Andrzej Duda și Viktor Orban

Critici dure la adresa UE pentru condiționarea fondurilor

102
Ungaria și Polonia au criticat dur acordul provizoriu convenit ieri între Parlamentul European şi Consiliul UE care condiționarea fondurilor europene de așa numitul ”stat de drept”.

BRUXELLES, 6 nov - Sputnik. Guvernele ungar şi polonez au criticat acordul provizoriu între Parlamentul European şi Consiliul UE care urmează să condiționeze fondurile de așa numitul stat de drept.

Potrivit acordului provizoriu încheiat ieri între Parlamentul European şi Germania, care deţine preşedinţia prin rotaţie a UE şi negociază în numele celor 27 de stat membre, viitorul buget va include un mecanism inedit care condiţionează atribuirea de finanţări de respectarea controversatului ”stat de drept”.

Solicitarea a venit din partea Parlamentului European,  dar acest acord trebuie acum să fie adoptat oficial de către PE şi de Consiliu.

În baza mecanismului, după ce a stabilit existenţa unei încălcări de către un stat cu un impact direct şi "suficient" asupra bugetului - sau chiar a unui "risc" de încălcare - Comisia Europeană va putea să propună declanşarea mecanismului şi Consiliul UE va dispune de o lună pentru a adopta sancţiuni cu majoritate calificată.

Eurodeputaţii au militat pentru reducerea la un maximum de nouă luni a termenului de care vor dispune instituţiile UE pentru a adopta sancţiunile şi au vegheat ca "beneficiarii finali ai fondurilor - studenţi, agricultori sau cercetători - să nu fie penalizaţi", a precizat Eider Gardiazabal Rubial, din grupul S&D.

Întâlnire dintre Vladimir Putin și Victor Orban
© Sputnik / Виталий Белоусов

Germania a obţinut votarea la sfârşitul lui septembrie, de către o majoritate a statelor membre, a unei forme de presiune privind ”statul de drept”, aceasta fiind formula prin care Bruxelles-ul vrea să pună la punct statele ”rebele”. Însă nouă state au votat contra, printre care Ungaria şi Polonia.

Varşovia şi Budapesta au avertizat însă că-şi vor folosi dreptul de veto pentru blocarea bugetului UE în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro dacă se menține această condiționare menită să afecteze suveranitatea statelor.

"Este inacceptabil că, în pofida pandemiei actuale şi a provocărilor serioase cu care se confruntă economia europeană, Parlamentul European persistă cu şantajul său politic şi ideologic asupra Ungariei", a reacţionat Judit Varga, ministrul justiţiei din Ungaria, pe pagina sa de Facebook.

"VETO sau moartea: este cuvântul de ordine simbol al apărării suveranităţii poloneze de ambiţiile nedemocratice şi ideologice ale eurocraţilor", a postat la rândul său pe Twitter un ministru adjunct polonez, Janusz Kowalski.

Dar ambasadorul german la UE Michael Clauss, spune că mecanismul prevăzut "va contribui la protejarea bugetului de încălcări ale statului de drept care să ducă la o utilizare neadecvată a fondurilor".

De fapt, după circa zece întâlniri, nu s-a ajuns la niciun compromis asupra celuilalt capitol al negocierilor. Este vorba despre anvelopa totală a bugetului, de 1.074 de miliarde de euro, pe care PE doreşte să o crească pentru a consolida programe europene considerate esenţiale.

Și Dacian Cioloș, care este preşedintele grupului Renew Europe, este un susținător al condiționării fondurilor europene.

102
Tagurile:
Polonia, Ungaria, Uniunea Europeană
Tematic
Ungaria și Polonia nu se lasă șantaje de Bruxelles
MAE ungar critică dur o decizie a Ucrainei
Ungaria va importa vaccinul rusesc în decembrie
Ungaria negociază cu Rusia și China pentru vaccin
Proteste la Paris

Protestele de la Paris au degenerate în violențe - VIDEO

266
(reînnoit 19:04 28.11.2020)
Acțiunile de protest de la Paris, împotriva proiectul de lege cu privire la securitatea globală, au degenerate în dezordini de stadă.

BUCUREȘTI, 28 nov – Sputnik. Demonstrațiile de la Paris împotriva articolului 24 al proiectului de lege “cu privire la securitatea globală” au degenerate în dezordini de stradă, transmite RIA Novosti.

Acțiunea a început în jurul orei 14:00, în Piața Republicii.

Peste o oră și jumătate, protestatarilor pașnici s-a alăturat un grup numeros de persoane în ținute negre. Inițial aceștia adresau insulte forțelor de ordine, apoi au început să atace polițiștii cu sticle și focuri de artificii.

Huliganii au incendiat un automobile, câteva urne de gunoi, camionete și o bicicletă. La fața locului au sosit autospecialele de pompieri.

Bulevardul Beaumarchais este inundate de gaze lacrimogene, utilizate de poliția care a încercat să disperseze persoanele agresive. Ascunzându-se de gaze, mulțimea s-a îndreptat în partea opusă, creându-se o busculadă.

Marți, Adunarea Națională a Franței a adoptat în prima lectură proiectul de lege cu privire la securitatea globală. Potrivit articolului 24 al documentului, răspândirea “imaginii unei persoane sau a unui element de identificare” a unui polițist sau jandar “în scopul afectării integrității fizice și psihice a acestuia” este pasibilă  cu un an închisoare sau o amendă de 45 mii de euro.

​Sindicatele jurnaliștilor se pronunță împotriva acestei prevederi. Aceștia au temeri că odată intrată în vigoare, angajații instituții media și cetățenii nu vor putea filma sau fotografia acțiunile poliției la manifestații sau acțiuni de protest.

Autoritățile au asigurat că proiectul de lege nu va interzice jurnaliștilor să filmeze acțiunile poliției.

266
Tagurile:
Paris

Загрузка...
Kiev

Ambasada SUA la Kiev neagă ar dirija cu Ucraina

121
Ambasada SUA la Kiev a negat că s-ar implica în procesul de guvernare din Ucraină, în replică la protestele opoziției.

BUCUREȘTI, 28 nov – Sputnik. Ambasada SUA la Kiev a reacționat la acțiunile de protest ale partidului “Platforma de Opoziție – Pentru Viață”, organizate în preajma sediului misiunii diplomatice, susținând că nu se ocupă cu “guvernarea externă” a Ucrainei.

Marți, partidul “Platforma de Opoziție – Pentru Viață” și organizația lui de tineret “Patrioții – Pentru Viață” au organizat o acțiune de protest în fața ambasadei SUA la Kiev, cerând Washingtonului să nu se amestece în problemele interne ale Ucrainei. Potrivit formațiunii politice, forțele de ordine nu au admis accesul a 500 de persoane la manifestație, în special, al celor care purtau pancarte.

“Acuzațiile că Statele Unite și alți parteneri occidentali se ocupă cu “dirijare externă” a problemelor interne ale Ucrainei este nu doar una eronată, dar și dă totul peste cap”, se menționează într-un răspuns al ambasadei la o solicitare unei poziții din partea emisiunii “Libertatea cuvântului lui Savik Șuster” în legătură cu acțiunea “Platformei de Opoziție – Pentru Viață” pe 24 noiembrie.

În același timp, misiunea diplomatică a adăugat că în opinia lor există alte forțe care încearcă să stopeze integrarea euroatlantică a Ucrainei.

121
Tagurile:
Kiev, Ucraina
Tematic
Catastrofa din Ucraina: Crește numărul morților
Ucraina se arată deranjată de minoritatea maghiară
Sfaturi pentru Ucraina și raționament vag: Ce-i în neregulă cu declarațiile Maiei Sandu
Pensiile ar putea fi anulate peste 15 ani în Ucraina - premier

Загрузка...
Vaccinul Sputnik V

În ce condiții Italia va negocia cu Rusia procurarea vaccinului Sputnik V

0
Italia va putea să demareze negocieri cu Rusia pentru procurarea Sputnik V doar după ce preparatul va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor, a declarat ambasadorul italian la Moscova.

BUCUREȘTI, 28 nov – Sputnik. Italia va putea demara negocieri cu Rusia pentru procurarea vaccinului „Sputnik V” doar după ce acesta va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), a declarat agenției RIA Novosti, ambasadorul republicii italiene la Moscova, Pasquale Terracciano, în timpul festivităților de deschidere a patinoarului de pe Piața Roșie.

Vaccin
РФПИ и Центр имени Гамалеи

“Vaccinul trebuie să fie certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor. Dacă Insitutul Gamaleia a demarat discuțiile pe acest subiect cu agenția, dacă a expediat informații despre vaccinul rusesc, adunci agenția îl va autoriza, îl va certifica, adică va fi unul din vaccinele accesibile”, a spus ambasadorul.

“Suntem obligați să respectăm această procedură prin intermediul EMA. Nu putem decide “vreau asta, vrea altceva”, doar prin intermediul EMA. Abia apoi vom putea demara negocieri pe acest subiect”, a menționat diplomatul.

0
Tagurile:
Rusia, Italia, vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Viktor Orban, gata să cumpere vaccin din Rusia
Un nou contract pentru vaccin anti-Covid – al șaselea!
Acuzația zilei: ”Se vinde iluzia unui vaccin care NU EXISTĂ!”

Загрузка...