Armenia, gata de reluarea procesului de pace în Karabah - detalii

130
(reînnoit 16:38 09.10.2020)
Premierul Armeniei, Nikol Pașinean, a declarat că este pregătit să reia procesul de pace din Nagorno-Karabah.

BUCUREȘTI, 9 oct - Sputnik. Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a declarat că partea armeană este pregătită să reia procesul de pace din Nagorno-Karabah în conformitate cu declarațiile țărilor copreședinte ale Grupului Minsk al OSCE, informează RIA Novosti.

"Suntem fideli principiului soluționării pașnice a conflictului din Nagorno-Karabah și suntem pregătiți să reluăm procesul de pace în conformitate cu declarațiile făcute în zilele trecute de președinții și miniștrii de Externe ai țărilor copreședinte ale Grupului Minsk al OSCE", a declarat Pașinean în cadrul unei reuniuni a consiliului interguvernamental UEEA la Erevan.

Luptele de-a lungul liniei de contact din Karabah au început pe 27 septembrie. Armenia și Azerbaidjanul se acuză reciproc că au declanșat ostilitățile, Karabahul raportând despre bombardarea așezărilor pașnice ale republicii nerecunoscute, inclusiv capitala acesteia, Stepanakert. Armenia a instituit stare de război și - pentru prima dată - mobilizarea generală, susținând că Ankara sprijină activ Baku. Mobilizarea parțială a fost anunțată și în Azerbaidjan.

Liderii Rusiei, Statelor Unite și Franței au cerut părților aflate în conflict să înceteze ciocnirile și să înceapă negocierile, fără condiții prealabile. Turcia a declarat că va oferi Azerbaidjanului orice sprijin pe care îl solicită, pe fundalul agravării situației din Nagorno-Karabah.

Conflictul din Karabah a început în februarie 1988, când Regiunea Autonomă Nagorno-Karabah și-a anunțat ieșirea din componența RSS Azerbaidjan. În cursul confruntării armate din 1992-1994, Azerbaidjanul a pierdut controlul asupra Nagorno-Karabakh și șapte regiuni adiacente. Din 1992, negocierile privind soluționarea pașnică a conflictului au fost purtate în cadrul Grupului de la Minsk al OSCE, condus de trei copreședinți - Rusia, Statele Unite și Franța. Azerbaidjanul insistă să își păstreze integritatea teritorială, în timp ce Armenia protejează interesele republicii nerecunoscute, deoarece RNK nu este parte la negocieri.

130
Tagurile:
pace, Karabah, Armenia
Tematic
Assad l-a numit pe Erdogan inițiatorul conflictului din Karabah
Criza din Karabah devine o problemă internațională
Putin: Situația din Karabah e o tragedie
 Невский проспект

Miniștri de Externe din CSI au comemorat 80 de ani de la începutul războiului

30
Miniștri de Externe ale statelor CSI au lansat o campanie online de comemorare a 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, inițiată de Belarus.

CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik. Miniștrii Afacerilor Externe ai statelor membre CSI au lansat în rețele de socializare o campanie de comemorare a 80 de ani de la începutului Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Video cu lansarea a fost publicat luni pe pagina oficială a diplomației belaruse pe Facebook.

“Acum 80 de ani, pe 22 iunie 1941, în familiile Uniunii Sovietice multinaționale a venit războiul. Toți au fost vizați, pentru fiecare popor din URSS războiul a devenit o tragedie națională. Astăzi poeții naționali, prin vocile miniștrilor de Externe ai statelor CSI, ne vor aminti tuturor despre coșmarul războiului și faptele eroice ale apărătorilor, despre perfidia inamicului și stoicismul bunicilor noștri, durerea în urma pierderilor și lacrimile de bucurie ale Victoriei! Noi, cei din CSI, păstrăm în memorie, cinstim și avem grijă de moștenirea păcii!”, este menționat în mesajul care însoțește clipul video cu hashtagul #VOV80.
În cadrul campaniei, miniștrii de Externe ai CSI au recitat poezii despre război în limbile materne. Astfel, ministrul de Externe al Belarusului, Vladimir Makei, a recitat poezia lui Iakub Kolas "Абаронцам роднай зямлі", ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a recitat poezia lui Constantin Simonov, “Тот самый длинный день в году”.

De asemenea, la acțiune au participat șefii diplomațiilor din Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan. Inițiatorul acțiunii este Belarusul, care deține președinția CSI în 2021.

30
Tagurile:
CSI

Загрузка...
Heiko Maas

Germania va susţine încheierea unui pact european privind migrația

47
(reînnoit 12:54 21.06.2021)
Berlinul va susține pe deplin încheierea unui pact european privind migrația, a declarat ministrul german de Externe Heiko Maas pentru cotidianul italian La Repubblica într-un interviu publicat luni.

BUCUREŞTI, 21 iun – Sputnik. Ministrul german de Externe Heiko Maas a declarat, într-un interviu pentru cotidianul italian La Repubblica publicat luni, că Germania va susține pe deplin încheierea unui pact european privind migrația, precizând în același timp că este necesar un progres în împărţirea eforturilor.

Putin și Merkel, la Forumul Păcii
© Photo : Пресс-служба Президента РФ

„Ar trebui să găsim o cale pentru redistribuirea refugiaților”, a spus Heiko Maas, adăugând că țările care nu doresc să participe ar trebui să contribuie într-un alt mod, de exemplu prin oferirea de sprijin financiar pentru protejarea frontierelor externe ale EU. „Trebuie să progresăm, în cele din urmă, în distribuția sarcinilor”, a adăugat ministrul.

Heiko Maas a mai spus că au loc discuţii pentru a se găsi, până în august, o soluție în ceea ce priveşte conducta de gaz Nord Stream 2, care va permite Rusiei să ocolească Ucraina pentru a transporta gazul către Europa.

Maas a mai afirmat că sunt necesare alternative la Drumul Mătăsii dinspre China pentru a limita influența puterii asiatice în lume.

Premierul italian Mario Draghi urmează să se întâlnească luni cu Angela Merkel.

47
Tagurile:
Migranți, Germania

Загрузка...