S-400 Triumf

NATO cere Turciei caute alternative la S-400

332
(reînnoit 18:38 05.10.2020)
Secretarul general al NATO a cerut Turciei să caute alternative la sistemele de apărare antiaeriană rusești S-400.

BUCUREȘTI, 5 oct – Sputnik. Turcia trebuie să caute alternative la sistemele apărare antiaeriană rusești S-400, pentru a nu crea amenințări pentru aviația membrilor alianței, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg se află într-o vizită de lucru la Ankara. Acesta a purtat discuții cu ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, urmând să aibă o întrevedere cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

“Achiziționarea de către Turcia a S-400 creează dificultăți pentru noi, poate crea niște riscuri pentru avioanele aliaților, dar și va supune Turcia sancțiunilor SUA. S-400 nu poate fi integrat în sistemul NATO și îi invita pe partenerii noștri turci să caute o alternativă”, a declarat Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Çavuşoğlu.

La rândul său, Çavuşoğlu a declarat că Turcia este nevoită să cumpere sistemele rusești S-400 pentru că “nu a reușit să procure sistemele Patriot sau alte sisteme similare pentru asigurarea propriei securități”.

Livrările sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400, care au provocat o criză în relațiile dintre Turcia și SUA, au demarat la mijlocul lui iulie 2019. Washingtonul a cerut întreruperea înțelegerii în favoarea procurării sistemelor americane Patriot, amenințând cu anularea vânzării Turciei avioanelor F-35, precum și cu aplicarea unor sancțiuni, în conformitate cu CAATSA (legea cu privire la contracararea inamicilor SUA prin intermediul sancțiunilor). Ankara a refuzat să cedeze cerințelor americane și a continuat negocierile pentru următoarea partidă de S-400.

332
Tagurile:
NATO, Turcia, S-400
Tematic
Un nou lot cu S-400 va pleca în Turcia, ”Patriot” și ”Eurosam” - sub semnul întrebării
Un senator american propune achiziționarea de către SUA a S-400 de la turci
Propunere făcută în Senatul SUA pentru achiziționarea sistemelor S-400 din Turcia
Presa: Turcia testează eficiența S-400 împotriva avioanelor americane F-16
Cale de întoarcere nu este: Turcia, a doua testare a S-400 împotriva avioanelor americane
Angela Merkel

Merkel: Germania are nevoie de un dialog cu Rusia

32
Germania are nevoie în continuare de un dialog cu Rusia, pentru că între cele două țări există relații istorice, civice și economice puternice, a declarat Merkel.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Germania are nevoie în continuare de un dialog cu Rusia, cele două țări au legături istorice, civice și economice puternice, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, într-un mesaj video, dedicat celor 80 de ani de la începutul războiului cu URSS.

Vladimir Putin și Angela Merkel
© Sputnik / Сергей Гунеев

“Avem nevoie în continuare de un dialog cu Rusia. Țările noastre au legături istorice, civice și economice puternice”, a declarat cancelarul, adăugând că Germania și Rusia sunt legate de și de o cooperare internațională.

“Pandemia ne-a demonstrat acest lucru, fiind valabil și în cazul luptei cu încălzirea globală, care ne vizează pe toți, iar Rusia joacă aici un rol important aici”, a menționat ea.

Merkel a adăugat că Germania “simte o durere” în legătură cu faptul că recent în Rusia, precum și în Belarus a fost restricționată activitatea societății civile. Potrivit ei, persecutarea demonstranților pașnici și a reprezentanților opoziției “complică semnificativ relațiile noastre”, a spus ea. Germania și UE “nu pot accepta” situația din jurul “Crimeei ucrainene” și susținerea importantă acordată de Rusia Donbasului, a adăugat Merkel.

32
Tagurile:
Angela Merkel, Germania
Tematic
Merkel a comentat situația din jurul „Nord Stream - 2”
MAE rus a comentat scandalul legat de spionarea lui Merkel de către SUA
Putin a declarat că îi va fi dor de Merkel

Загрузка...
Ambuteiaj

UE vrea interzică toate mașinile alimentate cu motorină și benzină până în 2035

217
(reînnoit 18:53 18.06.2021)
Potrivit unui raport, reglementările de reducere a emisiilor luate în considerare de Bruxelles ar putea marca sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă. Propunerea radicală a fost întâmpinată de opoziţia producătorilor auto.

BUCUREŞTI, 18 iun – Sputnik. Noile mașini alimentate cu motorină și benzină ar putea fi interzise în bloc în efortul de a atinge obiectivul „emisii zero” pentru vehiculele vândute după 2035, potrivit mai multor oficiali ai UE care au oferit declaraţii pentru Politico.

Regula revoluționară ar putea fi inclusă în „Acordul verde” al Uniunii Europene, care urmăreşte să facă blocul „neutru din punct de vedere climatic” până în 2050. Comisia Europeană ar putea crește obiectivul său pe termen scurt pentru 2030, cerând o reducere de 60% a emisiilor de mașini, un obiectiv mult mai ambițios decât reducerea de 37,5% prezentă în planul actual. Obiectivul ar putea fi ridicat la 100% până în 2035, ceea ar însemna interzicerea automobilelor noi cu motoare cu combustie în următorii 14 ani, au explicat oficialii, potrivit RT

Încă nu este clar dacă propunerea va intra în versiunea finală a planului pentru 2030, care urmează să fie publicată pe 14 iulie. Planul, împreună cu restul punctelor din Acordul Verde, va merge apoi în Parlamentul European pentru aprobare.

Inițiativa a declanșat deja un puternic răspuns negativ din partea producătorilor de automobile din bloc. Hildegard Muller, care conduce lobby-ul auto VDA din Germania, a declarat că reglementarea nu va reprezenta doar „sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă, ci și sfârșitul hibrizilor conectabili”.

Un alt lider din industrie a spus că această regulă ar limita opțiunile consumatorilor.

„Dacă veţi avea nevoie de o mașină nouă în 2036, nu veţi avea de ales”, a declarat pentru Politico Sigrid de Vries, care conduce lobby-ul industriei de componente europene CLEPA. „Mașina va avea un motor electric, indiferent dacă se potrivește sau nu nevoilor, dacă este accesibilă sau nu, sau dacă va exista energie verde și infrastructură pentru încărcare.”

Deşi motorul cu ardere internă continuă să conducă, unii producători de automobile, precum Volvo și Volkswagen, au semnalat deja că vor să treacă la automobilele electrice până la sfârșitul deceniului.

217
Tagurile:
UE, Mașini

Загрузка...