Steagurile UE coborâte în bernă lângă sediul Comisiei Europene după atentatul din Marea Britanie

UE își coordonează măsurile de restricție a liberei circulații

102
Miniştrii afacerilor europene din statele membre, reuniţi astăzi la Luxemburg în cadrul Consiliului Afaceri Generale, au adoptat astăzi o recomandare privind o abordare coordonată a restricţionării liberei circulaţii.

BRUXELLES, 13 oct - Sputnik. Consiliul European recomandă o abordare coordonată a restricțiilor puse liberei circulații, se arată într-un comunicat pe site-ul instituției. 

© Sputnik / Владимир Астапкович

Recomandarea urmăreşte să evite fragmentarea şi perturbările, precum şi să sporească transparenţa şi previzibilitatea pentru cetăţeni şi întreprinderi.

”Pandemia de COVID-19 a perturbat viaţa noastră de zi cu zi în multe feluri. Din pricina restricţiilor de călătorie, unii dintre cetăţenii noştri au întâmpinat dificultăţi pentru a ajunge la lucru, la universitate sau pentru a-i vizita pe cei dragi. Este datoria noastră comună să asigurăm coordonarea oricăror măsuri care afectează libera circulaţie şi să le oferim cetăţenilor noştri toate informaţiile de care au nevoie atunci când iau decizii cu privire la călătoriile lor”, a declarat ministrul german al afacerilor europene, Michael Roth, reprezentantul preşedinţiei Consiliului UE.

Orice măsură care afectează libera circulaţie în scopul protejării sănătăţii publice trebuie să fie proporţională şi nediscriminatorie şi trebuie să fie eliminată de îndată ce situaţia epidemiologică permite acest lucru, se arată în comunicat.

În acest scop, în fiecare săptămână, statele membre ar trebui să furnizeze Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) datele disponibile cu privire la următoarele criterii:

– numărul de cazuri nou notificate la 100.000 de locuitori în ultimele 14 de zile;

– numărul de teste per 100.000 de locuitori efectuate în ultima săptămână (rata de testare);

– procentul de teste pozitive efectuate în ultima săptămână (rata testelor pozitive).

Pe baza acestor date, ECDC ar trebui să publice o hartă săptămânală a statelor membre ale UE, defalcată pe regiuni, pentru a sprijini statele membre în procesul lor de decizie. Zonele ar trebui marcate cu următoarele culori:

Construcția gazoductului Nord Stream 2 în Germania
© Sputnik / Алексей Витвицкий

– verde, în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este mai mică de 25, iar rata testelor pozitive este mai mică de 4%;

– portocaliu, în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este mai mică de 50, dar rata testelor pozitive este mai mare sau egală cu 4% sau în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile se situează între 25 şi 150, dar rata testelor pozitive este mai mică de 4%;

– roşu, în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este de cel puţin 50, iar rata testelor pozitive este de cel puţin 4% sau în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este de peste 150;

– gri, în cazul în care nu sunt disponibile informaţii suficiente sau dacă rata de testare este de maximum 300 de teste.

Statele membre nu ar trebui să restricţioneze libera circulaţie a persoanelor care călătoresc înspre sau dinspre zone verzi. În cazul în care analizează dacă să aplice restricţii, statele membre ar trebui să respecte diferenţele în ceea ce priveşte situaţia epidemiologică dintre zonele portocalii şi cele roşii şi să acţioneze în mod proporţional. Ele ar trebui, de asemenea, să ţină seama de situaţia epidemiologică de pe propriul teritoriu.

Ţările membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre. Statele care consideră că este necesar să introducă restricţii ar putea impune ca persoanele care călătoresc din zone care nu sunt verzi:

– să fie supuse carantinei;

– să se supună unui test după sosire.

Statele membre pot oferi opţiunea de a înlocui acest test cu un test efectuat înainte de sosire. De asemenea, ţările membre ar putea solicita, de asemenea, ca persoanele care intră pe teritoriul lor să depună formulare pentru localizarea pasagerilor, iar în acest sens este necesar un formular european comun de localizare a pasagerilor în vederea unei posibile utilizări comune.

Ţările membre care intenţionează să aplice restricţii ar trebui să informeze mai întâi statul membru afectat, înainte de intrarea în vigoare, precum şi alte state membre şi Comisia. Dacă este posibil, informaţiile ar trebui să fie transmise cu 48 de ore în avans. Statele membre ar trebui, de asemenea, să pună la dispoziţia publicului informaţii clare, cuprinzătoare şi în timp util cu privire la orice restricţii şi cerinţe. Ca regulă generală, aceste informaţii ar trebui publicate cu 24 de ore înainte de intrarea în vigoare a măsurilor.

Decizia de a introduce sau nu restricţii privind libera circulaţie în scopul protejării sănătăţii publice rămâne responsabilitatea statelor membre; cu toate acestea, coordonarea pe această temă este esenţială.

La 4 septembrie, Comisia Europeană a prezentat o propunere de recomandare a Consiliului privind o abordare coordonată a restricţiilor privind libera circulaţie.

Dar recomandarea Consiliului UE nu este un instrument cu forţă juridică obligatorie, astfel că autorităţile statelor membre rămân responsabile de punerea în aplicare a conţinutului recomandării.

102
Tagurile:
restrictii, UE
Tematic
Cazul Navalnîi: Miniștrii de Externe ai UE au aprobat sancțiunile antirusești
Doar 4 țări UE mai sunt sub limita critică a infectărilor
Bulgaria a intrat și ea în vizorul UE
Ronaldo

Juventus - Barcelona: Duelul Ronaldo - Messi, interzis!

6
Starul lui Juventus, Cristiano Ronaldo, a fost testat din nou pozitiv la coronavirus și va rata meciul din această seară cu FC Barcelona.

Portughezul are interzis în duelul cu Leo Messi, rivalul împotriva căruia s-a luptat în El Clasico în perioada 2009-2018, când Ronaldo a îmbrăcat tricoul celor de la Real Madrid.

Testul lui Cristiano de marți seara a ieșit tot pozitiv, la fel ca cel din urmă cu 5 zile, el fiind asimptomatic. Ronaldo a fost depistat pozitiv în urmă cu două săptămâni, în timp ce se afla în cantonamentul echipei naționale înaintea meciului cu Elveția.

Antrenorul echipei Juventus, Andrea Pirlo, declarase că Ronaldo nu ar fi jucat oricum tot meciul, din cauza izolării, portughezul fiind în urmă cu pregătirea fizică. Torinezii resimt din plin absența atacantului de 35 de ani și au două remize consecutive în campionat: 1-1 cu Crotone și 1-1 cu Verona. În Ligă însă lucrurile au început bine pentru „Bătrâna Doamnă”, care a câștigat la Kiev, în fața lui Dinamo, scor 2-0.

Barcelona vine la Torino după eșecul din El Clasico. Catalanii au pierdut cu Real Madrid, chiar pe Camp Nou, 1-3, și vor să-și ia revanșa în fața fanilor cu un succes în fața lui Juventus. Tehnicianul Ronald Koeman nu se va putea baza pe portarul Ter Stegen și fundașul Umtiti, în continuare accidentați, dar nici pe fundașul Pique, suspendat.

Lucrurile nu sunt deloc liniștite la FC Barcelona. Preşedintele clubului catalan, Josep Maria Bartomeu, şi ceilalţi oficiali din Consiliul de Administraţie, au demisionat ieri. Bartomeu şi comitetul executiv se aflau sub presiune, după ce contestatarii conducerii au reuşit să adune cele 16.521 de semnături ale fanilor acţionari (15% din abonaţii clubului) necesare pentru a activa moţiunea de cenzură privind demiterea actualei conduceri. Bartomeu, al cărui mandat ar fi trebuit să se încheie în martie 2021, a dorit amânarea cu două săptămâni a votului de neîncredere la adresa sa, programat pe 1 şi 2 noiembrie, invocând numărul mare de cazuri de coronavirus din oraş. Deşi declarase, luni seara, că nu vede niciun motiv pentru a renunţa la conducerea clubului, nereuşind obţinerea amânării scrutinului, Bartomeu a decis să demisioneze.

Astfel, Barcelona va evolua la Torino fără președintele Bartomeu. Barca e neînvinsă în ultimele trei confruntări cu Juventus, dar nu a câștigat niciodată la ea acasă. Ultima întâlnire dintre Juve și Barca a avut loc în 2017, la Torino, și s-a încheiat cu 0-0. Cele două formații s-au duelat în 11 întâlniri europene: 4 victorii pentru Barcelona, 3 succese pentru Juventus și 4 rezultate de egalitate.

Partida Juventus - Barcelona va începe de la ora 22:00 și va fi transmisă în Republica Moldova de Prime, iar în România de 3 posturi: Digi Sport 1, Telekom Sport 1 și LookSport+.

6
Tagurile:
Champions League, Fotbal

Загрузка...
Proteste la Roma, Italia împotriva restricțiilor impuse din cauza răspândirii coronavirusului

VIDEO: Proteste în Italia - confruntări între poliție și protestatari

60
Polițiștii din Italia au folosit tunurile cu apă, gazele lacrimogene și grenade paralizante împotriva protestatarilor de la Roma

BRUXELLES, 28 oct - Sputnik. Poliția din capitala Italiei a dezlănțuit un întreg arsenal de arme pentru controlul mulțimilor care protestau împotriva măsurilor restrictive anti-coronavirus, împrăștiind demonstranții cu tunuri cu apă, gaze lacrimogene și grenade paralizante, arată RT

​Un protest care a avut lor lângă Piazza del Popolo, locație istorică din Roma, a degenerat în violențe în noaptea de marți, câteva sute de demonstranți cerând în stradă anularea noilor măsuri impuse în acest week-end care includ închiderea barurilor și restaurantelor la ora 18.00 și închiderea facilităților publice precum sălile de sport, piscinele și cinematografele.

Filmările obținute de agenția video a RT, Ruptly, arată poliția cu echipamente anti-revoltă folosind tunurile cu apă și alte instrumente anti-mulțime împotriva activiștilor, inclusiv grenade de asurzit.

​În alte filmări care circulă pe social media, protestatarii sunt văzuți cum ripostează cu pietre, sticle și alte proiectile în timp ce înfruntă tunurile cu apă și gazele lacrimogene.

​Ca și la alte demonstrații care au izbucnit de luni în toată Italia, activiștii cântă ”Liberta” și cer Guvernului să renunțe la noile măsuri de tip lockdown, impuse din cauza creșterii numărului de infectări în ceea ce unii experți numesc ”al doilea val” de coronavirus.

Până astăzi, Italia a înregistrat mai mult de 564.000 de infecții și aproape 38.000 de morți, cu un record de 17.000 de noi infecții doar luni și marți, și un record de 21.000 în ziua precedentă. Dacă decesele rămân la un nivel mai scăzut decât vârful din primăvară, totuși, Italia a raportat 221 noi decese marți, cel mai mare nivel zilnic înregistrat din luna mai.

60
Tagurile:
Italia

Загрузка...