Генеральный директор Amazon Джефф Безос

Europarlamentarii îl întreabă șeful Amazon dacă îi spionează

76
(reînnoit 18:05 08.10.2020)
Un număr de 36 parlamentari europeni i-au adresat o scrisoare lui Jeff Bezos în care îl întreabă dacă Amazon angajează agenţi de informaţii pentru a spiona politicieni, sindicalişti şi angajaţi.

BUCUREȘTI, 8 oct - Sputnik. Mai mulți parlamentari europeni l-au întrebat pe Jeff Bezos, într-o scrisoare, dacă Amazon spionează politicieni, sindicaliști sau angajați, după ce compania a șters două anunţuri de angajare a unor ”analişti de informaţii”, de preferat cunoscători ai limbilor franceză şi spaniolă. Potrivit anunţurilor, posturile respective implicau monitorizarea unor diverse riscuri percepute de Amazon, între care sindicate şi ”lideri politici ostili”.

Scrisoarea a fost redactată de Leïla Chaibi, politiciană franceză din partea partidului La France Insoumise, și a fost semnată de 36 de parlamentari europeni, majoritatea de stânga şi ecologişti.

”Ne gândim la intenţiile dumneavoastră cu mare îngrijorare: Amazon monitorizează în mod intenţionat sindicalişti, angajaţi ai companiei, precum şi reprezentanţi politici (inclusiv noi înşine), care ar putea exprima critici la adresa activităţilor sale”, avertizează scrisoarea.

Dar criticile europarlamentarilor merg mai departe, aceștia arătându-se îngrijorați  dacă s-a ajuns ca sindicatele europene, precum şi reprezentanţii aleşi locali, naţionali sau europeni, sunt afectaţi de această abordare a ”monitorizării ameninţărilor”, care are ca scop reprimarea acţiunilor colective şi a organizării sindicale.

Potrivit anunțului de angajare, dacă cele două posturi ar fi fost ocupate, analiștii  ar fi trebuit să colecteze informaţii cu privire la orice ameninţări interne şi externe pentru Amazon şi raportarea datelor către liderii din întreaga organizaţie.

Anunţurile de locuri de muncă spuneau că analiştii vor avea sarcina de a colecta informaţii despre ”subiecte sensibile care sunt extrem de confidenţiale, inclusiv ameninţări de organizare a forţei de muncă împotriva companiei”, ”finanţare şi activităţi legate de campanii corporative (interne şi externe) împotriva Amazon”, precum şi briefinguri despre ”situaţii dinamice”, inclusiv proteste, crize geopolitice şi alte subiecte ”sensibile la resursele umane şi relaţiile angajaţilor”.

Posturile, care vizau candidaţii din sectorul forţelor de ordine sau cu experienţă militară, erau cu sediul în Phoenix, Arizona, iar angajaţii ar fi făcut parte din Programul de informaţii globale al Global Security Operation.

Un purtător de cuvânt al Amazon a încercat să repare gafa scuzând compania pe motiv că locul de muncă nu era descris exactă a exact, că a fost făcut greşit şi de atunci a fost corectat și a arătat că Amazon nu doreşte ca personalul ”să spioneze” grupuri terţe. În schimb, compania a spus că doreşte ca analiştii să analizeze informaţii disponibile publicului pentru a înţelege mediul în care operează.

Incendiile din pădurile Amazon, Brazilia.
© AFP 2020 / Victor Moriyama/Greenpeace

Un alt scandal a izbucnit de săptămâna trecută, când sindicatele au cerut Comisiei Europene să investigheze dacă monitorizarea lucrătorilor de către Amazon a fost legală.

Începând din martie, s-au dezvoltat tensiuni între Amazon şi lucrătorii din depozite, angajaţii susţinând că grupul nu a făcut suficient pentru a-i proteja de coronavirus.

Compania a atras din nou atenţia asupra sa după ce, în aprilie, a concediat trei angajaţi care au criticat în mod deschis practicile sale de muncă.

76
Tagurile:
Amazon
Macron și Erdogan

Cearta lui Macron cu islamul naște reacții mondiale

49
După ce preşedintele Emmanuel Macron a dat semnalul că nu se delimitează de caricaturile cu profetul Mahomed apărute în Franţa, au apărut apeluri în mai multe țări musulmane pentru boicotarea produselor franțuzești

BRUXELLES, 25 oct - Sputnik. Președintele Macron a declarat că Franţa ''nu va renunţa la caricaturi'', afirmație făcută în cadrul unei ceremonii dedicate memoriei profesorului Samuel Paty, decapitat într-un atac islamist după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed.

Ca urmare, caricaturile au fost proiectate pe o clădire guvernamentală franceză, iar acest lucru a provocat furie în lumea arabă. Ca reacție, au fost lansate apeluri pentru boicotarea produselor franţuzeşti, iar protestele au cucerit și mediul online unde au apărut hashtag-uri cu mesaje în apărarea profetului Mahomed.

Internauţii din Egipt l-au ridiculizat pe preşedintele Macron și au fost distribuite liste cu mărci franţuzeşti, precum cele ale producătorilor auto sau mărci renumite de produse lactate, cu îndemnul la boicotarea lor.

Reacțiile au devenit organizate în Kuwait, unde 50 de societăţi au anunţat că au retras din oferta lor toate produsele franţuzeşti, iar ca urmare unele magazine din Qatar au retras produsele franţuzeşti de pe rafturi.

Și Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) a condamnat ''practica difuzării caricaturilor satirice înfăţişându-l pe Profetul Mahomed'', considerând-o ''dăunătoare pentru relaţiile franco-musulmane''.

La rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat din nou astăzi pe omologul său francez, căruia i-a pus la îndoială sănătatea psihică, la o zi după o declaraţie similară în urma căreia Franţa şi-a rechemat ambasadorul de la Ankara.

49
Tagurile:
Emmanuel Macron, Franța

Загрузка...

Stare de urgență în Spania: ar putea dura 6 luni!

89
(reînnoit 17:47 25.10.2020)
În ziua în care Italia a luat măsuri de restricție și mai dure, Spania a declarat starea de urgență pentru a doua oară în această pandemie

BRUXELLES, 25 oct - Sputnik. Spania nu se joacă: a decretat starea de urgență pentru a doua oară de când a început pandemia de coronavirus, temându-se de răspândirea periculoasă a bolii. În plus, premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că le va cere aliaților din Parlamentul de la Madrid să sprijine prelungirea stării de urgență pentru o perioadă record de șase luni, până în luna mai.

Potrivit lui Sanchez, călătoriile între regiuni vor fi interzise conform regulilor impuse de starea de urgență. De asemenea, fiecare regiune va fi sub carantină nocturnă între 23.00 și 06.00, cu o oră de flexibilitate.

Decizia a fost luată de Guvernul de la Madrid în cadrul unei ședințe extraordinare a consiliului de miniștri care fusese anunțată de aseară.

Astăzi, într-o ședință care a durat două ore, guvernul de la Madrid a decis să anunțe o stare de urgență pentru 15 zile, presa locală anunțând însă că executivul ar vrea să o prelungească până în aprilie.

Aseară și guvernele locale din nouă regiuni au cerut executivului de la Madrid să adopte această măsură excepțională, o situație diferită față de Italia unde autoritățile regionale au fost împotriva restricțiilor dure anunțate azi de premierul de la Roma.

Spania a decretat stare de urgență, prima oară, în luna martie, stare care a durat până în luna iunie. Acum, este pentru a doua oară când adoptă aceeași măsură.

Spania a depășit 1 milion de îmbolnăviri și are un bilanț de 34.752 de decese, fiind una din cele mai lovite țări din Europa și din lume.

89
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, Spania

Загрузка...