Clinton publică planul Americii pentru lume

Clinton publică planul Americii pentru lume: Vești bune pentru Rusia

887
(reînnoit 19:50 16.11.2020)
Hillary Clinton a publicat, într-o revistă americană prestigioasă, un text programatic, analiza căreia îi este oferită cititorilor de către editorialistul RIA Novosti.
Editorial realizat de Ivan Danilov

Hillary Clinton, un „cardinal cenușiu” și un președinte american eșuat, a publicat un text programatic în prestigiosul jurnalul american Foreign Policy care poate și ar trebui considerat o adevărată strategie a „statului profund” american în restabilirea hegemoniei mondiale americane.

Discursul viitorului zombie-președinte Biden nu mai poate fi ascultat sau citit: doamna Clinton a formulat totul în termenii cei mai clari și lipsiți de ambiguitate și - ținând cont de locul clanului „Clinton” în clasamentul real al politicii americane - șansele de a pune în aplicare această strategie specială sunt foarte și foarte mari.

Cel mai paradoxal lucru în textul lui „Madame President” (așa cum s-a autoîntitulat) este că acest program este o recunoaștere holistică, amplă și aprofundată a faptului că Donald Trump avea dreptate. Donald Trump, chiar dacă își termină viața după gratii (și acesta este un scenariu foarte probabil), poate scrie o realizare incredibilă pentru el însuși - a rupt cursul istoric al Statelor Unite, și chiar pe cei care sunt cel mai probabil să vină la putere folosind voturile cimitirelor americane, sunt deja forțați să își construiască politica externă și chiar internă, concentrându-se, printre altele, pe acele puncte de referință pe care excentricul miliardar din New York le-a aruncat în discursul politic american.

În ciuda criticilor rituale (și destul de emoționale) ale celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, doamna Clinton atrage atenția asupra problemelor pe care democrații le-au preferat anterior nu doar să le ignore, ci să le nege:

Bill Clinton la funeraliile lui Boris Elțin
© Sputnik / Михаил Климентьев

”Administrațiile (prezidențiale - nota. red.) ambelor părți au subestimat mult timp implicațiile asupra securității naționale ale politicilor economice (când vine vorba de politici economice - nota. red.), care slăbesc industriile importante din punct de vedere strategic și trimit lanțuri vitale de producție în străinătate. Din motive evidente, comunitatea de politică externă (adică Departamentul de Stat, consilieri prezidențiali în politică externă, experții think-tank-urilor - Ed.) s-a concentrat asupra modului în care noile acorduri comerciale vor consolida alianțele și vor crește influența Americii în țările în curs de dezvoltare. Democrații ar fi trebuit să fie mai dispuși să oprească noile acorduri comerciale atunci când republicanii au zădărnicit eforturile de a sprijini muncitorii, de a crea locuri de muncă și de a investi în comunitățile de acasă care au fost mult afectate, scrie Clinton.

Dacă nu ar fi fost înțepătura în adresa republicanilor, care într-adevăr au avut un comportament destul de iresponsabili cu privire la consecințele globalizării economice, s-ar crede că acest pasaj a fost scris de unul dintre speechwriterii lui Donald Trump, care și-a construit întreaga carieră politică pe baza acuzațiilor împotriva atât a democraților, cât și a republicanilor prin faptul că au mutat în mod deliberat locurile de muncă și fabricile americane în China, ceea ce a creat o situație în care Beijingul poate concura cu Washingtonul în lupta pentru statutul de mare putere a lumii.

Globalizarea în stil american este moartă, pentru că Trump a ucis-o și acum chiar și principalul politician al Partidului Democrat introduce clișeele lui Trump în textul programului său consideră China drept o amenințare la adresa securității naționale a SUA - și nu doar asupra celei militare, ci și (mai presus de toate) economice.

Este demn de remarcat faptul că programul lui Hillary Clinton acordă mai multă atenție luptei împotriva Chinei decât luptei împotriva Rusiei, deși în multe cazuri mențiunea principalilor dușmani ai Statelor Unite în textul ei este separată prin virgule. Cel puțin la nivelul stabilirii obiectivelor, nu se poate vorbi de vreo „concentrare a tuturor forțelor asupra Rusiei”. Întreaga discuție se bazează pe nevoia de a ne îndepărta de clișeul Războiului Rece și de a găsi modalitatea corectă de a înăbuși, în primul rând, China, dar din inerție și pe Rusia.

În orice caz, subliniind anumite schimbări „trumpiste” în discursul politic al democraților, nu se poate să nu observăm o consecvență de fier în ceea ce privește menținerea unei orientări doar spre confruntare - judecând după textul doamnei Clinton, însăși ideea coexistenței pașnice cu China și Rusia, fără ca să mai vorbim despre cooperare sau o oarecare relaxare, pur și simplu nu-i trece prin cap. Chiar și diplomația este percepută de fostul șef al Departamentului de Stat în primul rând ca un instrument care oferă o oportunitate mai convenabilă pentru a face presiuni puternice. De exemplu, criticând administrația Trump pentru că nu a știut să lucreze cu aliații, ea aduce următorul exemplu de diplomație corectă:

”Un angajament reînnoit față de diplomație ar consolida poziția militară a Statelor Unite. Alianțele SUA sunt un atu cu care nici China, nici Rusia nu se pot egala, care îi permit Washingtonului să-și răspândească puterea în întreaga lume. De exemplu, când eram secretar de stat, am negociat o dislocare a 2500 de Marinarii SUA în nordul Australiei, în apropierea rutelor maritime disputate din Marea Chinei de Sud”.

În mare parte, lumea va vedea o reformatare a tributului pe care Statele Unite încearcă să-l scuture din vasalii săi și dacă Trump (ca un adevărat om de afaceri) a preferat achitarea sub formă de bani (motiv pentru care Clinton îl acuză că a transformat NATO într-o afacere de „racket”) , atunci o abordare mai rafinată a establishmentului democrat este că vasalii vor plăti atât în ​​bani, cât și, ca să spunem așa, în natură - sub formă de acțiuni care pot ajuta Statele Unite să obțină un fel de avantaj militar asupra Chinei sau Rusiei.

În orice caz, există și vești bune: cel puțin la nivel declarativ, „cardinalul gri” al administrației Biden pledează pentru evitarea, dacă este posibil, a unui război nuclear „accidental” cu China sau Rusia, care, pe fundalul prezenței unui anumit număr de ”șoimi” degerați în rândul administrației Biden, nu poate decât să ne bucure.

Vorbind despre necesitatea unor noi sisteme de arme convenționale, Clinton subliniază că aceste „capacități trebuie să fie însoțite de mecanisme care să permită consultări cu China și Rusia pentru a reduce probabilitatea ca un atac convențional cu rază lungă de acțiune să nu fie confundat cu un atac nuclear, care ar putea duce la o escaladare catastrofală". Desigur, este bine că Washingtonul va depune, probabil, un efort pentru ca un astfel de mecanism să funcționeze, dar fixarea instituției americane (vorbindu-ne cu vocea fostului secretar de stat) cu privire la avansarea intereselor sale geopolitice cu ajutorul rachetelor și bombelor (deși non-nucleare) nu poate provoca emoții pozitive.

O revenire totală a „statului profund” american la pârghiile de control ale mașinăriei politice, militare și diplomatice americane nu va deveni o apocalipsă globală, dar cu siguranță nu va exista pace pe glob: Statele Unite vor încerca să-și întoarcă o anumită capacitate de producție pe teritoriul său, iar asupra adversarilor geopolitici se vor exercita presiuni serioase cu metode militare și diplomatice. Și dacă există îndoieli serioase cu privire la capacitatea administrației Biden de a readuce economia SUA la o orientare de producție industrială, atunci nu poate exista nicio îndoială că mașina militară americană va reveni cu plăcere la continuarea aventurilor sângeroase din întreaga lume.

887
Tagurile:
Rusia, America, Clinton
Tematic
SUA: Atacuri violente împotriva susţinătorilor lui Trump – reacţia preşedintelui
Lista cu persoanele decedate care au „votat” la alegerile SUA
Drona rusească Poseidon - „tsunami radioactiv”? Îngrijorările SUA

Doliu la nivel mondial pentru Maradona

46
(reînnoit 18:35 26.11.2020)
 • Un microbist în doliu - Argentina 25 noiembrie
 • Oamenii urmăresc pe un ecran pare golurile fotbalistului argentinian, Diego Armando Maradona.
 • Microbiștii îndurerați de moartea lui Diego Maradona în Argentina. 25 noiembrie 2020
 • Microbiștii îndurerați de moartea lui Diego Maradona în Argentina. 25 noiembrie 2020
 • Lumânări la stadionul San Paolo, în timpul doliului pentru Diego Maradona. Italia, 25 noiembrie
 • Un microbist lângă o coroană de flori, în timpul doliului pentru Diego Maradona în Mexic
 • Stadionul din Beira-Rio, iluminat în culorile steagului argentinian, în semne de doliu pentru Diego Maradon. Brazilia.
 • Un bărbat în timpul doliului pentru Diego Maradona în Italia.
 • Un minut de reculegere în memoria lui Diego Maradona la meciul de fotbal în Germania
 • Doliu pentru Diego Maradona în Argentina
 • Vânzarea ziarelor în India, care informează despre moartea lui Diego Maradona
 • Microbiștii îndurerați de moartea lui Diego Maradona în Argentina. 25 noiembrie 2020
 • Un banner cu imaginea lui Diego Maradon, lângă spitalul din Argentina, unde a fost spitalizat fotbalistul.
Amatorii de fotbal din toată lumea sunt în doliu. Pe 25 noiembrie a decedat marele campion al anului 1986 - Diego Maradona.

A plecat din viață campionul mondial la fotbal al anului 1986, argentinianul Diego Maradona, anunță postul de televiziune TN.

Acesta avea vârsta de 60 de ani.

Pe 30 octombrie, el a fost transportat la unul din spitale pentru niște examene medicale, însă ulterior s-a anunțat că acesta a fost operat la creier. Maradona a fost externat pe 12 noiembrie.

Maradona este cel care a câștigat de unul singur titlul mondial și a cucerit Serie A de două ori cu Napoli într-o perioadă când Italia era dominată de trei echipe: Juventus, Milan și Inter. Talentul până la cer i-a depășit cu mult nebuniile vieții, legăturile cu mafia napolitană, petrecerile cu droguri și alcool sau nopțile pierdute. În 1994, la Campionatul Mondial din Statele Unite, Diego a fost trimis acasă de FIFA după ce a fost depistat pozitiv la un test antidoping.

Chiar și așa, foarte mulți oameni îl văd cel mai mare fotbalist din lume, alături de brazilianul Pele.

Anul său de grație a fost 1986, când a cucerit împreună cu Argentina titlul mondial. A fost ales cel mai bun jucător al turneului din Mexic și rămâne în istorie pentru golul marcat cu mâna în poarta Angliei. La vârsta de 60 de ani, Maradona a declarat că visul său este să mai înscrie un gol Angliei, dar cu mâna dreaptă. Adevărul că în acel meci, Maradona a marcat golul secolului, după o cursă de 50 de metri. Argentinianul a fentat tot ce a întâlnit în cale…

46
 • Un microbist în doliu - Argentina 25 noiembrie
  © REUTERS / Matias Baglietto

  Un microbist în doliu - Argentina 25 noiembrie

 • Oamenii urmăresc pe un ecran pare golurile fotbalistului argentinian, Diego Armando Maradona.
  © Sputnik / Daria Stanislavets

  Oamenii urmăresc pe un ecran pare golurile fotbalistului argentinian, Diego Armando Maradona.

 • Microbiștii îndurerați de moartea lui Diego Maradona în Argentina. 25 noiembrie 2020
  © REUTERS / Magali Druscovich

  Microbiștii îndurerați de moartea lui Diego Maradona în Argentina. 25 noiembrie 2020

 • Microbiștii îndurerați de moartea lui Diego Maradona în Argentina. 25 noiembrie 2020
  © AP Photo / Victor Caivano

  Microbiștii îndurerați de moartea lui Diego Maradona în Argentina. 25 noiembrie 2020

 • Lumânări la stadionul San Paolo, în timpul doliului pentru Diego Maradona. Italia, 25 noiembrie
  © AP Photo / Alessandra Tarantino

  Lumânări la stadionul San Paolo, în timpul doliului pentru Diego Maradona. Italia, 25 noiembrie

 • Un microbist lângă o coroană de flori, în timpul doliului pentru Diego Maradona în Mexic
  © REUTERS / Luis Cortes

  Un microbist lângă o coroană de flori, în timpul doliului pentru Diego Maradona în Mexic

 • Stadionul din Beira-Rio, iluminat în culorile steagului argentinian, în semne de doliu pentru Diego Maradon. Brazilia.
  © REUTERS / Diego Vara

  Stadionul din Beira-Rio, iluminat în culorile steagului argentinian, în semne de doliu pentru Diego Maradon. Brazilia.

 • Un bărbat în timpul doliului pentru Diego Maradona în Italia.
  © REUTERS / Yara Nardi

  Un bărbat în timpul doliului pentru Diego Maradona în Italia.

 • Un minut de reculegere în memoria lui Diego Maradona la meciul de fotbal în Germania
  © AP Photo / Martin Meissner

  Un minut de reculegere în memoria lui Diego Maradona la meciul de fotbal în Germania

 • Doliu pentru Diego Maradona în Argentina
  © REUTERS / Matias Baglietto

  Doliu pentru Diego Maradona în Argentina

 • Vânzarea ziarelor în India, care informează despre moartea lui Diego Maradona
  © AFP 2020 / Dibyangshu Sarkar

  Vânzarea ziarelor în India, care informează despre moartea lui Diego Maradona

 • Microbiștii îndurerați de moartea lui Diego Maradona în Argentina. 25 noiembrie 2020
  © REUTERS / Martin Villar

  Microbiștii îndurerați de moartea lui Diego Maradona în Argentina. 25 noiembrie 2020

 • Un banner cu imaginea lui Diego Maradon, lângă spitalul din Argentina, unde a fost spitalizat fotbalistul.
  © AP Photo / Natacha Pisarenko

  Un banner cu imaginea lui Diego Maradon, lângă spitalul din Argentina, unde a fost spitalizat fotbalistul.

Tagurile:
Diego Maradona
Tematic
Ultimele cuvinte ale lui Maradona, dezvăluite de un canal TV
Poze memorabile cu Diego Maradona, decedat la 60 de ani
Românul HAGI, cel mai frumos mesaj DIN LUME despre Maradona!

Загрузка...

UK: a fost anunţat planul post-lockdown - detalii

224
(reînnoit 18:35 26.11.2020)
Ministrul Sănătăţii din Marea Britanie a anunţat joi planul post-lockdown, adresându-se parlamentarilor în Camera Comunelor, înaintea conferinței de presă a premierului. Detalii despre cele trei niveluri de restricţii.

BUCUREŞTI, 26 nov – Sputnik. Matt Hancock, ministrul Sănătăţii din Marea Britanie, a declarat joi în faţa parlamentarilor că Londra și regiunea Liverpool vor fi plasate în nivelul mediu 2, după expirarea perioadei de lockdown național pe 2 decembrie.

Printre zonele care vor fi plasate sub nivel 3 sunt Greater Manchester, Birmingham și Black Country, Newcastle-upon-Tyne. Doar trei zone se vor bucura de măsurile cele mai puțin dure, fiind plasate sub nivelul 1: Isle of Wight, Cornwall și Insulele Scilly.

​Sistemul pe trei niveluri a fost introdus în Marea Britanie înainte de lockdown-ul național de o lună, care durează din 5 noiembrie până pe 2 decembrie. Pe măsură ce ţara iese din lockdown, diferite zone vor trebui să respecte restricțiile impuse în cadrul fiecărui nivel.

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс

În prezent, în cadrul celui mai înalt nivel de risc Nivelul 3, oamenii din gospodării diferite nu se pot întâlni în interior sau în majoritatea locurilor în aer liber, restaurantele fiind închise, clienţii pot însă lua mâncare la pachet sau pot comanda, potrivit Sputnik News.

În cadrul nivelului 2, oamenii din gospodării diferite nu se pot întâlni în interior, decât dacă trebuie să ofere sprijin persoanelor în nevoie, iar în exterior sunt interzise grupurile de peste 6 persoane. Pub-urile și barurile sunt închise dacă nu funcționează ca restaurante, în timp ce localurile de ospitalitate pot servi alcool doar împreună cu mese consistente.

De asemenea, în Nivelul 1 oamenii nu au voie să socializeze în grupuri mai mari de 6 persoane, în interior sau în exterior, în afară de locurile unde se aplică o scutire legală. În timp ce companiile și localurile pot rămâne deschise, respectându-se măsurile de siguranţă, altele rămân închise prin lege, cum ar fi cluburile de noapte. Companiile de ospitalitate trebuie să rămână închise între orele 23:00 și 05:00.

Lista completă a restricțiilor din sistemul pe trei niveluri poate fi consultată aici

​Relaxarea generală a restricțiilor în timpul sezonului de sărbători în Marea Britanie le va permite oamenilor să sărbătorească în grupuri de oameni provenind din trei gospodării împreună cu familiile lor.

Guvernele descentralizate din Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord au convenit că grupurile se pot întâlni acasă, în aer liber sau într-un lăcaș de cult în perioada 23-27 decembrie.

224
Tagurile:
UK
Tematic
UK: Johnson anunţă măsurile post-lockdown – restricţii pe 3 niveluri
UK: VIZĂ pentru români de la 1 ianuarie – cum o obţineţi
UK: Mai mulţi morţi din cauza lockdown-ului decât a Covid

Загрузка...