Proteste în Bișkek

CEC din Kârgâzstan a invalidat rezultatele alegerilor parlamentare

118
(reînnoit 13:40 06.10.2020)
Comisia Electorală Centrală din Kârgâzstan a decis invalidarea alegerilor parlamentare din republică.

BUCUREȘTI, 6 oct – Sputnik. Comisia Electorală Centrală din Kârgâzstan a anulat rezultatele alegerilor parlamentare, în contextul protestelor masive, a declarat membrul comisiei, Gulnara Djurabaeva.

“Cu 12 voturi s-a decis invalidarea rezultatelor alegerilor”, a scris ea pe Facebook.

Potrivit datelor preliminare, în legislativul kârgâz au reușit să acceadă partidele pro-guvernamentale “Birimdik” (24,52 la sută) și “Mekenim Kârgâzstan” (23,89 la sută), precum și formațiunea centristă “Kârgâzstan” (8,73 la sută) și “Butun Kârgâzstan” (7,11 la sută).

Restul formațiunilor nu au reuști să depășească pragul electoral de 7 la sută și au acuzat multiple încălcări. Președintele republicii, Sooronbai Jeebbekov, a recunoscut că mituirea alegătorilor a devenit o mare problemă în timpul procesului electoral.

Susținătorii partidelor care au pierdut alegerile au ieșit în stradă. Unul din acestea “Social-Democrați Kârgâzstanului” este condus de Seyitbek Atambaev, fiul fostului președinte, Almazbek Atambaev. Demonstranții au cerut organizarea unor alegeri repetate.

În seara de luni au avut loc ciocniri între protestatari și forțele de ordine. Potrivit Ministerului Sănătății, în urma dezordinilor au fost rănite 590 de persoane, iar una a decedat.

În noaptea de luni spre marți, activiștii au pătruns în clădirea Casei Albe (administrația prezidențială). Apoi, aceștia l-au eliberat pe fostul președinte al republicii Atambaev din detenția la Comitetului Securității Naționale și pe fostul premier Jantoro Satîbaldiev din colonie.

De asemenea, demonstranții l-au desemnat pe un nou primar al Bișkekului și au declarat că urmează să-și numească un nou prim-ministru.

118
Tagurile:
Bișkek, alegerile parlamentare, Kârgâzstan
Tematic
Imagini FOTO: Acțiunile de protest din Bișkek, Kârgâzstan
Violențe de stradă în Kârgâzstan după alegerile parlamentare

Putin: Imaginea lui Joe Biden prezentată în presă „este departe de realitate”

189
Președintele rus Vladimir Putin a făcut referire la întâlnirea sa cu Joe Biden, spunând că este un partener cu experiență și că imaginea despre acesta prezentată în mass-media este alta decât cea din realitate.

BUCUREŞTI, 17 iun – Sputnik. Vladimir Putin a spus că imaginea lui Joe Biden prezentată în mass-media nu are nicio legătură cu realitatea.

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

„Această imagine, a președintelui Biden, prezentată de presă, a noastră și chiar de presa americană, este departe de realitate”, a spus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu absolvenții Școlii universitare de administrație de la Moscova.

Preşedintele rus a subliniat că omologul său american este vesel și conștient de problemele majore.

„Este plin de viață. Am vorbit timp de două ore sau mai mult. Mergea la esența problemei. Din când în când, arunca o privire peste notiţele sale, cu toții facem asta”, a adăugat Putin, citat de Sputnik.

De asemenea, l-a descris pe președintele american drept un partener cu experiență.

„Joe Biden este un profesionist și trebuie să fii foarte atent să nu ratezi ceva. Nu lasă nimic să-i scape, vă asigur”, a mai spus Putin.

Geneva a găzduit pe 16 iunie primul summit între Vladimir Putin și Joe Biden de când acesta din urmă a fost inaugurat președinte. Ședința a durat 4,5 ore, incluzând pauzele.

În cadrul unui turneu european, Joe Biden l-a întâlnit pe Vladimir Putin. Acest prim interviu a oferit ocazia discutării mai multor chestiuni, de la consultări privind stabilitatea strategică la chestiunea arctică şi Ucraina.

De asemenea, s-a luat decizia revenirii ambasadorilor celor două țări la posturile lor. În plus, cei doi președinți au confirmat aderarea la principiul „toţi pierd în cazul unui război nuclear”.

Chiar dacă întâlnirea nu a dus la vreun acord revoluționar, Vladimir Putin a descris dialogul ca fiind „destul de constructiv” și chiar strângerea de mână între cei doi preşedinţi constituie un eveniment, având în vedere că relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat în ultima perioadă.

189
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
"Un om slab". Americanii, dezamăgiți de prestația lui Biden după summit-ul cu Putin
Ce cadou i-a oferit Putin lui Biden
MAE al Austriei a dat o apreciere summitului Putin - Biden

Загрузка...

Franţa: E necesar un dialog cu Rusia despre stabilitatea strategică şi controlul armelor

82
Referindu-se la contextul „slăbirii progresive a instrumentelor existente de control al armelor”, Ministerul francez de Externe a subliniat că este necesar dialogul cu Rusia în ceea ce privește stabilitatea strategică și controlul armelor.

BUCUREŞTI, 17 iun – Sputnik. Rugat să comenteze despre întâlnirea dintre preşedintele rus și cel american, un reprezentant al Ministerului francez de Externe a vorbit despre o „evoluție pozitivă”.

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

În plus, Parisul a subliniat necesitatea unui dialog cu Rusia cu privire la stabilitatea strategică.

„Declarația comună a celor doi președinți deschide calea discuțiilor cu privire la stabilitatea strategică și controlul armelor între două țări care dețin în prezent aproape 90% din stocul mondial de arme nucleare. Un dialog cu Rusia cu privire la aceste probleme este necesar în contextul dezintegrării treptate a instrumentelor existente pentru controlul armelor, așa cum au observat șefii de stat și de guvern din cadrul NATO la summitul de la Bruxelles din 14 iunie”, a precizat reprezentantul Ministerului francez de Externe, citat de Sputnik France.

De asemenea, subliniind importanța securității și stabilității continentului, Parisul insistă că nu trebuie trecute cu vederea noi domenii, precum securitatea cibernetică, care joacă un rol important în stabilitatea strategică.

„De asemenea, trebuie luate în considerare noi dimensiuni care joacă un rol în stabilitatea strategică, precum problemele de securitate cibernetică. Sperăm că europenii vor contribui activ la această reflecție cu privire la securitatea și stabilitatea continentului nostru”, a adăugat acesta.

Summitul Putin-Biden

Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden a avut loc miercuri, 16 iunie, la Geneva. A fost primul summit ruso-american din 2018, precum și prima întâlnire de când Biden a fost inaugurat președinte.

Unul dintre principalele rezultate este acordul privind lansarea unui dialog bilateral cu privire la stabilitatea strategică. Putin și Biden au reafirmat că nu poate exista niciun câștigător în războiul nuclear.

82
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
"Un om slab". Americanii, dezamăgiți de prestația lui Biden după summit-ul cu Putin
MAE al Austriei a dat o apreciere summitului Putin - Biden
Ce cadou i-a oferit Putin lui Biden

Загрузка...