Ministrul de Externe al Belarus, Vladimir Makei

Belarusul își diminuează participarea la Parteneriatul Estic

274
(reînnoit 13:45 17.11.2020)
Belarusul își diminuează nivelul de participare la inițiativa Parteneriatul Estic al UE, anunță ministrul de Externe al republicii.

BUCUREȘTI, 17 nov – Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Belarusului, Vladimir Makei, a declarat că autoritățile de la Minsk își reduc nivelul de participare la inițiativa UE, “Parteneriatul Estic”, până la nivelul de experți.

“Observăm existența unor tentative de a politiza un șir de infrastructuri, proiecte inter-regionale în cadrul acestei inițiative”, a declarat ministrul, citat de Sputnik Belarus.

Makei a subliniat că s-a recurs la acest pas anume din cauza “politizării” inițiativei de către partenerii Belarusului.

Decizia a fost dezbătută la o ședință dedicată problemelor politicii externe, convocată de președintele țării.

“Parteneriatul Estic” reprezintă un proiect al Uniunii Europene, îndreptat spre aprofundarea și consolidarea relațiilor cu șase parteneri estici: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

274
Tagurile:
parteneriatul estic, Belarus
Tematic
“Scenariul belarus” pentru Polonia: efectul bumerangului
OSCE recomandă statelor să nu recunoască alegerile din Belarus
Vestul a văzut paiul din Belarus, dar nu vede bârna din SUA
 Невский проспект

Miniștri de Externe din CSI au comemorat 80 de ani de la începutul războiului

5
Miniștri de Externe ale statelor CSI au lansat o campanie online de comemorare a 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, inițiată de Belarus.

CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik. Miniștrii Afacerilor Externe ai statelor membre CSI au lansat în rețele de socializare o campanie de comemorare a 80 de ani de la începutului Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Video cu lansarea a fost publicat luni pe pagina oficială a diplomației belaruse pe Facebook.

“Acum 80 de ani, pe 22 iunie 1941, în familiile Uniunii Sovietice multinaționale a venit războiul. Toți au fost vizați, pentru fiecare popor din URSS războiul a devenit o tragedie națională. Astăzi poeții naționali, prin vocile miniștrilor de Externe ai statelor CSI, ne vor aminti tuturor despre coșmarul războiului și faptele eroice ale apărătorilor, despre perfidia inamicului și stoicismul bunicilor noștri, durerea în urma pierderilor și lacrimile de bucurie ale Victoriei! Noi, cei din CSI, păstrăm în memorie, cinstim și avem grijă de moștenirea păcii!”, este menționat în mesajul care însoțește clipul video cu hashtagul #VOV80.
În cadrul campaniei, miniștrii de Externe ai CSI au recitat poezii despre război în limbile materne. Astfel, ministrul de Externe al Belarusului, Vladimir Makei, a recitat poezia lui Iakub Kolas "Абаронцам роднай зямлі", ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a recitat poezia lui Constantin Simonov, “Тот самый длинный день в году”.

De asemenea, la acțiune au participat șefii diplomațiilor din Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan. Inițiatorul acțiunii este Belarusul, care deține președinția CSI în 2021.

5
Tagurile:
CSI

Загрузка...
Heiko Maas

Germania va susţine încheierea unui pact european privind migrația

36
(reînnoit 12:54 21.06.2021)
Berlinul va susține pe deplin încheierea unui pact european privind migrația, a declarat ministrul german de Externe Heiko Maas pentru cotidianul italian La Repubblica într-un interviu publicat luni.

BUCUREŞTI, 21 iun – Sputnik. Ministrul german de Externe Heiko Maas a declarat, într-un interviu pentru cotidianul italian La Repubblica publicat luni, că Germania va susține pe deplin încheierea unui pact european privind migrația, precizând în același timp că este necesar un progres în împărţirea eforturilor.

Putin și Merkel, la Forumul Păcii
© Photo : Пресс-служба Президента РФ

„Ar trebui să găsim o cale pentru redistribuirea refugiaților”, a spus Heiko Maas, adăugând că țările care nu doresc să participe ar trebui să contribuie într-un alt mod, de exemplu prin oferirea de sprijin financiar pentru protejarea frontierelor externe ale EU. „Trebuie să progresăm, în cele din urmă, în distribuția sarcinilor”, a adăugat ministrul.

Heiko Maas a mai spus că au loc discuţii pentru a se găsi, până în august, o soluție în ceea ce priveşte conducta de gaz Nord Stream 2, care va permite Rusiei să ocolească Ucraina pentru a transporta gazul către Europa.

Maas a mai afirmat că sunt necesare alternative la Drumul Mătăsii dinspre China pentru a limita influența puterii asiatice în lume.

Premierul italian Mario Draghi urmează să se întâlnească luni cu Angela Merkel.

36
Tagurile:
Migranți, Germania

Загрузка...