Слитки золота, архивное фото

Venezuela și-a câștigat aurul blocat de Marea Britanie

231
(reînnoit 17:41 05.10.2020)
Curtea de Apel din Marea Britanie i-a dat câștig de cauză Guvernului venezuelean cu privire la repatrierea aurului în valoare de un miliard de dolari ținut de Banca Angliei.

BUCUREȘTI, 5 oct - Sputnik. Curtea de Apel din Marea Britanie i-a dat câștig de cauză Guvernului condus de Nicolas Maduro în procesul cu privire la repatrierea către Venezuela a aurului în valoare de un miliard de dolari ținut de Banca Angliei, răsturnând decizia anterioară, arată RT

Inițial, Înalta Curte din Marea Britanie a decis în favoarea politicianului din opoziție Juan Guaido, spunând că Londra îl recunoaște fără echivoc drept ”președinte interim” al națiunii sud-americane, în locul lui Maduro. Decizia a venit în cauza în care cele două părți se băteau pentru acces la rezervele de aur păstrate în seifurile Băncii Angliei.

Curtea de Apel din Marea Britanei a răsturnat însă decizia precedentă decizând astăzi că situația aurului trebuie să fie reconsiderată. Judecătorii au arătat că declarațiile Guvernului britanic despre Guaido ar putea să nu reflecte realitatea din teren. Recunoașterea de către Londra a lui Guaido este ”ambiguă, sau în orice caz mai puțin decât fără echivoc”, a spus judecătorul.

Echipa de avocați a lui Maduro a insistat în timpul audierilor din luna septembrie ca liderul ales deține puterea ”de facto”.

Banca centrală din Venezuela, Banco Central de Venezuela (BCV), susținută de Maduro, a spus că țara are nevoie de fonduri pentru a se lupta cu coronavirusul, inclusiv de a achiziționa echipamente medicale de strictă necesitate. Opoziția spune că fondurile ar putea fi folosite greșit și a încercat să blocheze accesul la ele pentru Guvernul lui Maduro. Curtea britanică i-a ținut partea lui Guaido după ce Venezuela a dat în judecată Banca Angliei pentru că i-a confiscat aurul, dar Caracasul a câștigat dreptul să conteste decizia din iulie.

Sarosh Zaiwalla din bordul de avocați de la banca centrală din Venezuela a spus că decizia primei curți din Marea Britanie a dus la ”o situație complet nerealistă”. El a mai spus că felul în care se încheie cazul ar putea reprezenta ”o amenințare viitoare la adresa percepției internaționale cu privire la instituțiile britanice care ar trebui să fie libere de interferențe politice, ca și la adresa reputației din străinătate a Băncii Angliei ca depozit sigur pentru bunurile suverane”.
231
Tagurile:
Venezuela, aur
Macron și Erdogan

Cearta lui Macron cu islamul naște reacții mondiale

135
După ce preşedintele Emmanuel Macron a dat semnalul că nu se delimitează de caricaturile cu profetul Mahomed apărute în Franţa, au apărut apeluri în mai multe țări musulmane pentru boicotarea produselor franțuzești

BRUXELLES, 25 oct - Sputnik. Președintele Macron a declarat că Franţa ''nu va renunţa la caricaturi'', afirmație făcută în cadrul unei ceremonii dedicate memoriei profesorului Samuel Paty, decapitat într-un atac islamist după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed.

Ca urmare, caricaturile au fost proiectate pe o clădire guvernamentală franceză, iar acest lucru a provocat furie în lumea arabă. Ca reacție, au fost lansate apeluri pentru boicotarea produselor franţuzeşti, iar protestele au cucerit și mediul online unde au apărut hashtag-uri cu mesaje în apărarea profetului Mahomed.

Internauţii din Egipt l-au ridiculizat pe preşedintele Macron și au fost distribuite liste cu mărci franţuzeşti, precum cele ale producătorilor auto sau mărci renumite de produse lactate, cu îndemnul la boicotarea lor.

Reacțiile au devenit organizate în Kuwait, unde 50 de societăţi au anunţat că au retras din oferta lor toate produsele franţuzeşti, iar ca urmare unele magazine din Qatar au retras produsele franţuzeşti de pe rafturi.

Și Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) a condamnat ''practica difuzării caricaturilor satirice înfăţişându-l pe Profetul Mahomed'', considerând-o ''dăunătoare pentru relaţiile franco-musulmane''.

La rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat din nou astăzi pe omologul său francez, căruia i-a pus la îndoială sănătatea psihică, la o zi după o declaraţie similară în urma căreia Franţa şi-a rechemat ambasadorul de la Ankara.

135
Tagurile:
Emmanuel Macron, Franța

Загрузка...

Stare de urgență în Spania: ar putea dura 6 luni!

146
(reînnoit 17:47 25.10.2020)
În ziua în care Italia a luat măsuri de restricție și mai dure, Spania a declarat starea de urgență pentru a doua oară în această pandemie

BRUXELLES, 25 oct - Sputnik. Spania nu se joacă: a decretat starea de urgență pentru a doua oară de când a început pandemia de coronavirus, temându-se de răspândirea periculoasă a bolii. În plus, premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că le va cere aliaților din Parlamentul de la Madrid să sprijine prelungirea stării de urgență pentru o perioadă record de șase luni, până în luna mai.

Potrivit lui Sanchez, călătoriile între regiuni vor fi interzise conform regulilor impuse de starea de urgență. De asemenea, fiecare regiune va fi sub carantină nocturnă între 23.00 și 06.00, cu o oră de flexibilitate.

Decizia a fost luată de Guvernul de la Madrid în cadrul unei ședințe extraordinare a consiliului de miniștri care fusese anunțată de aseară.

Astăzi, într-o ședință care a durat două ore, guvernul de la Madrid a decis să anunțe o stare de urgență pentru 15 zile, presa locală anunțând însă că executivul ar vrea să o prelungească până în aprilie.

Aseară și guvernele locale din nouă regiuni au cerut executivului de la Madrid să adopte această măsură excepțională, o situație diferită față de Italia unde autoritățile regionale au fost împotriva restricțiilor dure anunțate azi de premierul de la Roma.

Spania a decretat stare de urgență, prima oară, în luna martie, stare care a durat până în luna iunie. Acum, este pentru a doua oară când adoptă aceeași măsură.

Spania a depășit 1 milion de îmbolnăviri și are un bilanț de 34.752 de decese, fiind una din cele mai lovite țări din Europa și din lume.

146
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, Spania

Загрузка...