Andrzej Duda

Polonia negociază dur cu Bruxelles-ul

169
(reînnoit 13:39 17.11.2020)
Polonia și-a exprimat pretențiile de la Bruxelles după ce, împreună cu Ungaria, a blocat bugetul UE și pachetul de relansare european, arătându-și nemulțumirea față de condiționarea fondurilor UE.

Viktor Orban
© Sputnik / Алексей Витвицкий
BRUXELLES, 17 nov - Sputnik. Polonia a cerut Bruxelles-ului să facă noi propuneri pentru ieşirea din impasul creat prin condiționarea fondurilor UE de ”statul de drept”. Ieri, Polonia și Ungaria au blocat bugetul UE și pachetul de relansare după ce avertizaseră anterior că nu vor vota cele două propuneri dacă Bruxelles-ul condiționează fondurile UE de controlul politic prin ”statul de drept”.

Astfel, la reuniunea de ieri a ambasadorilor la UE ai statelor membre, Ungaria şi Polonia au blocat adoptarea bugetului pe 2021-2027 şi a pachetului de relansare, din cauza unei prevederi ce condiţionează accesul la fonduri europene de respectarea statului de drept.

Astăzi, Polonia și-a arătat și solicitările pe care le are de la UE dacă se dorește deblocarea votului.

”Aşteptăm noi propuneri care să fie coerente cu tratatele UE şi, în al doilea rând, să fie în concordanţă cu concluziile (deciziile) Consiliului European din iulie, când a fost convenit bugetul UE”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varșovia, Piotr Muller, la postul public de radio.

Una din propunerile poloneze presupune că executivul UE ar cere unanimitate dacă ar dori să blocheze plăţi către un stat membru, ceea ce ar acorda Varșoviei și Budapestei instrumentul necesar pentru a-și apăra alocările de fonduri europene.

Astfel, cele două state vor putea bloca activarea condiţionării plăţilor UE de respectarea așa numitului ”stat de drept”, folosit de Bruxelles pentru a îngenunchea cele două țări.

Vetoul polono-ungar înseamnă că, probabil, banii pentru redresarea economică a ţărilor UE de pe urma recesiunii declanşate de pandemia COVID-19 vor veni cu întârziere faţă de planul iniţial, în care ar fi început să fie distribuiţi de la mijlocul lui 2021.

Statele UE urmează să discute peste două zile cum se va proceda mai departe, în timp ce Polonia a descris acest veto drept începutul unei dezbateri menite să se ajungă la un compromis.

”Nu vă grăbiţi, acestea sunt doar discuţii la nivel de ambasadori, cea mai importantă dezbatere încă nu a avut loc”, a spus ministrul adjunct de externe al Poloniei, Szymon Szynkowski vel Sek, la televiziunea publică.

El a insistat că Polonia vrea ca pactul pe termen lung să fie adoptat cât mai curând posibil, dar nu pe seama suveranităţii statelor membre.

E interesant că polonezii susțin această opoziție a Varșoviei față de ”șantajul” statului de drept, un sondaj întreprins de organizaţia United Surveys arătând că 57% dintre polonezi sprijină acest veto, în vreme ce doar 20% sunt împotriva blocării bugetului UE.

169
Tagurile:
Bruxelles, Polonia
Tematic
VIDEO: proteste violente de Ziua Independenței în Polonia
Polonia ar putea bloca total Uniunea Europeană
Polonia și Ungaria vor preda UE o lecție de democrație și apoi o vor distruge
“Scenariul belarus” pentru Polonia: efectul bumerangului
Ungaria și Polonia nu se lasă șantaje de Bruxelles
Summitul NATO la Bruxelles

Stoltenberg îndeamnă la consolidarea prezenței NATO în Marea Neagră

168
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încemnat la consolidarea prezenței militare a alianței în Marea Neagră.

BUCUREȘTI, 30 nov – Sputnik. Miniștrii de Externe ale statele NATO vor discuta miercuri, în cadrul unei conferințe video, cu participarea miniștrilor Georgiei și Ucrainei, despre activitatea alianței în Marea Neagră, a anunțat secretarul de stat al NATO, Jens Stoltenberg.

“Regiunea Mării Negre are o importanță strategică pentru NATO, pentru toții membrii. De asemenea, cooperăm foarte strâns cu doi parteneri din această regiune – Georgia și Ucraina”, a spus Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Bruxelles.

Oficialul a acuzat din nou Rusia de “nerespectarea integrității teritoriale a Ucrainei și Georgiei”, remarcând “consolidarea prezenței militare rusești în Crimeea”.

“Trebuie să ne consolidăm în continuare prezența în regiune” a spus secretarul de stat al alianței.

Stoltenberg a susținut conferința de presă la Bruxelles în ajunul Consiliului Alianței Nord-Atlantice la nivel de miniștrii de Externe, care se va desfășura pe 1-2 decembrie în regim de conferință video.

168
Tagurile:
Rusia, Marea Neagră, Jens Stoltenberg, NATO
Tematic
Turcia - despre testele sistemului de apărare antiaeriană S-400
Afirmații demente despre ”atacul Rusiei asupra României”
Lansatoarele de rachete din România, un ”mesaj” pentru Rusia
De ce sistemul HIMARS e un pericol pentru România, nu Rusia

Загрузка...
Proteste la Londra

VIDEO: Proteste anti-lockdown la Londra: ciocniri cu Poliţia

128
În weekend s-a desfăşurat un protest amplu la Londra, având loc şi ciocniri cu forţele de ordine. Peste 150 de persoane au fost arestate, poliţia spunând că protestele sunt „ilegale” și pot răspândi coronavirusul.

BUCUREŞTI, 30 nov – Sputnik. Sâmbătă după-amiază un număr mare de oameni au demonstrat în centrul Londrei, scandând „libertate” și cauzând întreruperea traficului. Potrivit Poliţiei Metropolitane, au fost făcute 155 de arestări pentru încălcarea reglementărilor cu privire la pandemia de coronavirus, informează The Guardian

De asemenea, poliţiştii au interceptat autocare care transportau grupuri de manifestanți la Londra, iar persoanele care nu s-au întors au fost arestate sau amendate. Manifestanţii au strigat către forţele de ordine „Să vă fie rușine!”

Pe Regent Street traficul a fost întrerupt temporar, în timp ce ofițerii au încercat să încătușeze oameni în mijlocul drumului.

„Vă rugăm să vă asigurați accesul la rețelele de socializare pe parcursul zilei, deoarece trebuie să reacționăm în funcție de circumstanțe”, a anunțat StandUpX, un grup anti-lockdown, într-un pliant publicat on-line.

„Aduceți oale, tigăi, fluiere, goarne și orice puteți pentru a vă face auziți”, au cerut organizatorii.

„Incompetența și autoritarismul arătat de Poliția Metropolitană sunt uluitoare. Dreptul la protest este fundamentul oricărei democrații. Pentru mine este clar că există o încercare deliberată de a diminua acest drept și de a denatura legea”, a spus unul dintre protestatari.

„Fără libertate, fără voce”, „Masca afectează sistemul imunitar”, „Libertate, nu frică”, „Nu vaccinurilor obligatorii” sunt câteva dintre mesajele de pe bannerele purtate de protestatari.

Au avut loc ciocniri între poliţie şi protestatari când poliția a ordonat dispersarea mulțimii, avertizând manifestanţii că încalcă regulile de distanțare socială și de purtare a măştii. În imaginile video se vede cum ofițerii au folosit bastoane, în timp ce protestatarii au aruncat cu sticle.

128
Tagurile:
Londra, Marea Britanie
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
La Berlin au izbucnit proteste anti-Merkel
Contra restricțiilor și lockdown-ului: Europa e cuprinsă de proteste
VIDEO: Proteste violente în Franţa faţă de măsurile de lockdown
Proteste la Paris și Leipzig după votarea unor legi controversate
Protestele de la Paris au degenerate în violențe - VIDEO
Fum, flăcări, vitrine distruse: protestele din Paris - Foto

Загрузка...
Violeta Alexandru

Violeta Alexandru, despre tăieri de salarii și concedieri

0
(reînnoit 11:08 01.12.2020)
Ministrul Muncii și Protecției Sociale a sugerat că există persoane vizate de concedieri în rândul bugetarilor. Ce se întâmplă cu pensiile și alocațiile.

BUCUREȘTI, 1 dec – Sputnik. Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, vine cu vești deloc îmbucurătoare pentru românii care lucrează la stat.

Demnitarul a vorbit despre posibile înghețări sau tăieri de salarii în 2021, dar și concedieri în rândul bugetarilor.

Alexandru a explicat că, dacă ar exista un asemenea scenariu, de concediere a bugetarilor, l-ar face public, însă a subliniat că salariile bugetarilor sunt direct dependente de starea economiei și de contribuțiile pe care aceștia le aduc la buget.

De asemenea, ministrul Muncii și Protecției Sociale a subliniat că nu se lucrează la nici un scenariu de tăiere a salariilor, însă a subliniat că sunt necesare unele schimbări.

”E greu de înțeles că cineva se va descurca dacă nu știe să folosească tehnologia, mai ales în aceste timpuri în care trebuie să ne adaptăm rapid. Vom vedea care este evaluarea pe care o vom face în perioada următoare”, a spus Alexandru.

În ceea ce privește creșterile de pensii, acestea vor fi majorate când va fi oportun pentru economie, a precizat demnitarul. Pentru a crește pensiile, contează să crească numărul contractelor de muncă și veniturile, a punctat demnitarul.

Ministrul a subliniat că și creșterea alocațiilor de stat pentru copii este văzută ca o necesitate de liberali.

0
Tagurile:
Salarii, Concediere, Violeta Alexandru

Загрузка...