UE, tensiuni. Poză simbol

Scandal la Bruxelles: se vorbește de ”dezintegrarea Europei”

1884
Videoconferința de astăzi a liderilor din Europa nu va rezolva criza apărută după condiționarea fondurilor UE de ”statul de drept”, iar premierul Poloniei amenință cu ”dezintegrarea Europei”/

Andrzej Duda
© REUTERS / Ints Kalnins
BRUXELLES, 19 nov - Sputnik. Departe de a se calma, așa cum promisese Germania, care ocupă rolul de președinte al Consiliului UE, disputa dintre Ungaria, Polonia și, mai nou, Slovenia, pe de o parte, și Bruxelles, pe de altă parte, se adâncește. Totul, de la insistența UE de a condiționa fondurile europene de un fantomatic ”stat de drept” despre care Budapesta, Varșovia și recent adăugata Slovenie cred că este un instrument de sugrumare a suveranității.

Astfel, premierul Poloniei a spus clar că nu va vota bugetul multianual al UE și că ţara sa va bloca şi la votul final bugetul multianual al UE, cum a procedat la începutul săptămânii alături de Ungaria la un vot preliminar.

''O Uniune Europeană în care există o oligarhie europeană care pedepseşte (statele membre) cele mai slabe nu este Uniunea Europeană în care noi am intrat'', a spus Morawiecki în faţa parlamentului de la Varşovia, arătând astfel că nu a fost impresionat de criticile venite de la Bruxelles.

Premierul polonez chiar a avertizat că dorinţa Bruxellesului de a impune condiţii politice pentru accesarea fondurilor europene ar putea conduce în final la ''dezintegrarea UE'':

Viktor Orban
© Sputnik / Алексей Витвицкий

”Am spus ''da'' Uniunii Europene, dar ''nu'' pedepsirii noastre ca pe nişte copii”, a mai declarat şeful guvernului polonez.

El a mai arătat că instrumentul ”statul de drept” poate fi îndreptat împotriva Poloniei, împotriva Ungariei, probabil împotriva Sloveniei, probabil împotriva vreunei alte ţări din Europa Centrală, dar ulterior, în câţiva ani, în doi ani sau trei ani, ar putea fi îndreptat împotriva altcuiva.

''Este un moment de cotitură în istoria UE. Luarea unor decizii bazate pe dispoziţii arbitrare pentru a reglementa poate conduce în final la prăbuşirea ei'', a avertizat premierul de la Varșovia.

''Dacă partenerii noştri nu înţeleg că nu suntem de acord cu un tratament inegal pentru statele (membre), cu un băţ care să fie mereu folosit împotriva noastră, doar pentru că nu-i place cuiva guvernul nostru, atunci vom folosi acest veto în final'', și a anunțat Morawiecki poziția.

Nici Parlamentul European nu renunță

Pe de altă parte, cel mai mare susținător al condiționării fondurilor UE, și anume Parlamentul European, a anunțat prin vocea președintelui său și a liderilor grupărilor politice importante că nu va face "nicio concesie" în faţa Ungariei şi Poloniei.

"Nicio concesie nu va fi făcută din partea noastră... Liderii Parlamentului European regretă profund acest blocaj şi reafirmă că acordurile încheiate asupra bugetului multianual, cât şi a asupra condiţionalităţii cu statul de drept nu pot fi în niciun caz redeschise", au afirmat aceștia într-un comunicat.

Uniunea Europeană analizează "soluţii practice" pentru a rezolva conflictul, însă va avansa fără cele două state în cazul în care nu va exista o soluţie, a anunțat ieri secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune. Nu e clar cum va fi făcut acest lucru, de vreme ce e nevoie de unanimitatea statelor membre.

O nouă videoconferință a șefilor de stat și de guvern din UE va avea loc în această seară pentru gestionarea crizei provocate de pandemia de coronavirus, dar discuția principală va fi despre blocajul bugetului UE și al pachetului de relansare.

1884
Tagurile:
Bruxelles, UE
Tematic
Europa e lovită de epidemie, Bruxelles-ul se ocupă de LGBT
Ungaria nu cedează în fața Bruxelles-ului
Șoc la Bruxelles: a treia țară împotriva ”statului de drept”
Mahmud Ahmadinejad

Ahmadinejad: Cum poate Iranul neutraliza sancțiunile Occidentului

197
Fostul președinte al Iranului, Mahmud Ahmadinejad, a povestit cum țara lui să facă ineficiente sancțiunile Occidentului.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Iranul ar putea face sancțiunile Occidentului ineficiente dacă își va utilizarea propriile resurse economice și naturale, a declarat într-un interviu fostul președinte al Iranului, Mahmud Ahmadinejad, într-un interviu oferit RIA Novosti.

“Iran este o țară cu resurse umane, economice și naturale imense. Dacă le vom utiliza, sancțiunile vor deveni un instrument ineficient, situația se va schimba”, a declarat fostul președinte al Iranului.

Acesta a mai menționat că economia Iranului se poate descurca și fără venituri din vânzarea producției petrochimice.

“Noi (Iranul) suntem o economie endogen[. Are nevoie de multă muncă și eforturi. Statul are suficiente resurse și trebuie să le folosească. Toate sondele, energetica, pământurile și pădurile se află în mâinele statului. Unele dintre acestea sunt utilizate, prin urmare guvernul nu are nevoie de bugete alimentate din petrol”, a adăugat fostul lider.

SUA au restabilit sancțiunile dure împotriva Teheranului în mai 2018, când administrația Donald Trump a anunțat în mod unilateral retragerea din Planul Comun Cuprinzător de Acțiuni, încheiat în 2015 între „grupul celor șase” (Marea Britanie, Germania, China, Rusia, SUA și Franța) și Iran. Documentul prevedea anularea sancțiunilor în schimbul limitării programului nuclear al Iranului.

197
Tagurile:
Mahmoud Ahmadinejad, Iran
Tematic
Ex-președintele iranian Ahmadinejad, arestat pentru incitare la dezordini
Informația despre arestarea lui Ahmadinejad, eronată

Загрузка...
Бельгийская полиция. Архивное фото

Imagini terifiante! O clădire s-a prăbușit în Belgia: Printre morți și răniți - moldoveni

126
O clădire din Antwerpen, Belgia, s-a prăbușit. Aceasta se afla în construcție, iar la ea munceau și câțiva moldoveni. Ministerul de Externe anunță că printre cei morți și răniți sunt și concetățeni de-ai noștri. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Un moldovean a murit, al doilea este grav rănit, iar cel de-al treilea încă nu a fost găsit. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că a fost informat prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei despre faptul că în orașul Antwerpen s-a prăbușit un bloc școlar, aflat în construcție, la care lucrau și cetățeni din Republica Moldova.

Astfel, echipa ambasadei a mers la locul tragediei și a întreprins demersuri în regim de urgență către autoritățile locale, pentru a obține informații privind cetățenia, identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate în accident.

„Conform informațiilor preliminare, la moment, a fost recuperat de sub dărâmături corpul unui cetățean din Republica Moldova. Printre cei răniți transferați în regim prioritar la mai multe spitale din Antwerpen, a fost identificat un alt cetățean moldovean, grav rănit în zona capului, internat la spitalul din localitate”, menționează Ministerul Afacerilor Externe. 

Autoritățile diplomatice au precizat că operațiunea de căutare este în desfășurare, iar cel de-al treilea cetățean moldovean cu dubla cetățenie (portugheză) nu a fost încă găsit, se presupune că ar fi prins sub dărâmături.

126

Загрузка...

Efectele vremii în România: oameni și animale evacuate