Edward Snowden

Snowden a cerut cetățenia rusă

155
Fostul angajat contractual al NSA, Edward Snowden, a decis să ceară cetățenia rusă, păstrându-și totodată cetățenia americană.

BRUXELLES, 2 nov - Sputnik. Edward Snowden vrea să devină cetățean al Rusiei, dar să își păstreze și cetățenia SUA, chiar dacă legislația Rusiei interzice dubla cetățenie, arată Sputnik Franța

Edward Snowden, cel care a dezvăluit lumii existența a mai multe programe americane și britanice de supraveghere în masă, este în exil în Rusia din 2013, și-a anunțat pe Twitter decizia de a cere cetățenia rusă.

”După ani de separare de părinții noștri, soția mea și cu mine nu avem nici o dorință să dim separați de fiul nostru. Iată de ce, în această epocă a pandemiilor și a granițelor închise, cerem dubla cetățenie americano-rusă”, a spus el.

El a precizat că el și soția sa vor rămâne americani și își vor crește fiul în spiritul valorilor americane pe care le iubesc.

Snowden a adăugat că așteaptă cu nerăbdare ziua când se vor putea întoarce în SUA pentru reunirea întregii familii.

Скопление Столпы Творения, 1995. NASA
© AP Photo / NASA, ESA/Hubble, Hubble Heritage Team

”Dorința noastră cea mai mare este ca, oriunde ar trăi fiul nostru, el să se simtă acasă”, a mai spus el.

La sfârșitul lui octombrie, avocatul său Anatoli Koutcherena a anunțat că Edward Snowden a obținut un permis de sejur permanent în Rusia, adăugând că clientul său nu se gândea încă la obținerea cetățeniei ruse.

În 2013, Edward Snowden a trimis publicațiilor Washington Post și The Guardian informații clasificate despre programele de supraveghere în masă a serviciilor de informații SUA și britanice.

În fața acuzațiilor de spionaj și de sustragere de documente aparținând statului, făcute de justiția din SUA, el s-a refugiat în Rusia în același an. Cu condiția ca el să își înceteze activitatea referitoare la țara sa natală, Rusia i-a propus un azil temporar de un an. În 2014, el a primit un permis de sejur de trei ani, prelungit cu încă trei ani în 2017.

În luna august, Donald Trump a declarat că examinează foarte serios situația lui Edward Snowden și eventuala sa grațiere pentru că acesta riscă o pedeapsă de 30 de ani de închisoare pentru dezvăluirile sale. Comisia forțelor armate din cadrul Camerei Reprezentanților din SUA a reacționat însă spunând că ar fi ”o gravă eroare” care ar da un mesaj greșit.

155
Tagurile:
Edward Snowden
Tematic
SCANDAL: România și Moldova, în documentul secret al SUA publicat de Snowden
Snowden a avut dreptate: un tribunal din SUA a decis că programul NSA este ilegal
Trump va examina posibilitatea grațierii lui Snowden
Автомобиль врезался в ворота канцелярии Меркель

Mașină cu mesaj anti-globalist, izbită de poarta lui Merkel

29
Poliția l-a reținut pe șoferul care a lovit cu o mașină cu un mesaj anti-globalist poarta de la clădirea Cancelariei lui Angela Merkel.

BRUXELLES, 25 nov - Sputnik. Incidentul lovirii porții Cancelariei Germaniei de o mașină cu mesaj anti-globalist a avut loc în timp ce Angela Merkel ținea o întâlnire virtuală cu premierii landurilor germane pentru a discuta pașii de urmat ca reacție la situația epidemică, relatează Sputnik. 

Poliția a reținut un bărbat de 54 de ani care s-a izbit cu mașina de poarta biroului Cancelariei Angelei Merkel, din Berlin, au declarat astăzi forțele de ordine.

Incidentul este sub investigație pentru a stabili dacă bărbatul a acționat deliberat, a spus poliția. Se pare că a fost rănită și o persoană în incident.

”Informațiile pe care le avem în acest moment sugerează că mașina se mișca foarte încet, astfel că pagubele aduse mașinii și porții nu sunt foarte serioase. Motivele, fie că e vorba de starea mentală sau alte motive, sunt verificate”, a spus reprezentantul poliției.

Fotografii și filme de la fața locului au apărut pe Twitter, iar în acestea poate fi văzută o mașină neagră la poartea biroului lui Angela Merkel cu inscripția ”Nenorociți criminali de copii și de bătrâni”. Nu se vede vreo stricăciune adusă mașinii.
Potrivit fotografiilor din social media, cealaltă parte a mașinii era inscripționată cu mesajul ”Stop politicii de globalizare”.

29
Tagurile:
Mesaj, Angela Merkel
Tematic
Merkel propune măsuri din ce în ce mai dure în Germania
Legendara berărie din Berlin a inclus-o pe Merkel în lista neagră
Merkel, despre prioritățile Germaniei și colaborarea cu Biden

Загрузка...
Ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT, in poligonul Capul Midia, judetul Constanta, joi, 17 septembrie 2020.

Lansatoarele de rachete din România, un ”mesaj” pentru Rusia

27
(reînnoit 14:36 25.11.2020)
Potrivit Forbes, lansatoarele multiple de rachete americane desfășurate în România ar fi un ”mesaj” pentru Rusia.

BRUXELLES, 25 nov - Sputnik. Săptămâna trecută, armata americană a transferat în România pe cale aeriană două lansatoare multiple de rachete HIMARS, a tras câteva proiectile cu acestea, apoi le-a dus înapoi la baza lor din Germania, relatează Forbes, precizând că operațiunea nu a durat decât câteva ore. Potrivit media, asemenea exerciții sunt ”un mesaj pentru Moscova”, relatează Sputnik Franța. 

Pe 19 noiembrie, joi, două lansatoare multiple de rachete ale armatei americane, HIMARS, staționate în Germania, au fost transferate pe cale aeriană către un poligon de tir din România. După ce au tras câteva proiectile asupra Mării Negre, ele au fost duse la aerodrom și retrimise către baza lor din Germania.

Potrivit media, asemenea exerciții sunt ”un mesaj pentru Moscova”, aducând la cunoștință faptul că armata americană în Europa ”și-a restabilit puterea sa de foc”.

Aceste exerciții sunt prezentate ca o ”surpriză” pentru trupele ruse din Crimeea.

Viteza acestor desfășurări aeriene contribuie la încurcarea tirurilor contrabateriilor inamicului, afirmă Forbes, fiindu-le dificil să țintească un lansator de rachete care nu petrece decât câteva ore pe sol în proximitatea propriilor forțe armate.

Forbes lansează ideea că exercițiul de joi reprezintă un reviriment major pentru că forțele americane în Europa nu mai dispuneau de acest gen de arme pe continent din anul 2006.

HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) este un lansator multiplu de rachete montat pe un camion MTV, capabil să utilizeze fie șase rachete, fie un proiectil ATACMS. El poate fi transportat pe cale aeriană cu un avion C-130.

Iată și filmarea tragerilor din România de săptămâna trecută, exerciții desfășurate la poligonul de la Capul Midia, la Marea Neagră:

27
Tagurile:
România, Rusia, Rachete
Tematic
Românii, reacții SURPRIZĂ după recepția rachetelor PATRIOT
Rachetele Patriot în România: Nu vor să lupte, vor să ruineze Rusia
Știrea zilei: recepția Sistemului PATRIOT – cum arată

Загрузка...

Militarii ruși veghează asupra securității în coridorul Lacin

0
(reînnoit 15:27 25.11.2020)
Unitățile forțelor ruse de menținere a păcii veghează asupra respectării acordului trilaterale de pace și a regimului de încetare a focului în nerecunoscuta republică Nagorno-Karabah.

Militarii urmăresc în regim non-stop situația din 23 de puncte de observare, amplasate de-a lungul liniei de contact din regiune. De asemenea, trupele de menținere a păcii asigură securitatea circulației prin coridorul Lacin – principala arteră care unește Armenia și autoproclamata republică.

Pe acest drum, sub protecția militarilor ruși, au revenit la baștină peste 11 mii de refugiați.

Contingentul de menținere a păcii din Rusia ajută localnicii și autoritățile să revină la o viață normal. Unitățile de ingineri degajează drumurile, ajută la organizarea circulației rutiere în regiune, restabilesc sistemele de alimentare cu apă, energie electrică și termică a zonelor rezidențiale. Patrulele militarilor ruși însoțesc coloanele de refugiați și transporturile cu produse alimentare în regiunile îndepărtate din Nagorno-Karabah.

0
Tagurile:
Militari ruși, Karabah
Тема:
Conflictul azero-armean în Karabah

Загрузка...