Medicina

Bogații iau tot: vaccinurile nu mai ajung și la săraci

105
Un grup de țări bogate care reprezintă 13 la sută din populația lumii au rezervat deja jumătate din viitoarele doze de vaccin anti-COVID, urmând ca ceea ce rămâne să se împartă la restul populației lumii.

BRUXELLES, 17 sept - Sputnik. Un grup de ţări bogate reprezentând 13% din populaţia lumii a pre-achiziţionat jumătate din viitoarele doze de vaccinuri împotriva COVID-19, se arată în raportul ONG-ului Oxfam.

Țările bogate caută să se aprovizioneze ca măsură de precauţie de la mai mulţi producători concurenţi, în speranţa că cel puţin unul dintre vaccinurile lor se va dovedi eficient, dar acest lucru va duce la dificultatea pentru restul populaţiei lumii de a mai găsi vaccinuri în perioada iniţială. Pe de altă parte, mecanismul pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX), susţinut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, este boicotat de Washington şi nu are finanţare.

Primele care au dat startul achizionării de vaccinuri de la marile companii farmaceutice au fost Statele Unite, pe aceeași linie mergând apoi și Marea Britanie, Uniunea Europeană, Japonia, dar şi alte ţări care au semnat numeroase contracte care garantează în avans producţia şi livrarea de doze de vaccin dacă studiile clinice în curs se dovedesc concludente.

În SUA se vor livra doze încă din octombrie, astfel încât să poată fi gata pentru a fi distribuite în termen de 24 de ore de la o eventuală autorizaţie sanitară.

Deși marile companii farmaceutice nu au garanția obținerii vaccinurilor, ele semnează totuși contracte de pre-achiziție, campionul în acest sens fiind grupul farmaceutic britanic AstraZeneca.

Potrivit Oxfam, au fost deja semnate contracte cu cinci dintre aceşti producători în faza a treia a studiilor clinice pentru 5,3 miliarde de doze, din care 51% pentru ţările dezvoltate, inclusiv cele menţionate, precum şi Australia, Hong Kong, Elveţia şi Israel (cifrele nu includ contractele pentru vaccinuri care nu sunt încă în faza a treia de testare).

Statele Unite, cu o populaţie de 330 de milioane de locuitori, au rezervat în total 800 de milioane de doze de la şase producători, iar Uniunea Europeană (450 de milioane de locuitori) a achiziţionat cel puţin 1,5 miliarde de doze.

„Accesul vital la vaccinuri nu ar trebui să depindă de locul în care locuiţi sau de câţi bani aveţi”, a spus Robert Silverman, reprezentant Oxfam.

Dar, ca întotdeauna în istorie, egalitatea e numai pentru căței, iar statele bogate au grijă și de această dată să își ia partea leului.

Experţii în sănătate publică au propus mai multe moduri de distribuţie globală: OMS ar vrea să ofere fiecărei ţări suficient pentru a vaccina 20% din populaţia sa; un grup de eticieni au sugerat prioritizarea ţărilor în care virusul ucide cel mai mult, dar SUA intenţionează să ofere vaccinul tuturor locuitorilor săi, nu doar celor vulnerabili şi persoanelor în vârstă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

105
Tagurile:
vaccin
Tematic
Rusia a devenit prima țară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19
Putin: Rusia va avea un al doilea vaccin Covid 19 în septembrie
Rusia: data când se încheie studiile clinice pentru al doilea vaccin împotriva Covid-19
Macron și Erdogan

Cearta lui Macron cu islamul naște reacții mondiale

140
După ce preşedintele Emmanuel Macron a dat semnalul că nu se delimitează de caricaturile cu profetul Mahomed apărute în Franţa, au apărut apeluri în mai multe țări musulmane pentru boicotarea produselor franțuzești

BRUXELLES, 25 oct - Sputnik. Președintele Macron a declarat că Franţa ''nu va renunţa la caricaturi'', afirmație făcută în cadrul unei ceremonii dedicate memoriei profesorului Samuel Paty, decapitat într-un atac islamist după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed.

Ca urmare, caricaturile au fost proiectate pe o clădire guvernamentală franceză, iar acest lucru a provocat furie în lumea arabă. Ca reacție, au fost lansate apeluri pentru boicotarea produselor franţuzeşti, iar protestele au cucerit și mediul online unde au apărut hashtag-uri cu mesaje în apărarea profetului Mahomed.

Internauţii din Egipt l-au ridiculizat pe preşedintele Macron și au fost distribuite liste cu mărci franţuzeşti, precum cele ale producătorilor auto sau mărci renumite de produse lactate, cu îndemnul la boicotarea lor.

Reacțiile au devenit organizate în Kuwait, unde 50 de societăţi au anunţat că au retras din oferta lor toate produsele franţuzeşti, iar ca urmare unele magazine din Qatar au retras produsele franţuzeşti de pe rafturi.

Și Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) a condamnat ''practica difuzării caricaturilor satirice înfăţişându-l pe Profetul Mahomed'', considerând-o ''dăunătoare pentru relaţiile franco-musulmane''.

La rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat din nou astăzi pe omologul său francez, căruia i-a pus la îndoială sănătatea psihică, la o zi după o declaraţie similară în urma căreia Franţa şi-a rechemat ambasadorul de la Ankara.

140
Tagurile:
Emmanuel Macron, Franța

Загрузка...

Stare de urgență în Spania: ar putea dura 6 luni!

147
(reînnoit 17:47 25.10.2020)
În ziua în care Italia a luat măsuri de restricție și mai dure, Spania a declarat starea de urgență pentru a doua oară în această pandemie

BRUXELLES, 25 oct - Sputnik. Spania nu se joacă: a decretat starea de urgență pentru a doua oară de când a început pandemia de coronavirus, temându-se de răspândirea periculoasă a bolii. În plus, premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că le va cere aliaților din Parlamentul de la Madrid să sprijine prelungirea stării de urgență pentru o perioadă record de șase luni, până în luna mai.

Potrivit lui Sanchez, călătoriile între regiuni vor fi interzise conform regulilor impuse de starea de urgență. De asemenea, fiecare regiune va fi sub carantină nocturnă între 23.00 și 06.00, cu o oră de flexibilitate.

Decizia a fost luată de Guvernul de la Madrid în cadrul unei ședințe extraordinare a consiliului de miniștri care fusese anunțată de aseară.

Astăzi, într-o ședință care a durat două ore, guvernul de la Madrid a decis să anunțe o stare de urgență pentru 15 zile, presa locală anunțând însă că executivul ar vrea să o prelungească până în aprilie.

Aseară și guvernele locale din nouă regiuni au cerut executivului de la Madrid să adopte această măsură excepțională, o situație diferită față de Italia unde autoritățile regionale au fost împotriva restricțiilor dure anunțate azi de premierul de la Roma.

Spania a decretat stare de urgență, prima oară, în luna martie, stare care a durat până în luna iunie. Acum, este pentru a doua oară când adoptă aceeași măsură.

Spania a depășit 1 milion de îmbolnăviri și are un bilanț de 34.752 de decese, fiind una din cele mai lovite țări din Europa și din lume.

147
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, Spania

Загрузка...