Covid: Israelul extinde lockdown-ul şi interzice protestele

114
Knesset-ul (parlamentul) israelian a aprobat legislația care interzice cetățenilor să protesteze la mai mult de un kilometru distanță de casele lor, legislaţie susținută de guvern ca măsură împotriva Covid-19, dar criticată drept draconică de către opoziție.

BUCUREŞTI, 30 sept – Sputnik. Adoptat cu 46 de voturi pentru şi 38 împotrivă, în primele ore ale dimineții de miercuri, după o dezbatere-maraton în Knesset, proiectul de lege va impune restricții radicale asupra demonstrațiilor de orice fel, interzicând cetățenilor să participe la proteste la mai mult de un kilometru distanță de reședința lor.

Legislația a fost aprobată, împreună cu o „stare specială de urgență”, care va dura doar o săptămână, după care cabinetul ministerial va trebui să reaprobe măsurile, potrivit RT. 

Fiind de partea facțiunilor de opoziție, doi membri ai Partidului Albastru Alb - făcând parte din coaliția de guvernare –, deputații Miki Haimovich și Ram Shefa, au votat împotriva proiectului de lege. Atitudinea celor doi a fost aplaudată de liderul opoziției Yair Lapid, care a întrebat într-o postare pe Twitter înainte de vot: „Care este următorul pas? Interzicerea liderului opoziției de a se adresa parlamentului?”

Noile restricții vin în contextul în care, de săptămâni, au avut loc mari demonstrații împotriva lui Netanyahu, proteste în care cetățenii și-au exprimat indignarea față de politicile de blocare impuse pentru a stopa răspândirea coronavirusului, precum şi faţă de cazul de corupție în care se crede că a fost implicat premierul, a cărui demisie a fost cerută de protestatari.

De asemenea, un protest semnificativ a fost organizat marți în fața Knesset-ului, cu câteva ore înainte de adoptarea proiectului de lege. Au avut loc ciocniri violente între polițiști și manifestanți după ce ultimul grup a încercat să atârne un banner peste clădirea parlamentului, pe care era scris: „Se foloseşte coronavirusul pentru a impune dictatura”.

„Veți fi responsabili pentru suprimarea gravă a egalității și libertății cetățenilor statului Israel”, a declarat un lider de protest, referindu-se la blocaje şi adresându-se guvernului, potrivit Jerusalem Post.

Până în prezent, Israelul a înregistrat peste 236.000 de cazuri de coronavirus și peste 1.500 de decese, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins.

114
Tagurile:
COVID-19, Israel
Tematic
Netanyahu anunță IZOLARE în Israel pe 3 săptămâni - noi restricții din cauza Covid-19
Israel introduce carantină obligatorie pentru toți cei care vin din străinătate
Israel: Netanyahu și rivalul său formează un guvern „de unitate” pentru a evita alegerile
Coronavirus în Franța

Franţa: Un nou lockdown total duce la „prăbușirea economiei”

14
Într-o Franță puternic afectată de al doilea val de coronavirus, președintele MEDEF (Mouvement des entreprises de France) și-a exprimat îngrijorarea că un nou lockdown total ar provoca o „prăbușire a economiei”, iar ţara nu s-ar putea redresa.

BUCUREŞTI, 26 oct – Sputnik. Guvernul francez nu exclude posibilitatea unui nou lockdown total la nivel naţional pentru a face față celui de-al doilea val de infectări cu Covid-19. Întrebat de postul RMC, pe 26 octombrie, șeful Mouvement des Entreprises de France (MEDEF), Geoffroy Roux de Bézieux, a avertizat cu privire la prăbuşirea economiei în cazul unui lockdown total.

„Dacă ne blocăm complet ca în martie, ne îndreptăm spre o prăbușire a economiei franceze şi riscăm să nu ne mai putem redresa”, a avertizat acesta, adăugând că nu va fi vorba doar de o „recesiune de 10%” în 2020.

În timpul primului lockdown în martie, economia se descurca bine, iar „companiile au rezistat șocului”. „Dar acum organizațiile sunt slăbite (…). Piețele au o capacitate de recuperare incredibilă, dar vom intra într-o situaţie foarte, foarte grea”, a avertizat Geoffroy Roux de Bézieux, citat de Sputnik France

Găsiți un echilibru

În ciuda instituirii unui blocaj care afectează două treimi din populația Franţei, mai mulți medici și politicieni solicită tot mai mult intensificarea restricţiilor.

Potrivit lui Roux de Bézieux, faptul că situația se va agrava îngrijorează foarte mulţi oameni, care și-au redus deja cheltuielile pentru consum. Companiile sunt deja „foarte îndatorate”, a mai spus acesta.

„Dacă introducem lockdown generalizat, antreprenorii VSE și IMM-urile (întreprinderi foarte mici și mici) nu vor mai recurge la EMP”, adică la împrumuturile garantate de stat introduse pentru a sprijini companiile aflate în dificultate. „Urmează câteva luni foarte dificile, dar trebuie să mergem mai departe, căutând un echilibru între economie și sănătate”, a conchis președintele MEDEF.
14
Tagurile:
coronavirus, Franța
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Franța, nou record de cazuri – Parisul, pustiu - VIDEO
Atacul terorist: Franța va expulza 231 străini radicalizați
Avertisment: risc de război civil în Franța
Record zilnic și peste un milion de cazuri COVID în Franța
Stare de urgență sanitară în Franța până la 16 februarie

Загрузка...
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei

Ucraina se arată deranjată de minoritatea maghiară

30
Ucraina a reacționat față de un apel făcut public de ministrul de Externe al Ungariei pentru votarea unui candidat maghiar la alegerile locale.

BRUXELLES, 26 oct - Sputnik. Ministerul de Externe de la Kiev consideră că Budapesta a intervenit în mod direct în procesul electoral din Ucraina, criticând apelul făcut de ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, care a încurajat maghiarii din Ucraina Subcarpatică, pe pagina sa de Facebook, să voteze pentru candidatul Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică (KMKSZ), Zoltán Babják, care s-a înscris în cursa electorală pentru fotoliul de primar al localităţii Berehove.

Ministerul de Externe din Ucraina s-a arătat dezamăgit de declaraţiile şefului diplomaţiei ungare, considerând că acest lucru va submina negocierile dintre cele ţări.

“Prin asta, Budapesta a confirmat faptul că intervine în mod direct în afacerile interne ale Ucrainei şi a dat o lovitură sub centură în problema eforturilor consistente ale Ucrainei de a găsi o soluţie constructivă la problemele din relaţiile dintre ucraineni şi maghiari”, a transmis ministerul de la Kiev.

Ungaria încearcă să apere drepturile minorității maghiare din Ucraina, izbindu-se însă de atitudinea obtuză a autorităților de la Kiev, acuzațiile aduse acum de diplomația ucraineană fiind doar un nou episod în încercarea Ucrainei de a limita accesul minorităților la viața publică din țară.

30
Tagurile:
Maghiari, Ungaria, Ucraina
Tematic
Ucraina va refuza vaccinul rusesc, chiar dacă Moscova îl va oferi
Despre ce a discutat Aurescu cu ministrul ucrainean de Externe
O nouă alertă de călătorie! S-au schimbat regulile de intrare în Ucraina
Catastrofa din Ucraina: Crește numărul morților
Pensiile ar putea fi anulate peste 15 ani în Ucraina - premier

Загрузка...