Ministerul Afacerilor Externe al Belarusului

Minskul a reacționat la rezoluția Parlamentului European

150
Autoritățile de la Minsk au reacționat la rezoluția Parlamentului European cu privire la situația din Belarus.

CHIȘINĂU, 17 sep – Sputnik. Rezoluția Parlamentului European cu privire la situația din Belarus arată o lipsă de înțelegere a proceselor care au loc în republică, o izolare absolută de orice realitate, se spune într-un comunicat al Ministerului belarus al Afacerilor Externe.

“Suntem dezamăgiți de modul în care Parlamentul European, care se poziționează în calitate de structură serioasă, obiectivă și democratică, nu a fost capabil să dea dovadă de o voință politică pentru a vedea mai departe de nasul său, să depășească unilateritatea și să nu devină prizonierul unor stereotipuri”, se spune în comentariul MAE de la Minsk.

Mai devreme, deputații Parlamentului European au votat pentru rezoluție prin care nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus, îndeamnă UE să introducă sancțiuni împotriva liderului belarus, Aleksandr Lukașenko și sprijină ideea organizării unor noi alegeri, cu participarea observatorilor internaționali.

Diplomația belarusă a subliniat că în legătură cu adoptarea acestei rezoluții, Minskul “incapacitatea (Parlamentului European n.r.) de a înțelege procesele care au loc în Belarus și o izolare totală de realitate, motiv pentru care acest organ este critica des de cetățenii din interiorul UE”.

“Nimicnicia îndemnurilor de a introduce sancțiuni și de a întrerupe relațiile care sunt în interesul oamenilor din Europa și Belarus este una evidentă. Însă, este clar, că europarlamentarii, spre deosebire de lumea de afaceri și cetățenii, nu vor fi afectați, iată de ce acolo se jonglează cu ușurință cu astfel de categorii. Însă pentru toate există o judecată a istoriei”, se spune în comentariul diplomației belaruse, dedicate rezoluției Parlamentului European.

În loc să adopte astfel de documente, “ar merita să mediteze asupra modului în care ar putea susține suveranitatea, independența și stabilitatea vecinului său, aducând un aport la dezvoltarea stabilă și durabilă a propriului continent european”, consideră autoritățile de la Minsk.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

150
Tagurile:
Belarus, Belarus, Uniunea Europeană, Parlamentul European
Тема:
Proteste în Belarus (130)
Tematic
Lukașenko acuză opoziția de exploatarea imaginii femeii
Parlamentul European nu-l recunoaște pe Lukașenko președinte
Primele date despre testarea vaccinului rusesc în Belarus
Macron și Erdogan

Cearta lui Macron cu islamul naște reacții mondiale

33
După ce preşedintele Emmanuel Macron a dat semnalul că nu se delimitează de caricaturile cu profetul Mahomed apărute în Franţa, au apărut apeluri în mai multe țări musulmane pentru boicotarea produselor franțuzești

BRUXELLES, 25 oct - Sputnik. Președintele Macron a declarat că Franţa ''nu va renunţa la caricaturi'', afirmație făcută în cadrul unei ceremonii dedicate memoriei profesorului Samuel Paty, decapitat într-un atac islamist după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed.

Ca urmare, caricaturile au fost proiectate pe o clădire guvernamentală franceză, iar acest lucru a provocat furie în lumea arabă. Ca reacție, au fost lansate apeluri pentru boicotarea produselor franţuzeşti, iar protestele au cucerit și mediul online unde au apărut hashtag-uri cu mesaje în apărarea profetului Mahomed.

Internauţii din Egipt l-au ridiculizat pe preşedintele Macron și au fost distribuite liste cu mărci franţuzeşti, precum cele ale producătorilor auto sau mărci renumite de produse lactate, cu îndemnul la boicotarea lor.

Reacțiile au devenit organizate în Kuwait, unde 50 de societăţi au anunţat că au retras din oferta lor toate produsele franţuzeşti, iar ca urmare unele magazine din Qatar au retras produsele franţuzeşti de pe rafturi.

Și Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) a condamnat ''practica difuzării caricaturilor satirice înfăţişându-l pe Profetul Mahomed'', considerând-o ''dăunătoare pentru relaţiile franco-musulmane''.

La rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat din nou astăzi pe omologul său francez, căruia i-a pus la îndoială sănătatea psihică, la o zi după o declaraţie similară în urma căreia Franţa şi-a rechemat ambasadorul de la Ankara.

33
Tagurile:
Emmanuel Macron, Franța

Загрузка...

Stare de urgență în Spania: ar putea dura 6 luni!

73
(reînnoit 17:47 25.10.2020)
În ziua în care Italia a luat măsuri de restricție și mai dure, Spania a declarat starea de urgență pentru a doua oară în această pandemie

BRUXELLES, 25 oct - Sputnik. Spania nu se joacă: a decretat starea de urgență pentru a doua oară de când a început pandemia de coronavirus, temându-se de răspândirea periculoasă a bolii. În plus, premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că le va cere aliaților din Parlamentul de la Madrid să sprijine prelungirea stării de urgență pentru o perioadă record de șase luni, până în luna mai.

Potrivit lui Sanchez, călătoriile între regiuni vor fi interzise conform regulilor impuse de starea de urgență. De asemenea, fiecare regiune va fi sub carantină nocturnă între 23.00 și 06.00, cu o oră de flexibilitate.

Decizia a fost luată de Guvernul de la Madrid în cadrul unei ședințe extraordinare a consiliului de miniștri care fusese anunțată de aseară.

Astăzi, într-o ședință care a durat două ore, guvernul de la Madrid a decis să anunțe o stare de urgență pentru 15 zile, presa locală anunțând însă că executivul ar vrea să o prelungească până în aprilie.

Aseară și guvernele locale din nouă regiuni au cerut executivului de la Madrid să adopte această măsură excepțională, o situație diferită față de Italia unde autoritățile regionale au fost împotriva restricțiilor dure anunțate azi de premierul de la Roma.

Spania a decretat stare de urgență, prima oară, în luna martie, stare care a durat până în luna iunie. Acum, este pentru a doua oară când adoptă aceeași măsură.

Spania a depășit 1 milion de îmbolnăviri și are un bilanț de 34.752 de decese, fiind una din cele mai lovite țări din Europa și din lume.

73
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, Spania

Загрузка...