Lech Walesa, fost președinte al Poloniei

Walesa: ”Când vor fi relații bune cu Rusia, va fi diferit în lume”

343
(reînnoit 10:16 20.11.2020)
Lech Walesa: ”Tensiunile cu Rusia conduc la situația în care un al treilea câștigă pe spatele nostru - SUA, în primul rând - dar nu numai”.

BUCUREȘTI, 19 nov – Sputnik. Una dintre legendele vii ale politicii mondiale, fostul președinte Lech Walesa, laureat al premiului Nobel ”Pentru pace”, a acordat un interviu agenției RIA Novosti

Referindu-se în primul rând la Polonia, acest veritabil simbolul al rezistenței populare contra dictaturii acuză demagogia și populismul de la ora actuală, dar și greșeala de a nu avea relații mai bune cu Rusia.

De fapt, spune Lech Walesa, cei care sunt acum la putere în Polonia, caută vinovați și vinovății pentru a-și justifica eșecurile. În aceeași zonă s-ar înscrie și temerile Varșoviei de agresiune militară din partea Federației Ruse.

„Cel puțin în strategia de securitate națională este scris că Rusia este principala amenințare pentru Polonia -când președintele Andrzej Duda a semnat acest document, niciunul dintre numeroșii săi consilieri nu s-a opus...”, spune Walesa, explicând că ”Demagogi și populiști au venit la putere - ei caută vinovați pentru a justifica eșecul lor, aceasta este tactica”.

Walesa spune că președintele Duda ”nici măcar nu a fost în armată - ce știe el despre strategie?”

”Este o nenorocire pentru Polonia… atâta timp cât se folosește demagogia și populismul - alții câștigă bani din asta”, a spus Walesa.

Celebrul lider la ”Solidarității” spune clar că e nevoie de normalizarea relațiilor între Polonia și Rusia. ”Când vom obține relații bune cu Rusia, va fi diferit și în Europa și în lume”, spune Lech Walesa.

În acest sens, politica internațională de creștere a tensiunilor este criticată de Lech Walesa.

”Cu armele disponibile, putem distruge viața de pe Pământ de zece ori… și noi ne certăm în legătură cu a unsprezecea oară”, spune celebrul om de stat. ”Nu va fi a unsprezecea oară!... Prin urmare, acesta (tensiunile, încordarea relațiilor) este un concept prost, rău”.

Desigur, recunoaște Walesa, există ”pericole, nemulțumiri, pretenții”. Dar, trebuie să ai ”puterea de a nu face prostii” – și ”vom înțelege din ce în ce mai bine că acesta nu este drumul cel bun”.

”Este necesar promovarea unor politicieni care, împreună cu poporul, vor căuta relații de prietenie între Rusia și Polonia”, spune Lech Walesa.

Andrzej Duda
© REUTERS / Ints Kalnins

Ca și Iohannis în România, președintele Poloniei, Duda a semnat o nouă strategie de securitatea națională, în care e definită ”politica agresivă a Rusiei” drept cea mai mare amenințare pentru țară.

În acest sens, noua strategie a Poloniei menționează necesitatea creșterii cheltuielilor pentru apărare la 2,5% din PIB, iar în noiembrie, președintele polonez a ratificat un acord privind cooperarea militară consolidată cu SUA, ca ”o garanție de securitate pentru Polonia și această parte a Europei”.

Ori, Lech Walesa spune fără rezerve: SUA câștigă din certurile dintre Rusia și Polonia! Fapt care pare evident și în cazul României, de altfel.

Fostul președinte consideră că Polonia și Rusia trebuie să stabilească relații de bună vecinătate și din acest motiv - alte țări, inclusiv Statele Unite, câștigă bani din aceste tensiuni.

”Domnul Dumnezeu a decis să fim vecini cu Rusia! Și nu vom putea muta nici Rusia și nici Polonia din locurile lor! Și dacă acest lucru depășește puterile noastre, atunci trebuie să facem această vecinătate, relație, plăcută!”, spune Lech Walesa.

Fostul președinte amintește – ”M-am străduit pentru asta împreună cu (președintele Boris) Elțin...”.

”Dacă suntem de acord, vom avea beneficii - atât una, cât și cealaltă”, spune Walesa, atrăgând din nou atenția că, ”între timp, certurile noastre (cu Rusia) conduc la situația în care un al treilea câștigă pe spatele nostru - SUA, în primul rând - dar nu numai”.

De fapt, marele Lech Walesa are un regret – ”că nu am îmbunătățit relațiile cu Rusia”, mai bine zis că, după mandatul 1990-1995, dacă nu ar fi pierdut alegerile, atunci ”totul ar fi fost diferit în relațiile dintre cele două țări”.

”Și dacă aș candida pentru un al doilea mandat prezidențial, nu ar exista probleme - aș repara relațiile ruso-poloneze”, spune Walesa.

Un alt exemplu al faptului că SUA profită de tensiunile Varșoviei cu Moscova este importul de gaze - Polonia a semnat mai multe contracte pe termen lung pentru achiziționarea de gaze lichefiate din SUA. Dar este mai eficient pentru Polonia să cumpere gaze lichefiate din SUA decât gaze naturale din Rusia, furnizate prin conducte?

Lech Walesa consideră că aceasta este o consecință a faptului ”că avem politicieni atât de răi care nici nu contează”.

”Gdansk va fi întotdeauna mai aproape de Moscova decât de Washington!”, spune Lech Walesa. ”Prin urmare, va fi întotdeauna mai profitabil (importul din Rusia). ”În același timp, trebuie să devenim mai inteligenți, astfel încât să înțelegem că nu este profitabil, că este mai aproape aici”, a declarat Lech Walesa pentru RIA Novosti

343
Tagurile:
Lech Walesa
Tematic
Polonia și Ungaria au blocat bugetul UE, așa cum au promis
Ungaria și Polonia nu se lasă șantaje de Bruxelles
VIDEO: proteste violente de Ziua Independenței în Polonia

Putin: Imaginea lui Joe Biden prezentată în presă „este departe de realitate”

185
Președintele rus Vladimir Putin a făcut referire la întâlnirea sa cu Joe Biden, spunând că este un partener cu experiență și că imaginea despre acesta prezentată în mass-media este alta decât cea din realitate.

BUCUREŞTI, 17 iun – Sputnik. Vladimir Putin a spus că imaginea lui Joe Biden prezentată în mass-media nu are nicio legătură cu realitatea.

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

„Această imagine, a președintelui Biden, prezentată de presă, a noastră și chiar de presa americană, este departe de realitate”, a spus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu absolvenții Școlii universitare de administrație de la Moscova.

Preşedintele rus a subliniat că omologul său american este vesel și conștient de problemele majore.

„Este plin de viață. Am vorbit timp de două ore sau mai mult. Mergea la esența problemei. Din când în când, arunca o privire peste notiţele sale, cu toții facem asta”, a adăugat Putin, citat de Sputnik.

De asemenea, l-a descris pe președintele american drept un partener cu experiență.

„Joe Biden este un profesionist și trebuie să fii foarte atent să nu ratezi ceva. Nu lasă nimic să-i scape, vă asigur”, a mai spus Putin.

Geneva a găzduit pe 16 iunie primul summit între Vladimir Putin și Joe Biden de când acesta din urmă a fost inaugurat președinte. Ședința a durat 4,5 ore, incluzând pauzele.

În cadrul unui turneu european, Joe Biden l-a întâlnit pe Vladimir Putin. Acest prim interviu a oferit ocazia discutării mai multor chestiuni, de la consultări privind stabilitatea strategică la chestiunea arctică şi Ucraina.

De asemenea, s-a luat decizia revenirii ambasadorilor celor două țări la posturile lor. În plus, cei doi președinți au confirmat aderarea la principiul „toţi pierd în cazul unui război nuclear”.

Chiar dacă întâlnirea nu a dus la vreun acord revoluționar, Vladimir Putin a descris dialogul ca fiind „destul de constructiv” și chiar strângerea de mână între cei doi preşedinţi constituie un eveniment, având în vedere că relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat în ultima perioadă.

185
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
"Un om slab". Americanii, dezamăgiți de prestația lui Biden după summit-ul cu Putin
Ce cadou i-a oferit Putin lui Biden
MAE al Austriei a dat o apreciere summitului Putin - Biden

Загрузка...

Franţa: E necesar un dialog cu Rusia despre stabilitatea strategică şi controlul armelor

82
Referindu-se la contextul „slăbirii progresive a instrumentelor existente de control al armelor”, Ministerul francez de Externe a subliniat că este necesar dialogul cu Rusia în ceea ce privește stabilitatea strategică și controlul armelor.

BUCUREŞTI, 17 iun – Sputnik. Rugat să comenteze despre întâlnirea dintre preşedintele rus și cel american, un reprezentant al Ministerului francez de Externe a vorbit despre o „evoluție pozitivă”.

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

În plus, Parisul a subliniat necesitatea unui dialog cu Rusia cu privire la stabilitatea strategică.

„Declarația comună a celor doi președinți deschide calea discuțiilor cu privire la stabilitatea strategică și controlul armelor între două țări care dețin în prezent aproape 90% din stocul mondial de arme nucleare. Un dialog cu Rusia cu privire la aceste probleme este necesar în contextul dezintegrării treptate a instrumentelor existente pentru controlul armelor, așa cum au observat șefii de stat și de guvern din cadrul NATO la summitul de la Bruxelles din 14 iunie”, a precizat reprezentantul Ministerului francez de Externe, citat de Sputnik France.

De asemenea, subliniind importanța securității și stabilității continentului, Parisul insistă că nu trebuie trecute cu vederea noi domenii, precum securitatea cibernetică, care joacă un rol important în stabilitatea strategică.

„De asemenea, trebuie luate în considerare noi dimensiuni care joacă un rol în stabilitatea strategică, precum problemele de securitate cibernetică. Sperăm că europenii vor contribui activ la această reflecție cu privire la securitatea și stabilitatea continentului nostru”, a adăugat acesta.

Summitul Putin-Biden

Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden a avut loc miercuri, 16 iunie, la Geneva. A fost primul summit ruso-american din 2018, precum și prima întâlnire de când Biden a fost inaugurat președinte.

Unul dintre principalele rezultate este acordul privind lansarea unui dialog bilateral cu privire la stabilitatea strategică. Putin și Biden au reafirmat că nu poate exista niciun câștigător în războiul nuclear.

82
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
"Un om slab". Americanii, dezamăgiți de prestația lui Biden după summit-ul cu Putin
MAE al Austriei a dat o apreciere summitului Putin - Biden
Ce cadou i-a oferit Putin lui Biden

Загрузка...