German Chancellor Angela Merkel gestures after addressing delegates during her conservative Christian Democratic Union (CDU) party's congress in Essen, western Germany, on December 6, 2016.

Merkel se va întâlni marți cu Tihanovskaia

122
(reînnoit 18:07 02.10.2020)
Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni marți, 6 octombrie, cu fostul candidat pentru funcția de președinte al Belarusului, Svetlana Tihanovskaia, subiectul principal al discuției va fi situația actuală din Belarus.

BUCUREȘTI 02 oct - Sputnik. Angela Merkel se va întâlni marți, 6 octombrie, cu fostul candidat pentru funcția de președinte al Belarusului, Svetlana Tihanovskaia, subiectul principal al discuției va fi situația actuală din Belarus , a declarat reprezentantul oficial al adjunctului Cabinetului de Miniștri al Germaniei, Ulrike Demmer .

"Marți, 6 octombrie, în jurul orei 15:00, cancelarul o va primi la birou pe fostul candidat pentru funcția de președinte al Belarusului, Svetlana Tihanovskaia. Conversația se va concentra asupra situației actuale din Belarus după alegerile prezidențiale", a declarat Demmer vineri într-un briefing.

Potrivit acesteia, o conferință de presă după întâlnirea cu Tihanovskaia nu este planificată. Întrebat în ce statut va fi acceptată Tihanovskaia conform protocolului, Demmer a răspuns: „Este un candidat la președinție”.

Anterior, colegii lui Tihanovskaia au anunțat despre planificarea unei astfel de întâlniri după discuțiile sale cu președintele francez Emmanuel Macron. Merkel, vorbind în Bundestag pe 30 septembrie, a confirmat că se va întâlni cu Tihanovskaia.

Acțiunile de protest în mai multe localități din Belarus s-au declanșat după alegerile prezidențiale din 9 august 2020, în care victoria a obținut-o actualul șef al statului, Aleksandr Lukașenko, potrivit CEC, el a obținut 80,1% din voturi. Opoziția Belarusului consideră că Tihanovskaia este câștigătoarea și cere numirea de noi alegeri. Tihanovskaia însăși a plecat în Lituania.

Opoziția și Uniunea Europeană nu au recunoscut rezultatele alegerilor, iar în Belarus au izbucnit valuri de proteste. În primele zile, miliția și trupele OMON au utilizat împotriva demonstranților gaze lacrimogene, tunuri de apă, gloanțe de cauciuc, iar mai târziu au renunțat la aplicarea forței.

Între timp, Lukașenko a fost inaugurat pe 23 septembrie, ceea ce a provocat noi proteste, care au fost din nou dispersate de oamenii legii, care aplicat forța și au folosit tunurile cu apă.

122
Tagurile:
Svetlana Tihanovskaia, Angela Merkel
Tematic
Tihanovskaia intenționează să se întâlnească cu Angela Merkel
Tihanovskaia s-a adresat lui Putin
Tihanovskaia, în ce condiții va reveni în Belarus
Tihanovskaia îl îndeamnă pe Macron să-l atragă pe Putin în dialogul din Belarus
Macron se va întâlni marți cu Tihanovskaia
Președintele Consiliului UE, Charles Michel

Charles Michel: Noile sancțiuni, un semnal de sprijin poporului belarus

3
(reînnoit 16:38 21.06.2021)
Cel de-al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Republicii Belarus reprezintă un semnal de susținere a poporului belarus, a declarat președintele Consiliului UE, Charles Michel.

BUCUREȘTI, 21 iun – Sputnik. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că introducerea noului pachet de sancțiuni împotriva Belarusului reprezintă un “semnal de susținere” a poporului belarus.

Luni, cel de-al patrulea pachet de sancțiuni individuale împotriva Republicii Belarus urmează să fie publicat în jurnalul oficial al Uniunii Europene, după care va intra în vigoare.

“Astăzi UE trimite un nou semnat de susținere poporului belarus, prin noi măsuri restrictive”, a scris Michel în Twitter.

Oficialul european a menționat că îndeamnă în continuare autoritățile belaruse să “să elibereze prizonierii politici, să înceteze represiunile și să lanseze un dialog național incluziv”.

3
Tagurile:
sancțiuni, Charles Michel, Belarus
Tematic
UE interzice zborurile companiilor aeriene din Belarus în spațiul său aerian
Belarusul este pregătit să introducă sancțiuni ca răspuns la sancțiunile UE
Putin, despre contraproductivitatea sancțiunilor UE împotriva Belarusului

Загрузка...
 Невский проспект

Miniștri de Externe din CSI au comemorat 80 de ani de la începutul războiului

42
Miniștri de Externe ale statelor CSI au lansat o campanie online de comemorare a 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, inițiată de Belarus.

CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik. Miniștrii Afacerilor Externe ai statelor membre CSI au lansat în rețele de socializare o campanie de comemorare a 80 de ani de la începutului Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Video cu lansarea a fost publicat luni pe pagina oficială a diplomației belaruse pe Facebook.

“Acum 80 de ani, pe 22 iunie 1941, în familiile Uniunii Sovietice multinaționale a venit războiul. Toți au fost vizați, pentru fiecare popor din URSS războiul a devenit o tragedie națională. Astăzi poeții naționali, prin vocile miniștrilor de Externe ai statelor CSI, ne vor aminti tuturor despre coșmarul războiului și faptele eroice ale apărătorilor, despre perfidia inamicului și stoicismul bunicilor noștri, durerea în urma pierderilor și lacrimile de bucurie ale Victoriei! Noi, cei din CSI, păstrăm în memorie, cinstim și avem grijă de moștenirea păcii!”, este menționat în mesajul care însoțește clipul video cu hashtagul #VOV80.
În cadrul campaniei, miniștrii de Externe ai CSI au recitat poezii despre război în limbile materne. Astfel, ministrul de Externe al Belarusului, Vladimir Makei, a recitat poezia lui Iakub Kolas "Абаронцам роднай зямлі", ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a recitat poezia lui Constantin Simonov, “Тот самый длинный день в году”.

De asemenea, la acțiune au participat șefii diplomațiilor din Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan. Inițiatorul acțiunii este Belarusul, care deține președinția CSI în 2021.

42
Tagurile:
CSI

Загрузка...