccinare. Medicii vor fi primii care vor fi vaccinați, începând de luni.
Rusia este gata să livreze vaccinul ”Sputnik V” împotriva coronavirusului în Egipt, este posibilă și transferul de tehnologii pentru producția acestuia pentru a stabili producția vaccinului în această țară arabă, a declarat serviciul de presă al ambasadei ruse pentru RIA Novosti.
Potrivit Ministerului Sănătății din Egipt, peste 161 de mii de cazuri de coronavirus au fost înregistrate în țară, peste 126 de mii de persoane s-au recuperat și 8902 de pacienți au decedat. Duminică seara, Ministerul egiptean al Sănătății a raportat 680 de cazuri noi de boală și 49 de decese cauzate de aceasta.