Les drapeaux russe et américain (photo d'archives)

SUA include Rusia printre ameninţările la securitatea ţării

156
(reînnoit 18:46 07.10.2020)
Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite a publicat lista cu ceea ce consideră a fi amenințări la adresa securității sale naţionale. Pe listă, pe lângă epidemia de Covid-19, este inclusă şi Rusia.

BUCUREŞTI, 7 oct – Sputnik. Printre ameninţările la securitatea SUA au fost incluse epidemia de Covid-19, suprematiştii albi și Rusia, despre care Departamentul crede că ar putea, împreună cu China și Iranul, să încerce să destabilizeze alegerile prezidențiale din acest an.

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) al Statelor Unite a publicat marți, 6 octombrie, o listă cu ceea ce consideră a fi amenințări la adresa securității țării. Departamentul menţionează în special extremiștii radicali, inclusiv supremații albi, Covid-19, dar și atacurile cibernetice care ar putea perturba infrastructura și alegerile din acest an.

„Suntem îngrijorați de intențiile, capacitățile și acțiunile statelor naționale precum China, Rusia, Iran și Coreea de Nord”, se precizează în document, care menţionează că cele mai grave sunt furtul de informații, slăbirea organizațiilor, precum și neplăcerile făcute companiilor americane, fără a fi precizate mai multe. Pe listă mai sunt menţionate, de asemenea, posibile amenințări prin care poate fi afectată organizarea alegerilor, specificându-se că acestea ar veni în special din partea statelor China, Rusia și Iran, care „vor încerca să-și folosească capacitățile și influența străină pentru a compromite și a afecta infrastructura legată de alegerile prezidenţiale din 2020”.

Rusia, „amenințare persistentă”

„În timp ce Rusia a reprezentat o amenințare persistentă, încercând să deterioreze sistemele noastre democratice și electorale, este clar că Iranul şi China reprezintă, de asemenea, o amenințare în acest domeniu”, se mai precizează în document, citat de Sputnik France

În acest sens, Donald Trump a anunțat că a autorizat declasificarea documentelor privind „ingerința” Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, o „farsă” pe care preşedintele american a descris-o ca fiind „cea mai mare infracțiune politică din istoria americană”.

Aceste acuzații au fost respinse de Moscova, iar ancheta efectuată de procurorul special american Robert Mueller nu a furnizat nicio dovadă despre „ingerinţa” rusească.

156
Tagurile:
Rusia, SUA
Tematic
Rusia se alătură sancțiunilor belaruse împotriva Occidentului
Rusia: a doua cea mai mare recoltă de grâne din toată istoria țării
Ar putea oare Turcia alunga Rusia din Caucazul de Sud?
În plină pandemie, Iohannis se apără iar de Rusia
Karabah: Rusia e gata să sprijine reglementarea conflictului
Macron și Erdogan

Cearta lui Macron cu islamul naște reacții mondiale

139
După ce preşedintele Emmanuel Macron a dat semnalul că nu se delimitează de caricaturile cu profetul Mahomed apărute în Franţa, au apărut apeluri în mai multe țări musulmane pentru boicotarea produselor franțuzești

BRUXELLES, 25 oct - Sputnik. Președintele Macron a declarat că Franţa ''nu va renunţa la caricaturi'', afirmație făcută în cadrul unei ceremonii dedicate memoriei profesorului Samuel Paty, decapitat într-un atac islamist după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed.

Ca urmare, caricaturile au fost proiectate pe o clădire guvernamentală franceză, iar acest lucru a provocat furie în lumea arabă. Ca reacție, au fost lansate apeluri pentru boicotarea produselor franţuzeşti, iar protestele au cucerit și mediul online unde au apărut hashtag-uri cu mesaje în apărarea profetului Mahomed.

Internauţii din Egipt l-au ridiculizat pe preşedintele Macron și au fost distribuite liste cu mărci franţuzeşti, precum cele ale producătorilor auto sau mărci renumite de produse lactate, cu îndemnul la boicotarea lor.

Reacțiile au devenit organizate în Kuwait, unde 50 de societăţi au anunţat că au retras din oferta lor toate produsele franţuzeşti, iar ca urmare unele magazine din Qatar au retras produsele franţuzeşti de pe rafturi.

Și Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) a condamnat ''practica difuzării caricaturilor satirice înfăţişându-l pe Profetul Mahomed'', considerând-o ''dăunătoare pentru relaţiile franco-musulmane''.

La rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat din nou astăzi pe omologul său francez, căruia i-a pus la îndoială sănătatea psihică, la o zi după o declaraţie similară în urma căreia Franţa şi-a rechemat ambasadorul de la Ankara.

139
Tagurile:
Emmanuel Macron, Franța

Загрузка...

Stare de urgență în Spania: ar putea dura 6 luni!

147
(reînnoit 17:47 25.10.2020)
În ziua în care Italia a luat măsuri de restricție și mai dure, Spania a declarat starea de urgență pentru a doua oară în această pandemie

BRUXELLES, 25 oct - Sputnik. Spania nu se joacă: a decretat starea de urgență pentru a doua oară de când a început pandemia de coronavirus, temându-se de răspândirea periculoasă a bolii. În plus, premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că le va cere aliaților din Parlamentul de la Madrid să sprijine prelungirea stării de urgență pentru o perioadă record de șase luni, până în luna mai.

Potrivit lui Sanchez, călătoriile între regiuni vor fi interzise conform regulilor impuse de starea de urgență. De asemenea, fiecare regiune va fi sub carantină nocturnă între 23.00 și 06.00, cu o oră de flexibilitate.

Decizia a fost luată de Guvernul de la Madrid în cadrul unei ședințe extraordinare a consiliului de miniștri care fusese anunțată de aseară.

Astăzi, într-o ședință care a durat două ore, guvernul de la Madrid a decis să anunțe o stare de urgență pentru 15 zile, presa locală anunțând însă că executivul ar vrea să o prelungească până în aprilie.

Aseară și guvernele locale din nouă regiuni au cerut executivului de la Madrid să adopte această măsură excepțională, o situație diferită față de Italia unde autoritățile regionale au fost împotriva restricțiilor dure anunțate azi de premierul de la Roma.

Spania a decretat stare de urgență, prima oară, în luna martie, stare care a durat până în luna iunie. Acum, este pentru a doua oară când adoptă aceeași măsură.

Spania a depășit 1 milion de îmbolnăviri și are un bilanț de 34.752 de decese, fiind una din cele mai lovite țări din Europa și din lume.

147
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, Spania

Загрузка...