Nuclear explosion

Germania și NATO se pregătesc pentru un război nuclear

630
Forţele Aeriene germane participă împreună cu partenerii lor NATO la exercițiile secrete Steadfast Noon cu scopul de a se antrena pentru apărarea unei zone în caz de război nuclear, relatează Bild și DPA.

BUCUREŞTI, 15 oct – Sputnik. Cotidianul german Bild dezvăluie desfășurarea, în această săptămână, a exercițiilor secrete Steadfast Noon la care vor participa Forțele Aeriene germane și partenerii lor NATO, cu utilizarea bombardierelor de luptă care ar putea transporta arme nucleare în caz de război.

Agenția de presă DPA scrie că aceste exerciții, în care vor fi utilizate bombardiere Tornado capabile să transporte arme nucleare, au loc la baza aeriană Nörvenich (Renania de Nord-Westfalia), considerată ca o posibilă locație alternativă pentru armele nucleare tactice americane de tip B61.

Potrivit informațiilor care nu au fost confirmate încă oficial, aceste bombe sunt depozitate în Büchel (Renania-Palatinat), unde se desfășoară exercițiul Gărzii rezistente, în timpul căruia forțele aeriene se antrenează pentru a contracara un atac asupra bazei aeriene, fiind utilizat sistemul de rachete antiaeriene americane Patriot, potrivit Sputnik France, care citează presa germană.

Potrivit experților militari, în timpul manevrelor Steadfast Noon, soldații transportă în siguranță armele nucleare americane din depozitele subterane și le instalează în avioane de luptă. Totuşi, în timpul zborurilor de antrenament, avioanele nu transportă bombe.

Pericolul războiului nuclear, mai mare ca niciodată

Ziarul indică faptul că pericolul unui război purtat cu utilizarea armelor nucleare este considerat în prezent ca fiind semnificativ mai mare decât în ultimele trei decenii. Principalul motiv este ieșirea Statelor Unite din Tratatul INF privind rachetele cu rază intermediară de acțiune, precum și situaţia incertă privind extinderea Tratatului New Start.

Experții militari se așteaptă la o altă cursă a înarmărilor. Statele Unite lucrează deja la un nou sistem mobil de rachete cu rază medie de acțiune, care ar fi fost ilegal în perioada cât a fost valabil Tratatului INF. Potrivit planurilor actuale, acesta ar trebui să poarte doar focoase convenționale, adică non-atomice, fără să se știe însă dacă planul va rămâne așa, scrie Bild.

De asemenea, ultimul acord major de dezarmare dintre Rusia și Statele Unite, tratatul New Start privind limitarea armelor nucleare strategice, se încheie la 5 februarie 2021. Cele două țări discută despre o prelungire a acordului, deși Moscova şi-a exprimat recent neîncrederea într-un rezultat favorabil sub președintele Donald Trump.

630
Tagurile:
NATO, Germania
Tematic
Ministrul rus de Externe: riscul nuclear a crescut substanțial – „SUA vor să câştige”
Kremlinul: Rusia nu va fi niciodată inițiatorul unui atac nuclear
Ce face submarinul nuclear rusesc de clasa „Antey” în Marea Baltică
Ambuteiaj

UE vrea interzică toate mașinile alimentate cu motorină și benzină până în 2035

100
(reînnoit 18:53 18.06.2021)
Potrivit unui raport, reglementările de reducere a emisiilor luate în considerare de Bruxelles ar putea marca sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă. Propunerea radicală a fost întâmpinată de opoziţia producătorilor auto.

BUCUREŞTI, 18 iun – Sputnik. Noile mașini alimentate cu motorină și benzină ar putea fi interzise în bloc în efortul de a atinge obiectivul „emisii zero” pentru vehiculele vândute după 2035, potrivit mai multor oficiali ai UE care au oferit declaraţii pentru Politico.

Regula revoluționară ar putea fi inclusă în „Acordul verde” al Uniunii Europene, care urmăreşte să facă blocul „neutru din punct de vedere climatic” până în 2050. Comisia Europeană ar putea crește obiectivul său pe termen scurt pentru 2030, cerând o reducere de 60% a emisiilor de mașini, un obiectiv mult mai ambițios decât reducerea de 37,5% prezentă în planul actual. Obiectivul ar putea fi ridicat la 100% până în 2035, ceea ar însemna interzicerea automobilelor noi cu motoare cu combustie în următorii 14 ani, au explicat oficialii, potrivit RT

Încă nu este clar dacă propunerea va intra în versiunea finală a planului pentru 2030, care urmează să fie publicată pe 14 iulie. Planul, împreună cu restul punctelor din Acordul Verde, va merge apoi în Parlamentul European pentru aprobare.

Inițiativa a declanșat deja un puternic răspuns negativ din partea producătorilor de automobile din bloc. Hildegard Muller, care conduce lobby-ul auto VDA din Germania, a declarat că reglementarea nu va reprezenta doar „sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă, ci și sfârșitul hibrizilor conectabili”.

Un alt lider din industrie a spus că această regulă ar limita opțiunile consumatorilor.

„Dacă veţi avea nevoie de o mașină nouă în 2036, nu veţi avea de ales”, a declarat pentru Politico Sigrid de Vries, care conduce lobby-ul industriei de componente europene CLEPA. „Mașina va avea un motor electric, indiferent dacă se potrivește sau nu nevoilor, dacă este accesibilă sau nu, sau dacă va exista energie verde și infrastructură pentru încărcare.”

Deşi motorul cu ardere internă continuă să conducă, unii producători de automobile, precum Volvo și Volkswagen, au semnalat deja că vor să treacă la automobilele electrice până la sfârșitul deceniului.

100
Tagurile:
UE, Mașini

Загрузка...

Palestina: Armata israeliană a lovit mai multe ținte în Fâșia Gaza

53
(reînnoit 14:52 18.06.2021)
Forțele israeliene de apărare (IDF) au efectuat joi atacuri aeriene care vizau ceea ce susțin că sunt „formațiuni militare Hamas și poziții de lansare a rachetelor”.

Filmările făcute publice de armată israeliană arată mai multe imagini din cabina de pilotaj, „Roof knocking” (practica sa de a arunca dispozitive neexplozive sau cu randament redus pe acoperișurile țintei casele civile) precedând atacurile asupra mai multor locații.

Potrivit unei declarații publicate de IDF, avioanele sale de luptă „au lovit formațiuni militare și o poziție de lansare a rachetelor aparținând Hamas” în orașul Gaza și Khan Yunis, ca răspuns la baloanele incendiare lansate din Fâșie pe teritoriul israelian.

53
Tagurile:
Fâșia Gaza, Palestina

Загрузка...