Une inondation

Franţa: „A fost apocalipsa” - ore de coşmar după furtuna Alex

537
(reînnoit 18:30 07.10.2020)
O asistentă medicală de la spitalul din Tende, în Alpes-Maritimes, departament din sud-estul Franței, a povestit, pentru postul Europa 1, despre situația din regiune după trecerea furtunii Alex, spunând că spitalul ei a rămas încă fără curent electric.

BUCUREŞTI, 7 oct – Sputnik. Ploile torențiale care au căzut pe 2 și 3 octombrie în Alpes-Maritimes au provocat moartea a cel puțin patru persoane, lăsând în urmă mai mulţi răniţi. O asistentă medicală de la spitalul din Tende, un mic oraş astăzi rupt de lume, a povestit pentru Europei 1 despre situația din regiune și despre eforturile depuse împreună cu colegii ei după trecerea furtunii Alex.

„Sincer, a fost apocalipsa (…). Fizic și moral, a fost foarte, foarte greu”, a povestit asistenta, citată de Sputnik France

Mobilizată sâmbătă, ea a spus că a venit la spital la ora 6:30 dimineața.

„Am văzut că în holul spitalului [colegii mei] i-au plasat pe toți pacienții, care erau culcaţi pe saltele, paleți, paturi, pe tot ce aveau. Au putut să-și revină în timpul nopții (...). Pacienții stăteau pe hol, erau şi la primul etaj, unii la al doilea şi la al treilea. Era o situaţie urgentă”, şi-a amintit asistenta.

La cinci zile după ce a trecut furtuna, situația este încă dificilă.

„Miercuri dimineață, încă nu avem electricitate (...). Nu mai avem rețea, nu mai avem apă, nu mai avem electricitate, nici trenuri, nici drumuri, nimic”, a declarat ea.

Autoritățile estimează că va dura două luni pentru a restabili legăturile dintre Tende şi restul lumii, a adăugat asistenta.

„Statul trebuie să facă ceva”

„Sunt persoane care au o speranță și persoane care nu mai au deloc. Unii își spun că vom fi evacuați cu toții și că această vale va dispărea”, a mai spus asistenta, îndurerată.

În acest context, ea solicită ajutor din partea statului. „Statul trebuie să facă ceva, dar acum, nu peste câteva luni”, a avertizat ea.

Emmanuel Macron a sosit pe 7 octombrie cu elicopterul în Tende, fiind prima sa oprire în vizita sa în văile din Alpes-Maritimes. Trei văi la nord de Nisa au fost lovite de ploile torențiale și de inundații, care au lăsat în urmă cel puțin patru morți, opt persoane dispărute și alte 13 „presupuse dispărute”, relatează AFP, menţionând că, după Tende, președintele Republicii va merge la Breil-sur -Roya, apoi la Saint-Martin-Vésubie și Nisa.

Deputatul Éric Ciotti, care a survolat anterior cu elicopterul regiunea afectată din Saint-Martin-Vésubie, a descris situația ca fiind „terifiantă”.

537
Tagurile:
Franța, Apocalipsă, furtună
Papa Francesco celebra la messa in Vaticano

Papa Francisc, reacție puternică după dezastrul din Gaza și Israel

204
(reînnoit 18:46 16.05.2021)
Capul Bisericii Catolice reacționează după ultimele evoluții ale conflictului din Orientul Mijlociu – o intervenție mai puțin obișnuită

BUCUREȘTI, 16 mai – Sputnik. În cadrul mesajului său duminical rostit din balconul din Piaţa Sfântul Petru, Papa a transmis un mesaj părților implicate în conflictul din Orientul Mijlociu.

”Urmăresc cu mare îngrijorare ceea ce se întâmplă în Ţara Sfântă în aceste zile - ciocnirile armate violente dintre Fâşia Gaza şi Israel s-au intensificat şi riscă să escaladeze într-o spirală de moarte şi distrugere”, a spus Papa Francisc, subliniind – ”Prea mulţi morţi nevinovaţi, chiar şi copii, acest lucru fiind teribil şi inacceptabil!”.

Esența mesajului Papei Francisc este ”Moartea (copii)lor este un semn că nu vrem să construim viitorul, ci vrem să-l distrugem”.

”Unde va duce ura şi răzbunarea?”, întreabă Papa Francisc. ”Ne gândim cu adevărat la construirea păcii prin distrugerea celuilalt?”.

Apelul Sanctității Sale este mișcător: ”Dumnezeu a creat fiinţe umane egale - în numele lui Dumnezeu, fac apel la calm şi le cer celor care au responsabilitatea să oprească ciocnirea armelor şi să parcurgă cărările păcii, tot cu ajutorul unității internaționale”.

Și azi, duminică, în perioadă de mari sărbători pentru cele trei mari religii avraamice, bilanțul este înfricoșător: cel puţin 33 de palestinieni, între care 8 copii, au fost ucişi în bombardamentele asupra unui cartier din Gaza, conform datelor oficiale palestiniene.

Conform acelorași surse, în total au fost uciși 52 de copii, printre cei 181 de palestinieni, în urma raidurilor armatei israeliene.

 

 

204
Tagurile:
Palestina, Israel, Mesaj, Papa Francisc

Загрузка...
Capitoliu și drapele SUA

Devoir: Statele Unite au pierdut statutul de hegemon mondial

704
Potrivit expertului, incapacitatea Washingtonului de a rezista în același timp celor două forțe ne permite să vorbim despre sfârșitul lumii unipolare.

Statele Unite nu mai pot concura cu Rusia și China în același timp, motiv pentru care putem vorbi despre formarea unei lumi tripolare. Această opinie a fost împărtășită pentru Le Devoir de istoricul și lectorul de la Universitatea din Montreal Samir Sol.

În opinia sa, deși Statele Unite încearcă să reziste influenței crescânde a Chinei, aceasta din urmă a devenit demult motorul economiei mondiale și a devenit un partener de frunte al zeci de țări. Acest lucru, spune Sol, pune vecinii de peste mări într-o lumină nefavorabilă, deoarece nu au nimic de oferit decât statu quo-ul.

În același timp, „respinsă de Occident”, Rusia găsește din ce în ce mai multe avantaje în consolidarea cooperării și apropierii cu China, ceea ce, potrivit autorului, insuflă Statelor Unite teama „formării unei Eurasii mari” care va pune capăt dominației americane.

Potrivit expertului, incapacitatea Washingtonului de a rezista în același timp celor două forțe ne permite să vorbim despre sfârșitul lumii unipolare.

Sol concluzionează că în următorii câțiva ani, este puțin probabil ca Moscova și Beijing să „facă o favoare” Statelor Unite și să decidă despărțirea. Dimpotrivă, triunghiul va determina ordinea pe arena mondială, precum și să-și subordoneze logicii lor evenimentele din Orientul Mijlociu, Europa și alte regiuni.

704
Tagurile:
Lumea multipolară, China, Rusia, SUA

Загрузка...

VIDEO, Anglia: Explozie de gaz în Lancashire - case distruse, copil mort

0
(reînnoit 20:44 16.05.2021)
Un copil a murit și cel puțin patru persoane au fost rănite grav într-o explozie suspectată de gaz, care a distrus cel puțin trei case din Heysham, Lancashire, în nord-vestul Angliei.

Filmările arată o casă complet distrusă pe o stradă înconjurată de pompieri.

Autoritățile au declarat un incident major, cerând oamenilor să evite întreaga zonă. La fața locului au sosit zece mașini de pompieri.

0

Загрузка...