Moody's places Spain's Aa2 long-term sovereign rating on CreditWatch

Starea de alarmă în Spania în vigoare de azi

314
(reînnoit 15:26 09.10.2020)
Șeful Guvernului spaniol, Pedro Sánchez, a comunicat președintelui Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, că Executivul va declara stare de alarmă la Madrid pe 9 octombrie, au informat surse guvernamentale.

BUCUREŞTI, 9 oct – Sputnik. Potrivit surselor citate, în conversația pe care au avut-o, președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i-a cerut lui Pedro Sánchez mai mult timp pentru a decide cu privire la opțiunile pe care Guvernul le-a propus după ce Înalta Curte de Justiție din Madrid a anulat restricțiile, însă şeful executivului spaniol a răspuns că sănătatea publică trebuie protejată și că va fi aprobată starea de alarmă.

© Sputnik / Валерий Мельников

Astfel, guvernul spaniol este împuternicit să mențină restricțiile privind mobilitatea, introduse timp de o săptămână, astfel că 4,7 milioane de cetățeni nu vor putea părăsi municipalitatea unde trăiesc decât pentru a merge la lucru sau din cauze de forță majoră.

De asemenea, această măsură înseamnă închiderea orașului Madrid și a altor nouă municipalități mari din regiune, precum Móstoles, Fuenlabrada sau Alcorcón, pentru a limita răspândirea coronavirusului, potrivit Sputnik Spania. 

Anterior, Curtea Superioară de Justiție din Madrid (TSJM) a refuzat să ratifice restricțiile, susținând că guvernul central a efectuat „o ingerință în drepturile fundamentale” prin limitarea mobilității.

Decizia TSJM nu a declarat restricțiile ilegale, ci mai degrabă a anulat mecanismele utilizate de guvernul central pentru a le impune, lăsând ușa deschisă pentru a fi aplicate prin mecanisme alternative.

După ce i s-a transmis această decizie, președintele guvernului spaniol, Pedro Sánchez, l-a invitat pe președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz-Ayuso, pentru a căuta formule care să permită menținerea restricțiilor.

În absența unui acord, Sánchez a lansat un ultimatum, transmiţând că, dacă Madridul nu aplică restricțiile în mod voluntar, în regiune va fi declarată stare de alarmă, ceea ce oferă guvernului central puterea legală de a aplica măsurile.

Autoritățile de la Madrid au răspuns, pe 9 octombrie, propunând o ușoară înăsprire a măsurilor împotriva COVID-19, fără a presupune însă închiderea regiunii, ceea ce a determinat guvernul central să impună starea de alarmă.

Noile măsuri fuseseră impuse Madridului de Ministerul spaniol al Sănătății, în urma unui acord încheiat între guvernul spaniol și cele 17 guverne regionale ale țării, săptămâna trecută, la o ședință a Consiliului interteritorial al Sistemului Național de Sănătate. Noile restricții urmează să fie aplicate în Spania în toate comunitățile unde se depășesc 500 de cazuri de infectare cu coronavirus la 100.000 de locuitori, unde rata de teste pozitive este mai mare de 10%, iar ocuparea paturilor în unităţile de terapie intensivă cu pacienți infectaţi cu Covid-19 depăşeşte 35%.

Potrivit celor mai recente cifre publicate joi de Ministerul spaniol al Sănătății, Madridul a înregistrat 37.572 de noi infectări în ultimele 14 zile (258.767 de la începutul pandemiei), ceea ce înseamnă, în prezent, 563,86 la 100.000 de locuitori pentru aceeași perioadă.

314
Tagurile:
Stare de alertă, COVID-19, Spania
Tematic
Spania: proteste împotriva lockdown-ului – ciocniri violente
Mulți răniți și evacuare în masă după ce un hotel din Spania a luat foc
Spania va extinde schema de ajutor până în 2021 pentru a garanta o parte din venituri
Bogdan Chirieac

Chirieac și… afacerile murdare ale lui Joe Biden în România

571
(reînnoit 07:48 22.10.2020)
România devine ținta unui scandal monstru legat de ”partenerul strategic” – și e vorba nu numai de personaje de la noi – dar și de efecte asupra statului

BUCUREȘTI, 22 oct – Sputnik. Scandalul uriaș în care este aruncată România de ”partenerul strategic” pare a fi iminent. Asta după ce și președintele SUA, Donald Trump, a confirmat că țara noastră e pe lista scurtă a celor în care Joe Biden și familia sa au făcut afaceri necurate.

Evident, afaceri impuse prin presiunile ”strategice” făcute de SUA în toți anii din urmă. Reamintim că acuzațiile privind ”banii necurați” au venit de la un oficial al Casei Albe, șeful de cabinet al lui Donald Trump, iar președintele a confirmat că a cerut ca procurorul general să investigheze informațiile.

Desigur, odată făcute publice – fapt care se va petrece în săptămânile imediat următoare, până la alegerile din SUA, de la începutul lui noiembrie – scandalul va fi unul nemaivăzut!

Bogdan Chirieac a comentat abil subiectul, încercând să evite implicarea statului – deși este evident că presiunile s-au făcut prin stat!

Nu România i-a dat bani lui ”necurați” lui Biden, ”ci niște inși din România”, spune analistul, continuând cu sarcasm – ”Sunt curios de ce i-a dat. Pentru ca persoana care i-a dat să se bucure de protecția americană? Protecție politică? Pentru ce i-a dat?”.

”Acum s-au făcut dezvăluirile… Eu cred că acolo s-au închegat niște lucruri, poate chiar dovezi, mai ales că nu s-au jucat”, spune Chirieac, dând exemplul laptopului defect al lui Hunter Biden din care ”s-au scos mail-urile de trafic de influență din Ucraina, mail-urile pe care le-au cenzurat două rețele de socializare”.

Analistul lansează și un interesant avertisment – după scandal, oficialii din SUA se vor feri să aibă de-a face cu România!

”Eu aștept cu curiozitate, dar și cu îngrijorare dezvăluirile despre posibilele afaceri de corupție în România, pentru că știți care va fi efectul? Oficialii americani se vor feri, indiferent că sunt democrați sau republicani, se vor feri să aibă de-a face cu România mult timp după acest tip de afaceri”, a declarat Bogdan Chirieac, consemneze DC News.
571
Tagurile:
Afaceri, România, Joe Biden, Bogdan Chirieac

Загрузка...
Militari români în Afganistan

Știrea nopții: alți soldați români, victime în Afganistan!

168
O veste teribilă a fost transmisă de Ministerul Apărării Naționale – soldați români au fost răniți în Afganistan, în urma unui atac cu explozivi

BUCUREȘTI, 22 oct – Sputnik. Doi militari din cadrul Batalionului 191 Protecția Forței „Golden Lions” din Arad au fost răniți ieri seară în Afganistan.

Incidentul s-a petrecut  în jurul orei 19:32, ora României, ”în timpul unei misiuni de patrulare în zona de responsabilitate, în urma unui atac cu dispozitiv exploziv improvizat”, transmite MApN.

Ministerul Apărării dă detalii: militarii se deplasau cu un convoi de autovehicule MRAP (autovehicule rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadelor) în regiunea Kandahar, iar ”dispozitivul exploziv s-a declanșat la trecerea ultimului autovehicul din coloană”.

În urma exploziei, arată MApN, au fost răniți sergentul Adrian Ioan Czifrak și caporalul clasa a II-a Iosif Ioan Reman. Militarii arădeni au fost ajuns în Afganistan în luna august, pentru o misiune de șase luni.

Imediat după incident, militarii din patrulă au aplicat procedurile standard prevăzute de regulile de angajare, ”asigurând zona și acționând de urgență pentru acordarea primului ajutor militarilor răniți și evacuarea întregului echipaj al vehiculului afectat de explozie către Spitalul Militar ROL-2 din Baza Aeriană Kandahar, unde cei doi militari răniți, aflați în stare stabilă, beneficiază de tratament medical de specialitate”, transmite MApN.

În privința celorlalți trei membri ai echipajului din MRAP, aceștia ”sunt evaluați medical, conform cerințelor standard aplicabile în aceste situații”.

În comunicat se menționează că ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, precum și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, ”sunt în legătură permanentă cu comanda Batalionului 191 Protecția Forței și urmăresc evoluția stării de sănătate a militarilor răniți”.

168
Tagurile:
victime, Afganistan, Militari români, soldați

Загрузка...
Meteo, toamnă, vremea, soare

România trece la ora de iarnă, dar vremea e tot mai caldă

0
Meteorologii anunță o vreme foarte caldă pentru această perioadă, în special la finalul săptămânii, când România trece la ora de iarnă. Acest lucru vine după un început de săptămână foarte rece.

BUCUREȘTI, 22 oct – Sputnik. România trece la ora de iarnă, în acest an, în noaptea de 24 spre 25 octombrie. În jurul datei de 22-23 septembrie 2020 a avut loc echinocțiul de toamnă, moment în care am intrat în toamna astronomică.

Meteorologii vin cu vești bune și spun că în următoarea perioadă vom avea parte de o vreme caldă, cu temperaturi mai degrabă de primăvară.

Începând de astăzi, 22 octombrie 2020, vremea se încălzește la nivelul întregii țări. Maximele vor ajunge chiar la 23 de grade Celsius în regiunile sudice și prin cele estice, mai rece va fi în zonele cu ceață.

Pe parcursul zilei, ceața se va risipi treptat, iar vremea va fi frumoasă în toate regiunile.

În a doua parte a acestei săptămâni va fi vreme destul de caldă, dar și cu precipitații. Acestea vor reveni de mâine noapte, 23 octombrie 2020, în regiunile vestice și nordice, iar sâmbătă vor cuprinde toată jumătatea de nord vest a României. Se vor strânge și cantități însemnate de apă, de până la 15l/mp. Tot aici se va răci puțin vremea, urmând ca duminică vremea să se răcească în toată țara, iar precipitațiile să apară pe timpul zilei tot prin regiunile vestice și prin cele nordice.

Vineri, 23 octombrie 2020, va fi o zi foarte caldă, vor fi temperaturi apropiate de pragul unei zile de vară – 24-25 de grade Celsius. Inclusiv nopțile se mai încălzesc.

Duminică va fi o zi mohorâtă în toată România. Cu toate acestea, va fi totuși destul de cald pentru această perioadă a anului, anunță digi24.ro.

0
Tagurile:
Ceas, Octombrie, Ora de Iarnă

Загрузка...