Viktor Orban

Ungaria iarăși lecții României: cum ajută familiile

175
(reînnoit 17:30 15.10.2020)
Viktor Orban îi dă lecții lui Ludovic Orban despre cum trebuie să se implice Guvernul în sprijinirea cetățenilor pentru a-și reveni din criza provocată de pandemie.

BRUXELLES, 15 oct - Sputnik. Guvernul ungar va da până la trei milioane de forinţi (aproape 10.000 de dolari) fiecărei familii drept ajutor pentru renovarea locuinţei.

Această măsură este doar una dintre cele adoptate de Budapesta pentru a sprijini cetățenii și economia, într-un efort de a combate efectele negative ale pandemiei.

„Familiile cu cel puţin un copil vor putea recupera jumătate din costurile lucrărilor de renovare, până la trei milioane de forinţi”, a declarat ministrul pentru Familie, Katalin Novak.  Astfel, sprjinul oferit de stat va acoperi costul lucrărilor pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţei, renovarea băii sau bucătăriei, precum şi extinderea locuinţei. Novak a dat drept exemplu cazul unei familii cu un copil care ar putea cheltui şase milioane de forinţi pentru lucrări de renovare şi economisi trei milioane de forinţi.  

TVA redus și bani europeni pentru locuințe

Dar măsura nu e singulară. Acum o săptămână, premierul Viktor Orban a anunţat că Ungaria va aplica o cotă redusă de TVA de 5% pentru proiectele de construcţii de locuinţe, până la finele lui 2022, în ideea de a susţine sectorul construcţiilor. 

Ungaria, ţară care are o rată standard TVA de 27%, a mai aplicat o rată TVA de 5% pentru proiectele de locuinţe începând din 2016 şi până la finele anului trecut, iar acest lucru a declanşat un boom al locuinţelor în Budapesta, care a permis ca Ungaria să înregistreze ritmuri de creştere economică cuprinse între 4% şi 5%.  

Culmea este că Viktor Orban ar putea folosi bani europeani pentru acest program, deoarece Comisia Europeană a publicat ieri strategia privind valul de renovări ale clădirilor pentru a îmbunătăţi performanţa energetică a clădirilor, ceea ce arată modul inteligent în care Viktor Orban, altfel un critic al politicilor Bruxelles-ului, știe să se folosească de fondurile europene.

Sprijin pentru căutarea unui loc de muncă

În plus, ministerul ungar pentru Inovare şi Tehnologie lansează un program pentru sprijinirea tinerilor cu o calificare mai slabă şi pentru revigorarea cererii pieţei forţei de muncă faţă de tinerii care sunt în căutarea unui loc de muncă. Programul, pentru care Guvernul a alocat peste 12 miliarde de forinţi, va crea posibilitatea pentru aproximativ 25 de mii de tineri cu o pregătire profesională mai slabă pentru a găsi un loc de muncă, începând de la mijlocul lunii octombrie, a subliniat secretarul de stat pentru ocuparea forţei de muncă.   

Sándor Bodó a mai menţionat că Guvernul depune eforturi în continuare pentru ca tot mai mulţi cetăţeni să se angajeze, deoarece angajarea oamenilor este imperios necesară pentru funcţionarea Ungariei. Ministerul de resort aminteşte că Planul de acţiune pentru protejarea economiei ungare a ajutat până în prezent peste 1,4 milioane de cetăţeni. Ca rezultat al măsurilor luate pentru protejarea locurilor de muncă şi pentru crearea unor noi locuri de muncă numărul angajaţilor a crescut din nou cu peste 4,5 milioane până în luna august, iar numărul celor care sunt în căutarea unui loc de muncă scade în continuare de trei luni.

175
Tagurile:
România, Ungaria
Tematic
Românii pot traversa Ungaria după 1 septembrie: iată în ce condiții
Atenție, români! Ungaria își închide frontierele pentru străini de la 1 septembrie
Ungaria, atacată de justiția europeană din cauza lui Soros
Ambuteiaj

UE vrea interzică toate mașinile alimentate cu motorină și benzină până în 2035

97
(reînnoit 18:53 18.06.2021)
Potrivit unui raport, reglementările de reducere a emisiilor luate în considerare de Bruxelles ar putea marca sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă. Propunerea radicală a fost întâmpinată de opoziţia producătorilor auto.

BUCUREŞTI, 18 iun – Sputnik. Noile mașini alimentate cu motorină și benzină ar putea fi interzise în bloc în efortul de a atinge obiectivul „emisii zero” pentru vehiculele vândute după 2035, potrivit mai multor oficiali ai UE care au oferit declaraţii pentru Politico.

Regula revoluționară ar putea fi inclusă în „Acordul verde” al Uniunii Europene, care urmăreşte să facă blocul „neutru din punct de vedere climatic” până în 2050. Comisia Europeană ar putea crește obiectivul său pe termen scurt pentru 2030, cerând o reducere de 60% a emisiilor de mașini, un obiectiv mult mai ambițios decât reducerea de 37,5% prezentă în planul actual. Obiectivul ar putea fi ridicat la 100% până în 2035, ceea ar însemna interzicerea automobilelor noi cu motoare cu combustie în următorii 14 ani, au explicat oficialii, potrivit RT

Încă nu este clar dacă propunerea va intra în versiunea finală a planului pentru 2030, care urmează să fie publicată pe 14 iulie. Planul, împreună cu restul punctelor din Acordul Verde, va merge apoi în Parlamentul European pentru aprobare.

Inițiativa a declanșat deja un puternic răspuns negativ din partea producătorilor de automobile din bloc. Hildegard Muller, care conduce lobby-ul auto VDA din Germania, a declarat că reglementarea nu va reprezenta doar „sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă, ci și sfârșitul hibrizilor conectabili”.

Un alt lider din industrie a spus că această regulă ar limita opțiunile consumatorilor.

„Dacă veţi avea nevoie de o mașină nouă în 2036, nu veţi avea de ales”, a declarat pentru Politico Sigrid de Vries, care conduce lobby-ul industriei de componente europene CLEPA. „Mașina va avea un motor electric, indiferent dacă se potrivește sau nu nevoilor, dacă este accesibilă sau nu, sau dacă va exista energie verde și infrastructură pentru încărcare.”

Deşi motorul cu ardere internă continuă să conducă, unii producători de automobile, precum Volvo și Volkswagen, au semnalat deja că vor să treacă la automobilele electrice până la sfârșitul deceniului.

97
Tagurile:
UE, Mașini

Загрузка...

Palestina: Armata israeliană a lovit mai multe ținte în Fâșia Gaza

53
(reînnoit 14:52 18.06.2021)
Forțele israeliene de apărare (IDF) au efectuat joi atacuri aeriene care vizau ceea ce susțin că sunt „formațiuni militare Hamas și poziții de lansare a rachetelor”.

Filmările făcute publice de armată israeliană arată mai multe imagini din cabina de pilotaj, „Roof knocking” (practica sa de a arunca dispozitive neexplozive sau cu randament redus pe acoperișurile țintei casele civile) precedând atacurile asupra mai multor locații.

Potrivit unei declarații publicate de IDF, avioanele sale de luptă „au lovit formațiuni militare și o poziție de lansare a rachetelor aparținând Hamas” în orașul Gaza și Khan Yunis, ca răspuns la baloanele incendiare lansate din Fâșie pe teritoriul israelian.

53
Tagurile:
Fâșia Gaza, Palestina

Загрузка...