Lech Walesa, fost președinte al Poloniei

Walesa: ”Când vor fi relații bune cu Rusia, va fi diferit în lume”

314
(reînnoit 10:16 20.11.2020)
Lech Walesa: ”Tensiunile cu Rusia conduc la situația în care un al treilea câștigă pe spatele nostru - SUA, în primul rând - dar nu numai”.

BUCUREȘTI, 19 nov – Sputnik. Una dintre legendele vii ale politicii mondiale, fostul președinte Lech Walesa, laureat al premiului Nobel ”Pentru pace”, a acordat un interviu agenției RIA Novosti

Referindu-se în primul rând la Polonia, acest veritabil simbolul al rezistenței populare contra dictaturii acuză demagogia și populismul de la ora actuală, dar și greșeala de a nu avea relații mai bune cu Rusia.

De fapt, spune Lech Walesa, cei care sunt acum la putere în Polonia, caută vinovați și vinovății pentru a-și justifica eșecurile. În aceeași zonă s-ar înscrie și temerile Varșoviei de agresiune militară din partea Federației Ruse.

„Cel puțin în strategia de securitate națională este scris că Rusia este principala amenințare pentru Polonia -când președintele Andrzej Duda a semnat acest document, niciunul dintre numeroșii săi consilieri nu s-a opus...”, spune Walesa, explicând că ”Demagogi și populiști au venit la putere - ei caută vinovați pentru a justifica eșecul lor, aceasta este tactica”.

Walesa spune că președintele Duda ”nici măcar nu a fost în armată - ce știe el despre strategie?”

”Este o nenorocire pentru Polonia… atâta timp cât se folosește demagogia și populismul - alții câștigă bani din asta”, a spus Walesa.

Celebrul lider la ”Solidarității” spune clar că e nevoie de normalizarea relațiilor între Polonia și Rusia. ”Când vom obține relații bune cu Rusia, va fi diferit și în Europa și în lume”, spune Lech Walesa.

În acest sens, politica internațională de creștere a tensiunilor este criticată de Lech Walesa.

”Cu armele disponibile, putem distruge viața de pe Pământ de zece ori… și noi ne certăm în legătură cu a unsprezecea oară”, spune celebrul om de stat. ”Nu va fi a unsprezecea oară!... Prin urmare, acesta (tensiunile, încordarea relațiilor) este un concept prost, rău”.

Desigur, recunoaște Walesa, există ”pericole, nemulțumiri, pretenții”. Dar, trebuie să ai ”puterea de a nu face prostii” – și ”vom înțelege din ce în ce mai bine că acesta nu este drumul cel bun”.

”Este necesar promovarea unor politicieni care, împreună cu poporul, vor căuta relații de prietenie între Rusia și Polonia”, spune Lech Walesa.

Andrzej Duda
© REUTERS / Ints Kalnins

Ca și Iohannis în România, președintele Poloniei, Duda a semnat o nouă strategie de securitatea națională, în care e definită ”politica agresivă a Rusiei” drept cea mai mare amenințare pentru țară.

În acest sens, noua strategie a Poloniei menționează necesitatea creșterii cheltuielilor pentru apărare la 2,5% din PIB, iar în noiembrie, președintele polonez a ratificat un acord privind cooperarea militară consolidată cu SUA, ca ”o garanție de securitate pentru Polonia și această parte a Europei”.

Ori, Lech Walesa spune fără rezerve: SUA câștigă din certurile dintre Rusia și Polonia! Fapt care pare evident și în cazul României, de altfel.

Fostul președinte consideră că Polonia și Rusia trebuie să stabilească relații de bună vecinătate și din acest motiv - alte țări, inclusiv Statele Unite, câștigă bani din aceste tensiuni.

”Domnul Dumnezeu a decis să fim vecini cu Rusia! Și nu vom putea muta nici Rusia și nici Polonia din locurile lor! Și dacă acest lucru depășește puterile noastre, atunci trebuie să facem această vecinătate, relație, plăcută!”, spune Lech Walesa.

Fostul președinte amintește – ”M-am străduit pentru asta împreună cu (președintele Boris) Elțin...”.

”Dacă suntem de acord, vom avea beneficii - atât una, cât și cealaltă”, spune Walesa, atrăgând din nou atenția că, ”între timp, certurile noastre (cu Rusia) conduc la situația în care un al treilea câștigă pe spatele nostru - SUA, în primul rând - dar nu numai”.

De fapt, marele Lech Walesa are un regret – ”că nu am îmbunătățit relațiile cu Rusia”, mai bine zis că, după mandatul 1990-1995, dacă nu ar fi pierdut alegerile, atunci ”totul ar fi fost diferit în relațiile dintre cele două țări”.

”Și dacă aș candida pentru un al doilea mandat prezidențial, nu ar exista probleme - aș repara relațiile ruso-poloneze”, spune Walesa.

Un alt exemplu al faptului că SUA profită de tensiunile Varșoviei cu Moscova este importul de gaze - Polonia a semnat mai multe contracte pe termen lung pentru achiziționarea de gaze lichefiate din SUA. Dar este mai eficient pentru Polonia să cumpere gaze lichefiate din SUA decât gaze naturale din Rusia, furnizate prin conducte?

Lech Walesa consideră că aceasta este o consecință a faptului ”că avem politicieni atât de răi care nici nu contează”.

”Gdansk va fi întotdeauna mai aproape de Moscova decât de Washington!”, spune Lech Walesa. ”Prin urmare, va fi întotdeauna mai profitabil (importul din Rusia). ”În același timp, trebuie să devenim mai inteligenți, astfel încât să înțelegem că nu este profitabil, că este mai aproape aici”, a declarat Lech Walesa pentru RIA Novosti

314
Tagurile:
Lech Walesa
Tematic
Polonia și Ungaria au blocat bugetul UE, așa cum au promis
Ungaria și Polonia nu se lasă șantaje de Bruxelles
VIDEO: proteste violente de Ziua Independenței în Polonia
Donald Trump

Știrea nopții: Trump a făcut marele anunț!

48
Presa internațională a preluat și transmis o declarație a lui Donald Trump care pare a schimba totul în privința atitudinii sale de până acum.

BUCUREȘTI, 27 nov – Sputnik. Președintele în exercițiu, Donald Trump, a declarat că va părăsi Casa Albă după 20 ianuarie, în cazul în care lui Joe Biden i se va confirma victoria și va depune jurământul.

Întrebat de presă dacă este gata să recunoască în mod oficial înfrângerea în cazul în care se confirmă că Biden va fi desemnat de Colegiul marilor electori următorul preşedinte al SUA, Trump a răspuns păstrând o doză de rezervă:

”Va fi ceva foarte dificil de acceptat, pentru că ştim că a existat fraudă masivă”, a spus Trump.

Colegiul marilor electori se va întruni pe 14 decembrie, tot atunci urmând a fi desemnat oficial câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA.

Dar, marele anunț este răspunsul la întrebarea privind plecarea de la Casa Albă pe 20 ianuarie, ziua depunerii jurământului de către următorul preşedinte al SUA, Trump a răspuns fără echivoc, supărat pe aluzii: ”Bineînţeles ca o voi face - și ştiţi bine asta!”.

Deci, în premieră, Trump și-a anunțat intenția de a accepta înfrângerea, dacă aceasta se va decide oficial, pe 14 decembrie.

Trebuie însă menționat că, într-un tweet postat la orele dimineții (ora României), Trump scria, comentând o analiză din care reieșeau recordurile stabilite de Biden la alegeri.

”Trebuie citit. Este imposibil ca Biden să fi depășit aceste cote și chiar mai mari!”, scrie Trump, uimit, ca și ziaristul de la „The Federalist” de cifrele inexplicabile obținute de Biden.

48
Tagurile:
Trump
Tematic
Avocatul lui Trump: A existat un plan unic de fraudare a alegerilor
Rusia dă o lecție de seriozitate Europei (și) în cazul Trump
Știrea nopții: Schimbare în premieră între Trump și Biden!

Загрузка...

Doliu la nivel mondial pentru Maradona

50
(reînnoit 18:35 26.11.2020)
 • Un microbist în doliu - Argentina 25 noiembrie
 • Oamenii urmăresc pe un ecran pare golurile fotbalistului argentinian, Diego Armando Maradona.
 • Microbiștii îndurerați de moartea lui Diego Maradona în Argentina. 25 noiembrie 2020
 • Microbiștii îndurerați de moartea lui Diego Maradona în Argentina. 25 noiembrie 2020
 • Lumânări la stadionul San Paolo, în timpul doliului pentru Diego Maradona. Italia, 25 noiembrie
 • Un microbist lângă o coroană de flori, în timpul doliului pentru Diego Maradona în Mexic
 • Stadionul din Beira-Rio, iluminat în culorile steagului argentinian, în semne de doliu pentru Diego Maradon. Brazilia.
 • Un bărbat în timpul doliului pentru Diego Maradona în Italia.
 • Un minut de reculegere în memoria lui Diego Maradona la meciul de fotbal în Germania
 • Doliu pentru Diego Maradona în Argentina
 • Vânzarea ziarelor în India, care informează despre moartea lui Diego Maradona
 • Microbiștii îndurerați de moartea lui Diego Maradona în Argentina. 25 noiembrie 2020
 • Un banner cu imaginea lui Diego Maradon, lângă spitalul din Argentina, unde a fost spitalizat fotbalistul.
Amatorii de fotbal din toată lumea sunt în doliu. Pe 25 noiembrie a decedat marele campion al anului 1986 - Diego Maradona.

A plecat din viață campionul mondial la fotbal al anului 1986, argentinianul Diego Maradona, anunță postul de televiziune TN.

Acesta avea vârsta de 60 de ani.

Pe 30 octombrie, el a fost transportat la unul din spitale pentru niște examene medicale, însă ulterior s-a anunțat că acesta a fost operat la creier. Maradona a fost externat pe 12 noiembrie.

Maradona este cel care a câștigat de unul singur titlul mondial și a cucerit Serie A de două ori cu Napoli într-o perioadă când Italia era dominată de trei echipe: Juventus, Milan și Inter. Talentul până la cer i-a depășit cu mult nebuniile vieții, legăturile cu mafia napolitană, petrecerile cu droguri și alcool sau nopțile pierdute. În 1994, la Campionatul Mondial din Statele Unite, Diego a fost trimis acasă de FIFA după ce a fost depistat pozitiv la un test antidoping.

Chiar și așa, foarte mulți oameni îl văd cel mai mare fotbalist din lume, alături de brazilianul Pele.

Anul său de grație a fost 1986, când a cucerit împreună cu Argentina titlul mondial. A fost ales cel mai bun jucător al turneului din Mexic și rămâne în istorie pentru golul marcat cu mâna în poarta Angliei. La vârsta de 60 de ani, Maradona a declarat că visul său este să mai înscrie un gol Angliei, dar cu mâna dreaptă. Adevărul că în acel meci, Maradona a marcat golul secolului, după o cursă de 50 de metri. Argentinianul a fentat tot ce a întâlnit în cale…

50
 • Un microbist în doliu - Argentina 25 noiembrie
  © REUTERS / Matias Baglietto

  Un microbist în doliu - Argentina 25 noiembrie

 • Oamenii urmăresc pe un ecran pare golurile fotbalistului argentinian, Diego Armando Maradona.
  © Sputnik / Daria Stanislavets

  Oamenii urmăresc pe un ecran pare golurile fotbalistului argentinian, Diego Armando Maradona.

 • Microbiștii îndurerați de moartea lui Diego Maradona în Argentina. 25 noiembrie 2020
  © REUTERS / Magali Druscovich

  Microbiștii îndurerați de moartea lui Diego Maradona în Argentina. 25 noiembrie 2020

 • Microbiștii îndurerați de moartea lui Diego Maradona în Argentina. 25 noiembrie 2020
  © AP Photo / Victor Caivano

  Microbiștii îndurerați de moartea lui Diego Maradona în Argentina. 25 noiembrie 2020

 • Lumânări la stadionul San Paolo, în timpul doliului pentru Diego Maradona. Italia, 25 noiembrie
  © AP Photo / Alessandra Tarantino

  Lumânări la stadionul San Paolo, în timpul doliului pentru Diego Maradona. Italia, 25 noiembrie

 • Un microbist lângă o coroană de flori, în timpul doliului pentru Diego Maradona în Mexic
  © REUTERS / Luis Cortes

  Un microbist lângă o coroană de flori, în timpul doliului pentru Diego Maradona în Mexic

 • Stadionul din Beira-Rio, iluminat în culorile steagului argentinian, în semne de doliu pentru Diego Maradon. Brazilia.
  © REUTERS / Diego Vara

  Stadionul din Beira-Rio, iluminat în culorile steagului argentinian, în semne de doliu pentru Diego Maradon. Brazilia.

 • Un bărbat în timpul doliului pentru Diego Maradona în Italia.
  © REUTERS / Yara Nardi

  Un bărbat în timpul doliului pentru Diego Maradona în Italia.

 • Un minut de reculegere în memoria lui Diego Maradona la meciul de fotbal în Germania
  © AP Photo / Martin Meissner

  Un minut de reculegere în memoria lui Diego Maradona la meciul de fotbal în Germania

 • Doliu pentru Diego Maradona în Argentina
  © REUTERS / Matias Baglietto

  Doliu pentru Diego Maradona în Argentina

 • Vânzarea ziarelor în India, care informează despre moartea lui Diego Maradona
  © AFP 2020 / Dibyangshu Sarkar

  Vânzarea ziarelor în India, care informează despre moartea lui Diego Maradona

 • Microbiștii îndurerați de moartea lui Diego Maradona în Argentina. 25 noiembrie 2020
  © REUTERS / Martin Villar

  Microbiștii îndurerați de moartea lui Diego Maradona în Argentina. 25 noiembrie 2020

 • Un banner cu imaginea lui Diego Maradon, lângă spitalul din Argentina, unde a fost spitalizat fotbalistul.
  © AP Photo / Natacha Pisarenko

  Un banner cu imaginea lui Diego Maradon, lângă spitalul din Argentina, unde a fost spitalizat fotbalistul.

Tagurile:
Diego Maradona
Tematic
Ultimele cuvinte ale lui Maradona, dezvăluite de un canal TV
Poze memorabile cu Diego Maradona, decedat la 60 de ani
Românul HAGI, cel mai frumos mesaj DIN LUME despre Maradona!

Загрузка...