Coronavirus în Franța: Ambulanță

COVID în Franţa, măsuri dure: pregătire pentru alerta maximă

2086
(reînnoit 08:48 03.10.2020)
Ministrul Sănătăţii din Franţa, Olivier Véran, a anunţat că Parisul și suburbiile sale au „depășit cele trei praguri care pot corespunde stadiului de alertă maximă” privind circulația coronavirusului. Locuitorii, îndemnaţi să se pregătească pentru restricţii radicale.

BUCUREŞTI, 2 oct – Sputnik. În stadiul de alertă maximă sunt introduse restricții radicale, precum închiderea totală a barurilor, restaurantelor și blocarea altor activități.

Pe de altă parte, ministrul sănătății a spus că „am învățat să luptăm colectiv”, subliniind eforturile depuse pentru a limita numărul de infectări. „Dacă în primăvară 10 pacienți infectau 30 de persoane într-o săptămână, astăzi 10 pacienți contaminează 13”, a spus Véran.

În ceea ce priveşte Parisul şi alte metropole, acestea ar putea avea aceeași soartă ca Marsilia și să treacă la stadiul de alertă maximă din 5 octombrie dacă numărul de infectări nu scade.

Ministrul a subliniat că în capitala franceză situaţia s-a agravat, astfel că Parisul și suburbiile sale interne au depăşit criteriile pentru stabilirea unei zone de „alertă maximă”, potrivit francetvinfo.fr

Primul criteriu este ca rata incidenței, adică numărul de cazuri pozitive la 100.000 de locuitori pe parcursul a șapte zile, să fie mai mare de 250 la 100.000 de locuitori. În Paris numărul a depăşit 259 de persoane infectate. Apoi, rata incidenței în rândul celor de peste 65 de ani, cea mai vulnerabilă categorie, trebuie să depășească 100 de cazuri la 100.000 de locuitori. În Paris, rata ajunge la 132,9 cazuri în rândul persoanelor de 60-69 de ani.

Al treilea criteriu este ca mai mult 30% din paturile pentru resuscitare să fie ocupate de pacienții cu Covid-19. În Paris, „rata pacienţilor cu Covid aflaţi la terapie intensivă variază între 30% și 35% în anumite locuri”, a spus Olivier Véran. Acest ultim prag a fost trecut „pentru câteva ore”, a precizat ministrul, și „va trebui confirmat în următoarele zile”.

„Dacă va fi confirmat, nu vom avea altă opțiune decât să plasăm Parisul și suburbiile interne în alertă maximă, începând de luni”, a precizat ministrul Sănătății.

Olivier Véran a menţionat măsuri precum închiderea barurilor și recomandarea de a nu participa la serbări sau petreceri de familie.

În cinci metropole, „evoluția este foarte îngrijorătoare”, a adăugat Olivier Véran. Acestea sunt Lille, Lyon, Grenoble, Toulouse și Saint-Etienne. În fiecare dintre aceste zone, rata incidenței a crescut brusc, precum şi numărul de teste pozitive.

La Grenoble (Isère), rata ocupării paturilor la terapie intensivă a ajuns la „26%, la fel ca în Lyon”, a declarat ministrul Sănătății. În Saint-Etienne (Loire), „rata incidenței crește și observăm, de asemenea, 26% rata ocupării de paturi la terapie intensivă de către pacienții cu Covid-19”, a avertizat Véran.

2086
Tagurile:
Franța
Macron și Erdogan

Cearta lui Macron cu islamul naște reacții mondiale

135
După ce preşedintele Emmanuel Macron a dat semnalul că nu se delimitează de caricaturile cu profetul Mahomed apărute în Franţa, au apărut apeluri în mai multe țări musulmane pentru boicotarea produselor franțuzești

BRUXELLES, 25 oct - Sputnik. Președintele Macron a declarat că Franţa ''nu va renunţa la caricaturi'', afirmație făcută în cadrul unei ceremonii dedicate memoriei profesorului Samuel Paty, decapitat într-un atac islamist după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed.

Ca urmare, caricaturile au fost proiectate pe o clădire guvernamentală franceză, iar acest lucru a provocat furie în lumea arabă. Ca reacție, au fost lansate apeluri pentru boicotarea produselor franţuzeşti, iar protestele au cucerit și mediul online unde au apărut hashtag-uri cu mesaje în apărarea profetului Mahomed.

Internauţii din Egipt l-au ridiculizat pe preşedintele Macron și au fost distribuite liste cu mărci franţuzeşti, precum cele ale producătorilor auto sau mărci renumite de produse lactate, cu îndemnul la boicotarea lor.

Reacțiile au devenit organizate în Kuwait, unde 50 de societăţi au anunţat că au retras din oferta lor toate produsele franţuzeşti, iar ca urmare unele magazine din Qatar au retras produsele franţuzeşti de pe rafturi.

Și Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) a condamnat ''practica difuzării caricaturilor satirice înfăţişându-l pe Profetul Mahomed'', considerând-o ''dăunătoare pentru relaţiile franco-musulmane''.

La rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat din nou astăzi pe omologul său francez, căruia i-a pus la îndoială sănătatea psihică, la o zi după o declaraţie similară în urma căreia Franţa şi-a rechemat ambasadorul de la Ankara.

135
Tagurile:
Emmanuel Macron, Franța

Загрузка...

Stare de urgență în Spania: ar putea dura 6 luni!

147
(reînnoit 17:47 25.10.2020)
În ziua în care Italia a luat măsuri de restricție și mai dure, Spania a declarat starea de urgență pentru a doua oară în această pandemie

BRUXELLES, 25 oct - Sputnik. Spania nu se joacă: a decretat starea de urgență pentru a doua oară de când a început pandemia de coronavirus, temându-se de răspândirea periculoasă a bolii. În plus, premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că le va cere aliaților din Parlamentul de la Madrid să sprijine prelungirea stării de urgență pentru o perioadă record de șase luni, până în luna mai.

Potrivit lui Sanchez, călătoriile între regiuni vor fi interzise conform regulilor impuse de starea de urgență. De asemenea, fiecare regiune va fi sub carantină nocturnă între 23.00 și 06.00, cu o oră de flexibilitate.

Decizia a fost luată de Guvernul de la Madrid în cadrul unei ședințe extraordinare a consiliului de miniștri care fusese anunțată de aseară.

Astăzi, într-o ședință care a durat două ore, guvernul de la Madrid a decis să anunțe o stare de urgență pentru 15 zile, presa locală anunțând însă că executivul ar vrea să o prelungească până în aprilie.

Aseară și guvernele locale din nouă regiuni au cerut executivului de la Madrid să adopte această măsură excepțională, o situație diferită față de Italia unde autoritățile regionale au fost împotriva restricțiilor dure anunțate azi de premierul de la Roma.

Spania a decretat stare de urgență, prima oară, în luna martie, stare care a durat până în luna iunie. Acum, este pentru a doua oară când adoptă aceeași măsură.

Spania a depășit 1 milion de îmbolnăviri și are un bilanț de 34.752 de decese, fiind una din cele mai lovite țări din Europa și din lume.

147
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, Spania

Загрузка...